Οι οικοδεσπότες της Airbnb και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ συζητούν το μέλλον των ευρωπαϊκών ταξιδιών

03 Jul 2021, 12:07 | AIRBNB

Σοφία Κοντογιάννη

Οι οικοδεσπότες της Airbnb και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ συζητούν το μέλλον των ευρωπαϊκών ταξιδιών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Καθώς ξεκινά η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος και η ΕΕ προετοιμάζεται για περαιτέρω χαλάρωση των διεθνών ταξιδιών τον Ιούλιο, οι Hosts on Airbnb από όλη την Ευρώπη συναντήθηκαν με ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να συζητήσουν το μέλλον του τουρισμού.

Την  εικονική συνάντηση συντόνισε η κα Catherine Powell,  Global Head of Hosting της Airbnb και την παρακολούθησαν τέσσερις οικοδεσπότες Airbnb, συμπεριλαμβανομένων δύο κεντρικών οικοδεσποτών από το νέο  συμβούλιο φιλοξενίας της Airbnb,καθώς  και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον καλύτερο τρόπο συνεργασίας για την εξισορρόπηση του τουρισμού και τη διασφάλιση ότι η επιστροφή του ταξιδιού είναι ασφαλής, βιώσιμη και ωφελεί όλους. Υπήρξε έμφαση στην ανάγκη για σαφή και δίκαιη ρύθμιση για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και τον καλύτερο τρόπο στήριξης των τοπικών και αγροτικών κοινοτήτων για την παροχή αυθεντικών εμπειριών στους ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Airbnb για τα ταξίδια και τον τρόπο ζωής, τα ταξίδια στην ύπαιθρο αποτελούν κορυφαία καλοκαιρινή τάση καθώς οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες ετοιμάζονται να ταξιδέψουν ξανά. Τον Μάιο του 2021, ο όγκος της διασυνοριακής αναζήτησης στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Απρίλιο ενώ παρατηρήθηκε αύξηση του ενδιαφέροντος για λιγότερο κατοικημένους προορισμούς. Το 2015, τα αγροτικά ταξίδια αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 10% των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως στην Airbnb. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2021, το ποσοστό αυτό υπερδιπλασιάστηκε και σε ορισμένες χώρες τριπλασιάστηκε, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας (45%) και του Ηνωμένου Βασιλείου (48%).

 Τον περασμένο μήνα, η Airbnb ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αναβάθμιση των υπηρεσιών της, εμπνευσμένη από τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν οι άνθρωποι. Η ανακοίνωση επισήμανε βήματα που απλοποιούν τη διαδικασία που ακολουθούν οι οικοδεσπότες. Οι μισές από τις νέες καταχωρίσεις που στις αρχές του 2021 έλαβαν αίτημα κράτησης εντός 4 ημερών και τα μέσα ετήσια κέρδη ανά οικοδεσπότη που καλωσόρισε τουλάχιστον έναν επισκέπτη ήταν 9.600 δολάρια ΗΠΑ.

Επιπλέον, στη συνάντηση διερευνήθηκε το θέμα της ρύθμισης και την ανάγκη της εναρμονισμένης προσέγγισης των βραχυπρόθεσμων κανονισμών ενοικίασης που είναι δίκαιοι και αναλογικοί για τους μεσίτες κατοικιών στην Ευρώπη. Η Airbnb ανακοίνωσε πρόσφατα την υποστήριξή της σε συγκεκριμένες βιομηχανικές προτάσεις σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε επίπεδο ΕΕ, επισημαίνοντας νέες προοδευτικές συμφωνίες με τη Γαλλία, την Ελλάδα και τις Κάτω Χώρες και την ανάπτυξη του νέου εργαλείου City Portal που δίνει στις κυβερνήσεις και τους τουριστικούς οργανισμούς πρόσβαση σε δεδομένα, πληροφορίες και εργαλεία συμμόρφωσης.

Αυτές οι προτάσεις αναλύθηκαν λεπτομερώς στη δέσμευση της Airbnb στο The Great Rebalance of European Travel, μια σειρά δεσμεύσεων για συνεργασία με κοινότητες σε ολόκληρη την περιοχή, διάδοση οικονομικών οφελών σε περισσότερους ανθρώπους και αποτροπή της επιστροφής του φαινομένου του υπερτουρισμού.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα