Στο Χρηματιστήριο το 2020 η Airbnb - Τι σημαίνει αυτό για τους προορισμούς

20 Sep 2019, 13:12 | AIRBNB

TornosNews.gr

Στο Χρηματιστήριο το 2020 η Airbnb - Τι σημαίνει αυτό για τους προορισμούς

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ετοιμάζεται να εισέλθει η Airbnb το 2020, η αξία της οποίας αποτιμάται σε 31 δισ. δολάρια, ωστόσο οι επενδυτές επιθυμούν να λύσει τα ζητήματα που υπάρχουν στη δραστηριότητά της στη Νέα Υόρκη πριν βγει στις αγορές.

Η πλατφόρμα έχει ήδη προβεί σε τοπικές συμφωνίες με ευρωπαϊκές πόλεις για να διασφαλίσει την απομάκρυνση των παράνομων καταχωρήσεων και τη νόμιμη λειτουργία της σύμφωνα με το ρυθμικό πλαίσιο κάθε προορισμού στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στα περισσότερα διαμερίσματα που καταχωρούνται εξολοκλήρου προς ενοικίαση στην πλατφόρμα, το βασικό προϊόν δηλαδή που προσφέρει η πλατφόρμα. Ο δήμος απαγορεύει από το 2010 τη μίσθωση ολόκληρων διαμερισμάτων για λιγότερες από 30 ημέρες χωρίς την παρουσία του ενοικιαστή, κάτι που σημαίνει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις περιορίζονται σε σπίτια για μία ή δύο οικογένειες ή σε απλές κρεβατοκάμαρες.

Η πλατφόρμα έχει 55.000 καταχωρήσεις στην πόλη, που δημιουργούν 70 εκατ. δολάρια.

Η πόλη ενίσχυσε μάλιστα τον προϋπολογισμό της για να περιορίσει τις παράνομες καταχωρήσεις κατά 8 εκατ. δολάρια αυτή τη χρονιά, δεκαπλασιάζοντας την τελευταία τετραετία τα ποσά που διέθετε για τον ίδιο λόγο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg Businessweek.

Μάλιστα, ο δήμος έχει κινηθεί νομικά κατά της Airbnb για καταχωρήσεις 17.000 ιδιοκτητών οι οποίοι ενοικιάζουν παράνομα τα σπίτια τους.

Τώρα, η πλατφόρμα εργάζεται σκληρά για να έρθει σε συμφωνία με τη Νέα Υόρκη, καθώς μια αποτυχία θα μπορούσε να ρίξει αμφιβολίες στην αποτίμηση της Airbnb και να οδηγήσει και άλλες πόλεις στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου ή στην αναδιαπραγμάτευση με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Airbnb, παρά την επιθετική πολιτική που είχε μέχρι σήμερα, είναι διατεθειμένη πλέον, εν όψει της εισόδου της στο Χρηματιστήριο, να υπαναχωρήσει σε μεγαλύτερο βαθμό στα ρυθμικά πλαίσια των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Για παράδειγμα, μπορεί να συμφωνήσει στην απαγόρευση των κτιρίων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

O επικεφαλής πολιτικής της πλατφόρμας, Chris Lehane, δήλωσε ότι η Airbnb τελικά θα πετύχει συμφωνία στη Νέα Υόρκη, η οποία, άλλωστε, όπως είπε, αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των εσόδων της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η δημόσια εγγραφή για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, καθώς θα έχουμε σαφή εικόνα για το πώς τα funds βλέπουν την Airbnb.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα