Airbnb | Η πλειονότητα των οικοδεσποτών της Ευρώπης καλωσορίζουν τους νέους ενιαίους κανόνες

29 Mar 2023, 07:43 | AIRBNB

Σοφία Κοντογιάννη

Airbnb | Η πλειονότητα των οικοδεσποτών της Ευρώπης καλωσορίζουν τους νέους ενιαίους κανόνες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε νέα της έρευνα, η Airbnb αποκάλυψε ότι περισσότερα από τα 2/3 (67,4%) των οικοδεσποτών της ΕΕ υποστηρίζουν την πρόταση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κατακερματισμένων κανόνων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης με μια πιο σαφή, απλή και εναρμονισμένη προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη. Μόνο περίπου 1 στους 10 (11,7%) είναι κατά της πρότασης.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξε σε κοινή θέση σχετικά με τους κανόνες, δίνοντας ελπίδα σε πολλούς καθημερινούς Ευρωπαίους που αποκλείονται από τα οφέλη της φιλοξενίας λόγω κατακερματισμένων και δυσανάλογων τοπικών κανόνων, οι οποίοι συχνά σχεδιάστηκαν με γνώμονα τους τουριστικούς φορείς μεγάλης κλίμακας.

Η ΕΕ φιλοξενεί πάνω από 1 εκατ. οικοδεσπότες Airbnb,  περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο και σχεδόν τα 3/4 από αυτούς, προσφέρουν ένα μόνο σπίτι. Ο τυπικός οικοδεσπότης κέρδισε λίγο περισσότερα από 3.000 ευρώ το 2021, που ισοδυναμεί με πρόσθετη αμοιβή 2 μηνών για το διάμεσο νοικοκυριό της ΕΕ, ενώ πλέον του 40% αναφέρει ότι το πρόσθετο εισόδημα τους βοηθά να αντέξουν οικονομικά το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Παρά την ισχυρή συνολική υποστήριξη για τους νέους κανόνες της ΕΕ μεταξύ των οικοδεσποτών, πολλοί συνεχίζουν να ζουν κάτω από δυσανάλογους κανόνες, που περιορίζουν τη δυνατότητα των τοπικών οικοδεσποτών να μοιράζονται τα σπίτια τους. Μόνο το 1/3 (32,9%) είναι αισιόδοξο ότι η πρόταση θα βελτιώσει τη ζωή τους και θα τους διευκολύνει να μοιράζονται τα σπίτια τους για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Σχεδόν οι μισοί (44,8%) των ερωτηθέντων από την Ισπανία, για παράδειγμα, δήλωσαν ότι τους ήταν δύσκολο να συμμορφωθούν με τους τοπικούς κανόνες. Στη Γαλλία, όπου η Airbnb συνεργάστηκε με τη γαλλική κυβέρνηση για την εισαγωγή απλών, άμεσων και δωρεάν συστημάτων εγγραφής, λιγότεροι από 1 στους 5 (16,7%) θεώρησαν ότι οι τοπικοί τους κανόνες ήταν δύσκολο να τηρηθούν.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί (47,0%) από τους οικοδεσπότες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν την ΕΕ να υπερασπίζεται την ενιαία αγορά και να ενεργεί κατά των αρχών που έχουν θεσπίσει δυσανάλογους τοπικούς κανόνες για τους οικοδεσπότες. Σχεδόν το 1/3 (29,1%) επιθυμεί μια διαδικασία που θα επιτρέπει στους οικοδεσπότες να συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον αντίκτυπο των τοπικών κανόνων στη δραστηριότητα της φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η έρευνα υποδεικνύει συντριπτική υποστήριξη για μια πιο σαφή, απλή και πανευρωπαϊκή προσέγγιση στη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ωστόσο, πολλοί πολίτες της ΕΕ δεν έχουν πειστεί για το εάν η ΕΕ θα εξασφαλίσει έναν κανονισμό που θα βελτιώσει τη ζωή τους και θα τους διευκολύνει να προσφέρουν τα σπίτια τους. Η πλειονότητα των οικοδεσποτών αυτών, δεν είναι εκείνοι που ασκούν πίεση στην προσφορά κατοικιών ή εκείνοι που προσθέτουν στις προκλήσεις της τοπικής πολιτικής,  ωστόσο συχνά εμποδίζονται άδικα να αποκτήσουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα