ΣΕΤΕ: Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον τουρισμό του μέλλοντος και οι ριζοσπαστικές λύσεις που απαιτούνται

ΣΕΤΕ: Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τον τουρισμό του μέλλοντος και οι ριζοσπαστικές λύσεις που απαιτούνται

Το 2022 το μεγαλύτερο Συνέδριο του τουριστικού τομέα, που πραγματοποίησε ο ΣΕΤΕ, ανέδειξε τον ρόλο του ελληνικού τουρισμού ως ενεργού και ουσιαστικού συντελεστή για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων επιτυχημένα παραδείγματα τουριστικών προϊόντων από το διεθνές περιβάλλον, που κατάφεραν να επαναλανσαριστούν, αφού επαναπροσδιόρισαν τις σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες.

Η Valeria Duflot, Συν-Iδρύτρια και Εμπνευστής της Venezia Autentica, η Jelka Tepšić, Αντιδήμαρχος Ντουμπρόβνικ και ο Graeme Jackson, Head of Strategic Partnerships, The Travel Foundation μοιράστηκαν πληροφορίες από προσωπικές εμπειρίες και παραδείγματα από τις πόλεις τους κατά τη διάρκεια του δεύτερου πάνελ συζήτησης με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας τη Σχέση του Τουρισμού με τις Τοπικές Κοινωνίες» powered by Toposophy.

Η κ. Duflot υπογράμμισε ότι η δημιουργία του wellbeing βρίσκεται στην καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας, και θα έπρεπε να αποτελεί το πραγματικό μέτρο της επιτυχίας της. Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι περισσότερες κρίσεις που έχουμε περάσει είναι απόρροια των επιδιώξεων για βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη σε βάρος του wellbeign των ανθρώπων, των προορισμών και του πλανήτη.

Για να φτάσουμε, όπως είπε, στο σημείο αποκατάστασης του wellbeing, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη σχέση μεταξύ του τουρισμού και των τοπικών κοινωνιών.

Αναφερόμενη στο παράδειγμα του υπερτουρισμού στη Βενετία, είπε ότι πρόκειται για μία πόλη 50.000 κατοίκων με επισκέπτες που πριν από τον COVID ξεπερνούσαν καθημερινά κατά πολύ τις αντοχές της, με αποτέλεσμα να προκληθούν διαμαρτυρίες κατά του τουρισμού από τους κατοίκους με μότο «we resist, we exist». Μετά τον COVID, σε περιόδους όπου δεν υπήρχε καραντίνα των κατοίκων, η πόλη έμοιαζε άδεια ενώ από το Πάσχα του 2022 κι έπειτα η εικόνα της επέστρεψε στην εποχή προ COVID με τους τουρίστες να κατακλύζουν κάθε γωνιά της.

Συνέπειες του υπερτουρισμού στη Βενετία είναι η αύξηση του κόστους ζωής, η μειωμένη ποιότητα ζωής, η εξαφάνιση προϊόντων και υπηρεσιών που απευθύνονται στους κατοίκους, οι ζημιές στην πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά, ο αυξημένος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, η μετατροπή της τοπική οικονομίας, η μετακίνηση των κατοίκων και το χρέος του προορισμού.

Έχουμε τον λάθος τρόπο υπολογισμού της επιτυχίας, τόνισε, γιατί στοχεύουμε στην βραχυπρόθεσμη οικνομική ανάπτυξη και δεν ενσωματώνουμε τις κοινωνίες στο σχεδιασμό του τουρισμού.

Η τοπική κοινωνία της Βενετίας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τόνισε, και αυτή είναι μια ιστορία προειδοποίησης για προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Αυτό που συμβαίνει στη Βενετία είναι το μέλλον όλων των προορισμών αν δεν ξανασκεφτούμε τον σκοπό και τον τρόπο διακυβέρνησης του τουρισμού.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ευημερία των ανθρώπων, των τόπων και του πλανήτη ως τον νέο πολιτικό αστέρα, έναν πλοηγό που θα μας καθοδηγήσει να τοπουετήσουμε τις δυναμικές κοινότητες στο κέντρο όλων όσων σχεδιάζουμε και υλοποιούμε», επισήμανε η κ. Duflot.

H κ. Tepšić είναι υπεύθυνη για τον Τουρισμό, την Αειφορία και τον Πολιτισμό στο δήμο του Ντουμπρόβνικ και κατά τη διάρκεια της θητείας της η πόλη ανέπτυξε ένα στρατηγικό μακροπρόθεσμο πρότζεκτ με τίτλο «Σεβαστείτε την Πόλη».

Η πόλη των 40.000 κατοίκων, με την πλούσια ιστορία, πλέον αποτελεί ένα μεγάλο προορισμό κρουαζιέρας αλλά και πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Όπως είπε η κ. Tepšić ο υπερτουρισμός άρχισε να απομιζεί τις αντοχές της πόλης και να εξαντλεί τους κατοίκους της, και γνωρίζαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι άμεσα έχοντας στο μυαλό το όφελος των κατοίκων αλλά και τις απόψεις τους για τον τουρισμό.

Ήταν μια κρίση που χρειάστηκε να διαχειριστούμε, υπογράμμισε. Για το σκοπό αυτό σχεδιάστηκε το έργο Respect the City, το οποίο μας βοήθησε να εντοπίσουμε νέες ευκαιρίες που προέκυψαν από την κρίση που δημιουργήθηκε λόγω του COVID και είμαστε αποφασισμένοι να το αναπτύξουμε περαιτέρω.

Το έργο βασίστηκε σε 4 πυλώνες και στόχους, τους ανθρώπους, την τουριστική οικονομία, την κοινωνία και τη φύση, και τις μετακινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ενσωματώθηκε η διαχείριση προορισμού, οι συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, βελτιώθηκαν οι επικοινωνίες, οι συνεργασίες και ο συντονισμός μεταξύ όλων των μετόχων και των κατοίκων.

Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι η ικανοποίηση των κατοίκων, και η ικανοποίηση των επισκεπτών της πόλης με ποιοτικές εμπειρίες.

Στα πρώτα μέτρα που εφαρμόστηκαν ήταν το πλαφόν στον αριθμό επιβατών κρουαζιέρας σε συνεργασία με την CLIA, καθώς και η επιβολή φόρου κρουαζιέρας.

Παράλληλα, μέσω της υιοθέτησης λύσεων που συνάδουν με τις αρχές της «ευφυούς πόλης», όπως η «ευφυής» στάθμευση, η κοινή χρήση αυτοκινήτου, η online κράτηση για λεωορεία, η παρακολούθηση μέσω κάμερας καθώς και η παροχή ενός ειδικά σχεδιασμένου δωματίου ελέγχου, καταφέραμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες του τουρισμού, ενώ παράλληλα μειώσαμε την πίεση που ασκείται στις τοπικές κοινωνίες, επισήμανε.

Συμπερασματικά, είπε, δεσμευόμαστε ότι θα διασφαλίσουμε τη φήμη του Ντουμπρόβνικ ως ένα εξαιρετικό μέρος για όλους: κατοίκους και επισκέπτες.

Από την πλευρά του ο κ. Jackson επισήμανε ότι στόχος είναι να προσφέρουμε νέες ιδέες στον τουρισμό, οι οποίες θα έχουν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες και εάν συνοψίσει κανείς τις αρχές του μη κερδοσκοπικού οργανισμού The Travel Foundation, αυτές είναι η ισότητα και η αλλαγή, και αυτή είναι η οπτική με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη μετροπή του τουρισμού ώστε να επιτύχουμε τον στόχο του «reframe the success».

Η επαναξιολόγηση της αξίας του τουρισμού για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να περνά μέσα από ορισμένα ερωτήματα, τα οποία συνθέτουν την βέλτιστη προσέγγιση πλαισίου αξίας: Ποιά αξία μπορεί να φέρει ο τουρισμός στο όραμά σας; Ποιός είναι ο αντίκτυπος υψηλότερης προτεραιότητας (αρνητικός και θετικός); Πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε αυτόν τον αντίκτυπο;

Είναι σαφές, είπε, ότι η επιχειρηματικότητα όπως την έχουμε συνηθίσει δεν αποτελεί πλέον βιώσιμη επιλογή και πως οι προορισμοί και οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να επανεκτιμήσουν και να ανταποκριθούν με ριζοσπαστικούς τρόπους. 

Όπως εξήγησε, για να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες των κοινοτήτων, να ορίσουμε νέους καίριους δείκτες απόδοσης που να αντικατοπτρίζουν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση και να διασφαλίσουμε οτι ο τουρισμός διατηρεί την άδεια λειτουργίας του εκ μέρους της κοινωνίας ώστε να μπορεί ουσιαστικά να αποτελέσει μια «δύναμη για το καλό».

Όταν παρουσιάσαμε το 4VI ως μοντέλο κοινωνικής επιχείρησης στο ετήσιό μας συνέδριο τον Απρίλιο του 2022, προσδιορίσαμε ότι θα επανεπενδύαμε έσοδα από έργα κοινωνικού αντίκτυπου, καθοδηγούμενα από παγκοσμίως αναγνωρισμένα προγράμματα και αρχές όπως το Responsible Tourism Institute Biosphere Program και τη Διακήρυξη της Γλασκόβης του ΠΟΤ για την κλιματική αλλαγή, εξήγησε. Θα εστιάσουμε σε πυλώνες κοινωνικής ευθύνης που θέτουν τις ανάγκες των κοινοτήτων και των κατοίκων στο επίκεντρο.

Σε τελική ανάλυση, τόνισε ο κ. Jackson, ένα υπέροχο μέρος για να ζεις είναι ένα υπέροχο μέρος για να επισκεφτείς, αλλά ένα υπέροχο μέρος για να επισκεφθείς δεν είναι πάντα ένα εξαιρετικό μέρος για να ζήσεις. Σε αυτό το νέο μοντέλο, προσπαθούμε να συμβάλουμε σε ένα ισορροπημένο και προσανατολισμένο προς την κοινότητα τουριστικό οικοσύστημα.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
 1. 05/02 08:43

  Τυρναβίτικο Καρναβάλι - Μπουρανί

 2. 05/02 08:41

  Αίγυπτος: Επενδυτικές ευκαιρίες 30 δισ. δολ. στον τουριστικό τομέα

 3. 04/02 18:44

  Η Ελευσίνα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης | Τελετή έναρξης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 4. 04/02 18:38

  Βασίλης Κικίλιας: “Η Δυτική Μακεδονία το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Υπ. Τουρισμού”

 5. 04/02 12:53

  TripAdvisor | Παγκόσμιος τουρισμός: Τα ταξίδια η απόλυτη προτεραιότητα των πολιτών - το 95% μειώνει άλλες δαπάνες για τις διακοπές

 6. 04/02 08:41

  Οι τιμές των εισιτηρίων στα Σπήλαια Μελισσάνης και Δρογκαράτης για το 2023

 7. 04/02 08:40

  Ισπανία: 105 δισ. ευρώ οι δαπάνες για τρόφιμα, ποτά και καταναλωτικά προϊόντα τo 2022

 8. 03/02 18:19

  8 επενδυτικά σχέδια ενδιαφέρονται για το λιμάνι του Βόλου

 9. 03/02 18:01

  Ξενοδοχειακή Ημέρα Καριέρας 2023 στην Πιερία

 10. 03/02 17:46

  Άγριο μαλλιοτράβηγμα σε πτήση – Γυναίκες πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση στο παράθυρο (βίντεο)

 11. 03/02 16:16

  FTI: Έμφαση σε μικρότερα ελληνικά νησιά το 2023 και προσθήκη νέων ελληνικών ξενοδοχείων

 12. 03/02 15:14

  Ιππικό υπερθέαμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - Περήφανα άλογα κάλπασαν στους δρόμους (βίντεο – φωτογραφίες)

 13. 03/02 14:43

  Ελληνικός τουρισμός: Κατά 11,5% θα αναπτύσσεται κάθε χρόνο η αγορά πολυτελών ταξιδιών στην Ελλάδα μέχρι το 2030

 14. 03/02 14:06

  Mια Ελληνίδα που διαπρέπει στις ΗΠΑ, επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών

 15. 03/02 13:28

  Το Άμστερνταμ βάζει τέλος στα τουριστικά λεωφορεία στο κέντρο της πόλης

 16. 03/02 12:29

  TUS Airways | Πτήσεις από Λάρνακα προς Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Κέρκυρα

 17. 03/02 11:58

  Emirates | Δοκιμαστική πτήση-ορόσημο με 100% Βιώσιμο Αεροπορικό Καύσιμο

 18. 03/02 11:52

  Κατώτατος μισθός: Οι προτάσεις των φορέων και η διαδικασία για την τελική εισήγηση

 19. 03/02 11:34

  Ε.Ξ. Ηρακλείου | Διαπραγματεύσεις για υπογραφή της νέας τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

 20. 03/02 10:25

  Τουρισμός 2023 | Η Ελλάδα στο top10 των ευρωπαϊκών χωρών για τους ταξιδιώτες από τις άλλες ηπείρους

 21. 03/02 08:52

  Πληρωμές επιχορηγήσεων για δύο νέα ξενοδοχεία σε Μυτιλήνη και Σύβοτα

 22. 03/02 08:50

  Ολλανδία: Αύξηση ρεκόρ στους μισθούς αλλά το πραγματικό εισόδημα μειώθηκε

 23. 03/02 08:47

  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας | Δράσεις για την προσέλκυση περισσότερων κινηματογραφικών παραγωγών

 24. 03/02 08:44

  Ισπανία: Στο 5,8% ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Ιανουάριο

 25. 03/02 08:41

  Γιατί μειώθηκε η ανεργία στη Γαλλία

 26. 02/02 18:16

  Ξυπνάει το ηφαίστειο Κολούμπος της Σαντορίνης

 27. 02/02 17:02

  Αθηναϊκά ξενοδοχεία 2022 | -10,7% η μέση πληρότητα έναντι του 2019, αλλά ο Δεκέμβριος ξεπέρασε τα προπανδημικά επίπεδα

 28. 02/02 15:37

  FedHATTA/ HATTA | Νέες δυνατότητες τουριστικής συνεργασίας με την Αλβανία

 29. 02/02 15:26

  Το παράδοξο της Τουρκίας: Στόχος για 90 εκατ. τουρίστες το 2028 αλλά και 100% επίτευξη των στόχων αειφόρου τουρισμού

 30. 02/02 14:50

  Η Crystal Cruises ξαναγεννιέται με νέα ονομασία και όραμα - Από την Αθήνα οι πρώτες κρουαζιέρες

 31. 02/02 13:26

  Βασίλης Κικίλιας: H σεζόν θα έχει ξεκινήσει σε όποιο χρόνο και αν πραγματοποιηθούν οι εκλογές

 32. 02/02 13:21

  Ευρωπαϊκός τουρισμός 2023: Σταδιακή επιστροφή των Κινέζων και επαναφορά των Αμερικανών το α’ τετράμηνο

 33. 02/02 12:50

  Dusit Suites Athens: Ανοίγει στην Αθήνα το πρώτο ξενοδοχείο της Ταϊλανδικής αλυσίδας Dusit Hotels στην Ευρώπη

 34. 02/02 12:10

  «Στον αέρα» η νέα αναβαθμισμένη εταιρική ιστοσελίδα του ΕΟΤ

 35. 02/02 10:39

  Το superyacht των 86 εκατομμυρίων δολαρίων που μπορεί να «πετάξει» πάνω από το νερό - Φωτογραφίες

 36. 02/02 09:28

  Τουρισμός | Ονειρεμένα ταξίδια με οργανωμένα πακέτα διακοπών θέλουν το 2023 οι Βρετανοί- στις top επιλογές η Ελλάδα

 37. 02/02 08:58

  Άδειες για 2 νέα ξενοδοχεία σε Κέρκυρα και Καστροσυκιά

 38. 02/02 08:51

  Airbnb | Πώς τα πολιτιστικά ταξίδια ξεκλειδώνουν τουριστικά οφέλη για τις κοινότητες της ΕΕ

 39. 02/02 08:40

  Vegan τάσεις στα εστιατόρια της Ευρώπης, ακόμη και στα ελληνικά

 40. 02/02 08:32

  Ισπανία: Στα 1.080 ευρώ ο κατώτατος μισθός

 41. 02/02 06:43

  Κως και Ρόδος στους ρυθμούς του Καρναβαλιού

 42. 01/02 18:41

  Γερμανικοί φόβοι για πόλεμο και εκτός Ουκρανίας - το 34% φοβάται εισβολή της Ρωσίας στη Γερμανία

 43. 01/02 18:11

  Πτώχευσε η νορβηγική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Flyr - είχε πτήσεις και προς Ελλάδα

 44. 01/02 17:35

  Νέα 3ετής συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας AEGEAN και TUI France για πτήσεις από το αεροδρόμιο της Λιλ

 45. 01/02 15:57

  Ελλάδα - Αλβανία: Κοινές δράσεις ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος τους 

 46. 01/02 14:14

  WWF: 15.000 νέα φυτά στο Σούνιο- Έργο πρότυπης αποκατάστασης

 47. 01/02 13:42

  Τουρκικός τουρισμός | Στα επίπεδα του 2019 οι αφίξεις το 2022- σχέδιο για ανάδειξη 9 προορισμών και 20 επιμέρους προϊόντων

 48. 01/02 13:29

  ΞΕΕ | Οι τελευταίες τάσεις στα ξενοδοχεία στο 6ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας

 49. 01/02 13:16

  Από τον ήλιο το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2022 - Οι Top5 χώρες

 50. 01/02 13:05

  Ανακατασκευή του αναψυκτηρίου στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας

 51. 01/02 12:56

  Νέα Υπουργική Απόφαση για τα ύψη των κτιρίων

 52. 01/02 12:28

  4 ξενοδοχεία προβλέπει το Master Plan του Λιμένα Πειραιά

 53. 01/02 12:12

  «Τουρισμός για όλους» | 125.000 νέοι δικαιούχοι, 400.000 συνολικά

 54. 01/02 12:00

  Η κρουαζιέρα πολυτελείας αναδεικνύει νέους προορισμούς - Στη Θεσσαλονίκη το έβδομο Posidonia Sea Tourism Forum

 55. 01/02 11:04

  2013 – 2023: 10 χρόνια Marketing Greece

 56. 01/02 10:30

  Ευρωβαρόμετρο | Το μέσο ανάκαμψης NextGenerationEU ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών

 57. 01/02 10:04

  Παράταση NOTAM με τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα των ταξιδιωτών από την Κίνα.

 58. 01/02 09:50

  Πώς οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τα συστήματα της Planet!

 59. 01/02 08:20

  Κατεδάφιση κτιρίου με χρήση ξενοδοχείου στην Κομοτηνή - Νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

 60. 01/02 08:18

  Πράσινο φως για 2 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στους οικισμούς Πλαταριάς και Πογωνιάς

 61. 01/02 08:15

  Διαγωνισμός για λειτουργία καντίνα στον Συνοριακό Σταθμό Κρυσταλλοπηγής

 62. 01/02 08:13

  Διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας-Αφρικής

 63. 01/02 08:07

  Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας στη Λάρισα

 64. 31/01 19:19

  Γερμανία: Ζήτηση-σοκ τον Ιανουάριο για διακοπές – Πωλήσεις πάνω από το 2019, με αμείωτο ρυθμό από τον Δεκέμβριο!

 65. 31/01 18:47

  Γερμανικός τουρισμός: Ακόμα και οι παντρεμένοι θέλουν να ταξιδέψουν μόνοι το 2023! 7 στους 10 επιθυμούν μοναχικά ταξίδια

 66. 31/01 18:39

  Προσφορά, από τον Δ, Μελισσανίδη, για το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο - Αθλητικές και ήπιες τουριστικές χρήσεις

 67. 31/01 18:22

  Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO

 68. 31/01 18:15

  Στα Aria Hotels τo boutique ξενοδοχείο Villa Selena στη Σύρο

 69. 31/01 17:49

  Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων: Ημέρα καριέρας 2023 στα Χανιά

 70. 31/01 17:43

  Η νέα διευθύντρια της έκθεσης ΙΤΒ

 71. 31/01 14:40

  Sunweb: Επέστρεψαν οι προκρατήσεις τον Ιανουάριο του 2023 – Η Ελλάδα στις πρώτες επιλογές των Ολλανδών

 72. 31/01 14:29

  Apollo: Εάν οι πωλήσεις συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, η Ελλάδα θα βγει sold out πριν το καλοκαίρι!

 73. 31/01 13:37

  Τουρισμός: Η κρίση ακρίβειας οδηγεί τους Βρετανούς σε διακοπές εκτός υψηλής σεζόν

 74. 31/01 13:25

  Βασίλης Κικίλιας: Αεροπορική σύνδεση 4 νέων ελληνικών προορισμών με Βελιγράδι

 75. 31/01 12:58

  Τουρισμός: Πού και με ποια κίνητρα θα ταξιδέψουν το 2023 οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες

 76. 31/01 12:28

  Τουρισμός | Γερμανοί συνταξιούχοι κατακλύζουν τα ξενοδοχεία της Αττάλειας το χειμώνα

 77. 31/01 11:48

  Στις 18 Μαρτίου το Παγκρήτιο Φόρουμ προώθησης κρητικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία και τα δίκτυα διανομής

 78. 31/01 10:35

  “VILLA Π” Μια κατοικία στην καρδιά του Ελληνικού, σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners

 79. 31/01 10:20

  FedHATTA: Στον «αέρα» δεκάδες εργαζόμενοι Ελληνικών τουριστικών γραφείων που «δουλεύουν» με Ρωσία & Ουκρανία

 80. 31/01 10:16

  Βρετανία: Ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία

 81. 31/01 09:43

  Φαράγγι της Σαμαριάς | Πηγή ζωής, περιβαλλοντικό στολίδι και μεγάλο κεφάλαιο για την Οικονομία της Κρήτης

 82. 31/01 08:21

  Άδειες για ανακαίνιση δωματίων σε ξενοδοχείο της Αθήνας και για ανέγερση κτισμάτων στο Club Med στο Γρεγολίμανο

 83. 31/01 08:18

  Άδειες για 2 νέα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε Μύκονο και Σάμο

 84. 31/01 08:16

  Αποκατάσταση και ανάδειξη του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα στον Αστέρα Βουλιαγμένης

 85. 31/01 08:13

  Οι διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς αντικατοπτρίζουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Κίνας

 86. 31/01 08:11

  Ισπανία: Ρυθμός ανάπτυξης 5,5% το 2022

 87. 30/01 23:06

  Στο παγκόσμιο δίκτυο πόλεων με αστικούς αμπελώνες η Θεσσαλονίκη

 88. 30/01 18:01

  Ο κόσμος της εργασίας στην αρχαία Αθήνα

 89. 30/01 17:48

  Τιμητική διάκριση στον Γρηγόρη Τάσιο από το Υπουργείο Τουρισμού - «Η τιμή για τη βράβευσή μου ανήκει σε όλους τους Έλληνες»

 90. 30/01 17:41

  Ζητούνται προτάσεις για τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας

 91. 30/01 17:16

  Η ΙΤΒ «στερεύει» από mega-εκθέτες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά – Γιατί αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν

 92. 30/01 16:56

  Β. Κικίλιας | Πώς θα λειτουργούν οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών

 93. 30/01 16:45

  Costa Navarino | Έναρξη σεζόν στις 19 Φεβρουαρίου- ανοίγει το καλοκαίρι το Mandarin Oriental

 94. 30/01 15:34

  "Πράσινο φως" για υδατοδρόμιο στο λιμάνι Σκύρου

 95. 30/01 15:09

  Η Αθήνα στις 8 πιο ρομαντικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2023

 96. 30/01 14:53

  Ryanair: Προσλαμβάνει προσωπικό στην Ουκρανία, με το βλέμμα στο τέλος του πολέμου

 97. 30/01 14:31

  Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να βάλει STOP στις πτήσεις από τη Ρωσία

 98. 30/01 13:41

  Πρώτη σε ζήτηση η Ελλάδα στη Φιλανδία - «Τιμώμενη Χώρα» 2023 στην έκθεση MATKA NORDIC TRAVEL FAIR

 99. 30/01 13:09

  Νέο μπουτίκ πεντάστερο ξενοδοχείο της Grecotel στην Πλάκα

 100. 30/01 12:44

  ΥΠΕΞ Βρετανίας: Προειδοποίηση για μεγάλη πιθανότητα τρομοκρατικού χτυπήματος στην Τουρκία