HOTREC | Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Ήρθε η ώρα για έναν ευρωπαϊκό κανονισμό με ισότιμους όρους ανταγωνισμού

26 Jul 2022, 10:46 | AIRBNB

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

HOTREC | Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Ήρθε η ώρα για έναν ευρωπαϊκό κανονισμό με ισότιμους όρους ανταγωνισμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η HOTREC, η οποία εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία φιλοξενίας, δημοσιοποίησε νέα έκθεση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, διερευνώντας πώς δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε ο διάλογος σχετικά με τη ρύθμιση της αγοράς αυτής και προσφέροντας ένα όραμα σε σχέση με το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί ένα τέτοιο περίπλοκο φαινόμενο.

Η HOTREC ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2014, χαρακτηρίζοντάς τις ως «αναδυόμενη σκιώδη οικονομία». Οκτώ χρόνια μετά, η βιομηχανία τουρισμού και φιλοξενίας έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο για την ανάπτυξη κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου για τις υπηρεσίες αυτές.

Τότε, η HOTREC είχε εντοπίσει αρκετούς κινδύνους που σχετίζονται με την εκθετική ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η έκθεση των καταναλωτών σε κινδύνους για την ασφάλεια, τα αδήλωτα φορολογικά εισοδήματα και, κυρίως, η αυξανόμενη δυσκολία των κατοίκων να βρουν οικονομικά προσιτή στέγαση.

Σήμερα, αυτοί οι κίνδυνοι είναι πιο σημαντικοί από ποτέ, επισημαίνει η HOTREC. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των υπηρεσιών τουριστικής διαμονής πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ως ο μόνος τρόπος για την προστασία και το όφελος των καταναλωτών, των κατοίκων, των τοπικών κοινοτήτων – και του τουριστικού οικοσυστήματος της ΕΕ γενικότερα.

«Είναι ενθαρρυντική στιγμή ο ευρωπαϊκός τουρισμός και η φιλοξενία να καλωσορίσει έναν κανονισμό της ΕΕ που θα μπορούσε να παρέχει κοινές λύσεις στις προκλήσεις που θέτουν οι υπηρεσίες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Η ανανέωση αυτού του συνόλου κανόνων σύμφωνα με τις ανάγκες των ενδιαφερομένων, των προορισμών και των κατοίκων είναι το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση ενός δίκαιου, διαφανούς, ανταγωνιστικού και βιώσιμου περιβάλλοντος», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της HOTREC, κ. Marie Audren.

«Η έκθεσή μας παρέχει σαφείς συστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ένας επικείμενος κανονισμός της ΕΕ θα μπορούσε να θέσει αποτελεσματικούς κανόνες και μέτρα για να υποστηρίξει τη δημιουργία ισότιμων όρων στον κλάδο», επισήμανε ο Πρόεδρος της ομάδας εργασίας HOTREC Short-Term Rentals, κ. Ramón Estalella. "Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, ισότιμοι όροι ανταγωνισμού μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στα ρυθμιζόμενα καταλύματα και μικρότερη ρυθμιστική επιβάρυνση", τόνισε. Η έκθεση εκπονήθηκε από την TOPOSOPHY.

Διαβάστε την έκθεση εδώ

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα