Η ακτινογραφία των 5 βασικών τουριστικών αγορών της Κέρκυρας

Στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της Κέρκυρας ως τουριστικός προορισμός στις βασικές αγορές στοχεύει ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Ειδικότερα, ο δήμος δρομολογεί δράσεις, μεταξύ άλλων, για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών από τις αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας. Παράλληλα, στοχεύει στην ανάπτυξη και νέων αγορών για το νησί των Φαιάκων.
Αναλυτικά, οι 5 βασικές αγορές της Κέρκυρας, έχουν ως εξής:
Ξενοδοχεία 5 αστέρων προτιμά η GenZ της Βρετανίας
Η Βρετανία είναι η κύρια αγορά για την τουριστική οικονομία της Κέρκυρας. Σύμφωνα με την ABTA, το βρετανικό κοινό δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον για διαμονή σε ξενοδοχεία 5 αστέρων (35% το 2024 έναντι 30% το 2023), με την GenZ, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1997-2012, να ξεχωρίζει με 47% το 2024 έναντι 37% το 2023.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πάνω από το ένα πέμπτο (22%) της GenZ της Βρετανίας, σκοπεύει ή αναμένει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα το 2025 από ό,τι το 2024, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 14% για τους Millenials, γεννημένοι μεταξύ 1981 - 1996, 11% για τους Boomers οι οποίοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1946 - 1964 και 8% για την GenX, τη γενιά που έχει γεννηθεί μεταξύ 1965- 1980 Επίσης σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 44% των Βρετανών ταξιδεύουν με τον ή την σύντροφό τους (έναντι 40% το 2023), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση της τάσης αυτής στις ηλικιακές ομάδες 25-34 (από 29 σε 41%) και 35-44 (από 27 σε 34%).
Παράλληλα, υπάρχει μία τάση για διακοπές με την οικογένεια (από 21 σε 29%). Τέλος, Σε ό,τι αφορά στην πηγή έμπνευσης για τον τόπο των διακοπών, το βρετανικό κοινό σε ποσοστό 27% αντλεί έμπνευση από τις μπροσούρες (30% για τις αρχαιότερες γενιές των Boomers και των SilentGen), ενώ η χρήση της ΑΙ είναι ακόμη μικρή (10% για την GenZ, 7% για τους Millenials, 2% για τους GenX και λιγότερο από 1% για τους Boomers).
Οι ταξιδιωτικές συνήθειες των Βρετανών, σύμφωνα με την ABTA
Η ηλικιακή ομάδα 45-54 των Βρετανών ταξιδεύει περισσότερο στο εξωτερικό από ό,τι το προηγούμενο έτος (από 47 σε 57%), όπως και η ομάδα 35-44 (από 55 σε 60%), ενώ στις ομάδες άνω των 65 και 18-24 σημειώθηκε μείωση (3% και 6% αντίστοιχα). Το 48% προτίμησε τις διακοπές Sea and Sun, το 43% έκανε city break, το 40% ταξίδεψε στην εξοχή, το βουνό και σε λιμναίες περιοχές, το 7% έκανε διακοπές ευεξίας, το 12% διακοπές περιπέτειας και το 12% κρουαζιέρα. Σχετικά με τη διαμονή, το 37% επέλεξε Bed and Breakfast, το 35% μόνο δωμάτιο, και το 32% all-inclusive.
Διακοπές μέσω διαδικτύου κλείνει η πλειονότητα των Γερμανών
Η Γερμανία είναι η δεύτερη σε δυναμική αγορά για την τουριστική οικονομία της Κέρκυρας. Σύμφωνα με το German National Tourist Board (GNTB), το 2024 η τουριστική κίνηση της Γερμανίας (εισερχόμενη και εξερχόμενη) καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μεγάλη διοργάνωση UEFA European Championship, που πλαισιώθηκε από περισσότερες από 300 εκδηλώσεις εκτός γηπέδων. Παρότι το ποσοστό των Γερμανών που ταξιδεύει αυξήθηκε έστω οριακά, μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των ταξιδιών μέσα στον χρόνο, και παράλληλα αυξήθηκε το ποσοστό των ταξιδιών των Γερμανών εντός της χώρας τους. Το 51.3% των Γερμανών κλείνει τις διακοπές του μέσω διαδικτύου, το 37,2% διά ζώσης στα τουριστικά γραφεία, ενώ οι κρατήσεις μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανέρχονται σε 13,7% για την κάθε μέθοδο.
Αυτό καταδεικνύει τη σημασία του ηλεκτρονικού marketing, τόσο των προορισμών, όσο και των υπηρεσιών και προϊόντων για τη γερμανική τουριστική αγορά. Οι αγοραστικές τάσεις των Γερμανών επηρεάζονται από την οικονομική κατάσταση. Μέχρι τις αρχές του 2024 το 30% περίπου του κοινού ανέμενε χειροτέρευση των οικονομικών τους και υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξήθηκε μέσα στον χρόνο, ειδικά εφόσον υπάρχει η σχετική τάση ήδη από το 2020, αυξανόμενη μάλιστα. Ο συνδυασμός της απαισιοδοξίας για τη γερμανική οικονομία, σε συνδυασμό με τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης που αναμένεται να αυξήσουν περεταίρω τα κόστη στη διαμονή και στην κρουαζιέρα, προκαλεί ανησυχία στην αγορά για ενδεχόμενη υποχώρηση της ζήτησης από τη Γερμανία.
Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα των ταξιδιών, οι διακοπές αναψυχής (απόδραση από τη ρουτίνα, χαλάρωση, διασκέδαση, ξεκούραση, ήλιος και ζέστη) παραμένουν στην κορυφή με την κάθε υποκατηγορία να συγκεντρώνει άνω του 64%. Σημαντικά είναι και τα ποσοστά της ανταμοιβής του εαυτού (59%), της απόλαυσης της φύσης (56%) και του χρόνου με την οικογένεια (52%). Τα τελευταία χρόνια, οι αυξανόμενες τάσεις στο γερμανικό κοινό είναι η φύση, ο πολιτισμός, η ανακάλυψη, η διασκέδαση και η ευεξία.
Οι Ιταλοί ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό
Η Ιταλία είναι η τρίτη σε σημασία δεξαμενή επισκεπτών της Κέρκυρας. Σύμφωνα με το ETC, οι κύριες τάσεις του ιταλικού τουριστικού κοινού είναι ο πολιτισμικός και πολιτιστικός τουρισμός (41%), οι δραστηριότητες στη φύση και την ύπαιθρο (10%) και οι διακοπές ήλιου και θάλασσας (8%). Το 41% των Ιταλών ταξιδεύουν με τον/την σύντροφό τους, το 34% με μέλη της οικογένειάς τους, και το 7% μόνοι (solo). Το 51% σκοπεύει να διαμείνει στον προορισμό για 4-6 διανυκτερεύσεις, και το 224% πάνω από 7, ενώ το 25% μόλις μέχρι τρεις διανυκτερεύσεις.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η επικοινωνιακή προσέγγιση του γαλλικού κοινού θα πρέπει να εστιάσει στην τοπική υλική και άυλη πολιτισμική κληρονομιά σε συνδυασμό με τους ιδιαίτερους πολιτισμικούς δεσμούς με την Ιταλία, και τις υπαίθριες δραστηριότητες που προσφέρει η Κέρκυρα.
Η ενδυνάμωση της Πολωνικής οικονομίας συμπαρασύρει τα ταξίδια
Η Πολωνική αγορά είναι εδώ και χρόνια μία από τις κύριες δεξαμενές επισκεπτών για την Κέρκυρα, με ολοένα αυξανόμενη σημασία, ιδιαίτερα με βάση τις εκτιμήσεις για την πορεία της πολωνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το ETC, οι κύριες τάσεις του πολωνικού τουριστικού κοινού είναι το citybreak (19%), ο πολιτισμικός και πολιτιστικός τουρισμός (16%) και οι διακοπές ήλιου και θάλασσας (14%). Το 37% των Πολωνών ταξιδεύουν με μέλη της οικογένειάς τους, το 28% με τον ή την σύντροφό τους, και το 11% ταξιδεύουν μόνοι. Το 39% σκοπεύει να διαμείνει στον προορισμό για 4-6 διανυκτερεύσεις, και το 46% πάνω από 7.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η επικοινωνιακή προσέγγιση του γαλλικού κοινού θα πρέπει να εστιάσει στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, και την τοπική υλική και άυλη πολιτισμική κληρονομιά.
Ταξίδια για ζευγάρια προτιμούν οι Γάλλοι
Η Γαλλία είναι η πέμπτη σε δυναμικότητα αγορά του κερκυραϊκού τουρισμού. Σύμφωνα με το ETC, οι κύριες τάσεις του γαλλικού τουριστικού κοινού είναι ο πολιτισμικός και πολιτιστικός τουρισμός (24%), οι δραστηριότητες στη φύση και την ύπαιθρο (18%) και οι διακοπές ήλιου και θάλασσας (14%). Η Ελλάδα αποτελεί τον τέταρτο πιο δημοφιλή προορισμό, κάτι που συνιστά πολύ καλή επίδοση, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι γενικά οι Γάλλοι προτιμούν να ταξιδεύουν σε όμορες χώρες (39%) ή στην ίδια τη Γαλλία (29%), έναντι μη γειτονικών χωρών (19%). Το 35% των Γάλλων ταξιδεύουν με τον ή την σύντροφό τους, το 34% με μέλη της οικογένειάς τους, και το 10% ταξιδεύουν μόνοι. Το 44% σκοπεύει να διαμείνει στον προορισμό για 4-6 διανυκτερεύσεις, και το 43% πάνω από 7.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η επικοινωνιακή προσέγγιση του γαλλικού κοινού θα πρέπει να εστιάσει στην τοπική υλική και άυλη πολιτισμική κληρονομιά, και τις υπαίθριες δραστηριότητες που προσφέρει η Κέρκυρα.
16/03 22:26
ITB | Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό της Πελοποννήσου το 2025
16/03 18:16
16/03 17:50
Πώς θα λειτουργήσει η Σαντορίνη τη νέα σεζόν; Σύσκεψη τη Δευτέρα στο νησί με την Όλγα Κεφαλογιάννη
16/03 07:05
Ανοίγει τον Ιούνιο το JW Marriott Crete Resort & Spa, το πρώτο ξενοδοχείο Marriott στην Ελλάδα
16/03 07:00
Μεγάλες επενδύσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
16/03 06:30
15/03 08:52
ΗΠΑ: Millennials και Gen Z προτιμούν ελληνικά καλλυντικά με ελαιόλαδο και βότανα
15/03 07:58
15/03 07:32
Κωνσταντινούπολη | Ισχυρή Συμμαχία για την εδραίωσή της ως διεθνής συνεδριακός προορισμός
15/03 07:05
TUI | Το «δυναμικό πακέτο» και η επέκταση του μοντέλου συνεργασίας με τη Ryanair
14/03 21:20
14/03 18:24
Συνάντηση Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης με τον κ.Αρναουτάκη ενόψει της τουριστικής σεζόν
14/03 15:28
14/03 15:18
Ενισχύεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Καστελλόριζου από Πειραιά
14/03 14:54
ΕΤΑΔ | Δεν πωλείται το Μπούρτζι και άλλα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς
14/03 14:39
H Κρήτη φιλοξενεί δύο κορυφαίες διοργανώσεις τένις ATP Challenger
14/03 14:21
M. Κόνσολας: «Νέες προοπτικές ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα νησιά μας»
14/03 13:36
14/03 13:25
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου | Oι καλύτερες πόλεις για καλό ύπνο- η θέση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
14/03 13:09
Ρόδος | Τι συζήτησαν η Ένωση Ξενοδόχων και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων
14/03 13:06
14/03 11:05
Ανασχηματισμός | Η Άννα Καραμανλή υφυπουργός Τουρισμού - η νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου
14/03 10:34
14/03 10:28
14/03 08:24
Ε.Ξ. Αιδηψού | Άνοιγμα στην αγορά της Βουλγαρίας - Τι λέει στο Tornos News ο πρόεδρος Θ.Ρουμελιώτης
14/03 08:02
Αποφάσεις για 7 ξενοδοχεία σε Αθήνα, Σαντορίνη, Πάρο, Χανιά, Ρόδο, Καλαμάτα και Νάξο
14/03 08:00
Το Καλαματιανό Μαντήλι «σύμβολο» στην προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της Καλαμάτας
14/03 07:24
Φοινικόδασος Βάι: Ένα εξωτικό τοπίο στο ανατολικό άκρο της Κρήτης
14/03 07:10
Andronis: Συνένωση δύο ξενοδοχείων στη Σαντορίνη με υπηρεσίες 6άστερου
14/03 07:05
14/03 07:00
Δήμος Β. Τζουμέρκων: Άνοιγμα στις αγορές Ηνωμένου Βασιλείου, Ιρλανδίας, ΗΠΑ και Καναδά
14/03 06:58
14/03 06:10
Η επόμενη ημέρα του τουρισμού στη Σαντορίνη - Μιλούν στο Tornos News ο Α. Παγώνης και η Γ. Νομικού
13/03 16:12
13/03 14:24
Πρωταθλήτρια η Αθήνα στην αύξηση της αξίας των ξενοδοχείων στην Ευρώπη το 2024 (+11,8%)
13/03 13:40
Focus Bari | Οι Ελληνίδες αγκαλιάζουν τα Social Media και την αυτοέκφραση
13/03 13:32
13/03 12:56
Β. Καρκανάκης | Επιμελητήριο Ηρακελίου: Η διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της Κρήτης
13/03 12:32
Visa | Οι δαπάνες για ψυχαγωγία gaming αυξήθηκαν ταχύτερα από τα ταξίδια
13/03 12:08
Γερμανικός τουρισμός 2025 | Άνθηση γνωρίζουν οι οικογενειακές διακοπές - κριτήριο η τιμή
13/03 11:53
Α.Γκερέκου: Θεσμοθέτηση Παγκόσμιου Συνεδρίου Επιστημών και Τεχνών στον Όλυμπο
13/03 11:34
13/03 10:45
Η Κάρπαθος στους 9 «μυστικούς» προορισμούς της Ευρώπης για τους Γερμανούς
13/03 10:42
Σε τροχιά ανάπτυξης ο Δήμος Κισάμου – Εγκρίθηκε το master plan του λιμένα Καβονησίου
13/03 10:33
Ισχυρή ανάπτυξη της Wyndham Hotels & Resorts σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ευρασία και Αφρική
13/03 07:29
Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχείο και κάμπινγκ στη Σκιάθο και στο Γύθειο
13/03 07:15
13/03 07:00
13/03 07:00
Κως: Γεωφυσική έρευνα για τον εντοπισμό αρχαίων στην περιοχή Αμπάβρης
13/03 06:57
Επιτροπές Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής των Δήμων Καλαμάτας, Ναυπλιέων και Άργους-Μυκηνών
13/03 06:45
Αφιερωμένος στην Καλλιπάτειρα ο 10ος TUI Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου
13/03 06:15
Αποφάσεις για 6 ξενοδοχεία σε Ζάκυνθο, Ρόδο, Κω, Κρήτη, Αιδηψό και Εκάλη
13/03 06:10
Bob W Stadiou: Νέα επένδυση στην Αθήνα της φινλανδικής εταιρείας εναλλακτικής φιλοξενίας
12/03 21:29
Ανοιχτές οι αιτήσεις για την "Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού"
12/03 21:27
Η Κομισιόν απαντά με αντίμετρα στους δασμούς των ΗΠΑ στον χάλυβα και το αλουμίνιο
12/03 19:49
Θεσσαλονίκη | Ν. Ταχιάος: Στην Καλαμαριά το μετρό στο τέλος του 2025 - το 2027 το Flyover
12/03 18:05
Θ.Σκυλακάκης: Η καταπολέμηση της αυθαιρεσίας στη Μύκονο συνεχίζεται | Νέοι έλεγχοι, νέα αυθαίρετα
12/03 16:43
Άνοιξη στη Ρόδο: Ένα ονειρεμένο ταξίδι για τους λάτρεις της Ορχιδέας
12/03 16:19
Στα 300 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης
12/03 14:24
H αντιπρόεδρος του WTTC για την ενίσχυση των τουριστικών ΜμΕ
12/03 14:13
12/03 13:46
12/03 13:34
12/03 13:07
Τουρισμός | Οι προσφορές "κατευθύνουν" τους Βρετανούς στον προορισμό - παραλία θέλει το 51%
12/03 12:47
Πιερία, ο αγαπημένος προορισμός των τουριστών από τη Βουλγαρία
12/03 11:28
Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης: Το πιο ευχάριστο και πιο καθαρό αεροδρόμιο της Ευρώπης
12/03 10:53
Στις 14 Μαρτίου ανοίγει η σεζόν για τις κρουαζιέρες στη Μύκονο
12/03 10:28
Σημαντική διάκριση του ΕΟΤ Μ.Βρετανίας από την Ένωση Ανεξάρτητων Tour Operators
12/03 09:52
12/03 09:47
12/03 09:36
12/03 09:01
Hosthub | Οι πιο ισχυροί προορισμοί βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής για το 2025
12/03 09:00
Πώς θα αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις στο Μονοπάτι Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο
12/03 08:30
Αποφάσεις για 5 ξενοδοχεία σε Κρήτη, Κέρκυρα, Μεγανήσι, Ιωάννινα και Γύθειο
12/03 08:24
12/03 07:19
2.5 δισ ευρώ αποδίδει στην Ελλάδα κάθε χρόνο ο συνεδριακός τουρισμός
12/03 07:15
Δήμος Καλαμάτας | Δράσεις για την επέκταση της τουριστικής περιόδου - Τιμώμενη πόλη στο Λουγκάνο
12/03 07:15
12/03 07:00
12/03 07:00
Η Σητεία ανοίγει την τσεχική αγορά | Φιλοξενία 90 Τσέχων πωλητών ταξιδιών τον Απρίλιο
12/03 06:55
Δήμος Αριστοτέλη | Προβολή της Ανατολικής Χαλκιδικής στη Μάλτα
12/03 06:42
12/03 06:40
12/03 06:10
12/03 06:05
12/03 06:05
Η εμπειρία της ιστιοπλοϊας διαθέσιμη σε Άτομα με Αναπηρία στα Χανιά
12/03 05:34
12/03 05:23
Όλγα Κεφαλογιάννη | Η σημασία των "Χρυσών Σκούφων" στην προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας
11/03 04:57
Αποφάσεις για 5 ξενοδοχεία σε Αθήνα, Χαλκιδική, Κρήτη, Μήλο και Σιδηρόκαστρο
11/03 04:55
11/03 04:55
Ρόδος | "Κοντά η στιγμή σε κλειστά μνημεία και ξενοδοχεία με άδειες πισίνες"
11/03 04:55
Επενδύσεις σε εκθεσιακά κέντρα: Ανάπλαση ΔΕΘ και σχέδια για επέκταση του Metropolitan Expo
11/03 04:55
Το Tornos News συμμετέχει στην απεργία των δημοσιογραφικών Ενώσεων
11/03 04:50
Δήμος Αθηναίων και HAPCO & DES ενώνουν τις δυνάμεις τους για το Συνεδριακό Κέντρο
11/03 04:50
Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ Προορισμού
11/03 04:50
Δήμος Ν. Κέρκυρας: Το Τέλος Ανθεκτικότητας ωθεί τους τουρίστες σε άλλους προορισμούς
11/03 04:50
11/03 04:44
10/03 15:32
Παγκόσμια προβολή της Μεσσηνίας μέσα από την ταινία "The Odyssey" - Ξεκίνησαν σήμερα τα γυρίσματα
10/03 13:57
Η Κρήτη στην ΙΤΒ | Διψήφια αύξηση κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2025
ITB | Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό της Πελοποννήσου το 2025
Πώς θα λειτουργήσει η Σαντορίνη τη νέα σεζόν; Σύσκεψη τη Δευτέρα στο νησί με την Όλγα Κεφαλογιάννη
Ανοίγει τον Ιούνιο το JW Marriott Crete Resort & Spa, το πρώτο ξενοδοχείο Marriott στην Ελλάδα
2.5 δισ ευρώ αποδίδει στην Ελλάδα κάθε χρόνο ο συνεδριακός τουρισμός
TUI | Το «δυναμικό πακέτο» και η επέκταση του μοντέλου συνεργασίας με τη Ryanair
ΗΠΑ: Millennials και Gen Z προτιμούν ελληνικά καλλυντικά με ελαιόλαδο και βότανα
Μεγάλες επενδύσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Κωνσταντινούπολη | Ισχυρή Συμμαχία για την εδραίωσή της ως διεθνής συνεδριακός προορισμός
Ανοιχτές οι αιτήσεις για την "Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού"
Ισχυρή ανάπτυξη της Wyndham Hotels & Resorts σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ευρασία και Αφρική
Οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές συναλλαγές στην Ευρώπη από την αρχή του 2025
Το Tornos News συμμετέχει στην απεργία των δημοσιογραφικών Ενώσεων
Κίμωλος | Δράσεις τουριστικής προβολής στην Ελλάδα και το εξωτερικό
ΥΠΑ: Κανονικά οι πτήσεις την Τρίτη 11 Μαρτίου - Παράνομη η απεργία των Τηλεπικοινωνιακών
5 εβδομάδες 5άστερων προσφορών: Το πρόγραμμα Wyndham Rewards γιορτάζει τα 5 χρόνια του μήνα μέλους
( 0 )