Ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και για τον όμιλο παροχής τεχνολογίας στον τουριστικό τομέα Amadeus

13 Nov 2020, 10:09 | ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και για τον όμιλο παροχής τεχνολογίας στον τουριστικό τομέα Amadeus

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο ισπανικός όμιλος παροχής τεχνολογίας στον τομέα του τουρισμού Amadeus, ο οποίος έχει πληγεί σοβαρά από την κατάρρευση του τουρισμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχασε, μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 356 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι, την ίδια περίοδο, η εταιρία κέρδισε 886 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε κατά 76,9% στα 553 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλη πτώση καταγράφηκε και στο τμήμα τεχνολογικών υπηρεσιών, όπου σημειώθηκε πτώση 52,4% στα 1,146 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Amadeus σχεδιάζει να αντισταθμίσει μέρος των εν λόγω μειώσεων με ισχυρές περικοπές κόστους. Το 2021 αναμένει μια διαρθρωτική μείωση των πάγιων δαπανών του κατά 550 εκατ.  ευρώ, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019. Μέρος αυτής της προσαρμογής αντικατοπτρίζεται ήδη στα στοιχεία για το τρέχον έτος, με μείωση 8% στα λειτουργικά έξοδα.

O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Amadeus, αξιολογώντας τα ανωτέρω στοιχεία, τόνισε ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους τα ταξίδια διατήρησαν τα χαμηλά επίπεδα, λόγω της πανδημίας, αν και παρατηρήθηκε μια δειλή βελτίωση της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας σε διάφορες περιοχές, χάρη στην άρση των περιορισμών κινητικότητας σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Αυτή η βελτίωση της κίνησης υποστηρίχθηκε κυρίως από τον εσωτερικό τουρισμό. Κατά συνέπεια, οι αεροπορικές κρατήσεις, μέσω του Amadeus παρέμειναν σε θετικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, διότι οι κρατήσεις κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις ακυρώσεις.

Επιπλέον τόνισε ότι ο όμιλος διαθέτει διαθέσιμη ρευστότητα 4 δισ. ευρώ, η οποία θα βοηθήσει τον όμιλο να ξεπεράσει την υφιστάμενη κρίση και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα του κλάδου.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα