Μια γλυκιά ελληνογερμανική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη
Για δύο εβδομάδες Έλληνες και Γερμανοί εκπαιδευόμενοι ζαχαροπλάστες ένωσαν τις δυνάμεις τους στη Θεσσαλονίκη. Μία παραγωγική συνεργασία με πολύ γλυκά αποτελέσματα και προοπτικές για το μέλλον. Διαβάστε το ρεπορτάζ της DW...
Μαθητευόμενοι ζαχαροπλάστες από την Κολωνία είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με τη βοήθεια ελλήνων συναδέλφων τους για δώδεκα μέρες στην πόλη του γλυκού, τη Θεσσαλονίκη. Μία πρωτοβουλία των επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης και Κολωνίας με τη συνδρομή των σχολών ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου αλλά και της ελληνογερμανικής συνέλευσης που στηρίζει εδώ και χρόνια τέτοιες συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών.
Μια μοναδική εμπειρία
«Οι Έλληνες τρώνε τελικά πολλά γλυκά και χρησιμοποιούν πολλά υλικά που δεν ήξερα», δηλώνει ενθουσιασμένη από την παραμονή της στη Θεσσαλονίκη η Μίριαμ Γκέντνερ, εκπαιδευόμενη ζαχαροπλάστης στην Κολωνία. Γλυκά με πραλίνες, με παγωτό, μικρές τούρτες και φυσικά τρίγωνα πανοράματος έκλεψαν το ενδιαφέρον των γερμανών εκπαιδευόμενων. «Εντυπωσιάστηκα ότι πολλά γλυκά γίνονται στην Ελλάδα με σιρόπι. Στη Γερμανία έχουμε περισσότερες τούρτες με φρούτα που εδώ δεν υπάρχουν», αναφέρει η νεαρή Γερμανίδα που παρατήρησε ότι ο βαθμός γλυκύτητας είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα ενώ στη Γερμανία είναι πιο μέτριος.
«Αυτό ίσως να εξηγείται ότι οι Έλληνες σε κάθε τους επίσκεψη παίρνουν μαζί τους γλυκά, ενώ στη Γερμανία είναι συνδεδεμένα κυρίως με μεγάλες γιορτές», τόνισε. «Εδώ σε κάθε δρόμο υπάρχει κι ένα ζαχαροπλαστείο που μάλιστα φτιάχνει και κάτι διαφορετικό, είναι εντυπωσιακό», δηλώνει ο 20χρονος Φάμπιαν Λαντ από την επαγγελματική σχολή ζαχαροπλαστικής στην Κολωνία που πήρε πολλά από αυτό το ταξίδι. «Σίγουρα πολλά γλυκά...» μας λέει αστειευόμενος συνεχίζοντας: «Έμαθα ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις κι εκτός αρχικού πλάνου. Αν και στην Ελλάδα υπάρχουν οργανωτικά προβλήματα, όλο κάποιος βρίσκει κάποια λύση. Επίσης με εντυπωσίασε η ευγένεια και η φιλικότητα των ανθρώπων».
Για τους περισσότερους συμμετέχοντες από ελληνικής πλευράς ήταν η πρώτη τους φορά σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ανταλλαγής. «Ήταν διαφορετικό και δημιουργικό να δουλέψουμε μαζί με τα παιδιά από τη Γερμανία. Είδα ότι εστιάζουν περισσότερο σε γλυκά που παραπέμπουν σε αρτοποιήματα», αναφέρει Τσαμπίκα Σπανού-Παπαγιάννη, η οποία εντυπωσιάστηκε από τις τεχνικές design που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί συνάδελφοί της και μπορούν να μετατρέψουν ένα γλυκό σε κομψοτέχνημα αλλά και τα γλυκά marzipan. Όσο για τη γλώσσα; «Μιλήσαμε τη γλώσσα της δουλειάς καταφέρνοντας να ξεπεράσουμε προβλήματα επικοινωνίας και οργάνωσης που είχαμε στην αρχή.
Παρά τη διαφορετική κουλτούρα καταφέραμε να συνεργαστούμε με επιτυχία σε συνθήκες παραγωγής και πίεσης», επισημαίνει ο Χρήστος Κατσαρώνης, σπουδαστής της Σχολής ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου, που εντυπωσιάστηκε από την οργανωτικότητα των γερμανών συναδέλφων του να δουλεύουν σε πόστα, ανυπομονώντας να ταξιδέψει στη Γερμανία για να δει από κοντά τον τρόπο δουλειάς ενός ζαχαροπλάστη στη Γερμανία.
Συνέχιση της συνεργασίας στο μέλλον
Με ιστορία 67 χρόνων οι επαγγελματικές σχολές στην Ελλάδα μοιάζουν πολύ στον τρόπο λειτουργίας με το σύστημα της δυαδικής εκπαίδευσης στη Γερμανία συνδυάζοντας τη θεωρητική κατάρτιση με την εκπαίδευση στην πράξη ενός τεχνικού επαγγέλματος. «Με αυτό το πρότζεκτ οι εκπαιδευόμενοι ξεπερνούν τα σύνορα των χωρών τους, ενεργοποιούνται περισσότερο και διευρύνουν τους ορίζοντες τους», ανέφερε στη Deutsche Welle o Μπάστιαν Χερμανς, υπεύθυνος διεθνών έργων στο επιμελητήριο Κολωνίας που πραγματοποιεί τέτοιου είδους διεθνείς συνεργασίες και σε άλλα τεχνικά επαγγέλματα με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
«Το πιο σημαντικό δεν είναι απλά η ανταλλαγή συνταγών. Σήμερα με το διαδίκτυο αυτό είναι εύκολο. Η συνύπαρξη και η προσπάθεια να αντλήσουν καλές πρακτικές ήταν η ουσία αυτής της όμορφης συνεργασίας», τονίζει ο Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης που υποστήριξε οργανωτικά την όλη προσπάθεια εκ μέρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. «Οι νέοι ζαχαροπλάστες είχαν την ευκαιρία να εργαστούν στα καταστήματα μας και να αποκτήσουν μια διαφορετική εμπειρία, από αυτό που κάνουν κάθε μέρα. Το να σπουδάζεις ένα τεχνικό επάγγελμα δεν είναι κάτι υποδεέστερο, κάθε άλλο είναι κάτι πολύ υψηλό. Ειδικά το να είσαι ζαχαροπλάστης είναι μια τέχνη που σε αναδεικνύει στο κοινωνικό πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τον επόμενο χρόνο έχει ήδη αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί ανάλογο ταξίδι Ελλήνων εκπαιδευόμενων ζαχαροπλαστών στην Κολωνία, όπου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά τα μυστικά της γερμανικής ζαχαροπλαστικής.
- 1) Η Σκιάθος αλλάζει πρόσωπο στον τουρισμό στοχεύοντας στη βιωσιμότητα μέσω διεθνών συνεργασιών
- 2) Τουριστική συνεργασία Χαλκιδικής- Τοσκάνης: Τριήμερο συμπόσιο με ανταλλαγή απόψεων
- 3) Αλιευτικός τουρισμός | Σεμινάρια από την Περιφέρεια Κρήτης
- 4) Οι 6 φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο
19/04 17:25
Expedia: Δύο νέα προγράμματα αειφόρου τουρισμού για τους προορισμούς
19/04 16:42
«MyCoast»: Νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες
19/04 16:09
ΕΣΠΑ: 6.669 αιτήσεις για ίδρυση νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων
19/04 16:04
19/04 15:51
Ελληνικός τουρισμός: +24,5% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο του 2024
19/04 15:28
19/04 14:45
Η Σκιάθος αλλάζει πρόσωπο στον τουρισμό στοχεύοντας στη βιωσιμότητα μέσω διεθνών συνεργασιών
19/04 13:03
ΚΥΑ: Αυτές είναι οι 198 «Απάτητες παραλίες» - Δεν παραχωρούνται, δεν μπαίνουν ξαπλώστρες
19/04 12:58
X. Design Week × Marketing Greece: Ένα τριήμερο event από και για τον τουρισμό
19/04 12:21
Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων: Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος
19/04 11:43
Στις 27 Απριλίου ανοίγει το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Nammos Hotel Mykonos
19/04 11:34
Τουριστική συνεργασία Χαλκιδικής- Τοσκάνης: Τριήμερο συμπόσιο με ανταλλαγή απόψεων
19/04 11:30
19/04 11:19
19/04 10:56
19/04 10:21
19/04 07:14
Santo Collection | 30 εμπειρίες στα ξενοδοχεία, τις βίλες και στον προορισμό της Σαντορίνης
19/04 07:10
Ταξίδι εξοικείωσης σε Αθήνα και Κρήτη με ρεπορτάζ για αναγνώστες με κινητικά προβλήματα
19/04 07:09
19/04 07:07
Ισπανία: Έξυπνο νέο επενδυτικό ταμείο για την απορρόφηση κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης
19/04 07:04
18/04 16:45
18/04 15:55
Χρ. Σταϊκούρας: Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε ένα ‘‘πράσινο’’ μοντέλο αεροπορικών μεταφορών
18/04 15:13
Oι Έλληνες στρέφονται στο χώρο της Αυτοβελτίωσης και Ψυχικής Υγείας
18/04 15:09
Η Costa Navarino συμμετέχει στους εορτασμούς της Ολυμπιακής χρονιάς
18/04 15:03
Η ΕΞΑΑΑ προσχωρεί στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων»
18/04 14:22
Το Σχολείο Τουρισμού OnTour ξεκινά ταξίδια σε νέους προορισμούς
18/04 13:53
Olimar Reisen | Το Πήλιο νέος προορισμός στην Ελλάδα το 2024
18/04 13:05
18/04 12:33
Το σχέδιο ανάπτυξης της Marriott στην Ευρώπη: 100 νέα ξενοδοχεία μέχρι το 2026
18/04 12:19
SKY express: Αύξηση 15% της επιβατικής κίνησης το α' τρίμηνο του 2024
18/04 12:17
Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων για τη νέα απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα
18/04 12:03
Handelsblatt | Η Ελλάδα ως πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους
18/04 11:57
18/04 11:45
Lufthansa | Ακύρωση των πτήσεων προς Τεχεράνη και Βηρυτό μέχρι τις 30 Απριλίου
18/04 11:29
Δήμος Αθηναίων | Συνεργασία με την Κίνα στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού μέσω της ΕΑΤΑ
18/04 11:22
18/04 11:18
Travel + Leisure: 3 Ελληνικά ξενοδοχεία στα 100 καλύτερα νέα στον κόσμο για το 2024
18/04 11:17
18/04 11:06
Apollo Hills | Οικιστική ανάπτυξη 200 εκατ. ευρώ στη Βούλα από τις Henderson Park και Hines
18/04 10:30
18/04 10:25
Το Βρετανικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί για διακρίσεις στους ταξιδιώτες LGBTQ+ στην Ελλάδα
18/04 10:12
SAS & Aegean: Συνεργασία κοινού κωδικού για συνδέσεις της Αθήνας με Σκανδιναβικές χώρες
17/04 19:57
17/04 19:16
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην 9η Διεθνή Διάσκεψη "Our Ocean Conference"
17/04 16:48
Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο | Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος
17/04 16:33
Συναγερμός από τη Europa Nostra για τις Κυκλάδες: Απειλούνται από τον τουρισμό
17/04 15:28
17/04 14:36
17/04 14:22
17/04 13:35
Η Αρχαία Ολυμπία άναψε τη φλόγα της Ειρήνης και της Εκεχειρίας
17/04 13:20
Γερμανικό ενδιαφέρον για την Κρήτη και τα εκλεκτά προϊόντα της
17/04 11:52
Τουρισμός | ForwardKeys: Προς ολική ανάκαμψη τα εξερχόμενα ταξίδια των Κινέζων - Ευρώπη θέλει το 27%
17/04 11:43
Συνεργασία ΕΟΤ - Αμερικανικού Κολλεγίου για την ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού τουρισμού
17/04 11:35
Η EasyJet ακύρωσε τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου
17/04 11:19
airBaltic: Η Κέρκυρα κορυφαίος προορισμός από τη Ρίγα αυτό το καλοκαίρι
17/04 11:18
17/04 10:42
Anandes Hotel: Νέο πολυτελές μπουτίκ ξενοδοχείο στη Μύκονο – Ανοίγει τον Ιούνιο
17/04 10:40
Χωρίς τουρίστες και αυτό το καλοκαίρι η Νήσος Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) στην Κρήτη
17/04 10:22
17/04 09:49
Wyndham Hotels | Σημαντική ανάπτυξη το 2023 - Η παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο
16/04 19:56
Ομοσπονδία Καταλυμάτων "ΚΥΚΛΟΣ" | Tι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό κατάταξης
16/04 16:00
16/04 15:41
Υπεγράφη η Ολυμπιακή Εκεχειρία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας
16/04 13:00
16/04 12:41
Μελέτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Ευρώπη
16/04 11:42
16/04 11:39
Αερομεταφορές: 19 νέες συνδέσεις με Ελλάδα από το Ην. Βασίλειο το καλοκαίρι του 2024
16/04 11:22
Οι Βρετανοί τουρίστες μένουν περισσότερο και ξοδεύουν περισσότερα στην Ισπανία
16/04 10:49
Οι «Ανθισμένες Κερασιές» της Πιερίας πρόσφεραν μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες
16/04 10:41
16/04 10:30
Workshop για την προβολή ελληνικών τουριστικών περιοχών στη Σερβία
16/04 06:00
15/04 19:50
Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ για τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων
15/04 19:44
15/04 17:25
H ΕΤΑΔ θα εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο φορέα Real Estate - 6.000 ακίνητα σε αποτίμηση
15/04 14:59
Planet Holidays: Διακοπές στην Ελλάδα όλο το χρόνο – «Στηρίζουμε το όραμα Μητσοτάκη»
15/04 14:27
15/04 13:34
Ελληνικής καταγωγής ο νέος Γενικός Διευθυντής του 1 Hotel Toronto
15/04 13:03
15/04 12:45
Ποιες αεροπορικές εταιρίες ακύρωσαν πτήσεις λόγω της έντασης στη Μ. Ανατολή
15/04 11:37
«Ο υπερτουρισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον βιώσιμο τουρισμό»
15/04 11:21
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο
15/04 11:13
TUI: Παλαιά πόλη της Ρόδου και Ακρόπολη στα πιο δημοφιλή μνημεία για το 2024
15/04 10:47
Βρετανικός τουρισμός: Το 54% των οικογενειών σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές παρά την ακρίβεια
15/04 09:34
14/04 13:10
meteo | Ξεπέρασε τους 31 °C η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα το Σάββατο
14/04 12:57
Είναι η Ελλάδα σε βιώσιμο αναπτυξιακό δρόμο; - Ο τουρισμός το συγκριτικό πλεονέκτημα
14/04 12:46
14/04 12:38
Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας | Ο Γ. Πατούλης πρόεδρος για τρίτη θητεία
13/04 21:34
Υπ. Εξωτερικών | Σύσταση για την αποφυγή ταξιδιών σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Λίβανο και Ιράν
13/04 20:55
Ποιες αλλαγές φέρνουν για την ελληνική οικονομία οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ
13/04 14:09
Δημοσιογραφική αποστολή στην Κρήτη από τη Γερμανία και την Ελβετία
13/04 13:34
Πώς θα βελτιωθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
13/04 12:53
Φόρουμ Δελφών | To Ιράν θα απαντήσει στρατιωτικά στο Ισραήλ αλλά δεν θα ρισκάρει ανοιχτή σύγκρουση
13/04 12:39
Ελληνικός τουρισμός | Πρέπει να υπολογίζονται οι δείκτες βιωσιμότητας στις αποφάσεις μας
12/04 21:52
Taizoon Khorakiwala | Η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για Ινδούς επιχειρηματίες
12/04 21:43
Το προσδόκιμο ζωής είναι 2,3 χρόνια μικρότερο στα κατώτερα μορφωτικά στρώματα σε σχέση με τα ανώτερα
12/04 21:37
Επιτακτική η ανάγκη της αναβάθμισης των δεξιοτήτων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
12/04 19:40
Συνάντηση εργασίας Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα
Santo Collection | 30 εμπειρίες στα ξενοδοχεία, τις βίλες και στον προορισμό της Σαντορίνης
Στις 27 Απριλίου ανοίγει το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Nammos Hotel Mykonos
Ταξίδι εξοικείωσης σε Αθήνα και Κρήτη με ρεπορτάζ για αναγνώστες με κινητικά προβλήματα
ΚΥΑ: Αυτές είναι οι 198 «Απάτητες παραλίες» - Δεν παραχωρούνται, δεν μπαίνουν ξαπλώστρες
Ισπανία: Έξυπνο νέο επενδυτικό ταμείο για την απορρόφηση κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης
Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων: Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος
Oι Έλληνες στρέφονται στο χώρο της Αυτοβελτίωσης και Ψυχικής Υγείας
Τουριστική συνεργασία Χαλκιδικής- Τοσκάνης: Τριήμερο συμπόσιο με ανταλλαγή απόψεων
Handelsblatt | Η Ελλάδα ως πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους
Η Costa Navarino συμμετέχει στους εορτασμούς της Ολυμπιακής χρονιάς
Το σχέδιο ανάπτυξης της Marriott στην Ευρώπη: 100 νέα ξενοδοχεία μέχρι το 2026
Η ΕΞΑΑΑ προσχωρεί στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων»
X. Design Week × Marketing Greece: Ένα τριήμερο event από και για τον τουρισμό
Olimar Reisen | Το Πήλιο νέος προορισμός στην Ελλάδα το 2024
Η Σκιάθος αλλάζει πρόσωπο στον τουρισμό στοχεύοντας στη βιωσιμότητα μέσω διεθνών συνεργασιών
Το Σχολείο Τουρισμού OnTour ξεκινά ταξίδια σε νέους προορισμούς
( 0 )