10 ευρωπαϊκές πόλεις ζητούν από την ΕΕ μέτρα για την τουριστική μίσθωση σπιτιών

21 Jun 2019, 11:46 | AIRBNB

TornosNews.gr

10 ευρωπαϊκές πόλεις ζητούν από την ΕΕ μέτρα για την τουριστική μίσθωση σπιτιών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Tη βοήθεια της ΕΕ για τον περιορισμό της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών, μέσω ιστοσελίδων τύπου Airbnb, ζητούν 10 ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς όπως επισημαίνουν, διώχνουν τους ντόπιους από τις γειτονιές τους.

Σε κοινή επιστολή προς του Επιτρόπους της ΕΕ, οι 10 πόλεις (Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μπορντώ, Βρυξέλλες, Κρακοβία, Μόναχο, Παρίσι, Βαλένθια και Βιέννη) κατηγορούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις για τα υψηλά ενοίκια και τη μείωση της διαθεσιμότητας σπιτιών μακροχρόνιας μίσθωσης.

Ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανακάλυψε τον Απρίλιο ότι στο ευρωπαϊκό Δίκαιο, η Airbnb θεωρείται ως ψηφιακός πάροχος πληροφόρησης και όχι ως πάροχος ενοικιάσεων. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί από το δικαστήριο, η Airbnb καθώς και άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες θα απελευθερωθούν από την υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι οι ιδιοκτήτες συμμορφώνονται στους τοπικούς κανονισμούς που στοχεύουν στη μείωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Τα σπίτια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατ αρχήν και κυρίως για διαβίωση, τονίζουν οι πόλεις και όπου υπάρχει ζήτηση από τουρίστες, εξαφανίζονται από την παραδοσιακή αγορά ενοικίασης.

Στο Παρίσι υπάρχουν 60.000 καταχωρήσεις σπιτιών στην Airbnb, στο Βερολίνο 22.000 και στο Άμστερνταμ και τη Βαρκελώνη από 18.000. Σύμφωνα με την Guardian πάνω από τις μισές αφορούν ολόκληρα σπίτια και όχι απλώς δωμάτια.

Όπως τονίζουν οι πόλεις, «χρειαζόμαστε ισχυρές νομικές υποχρεώσεις έτσι ώστε οι πλατφόρμες να συνεργάζονται μαζί μας στην τήρηση μητρώου και στην παροχή δεδομένων ενοικίασης των σπιτιών».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα