«Το Ελληνικό θα επηρεάσει καθοριστικά το μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας» | Άρθρο του Δημήτρη Ποτηρόπουλου

06 Dec 2021, 15:20 | ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

TornosNews.gr

«Το Ελληνικό θα επηρεάσει καθοριστικά το μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας» | Άρθρο του Δημήτρη Ποτηρόπουλου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Είναι αλήθεια ότι στον κατασκευαστικό κλάδο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας μια «έκρηξη» της οικοδομικής δραστηριότητας, με τα έργα που αφορούν στον τουρισμό και γενικότερα στην φιλοξενία, αλλά και στην τυπολογία της πρώτης κατοικίας, να έχουν ισχυρό προβάδισμα. Ειδικότερα στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, την λεγόμενη «Αθηναϊκή Ριβιέρα», καταγράφεται μια έντονη κινητικότητα στον χώρο των κτιριακών κατασκευών, με αφορμή κυρίως την προοπτική του «Ελληνικού», και όχι μόνο. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη δεν αποτελεί απλώς μια «νησίδα» τοπικής σημασίας, αλλά κρίσιμο μέγεθος, ουσιαστικά και μεταφορικά, για όλο το Λεκανοπέδιο, καθώς έχει τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε πρώτης προτεραιότητας παρέμβαση που θα επηρεάσει καθοριστικά το σύνολο του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους η νέα τάση που διαμορφώνεται διεθνώς -το slow living/slow travel movement ή αλλιώς και βιωματικός τουρισμός- που στόχο έχει να προσφέρει εκείνες τις εμπειρίες στον σύγχρονο άνθρωπο που θα του επιτρέψουν να γνωρίσει με συμμετοχικό τρόπο τον πολιτισμό, την ιστορία, την γλώσσα, τα ήθη και έθιμα του προορισμού που επισκέπτεται. Ο σημερινός ταξιδιώτης θέλει να βιώσει τον τόπο που επίλεξε μέσα από αυθεντικές εμπειρίες ζωής, αναζητά το βιωματικό στοιχείο που σχετίζεται με την τοπική φύση, παράδοση και κουλτούρα, πέρα από τα κλασικά αξιοθέατα και τις ευκαιρίες ψυχαγωγίας που προτείνουν οι τυπικοί τουριστικοί οδηγοί.

Η τάση αυτή προσδιορίζεται ως «Experiential Tourism» και δηλώνει ένα ιδιαίτερα ευρύ πεδίο που περιλαμβάνει διαφορετικές μορφές τουρισμού, όπως τον πολιτιστικό τουρισμό, τον οικοτουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό, επίσης τον ιατρικό τουρισμό, τον εκπαιδευτικό τουρισμό, τον εναλλακτικό τουρισμό, κ.α. Το slow travel και το natural living έχουν ως κοινό γνώρισμα τις δραστηριότητες εναλλακτικού χαρακτήρα, που χαρακτηρίζονται από σεβασμό προς το ιδίωμα του κάθε τόπου, ενώ αναδεικνύουν την επιστροφή σε αρχετυπικές αξίες διαβίωσης που σχεδόν έχουν πλέον χαθεί. Όπως κυρίως είναι η επαφή με την φύση. Αντίληψη, που δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο πεδίο της φιλοξενίας και του τουρισμού, αλλά οφείλει να αφορά γενικότερα στον τρόπο που ζούμε.

Στις εξελίξεις αυτές πρέπει να ανταποκριθεί και η χώρα μας, αναθεωρώντας σε μεγάλο βαθμό τις μέχρι σήμερα πολιτικές της στον τουριστικό κλάδο, αλλά και πέρα από αυτόν, συνολικά στην εθνική της στρατηγική όσον αφορά στην χωροταξική, πολεοδομική και αρχιτεκτονική προσέγγιση, και επίσης στο είδος και στην κλίμακα των αναπτύξεων που προγραμματίζονται.

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος είναι επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners

 

Ακολουθούν εμβληματικά έργα της Potiropoulos+Partners στην Αθηναϊκή Ριβιέρα:

Μαρίνα Φλοίσβου

«Τhe Wave» - Συγκρότημα κατοικιών στο γκολφ της Γλυφάδας

«The Elysium» - Τουριστικό συγκρότημα σουιτών στο Καβούρι

«Τhe Sea-Through Effect» - Συγκρότημα κατοικιών στην Βούλα

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα