Χίος: Ένα γαστρονομικό ταξίδι στο νησί των αρωμάτων

- Κείμενο- φωτό: Δημήτρης Σταθόπουλος
Η Χίος, το πέμπτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, είναι διεθνώς γνωστή για τη μαστίχα της. Ωστόσο, πέρα από αυτό το μοναδικό προϊόν, το νησί κρύβει έναν πλούσιο γαστρονομικό πολιτισμό που αξίζει να ανακαλυφθεί. Από τα αρχοντικά του Κάμπου, μέχρι τα ορεινά χωριά της βόρειας Χίου, η νησιωτική γαστρονομία συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργία.
Γαστρονομικά σημεία στην πόλη της Χίου
Το "Ρούσσικο", παραθαλάσσιο εστιατόριο στον κεντρικό δρόμο της Χίου, προσφέρει μια σύγχρονη ερμηνεία της παραδοσιακής χιώτικης κουζίνας. Υπό την καθοδήγηση του σεφ Σωτήρη Στρατάκη, παρασκευάζονται εξαιρετικά πιάτα όπως χοιρινό με σέλινο, λαχανοντολμάδες και η κλασική κατσίκα με μακαρόνια. Τα τοπικά τυριά χρησιμοποιούνται σε πίτες και άλλες συνταγές, αναδεικνύοντας τον πλούτο των τοπικών προϊόντων.
Τα αρμόλια και τα παραδοσιακά ζυμαρικά
Στα Αρμόλια, γνωστά για την αγγειοπλαστική παράδοση, η οικογένεια Κωνσταντουλάκη διατηρεί ζωντανή την τέχνη παρασκευής παραδοσιακών χιώτικων ζυμαρικών. Στο "Χιώτικο Κελάρι", επισκέπτες μπορούν να μάθουν για τα χερίσια μακαρόνια, που αποτελούν βασικό στοιχείο της τοπικής κουζίνας. Το εργαστήριο παράγει επίσης τσίκουδα και άλλα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.
Το χιώτικο τριαντάφυλλο στον Άγιο Γεώργιο Συκούσης
Στα 400 μέτρα υψόμετρο, στον Άγιο Γεώργιο Συκούσης, η οικογένεια Κύλη καλλιεργεί βιολογικά τριαντάφυλλα. Στο "Τ' αγιοργούσικα", οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη διαδικασία παραγωγής του περίφημου γλυκού τριαντάφυλλου και να γνωρίσουν τις διαφορετικές ποικιλίες - απριλιάτικο, μαγιάτικο, εκατόφυλλο. Η επιχείρηση έχει επεκταθεί πέρα από τα παραδοσιακά γλυκά, παράγοντας αφεψήματα, λικέρ, ροδόνερο και καλλυντικά.
Παραδοσιακή απόσταξη σύκου
Το παραδοσιακό αποστακτήριο του Λευτέρη Μητσού, κοντά στον Άγιο Γεώργιο Συκούσης, διατηρεί ζωντανή την τέχνη της απόσταξης σύκων. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη ζύμωση αποξηραμένων σύκων και την υπομονετική απόσταξη σε χάλκινα καζάνια, παράγοντας ένα ιδιαίτερο απόσταγμα που συνδέεται με την τοπική παράδοση.
Ο κάμπος και τα εσπεριδοειδή
Στον ιστορικό Κάμπο της Χίου, περιοχή των αρχοντικών και των περιβολιών με εσπεριδοειδή, το "Γλυκό της Θείας Ευαγγελίας" παράγει εξαιρετικά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες από τα φημισμένα μανταρίνια της περιοχής. Στο αρχοντικό Ρίζικο, η Αννέζα Κλούβα, η πρώτη που πιστοποίησε το χιώτικο μανταρίνι, μοιράζεται την ιστορία αυτού του μοναδικού εσπεριδοειδούς.
Η Βόρεια Χίος: Τυροκομικά και παράδοση
Στη Λαγκάδα της Βόρειας Χίου, το τυροκομείο "Του Τσοπάνη" συνεχίζει μια παράδοση έξι γενεών στην κτηνοτροφία. Η οικογένεια Γεωργούλη παράγει τυροκομικά προϊόντα από γάλα των δικών τους ζώων που βόσκουν ελεύθερα στα βουνά της Χίου. Η Δέσποινα Γεωργούλη, εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς, συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονες γνώσεις.
Το μεσαιωνικό πιτυός
Το Πιτυός, ορεινό χωριό 25 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Χίου, διατηρεί την μεσαιωνική του αρχιτεκτονική με τον επιβλητικό 16πλευρο πύργο του 14ου αιώνα. Ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του κυρ Γιάννη παράγει φρέσκο ψωμί και τα φημισμένα παξιμάδια του χωριού, ενώ η κυρία Δέσποινα διατηρεί ζωντανή την τέχνη της υφαντικής στον αργαλειό.
Στο χωριό λειτουργεί το "Μύρτιλο", μοντέρνο καφέ-ζαχαροπλαστείο που δημιούργησαν η Ειρήνη και ο Αργύρης, νέοι με σπουδές στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική αντίστοιχα. Σερβίρουν τοπικές λιχουδιές όπως ταμπουροπιτάκια με κολοκύθα και μυζηθροπιτάκια.
Στην ταβέρνα "Μάκελος", η παραδοσιακή τεχνική παρασκευής των χερίσιων μακαρονιών διατηρείται αναλλοίωτη. Τα χέρια της κυρίας Μαρίας μετατρέπουν αλεύρι, αλάτι και νερό στα λεπτά ζυμαρικά που αποτελούν βασικό στοιχείο της χιώτικης κουζίνας.
Γαστρονομική εμπειρία στη Βολισσό
Στην πλατεία της Βολισσού, τρεις σεφ δημιούργησαν ένα εξαιρετικό μενού που συνδυάζει παράδοση και σύγχρονη γαστρονομία. Ο Στράτος Ιωσηφέλλης, ο Γιάννης Λιγνός από την ταβέρνα "Χότζας" και ο Γιώργος Μπαλής από το Feed the Need Catering παρουσίασαν πιάτα όπως σαλάτα με σπανάκι, ξερό σύκο και μαστέλο, χερίσια μακαρόνια με κοπανιστή, μελιτζανόπιλαφο και τραχανωτό με αρνίσιο κότσι. Το γεύμα συνοδεύτηκε από κρασιά του οινοποιείου Αριούσιος, που αναβιώνει την παράδοση του αρχαίου Αριούσιου οίνου.
Ο τουρισμός και η γαστρονομία
Η πρωτοβουλία "Taste Like Chios" του Φορέα Τουρισμού Χίου αναδεικνύει τη γαστρονομία ως βασικό πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης. Ο Γιώργος Πάσσας, αντιπρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Χίου και επικεφαλής της ομάδας γαστρονομίας, τονίζει: "Ο τουρισμός και η γαστρονομία είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Η γευστική εμπειρία είναι αυτή που χαράζει ανεξίτηλες μνήμες στον επισκέπτη και τον κάνει να συνδεθεί συναισθηματικά με έναν τόπο. Κάθε πιάτο είναι μια ιστορία, κάθε γεύση μια αφήγηση του πολιτισμού μας."
Η προσέγγιση αυτή αντανακλά τη στρατηγική του Φορέα να αναδείξει τη Χίο όχι μόνο ως τόπο παραγωγής μαστίχας, αλλά ως έναν ολοκληρωμένο γαστρονομικό προορισμό που διαθέτει πλούσια παράδοση και ποικιλία τοπικών προϊόντων.
Το Pearl Island Chios, το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού που άνοιξε το 2024, παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο, συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, καταλύματα όπως το Volissos Holiday Homes με θέα στο λιμανάκι της Λημνιάς προσφέρουν ποιοτικές επιλογές διαμονής σε διάφορες περιοχές του νησιού. Από την πλευρά της η Αντιγόνη Μαϊστράλη, αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων σημείωσε, «Η Χίος, το πέμπτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, είναι διεθνώς γνωστή για τη μαστίχα της. Ωστόσο, παράλληλα με αυτό το μοναδικό προϊόν κρύβεται ένας ολόκληρος γαστρονομικός πολιτισμός που αξίζει να ανακαλύψει κανείς. Από τα αρχοντικά του Κάμπου μέχρι τα ορεινά χωριά της βόρειας Χίου, το νησί προσφέρει μια μοναδική γευστική περιπλάνηση που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομική δημιουργία».
Η Χίος αποδεικνύεται προορισμός που υπερβαίνει τη φήμη της μαστίχας, προσφέροντας έναν πλούσιο γαστρονομικό πολιτισμό. Από τα εσπεριδοειδή του Κάμπου και τα αρωματικά τριαντάφυλλα, μέχρι τα παραδοσιακά ζυμαρικά και τα τυροκομικά της Βόρειας Χίου, το νησί αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες.
18/05 11:47
ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ | «Τα δελφίνια της Κνωσού δεν άντεξαν την εγκατάλειψη» - τι λέει το υπουργείο
18/05 11:36
18/05 08:05
Ιωάννινα | Υποδοχή των τουριστών τσάρτερ τη Δευτέρα με γεύσεις Ηπείρου
18/05 07:59
“Express Visa” | Ισχυρό στήριγμα των οικονομιών νησιών του Αιγαίου από Τουρκους τουρίστες
18/05 07:37
18/05 07:11
Χίος | Προτεινόμενος προορισμός στη χειμερινή κρουαζιέρα στη Μεσόγειο
18/05 07:08
Tο ελληνικό κρασί στο Ηνωμένο Βασίλειο: Περιορισμένη παρουσία, αυξανόμενη δυναμική
17/05 16:45
17/05 14:50
17/05 14:36
Συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Ξεκάθαρα μηνύματα για στρατηγική, υποδομές και μεταρρυθμίσεις στον τουρισμό
17/05 08:35
17/05 07:05
Μεγάλη τουριστική επένδυση 75,9 εκατ. ευρώ από τον λιβανέζικο όμιλο Μπερζάουι στη Σύρο
17/05 06:45
Ελληνικός τουρισμός: Ποιοι προορισμοί «κερδίζουν» πτήσεις φέτος από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία
16/05 16:46
Η Κρήτη στην παγκόσμια σκηνή του SUP – 10 χρόνια Agios Nikolaos on SUP
16/05 16:07
Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue
16/05 15:21
16/05 14:56
16/05 14:54
16/05 14:52
16/05 14:48
Η Lufthansa προχωρά σε ριζική αναδιάρθρωση του ομίλου – Έρχεται η «Matrix Next Level»
16/05 14:37
Θεσσαλονίκη | Νέος φωτισμός σε 11 σπουδαία μνημεία επί της οδού Εγνατία
16/05 11:05
ΠΟΞ | Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους ηλεκτρολόγους στα ξενοδοχεία
16/05 10:36
16/05 10:09
16/05 09:43
Πάνω από 4.000 συμμετοχές, 70 δράσεις και νέες εμπειρίες στο Navarino Challenge 2025!
16/05 09:23
Η Σαντορίνη υποδέχεται το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της Π.Ο.Ξ. – Πρώτη φορά στις Κυκλάδες
16/05 08:08
16/05 07:23
Σημαντική τουριστική επένδυση στην Κέα από την Inmo Parck Invest
16/05 07:09
16/05 07:00
Αποφάσεις για 5 ξενοδοχεία σε Αθήνα, Μύκονο, Ρόδο, Ξάνθη και Χανιά
16/05 06:52
16/05 06:15
Δήμος Σίφνου: Περιορισμός οικοδομικών εργασιών την τουριστική περίοδο
16/05 06:14
16/05 06:12
Άδειες για μία γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία στην Πάτμο και στη Μύκονο
16/05 06:10
Ο δήμαρχος Κιμώλου Κ.Βεντούρης στο TN | Μιλάμε στην ψυχή του επισκέπτη - Αισιοδοξία για τη σεζόν
16/05 06:09
Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης και προβολής των δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου-Περαχώρας και Αλοννήσου
16/05 06:05
SkyUp Airlines: Νέες συνδέσεις με Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο από τη Μολδαβία
15/05 19:27
Πέθανε ο θρύλος Κώστας Ζουγανέλης, ο άνθρωπος που έκανε τη Μύκονο παγκόσμιο προορισμό
15/05 19:23
«Ακτή Βουλιαγμένης» | Εκδήλωση ενδιαφέροντος από 7 επενδυτικά σχήματα
15/05 16:25
“The Crete Trip 2025” | Η Κρήτη υποδέχθηκε 800 φοιτητές από 50 χώρες
15/05 14:45
Έρευνα | Τάσεις και προκλήσεις στους επαγγελματίες του κλάδου της Τεχνολογίας
15/05 14:11
Προβολή της Ρόδου από τον διάσημο Ελβετό instagramer και you tuber Loris Zimmerli
15/05 13:21
FedHATTA: Άνοιγμα νέου τουριστικού «ορίζοντα» στη Ναμίμπια – Συνάντηση με διπλωματικούς εκπροσώπους
15/05 13:14
Όλγα Κεφαλογιάννη | Η συμβολή των γυναικών στην αναμόρφωση του δικαίου και της απονομής δικαιοσύνης
15/05 13:05
Anantara Santorini Abu Dhabi Retreat: Άρωμα Κυκλάδων με φόντο τον Αραβικό Κόλπο
15/05 12:54
Τα πολυτελή brands στο στόχαστρο χάκερς | Κλοπή δεδομένων κατήγγειλε (και) η Dior
15/05 12:24
Mastercard | Οι ταξιδιωτικές τάσεις το 2025- στο επίκεντρο τα «ταξίδια με σκοπό»
15/05 12:18
Επενδυτική άνθηση στα ξενοδοχεία στην Ευρώπη | Ρεκόρ σε πολυτελή brands και μετατροπές
15/05 12:06
Τουρκία | Πρόστιμα στους επιβάτες που σηκώνονται από τις θέσεις τους πριν σταθμεύσει το αεροπλάνο
15/05 11:56
«Ήρωας γίνεσαι όταν προλαμβάνεις!» - Μήνυμα της Περιφέρειας Κρήτης για την αντιπυρική περίοδο
15/05 11:30
H ECTAA απαιτεί προστασία από την αφερεγγυότητα των αεροπορικών εταιρειών
15/05 10:55
Ο Έλληνας νέος Executive Chef στο Fairmont Waterfront στο Βανκούβερ
15/05 10:42
H τιμή καθορίζει πλέον την επιλογή προορισμού – Προβληματισμός για τα ξενοδοχεία της Ισπανίας
15/05 10:30
15/05 08:26
15/05 07:31
15/05 07:22
Σέριφος: Ημερίδα για την ανεξέλεγκτη δόμηση και τον τουρισμό
15/05 07:21
ΙΑΤΑ: Νέο δεκαετές σχέδιο εκσυγχρονισμού της διαχείρισης αποσκευών στις πτήσεις
15/05 07:16
15/05 07:10
Fraport: Ποιοι προορισμοί «έσπασαν τα κοντέρ» τον Απρίλιο – «Χαμηλές πτήσεις» για Σαντορίνη
15/05 07:05
Η κλιματική κρίση στον τουρισμό: 6 διεθνείς προορισμοί υπό παρακολούθηση
15/05 07:04
15/05 06:59
15/05 06:44
Συνεργασία Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής και Ελληνικού Μεσογειακού για μεταπτυχιακό στη φιλοξενία
15/05 06:20
15/05 06:12
Αθλητικό καλοκαίρι στα Τρίκαλα: Στίβος, ποδηλασία και νέες γενιές σε δράση
15/05 06:10
14/05 16:59
Κοινωνικός τουρισμός | Μέχρι και αύριο οι αιτήσεις για 300.000 vouchers ΔΥΠΑ
14/05 16:54
UN Tourism | Η Γεωργία αποσύρει την υποψηφιότητα Z. Pololikashvili – Στηρίζει τον υποψήφιο των ΗΑΕ
14/05 14:37
H Όλγα Κεφαλογιάννη στον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης
14/05 13:36
Τροπολογία με τουριστικό ενδιαφέρον | Αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικοδομική δραστηριότητα
14/05 13:19
Ryanair | Πρόστιμο 3.230 ευρώ σε επιβάτη της για αναστάτωση πτήσης
14/05 13:08
United Airlines | Premium εμπειρίες στο νέο αεροσκάφος Boeing 787-9
14/05 12:53
Στ. Αρναουτάκης: «Η νέα γενιά αναδεικνύει την κρητική γαστρονομία»
14/05 12:45
Χάρης Θεοχάρης | Ο UN Tourism πρέπει να αντιπροσωπεύει τον δυναμισμό του παγκόσμιου τουρισμού
14/05 12:19
14/05 11:56
14/05 11:53
Χρίστος Δήμας: Στο 77% η πρόοδος κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος
14/05 11:03
14/05 10:31
Παρουσιάστηκε η νέα Airbnb | 3 καινοτομίες που αλλάζουν το μοντέλο της ταξιδιωτικής φιλοξενίας
14/05 10:25
14/05 10:18
14/05 09:22
14/05 07:26
Τα ονόματα 2 νέων ιδιοκτητών πολυτελών κατοικιών στο Ελληνικό
14/05 07:05
14/05 07:05
14/05 07:01
Condé Nast Traveller | Δύο ελληνικά ξενοδοχεία στα 22 πιο ενδιαφέροντα καινούρια στην Ευρώπη
14/05 06:36
14/05 06:30
Δήμος Παρανεστίου: Πώς θα ενισχυθεί ο στρατιωτικός τουρισμός στην περιοχή
14/05 06:22
Οι Επιτροπές Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής των Δήμων Βόλβης, Παγγαίου και Μεσολογγίου
14/05 06:18
14/05 06:10
Ένωση Ξενοδόχων Τουρκίας | 1,4 εκατ. Τούρκοι τουρίστες στην Ελλάδα το 2025 - προτάσεις συνεργασίας
14/05 06:10
14/05 06:05
14/05 00:05
10% περισσότερα ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι | Allianz Partners
13/05 18:15
Hilton | Η ποιοτική φιλοξενία ξεκινά (και τελειώνει) με ένα χαμόγελο
13/05 17:23
13/05 17:14
Celestyal: Διπλασιασμός των προσεγγίσεων στη Ντόχα και ενίσχυση της συνεργασίας με το Κατάρ
13/05 16:46
Δήμος Ρόδου: Βραβεία σε Ινδό φιλάνθρωπο και ζευγάρι Ολλανδών τουριστών- φίλων του νησιού
13/05 16:33
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο ΕΒΕΑ | Σύνδεση του τουρισμού με το εμπόριο και τη μεταποίηση
“Express Visa” | Ισχυρό στήριγμα των οικονομιών νησιών του Αιγαίου από Τουρκους τουρίστες
Χίος | Προτεινόμενος προορισμός στη χειμερινή κρουαζιέρα στη Μεσόγειο
Ιωάννινα | Υποδοχή των τουριστών τσάρτερ τη Δευτέρα με γεύσεις Ηπείρου
Tο ελληνικό κρασί στο Ηνωμένο Βασίλειο: Περιορισμένη παρουσία, αυξανόμενη δυναμική
ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ | «Τα δελφίνια της Κνωσού δεν άντεξαν την εγκατάλειψη» - τι λέει το υπουργείο
Συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Ξεκάθαρα μηνύματα για στρατηγική, υποδομές και μεταρρυθμίσεις στον τουρισμό
Μεγάλη τουριστική επένδυση 75,9 εκατ. ευρώ από τον λιβανέζικο όμιλο Μπερζάουι στη Σύρο
Ελληνικός τουρισμός: Ποιοι προορισμοί «κερδίζουν» πτήσεις φέτος από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία
Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue
Σημαντική τουριστική επένδυση στην Κέα από την Inmo Parck Invest
Η Κρήτη στην παγκόσμια σκηνή του SUP – 10 χρόνια Agios Nikolaos on SUP
Ο δήμαρχος Κιμώλου Κ.Βεντούρης στο TN | Μιλάμε στην ψυχή του επισκέπτη - Αισιοδοξία για τη σεζόν
( 0 )