Airbnb | Οι περισσότεροι οικοδεσπότες νοικιάζουν τα σπίτια τους για να επιβιώσουν - νέες εμπειρίες αναζητούν οι επισκέπτες

21 May 2022, 11:15 | AIRBNB

Σοφία Κοντογιάννη

Airbnb | Οι περισσότεροι οικοδεσπότες νοικιάζουν τα σπίτια τους για να επιβιώσουν - νέες εμπειρίες αναζητούν οι επισκέπτες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα πρώτα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας που διεξήγαγε σε οικοδεσπότες και επισκέπτες παγκοσμίως δημοσίευσε η Airbnb. Τα ευρήματα μεταξύ δεκάδων χιλιάδων οικοδεσποτών και επισκεπτών που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα πέρυσι, παρέχουν πληροφορίες για το πού διοχετεύουν οι οικοδεσπότες το εισόδημά τους από την Airbnb σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και πώς οι επισκέπτες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα εν μέσω της εύλογης ταξιδιωτικής επανάστασης.

Καθώς οι εξωτερικές δυνάμεις ώθησαν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε όλο τον κόσμο, το εισόδημα που αποκτήθηκε μέσω της φιλοξενίας συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών. Απαντώντας στην ερώτηση, γιατί προσφέρουν τον χώρο τους μέσω Airbnb:

-Περίπου το 35% των οικοδεσποτών παγκοσμίως απάντησε ότι ένας από τους λόγους που φιλοξενεί, είναι για να κερδίσει χρήματα που θα βοηθήσουν στο να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος ζωής.

-Σχεδόν το 40% απάντησε ότι φιλοξενεί για να κερδίσει χρήματα ώστε να επιβιώσει.

-Πάνω από το 40% δήλωσε ότι φιλοξενεί για να κερδίσει επιπλέον χρήματα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων παρουσιάζει σταθερή αύξηση, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών τον Μάρτιο του 2022. Στο πλαίσιο των υψηλότερων τιμών για καθημερινά είδη, σχεδόν το ήμισυ (46% ) των οικοδεσποτών παγκοσμίως δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το εισόδημα που αποκτούν μέσω της φιλοξενίας για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν γίνει πιο ακριβά. 

Οι οικοδεσπότες χρησιμοποιούν επίσης το εισόδημα που κερδίζουν στην Airbnb για να βοηθήσουν στην πληρωμή μίας εκ των βασικότερων αναγκών - τη στέγαση. Σχεδόν το 45% των οικοδεσποτών παγκοσμίως ανέφερε ότι το εισόδημα που αποκτήθηκε μέσω της φιλοξενίας τους βοήθησε να διατηρήσουν το σπίτι τους το 2021, και από αυτήν την ομάδα, πάνω από το 20% είπε ότι η φιλοξενία τους βοήθησε να αποφύγουν την έξωση. Πέρα από την πληρωμή του ενοικίου και των υποθηκών τους, ένα μεγάλο ποσοστό των οικοδεσποτών (53%) δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα χρήματα που κέρδισε μέσω της φιλοξενίας για να βελτιώσει ή και ανακαινίσει το σπίτι του.

Οι οικοδεσπότες ανέφεραν επίσης ότι αναμένουν αύξηση στο εισόδημα που αποκτούν μέσω της φιλοξενίας, με περίπου το 30% να λέει ότι το 2023 θα εξαρτάται περισσότερο από το εισόδημα του οικοδεσπότη.

Ενώ οι τιμές αυξάνονται, το ίδιο συμβαίνει και με το εισόδημα που κερδίζουν οι οικοδεσπότες μέσω της Airbnb. Το 2021, ο τυπικός οικοδεσπότης στις ΗΠΑ κέρδισε πάνω από 13.800 δολάρια – αύξηση 85% σε σχέση με το 2019. Το τυπικό εισόδημα των 13.800 δολαρίων αντιπροσωπεύει πάνω από δύο μήνες αμοιβής για το διάμεσο νοικοκυριό των ΗΠΑ. Οι νέοι οικοδεσπότες στις ΗΠΑ σημείωσαν επίσης αύξηση εισοδήματος το 2021, κερδίζοντας πάνω από 1,8 δισ δολάρια, αύξηση κατά 34% από το 2019.

Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν νέα μέρη και παρατείνουν τις διαμονές τους

Η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ταξιδεύουν, με εκατομμύρια ανθρώπους πλέον να είναι πιο ευέλικτοι σχετικά με το πού ζουν και εργάζονται.

Σε μια τάση που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίστηκε στο 1ο τρίμηνο του 2022, οι επισκέπτες μένουν περισσότερο - ουσιαστικά ζουν στα Airbnb. Οι μακροχρόνιες διαμονές ήταν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το 1ο τρίμηνο του 2022, υπερδιπλασιάστηκαν σε μέγεθος από το 1ο τρίμηνο του 2019 και συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν περίπου 1 στις 5 διανυκτερεύσεις. Επιπλέον, σχεδόν οι μισές διανυκτερεύσεις για το 1ο τρίμηνο του 2022 ήταν για μία εβδομάδα και άνω.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν το επίπεδο στο οποίο οι επισκέπτες ανακαλύπτουν νέα μέρη για να ταξιδέψουν, λόγω της Airbnb. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στο γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2020, περισσότερες από 8.100 πόλεις και κωμοπόλεις παγκοσμίως έλαβαν τις πρώτες τους κρατήσεις ενώ αυτό το καλοκαίρι, οι επισκέπτες έχουν ήδη προγραμματίσει διαμονές σε περισσότερες από 72.000 πόλεις και κωμοπόλεις της γης.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα