Fairbnb: Μια νέα Airbnb με κοινωνικό πρόσωπο- Η μισή προμήθεια σε επενδύσεις στις γειτονιές- το μανιφέστο

20 May 2019, 12:21 | AIRBNB

TornosNews.gr

Fairbnb: Μια νέα Airbnb με κοινωνικό πρόσωπο- Η μισή προμήθεια σε επενδύσεις στις γειτονιές- το μανιφέστο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H startup Fairbnb, η οποία την τελευταία τριετία φιλοδοξεί να αυξήσει τη διείσδυσή της στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, επιδιώκει να προσφέρει μια εκδοχή της Airbnb με τον υπεύθυνο τουρισμό στο επίκεντρο, και χωρίς τις αρνητικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια η Airbnb σε ηθικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στις γειτονιές.

Η Fairbnb στοχεύει να προσφέρει τις θετικές πλευρές της βραχυχρόνιας μίσθωσης στις τοπικές κοινότητες.

Το μοντέλο της Fairbnb είναι παρόμοιο με της Airbnb, και οι χρήστες μπορούν να ενοικιάζουν το σπίτι τους ή τα σπίτια άλλων. Όπως και η Airbnb, η Fairbnb έχει προμήθεια 15% στις κρατήσεις, όμως, σε αντίθεση με την Airbnb, τα μισά από τα έσοδα αυτά θα κατευθύνονται στην τοπική κοινότητα όπου ανήκει το σπίτι.

Τα χρήματα αυτά μπορεί να διοχετευθούν σε μη εμπορικούς συνεδριακούς χώρους ή στην κοινωνική στέγαση. Κάθε επισκέπτης θα μπορεί να επιλέξει πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το μέρος της προμήθειας στις γειτονιές. Η Fairbnb θα εγκρίνει αυτά τα πρότζεκτ και ίσως να τα ανοίγει στους επισκέπτες της. Ως αποτέλεσμα, οι γειτονιές θα επωφεληθούν με επενδύσεις χωρίς τα έσοδα να πηγαίνουν σε μεγάλους οργανισμούς, μακριά από αυτές.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια πλατφόρμα που είναι υπόλογη και υπεύθυνη, που θα έχει στόχο την κοινωνική αειφορία στην εξίσωση της οικονομικής αειφορίας, δήλωσε ο συνιδρυτής της Fairbnb, Sito Veracruz.

Επίσης, η Fairbnb δεσμεύεται έναντι της τοπικής νομοθεσίας που ρυθμίζει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και απαιτεί από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών να κάνουν το ίδιο. Ενώ η Airbnb αντιστέκεται στην κοινοποίηση πληροφοριών στις τοπικές αρχές οι οποίες επιδιώκουν να περιορίσουν τις παράνομες ενοικιάσεις, η Fairbnb επισημαίνει οτι θα κοινοποιεί δεδομένα της πλατφόρμας της.

Δεν ζητούμε από τις πόλεις να μας δείξουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, όμως μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις είναι εντάξει μαζί μας, και ήδη υπογράφουμε συμφωνίες με δήμους του Άμστερνταμ, της Βενετίας και της Βαρκελώνης, δήλωσε.

Προς το παρόν, η Fairbnb έχει συνεργάτες-μέλη της στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Λιθουανία, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για συνεργασία και σε άλλες πόλεις στην Ευρώπη όπως η Βενετία, η Μπολόνια και η Βαρκελώνη. Πάνω από 700 ιδιοκτήτες έχουν αιτηθεί να παρουσιαστούν τα σπίτια τους στις σελίδες της. Και στην Αθήνα εμφανίστηκε μια ομάδα στήριξης της Fairbnb, χωρίς ακόμη να λάβει μια οργανωμένη δομή. 

Δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο, ωστόσο, πότε η Fairbnb θα ξεκινήσει τη λειτουργία της, όμως με δεδομένο το αυξανόμενο ενδιαφέρον για αειφόρο τουρισμό, θεωρείται σίγουρο ότι θα προσελκύσει ταξιδιώτες.

Το μανιφέστο της Fairbnb

Πριν από ένα χρόνο, εκδόθηκε το ακόλουθο μανιφέστο της Fairbnb από την ιδρυτική ομάδα...

Τι θα γινόταν αν, στον κόσμο των ενοικιαζόμενων σύντομης διάρκειας (rentals), οικοδεσπότες, φιλοξενούμενοι και γείτονες μπορούσαν να αποφασίζουν συλλογικά με τους τοπικούς δήμους, ώστε να κάνουν τη διαδικασία ενοικίασης πιο δίκαιη, βιώσιμη και ανταποδοτική για το σύνολο της κοινότητας;

Τι θα γινόταν, αν τα κέρδη της πλατφόρμας δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά επανεπενδύονταν στις κοινότητες;

Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που μας οδήγησαν, μια ομάδα ακτιβιστών, προγραμματιστών, ερευνητών και creatives από όλο τον κόσμο, να συναντηθούμε, με στόχο να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη λύση, βασισμένη στην αγορά, που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια υπαρκτή εναλλακτική στις εμπορικές πλατφόρμες.

Η πρόσκληση

Ιστοσελίδες που προσφέρουν ενοικιαζόμενα δωμάτια για διακοπές μικρής διάρκειας εξασφαλίζουν προσιτές και μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Οι κάτοικοι μπορούν να συμπληρώσουν το εισόδημα τους, ενώ μοιράζονται την κουλτούρα τους. Αλλά αυτό το μοντέλο μπορεί να συνοδεύεται από ένα κόστος, ανεβάζοντας τις τιμές των κατοικιών, τεμαχίζοντας κοινότητες, και κλείνοντας τοπικές επιχειρήσεις. Σε δεκάδες πόλεις, ο τουρισμός με βάση την τεχνολογία δυσκολεύει τους κατοίκους να ζήσουν και να διαχειριστούν τις ίδιες τις γειτονιές τους.

Ποιοι είμαστε

Το FairBnB είναι πρώτα και κύρια μια κοινότητα από ακτιβιστές, προγραμματιστές, ερευνητές και σχεδιαστές, η οποία στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση με το επιστρέφει αυτό το «μερίδιο» στη συμμετοχική οικονομία. Θέλουμε να προσφέρουμε μια εναλλακτική με κέντρο την κοινότητα, που θα δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους και όχι στα κέρδη και θα διευκολύνει αυθεντικές, βιώσιμες και οικείες εμπειρίες ταξιδιού.

Δημιουργούμε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους οικοδεσπότες και τους επισκέπτες να συνδέονται με σκοπό την ουσιαστική ταξιδιωτική και πολιτιστική ανταλλαγή εμπειριών, ενώ ελαχιστοποιούμε το κόστος για τις κοινότητες..

Πως το κάνουμε;

Συλλογική Ιδιοκτησία: Η πλατφόρμα μας δεν ανήκει σε απρόσωπους επενδυτές, αλλά σε όσους την χρησιμοποιούν και επηρεάζονται από την χρήση της: οικοδεσπότες, επισκέπτες, ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων, γειτόνων. Έχοντας δημιουργηθεί και διαχειριστεί από πολίτες, το FairBnB θα κρατάει τα κέρδη στις κοινότητες και θα διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται για το καλό των γειτονιών, όχι για την εκμετάλλευσή τους.

Δημοκρατική Διοίκηση: Η συνεργασία και η συναίνεση είναι στη καρδιά του μοντέλου μας. Το. FairBnB θα παρέχει ένα χώρο όπου τα μέλη της κοινότητας θα μπορούν να βρίσκονται και να αποφασίζουν συλλογικά πώς η πλατφόρμα θα τρέξει στην γειτονιά τους. Το FairBnB θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για τη προώθηση κανονισμών που θα ενισχύουν το βιώσιμο τουρισμό.

Κοινωνική Βιωσιμότητα: Για να ξανα-χτίσουμε τις κοινότητες, τα κέρδη θα επανεπενδύονται σε κοινωνικά projects που αντιτάσσονται στις αρνητικές συνέπειες του τουρισμού. Οι κάτοικοι θα ψηφίζουν για να ενισχύουν τα projects που θέλουν να δουν στις γειτονιές τους: συνεργατικά εγχειρήματα τροφής, παιδικές χαρές, οικολογικά projects και κοινοτικές καφετέριες.

Διαφάνεια και Λογοδοσία: Το FairBnB είναι αφοσιωμένο στα ανοιχτά δεδομένα (open data) και τη συμμόρφωση με τους τοπικούς κανονισμούς, τα οποία θα ισορροπήσουν με τα προσωπικά δεδομένα και τις ανάγκες ασφάλειας των μελών της πλατφόρμας.

Τι μπορείς να κάνεις;

Το FairBnB προσφέρει μια δίκαιη, με συλλογική ιδιοκτησία και διαφάνεια, εναλλακτική. Προσκαλούμε όλους τους ταξιδιώτες και τους πολίτες που ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις τους ανεξέλεγκτου τουρισμού να ενωθούν μαζί μας για να συν-δημιουργήσουμε μια κοινοτική πλατφόρμα που να προωθεί το ταξίδι που είναι εξαιρετικό... και ηθικό.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα