Δήμος Πειραιά | Εκτόξευση των τιμών των ακινήτων σε ύψη "μελλοντικού" Ελληνικού - λόγω και Airbnb

27 Jan 2023, 08:48 | AIRBNB

Σοφία Κοντογιάννη

Δήμος Πειραιά | Εκτόξευση των τιμών των ακινήτων σε ύψη "μελλοντικού" Ελληνικού - λόγω και Airbnb

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η διαθεσιμότητα κατοικιών και οι προσφορές κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2022-Ιανουαρίου 2023 για τον Δήμο Πειραιά παρουσιάζουν μια μη φυσιολογική εικόνα εκτίναξης τιμών αλλά και αδικαιολόγητες τεράστιες αποκλίσεις.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Δήμος Πειραιά, στην περιοχή του Δημοτικού Θεάτρου εμφανίζεται πρόσφατη (12/2022) αγγελία στα μέσα Δεκεμβρίου για πώληση κατοικίας επιφάνειας 85 τ.μ. 2ου ορόφου με ζητούμενη τιμή 600.000 ευρώ και 7.000 ευρώ ανά τμ.

Ανάλογες τιμές σε όλο το Λεκανοπέδιο εμφανίζονται μόνο στα «μελλοντικά» ακίνητα του Ελληνικού και στο μέτωπο του Κολωνακίου προς την Ηρώδου Αττικού. Το χαρακτηριστικό αυτό παράδειγμα αποτυπώνει την άγρια στρέβλωση της αγοράς. στα Καμίνια, την Παλιά Κοκκινιά, τα Ταμπούρια και την Αγία Σοφία όπου πραγματοποιείται σχετικά μεγάλος αριθμός πωλήσεων μεσαίου μεγέθους κατοικιών (60-80 τ.μ.) σε τιμές χαμηλότερες ή ίσες των 1.000 ευρώ/τ.μ.

Ο αριθμός των αγγελιών ανέρχεται σε 118. Φαίνεται δηλαδή ότι σε περιοχές χαμηλών εισοδημάτων ιδιοκτήτες πωλούν τις κατοικίες τους σε χαμηλές τιμές παρά την πλασματική αύξηση των αξιών γης. Η εξήγηση είναι ότι η εξέλιξη της φτωχοποίησης κοινωνικών στρωμάτων τα οποία εξ ανάγκης και καθώς δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στην προηγούμενη οικονομική και στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, οδηγούνται στην πώληση των σπιτιών τους.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που πιέζει πλέον την κατοικία και οδηγεί τις τιμές στα ύψη ή και σε εξώσεις παλαιών ενοικιαστών, σύμφωνα με τον Δήμο, είναι η ανεξέλεγκτη αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb η οποία έχει λειτουργήσει και στον Πειραιά τα τελευταία χρόνια. Σε κεντρικές ή τουριστικές περιοχές ένα ποσοστό 5%-6% των κατοικιών διατίθεται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ στον Δήμο Αθηναίων συνολικά οι μονάδες Airbnb ανέρχονται σε 7-10.000. Δεν υπάρχει ουδεμία σχετική έρευνα για τον Δήμο Πειραιά.

Εκτιμάται, όμως -αναλογικά σε σχέση με τα εθνικά και τα αθηναϊκά μεγέθη- ότι οι μονάδες Airbnb στις κεντρικές περιοχές και γύρω από το λιμάνι πρέπει να ανέρχονται σε 1.000-2.000.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα