Μια γλυκιά ελληνογερμανική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη

Μια γλυκιά ελληνογερμανική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη

Για δύο εβδομάδες Έλληνες και Γερμανοί εκπαιδευόμενοι ζαχαροπλάστες ένωσαν τις δυνάμεις τους στη Θεσσαλονίκη. Μία παραγωγική συνεργασία με πολύ γλυκά αποτελέσματα και προοπτικές για το μέλλον. Διαβάστε το ρεπορτάζ της DW...

Μαθητευόμενοι ζαχαροπλάστες από την Κολωνία είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με τη βοήθεια ελλήνων συναδέλφων τους για δώδεκα μέρες στην πόλη του γλυκού, τη Θεσσαλονίκη. Μία πρωτοβουλία των επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης και Κολωνίας με τη συνδρομή των σχολών ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου αλλά και της ελληνογερμανικής συνέλευσης που στηρίζει  εδώ και χρόνια τέτοιες συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών. 

Μια μοναδική εμπειρία

«Οι  Έλληνες τρώνε τελικά πολλά γλυκά και χρησιμοποιούν πολλά υλικά που δεν ήξερα», δηλώνει ενθουσιασμένη από την παραμονή της στη Θεσσαλονίκη η Μίριαμ Γκέντνερ, εκπαιδευόμενη ζαχαροπλάστης στην Κολωνία.  Γλυκά με πραλίνες, με παγωτό, μικρές τούρτες και φυσικά τρίγωνα πανοράματος έκλεψαν το ενδιαφέρον των γερμανών εκπαιδευόμενων. «Εντυπωσιάστηκα ότι πολλά γλυκά γίνονται στην Ελλάδα με σιρόπι. Στη Γερμανία έχουμε περισσότερες τούρτες με φρούτα που εδώ δεν υπάρχουν», αναφέρει  η νεαρή Γερμανίδα που παρατήρησε ότι ο βαθμός γλυκύτητας είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα ενώ στη Γερμανία είναι πιο μέτριος.

«Αυτό ίσως να εξηγείται ότι οι  Έλληνες σε κάθε τους επίσκεψη παίρνουν μαζί τους γλυκά, ενώ στη Γερμανία είναι συνδεδεμένα κυρίως με μεγάλες γιορτές», τόνισε. «Εδώ σε κάθε δρόμο υπάρχει κι ένα ζαχαροπλαστείο που μάλιστα φτιάχνει και κάτι διαφορετικό, είναι εντυπωσιακό», δηλώνει ο 20χρονος  Φάμπιαν Λαντ από την επαγγελματική σχολή ζαχαροπλαστικής στην Κολωνία που πήρε πολλά από αυτό το ταξίδι. «Σίγουρα πολλά γλυκά...» μας λέει αστειευόμενος συνεχίζοντας: «Έμαθα ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις κι εκτός αρχικού πλάνου. Αν και στην Ελλάδα υπάρχουν οργανωτικά προβλήματα, όλο κάποιος βρίσκει κάποια λύση. Επίσης με εντυπωσίασε η ευγένεια και η φιλικότητα των ανθρώπων».

Για τους περισσότερους συμμετέχοντες από ελληνικής πλευράς ήταν η πρώτη τους φορά σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ανταλλαγής. «Ήταν διαφορετικό και δημιουργικό να δουλέψουμε μαζί με τα παιδιά από τη Γερμανία. Είδα ότι εστιάζουν περισσότερο σε γλυκά που παραπέμπουν σε αρτοποιήματα», αναφέρει  Τσαμπίκα Σπανού-Παπαγιάννη, η οποία εντυπωσιάστηκε από τις τεχνικές design που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί συνάδελφοί της και μπορούν να μετατρέψουν ένα γλυκό σε κομψοτέχνημα αλλά και τα γλυκά marzipan. Όσο για τη γλώσσα; «Μιλήσαμε τη γλώσσα της δουλειάς καταφέρνοντας να ξεπεράσουμε προβλήματα επικοινωνίας και οργάνωσης που είχαμε στην αρχή.

Παρά τη διαφορετική κουλτούρα καταφέραμε να συνεργαστούμε με επιτυχία σε συνθήκες παραγωγής και πίεσης», επισημαίνει  ο Χρήστος Κατσαρώνης, σπουδαστής της Σχολής ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου, που εντυπωσιάστηκε από την οργανωτικότητα των γερμανών συναδέλφων του να δουλεύουν σε πόστα, ανυπομονώντας να ταξιδέψει στη Γερμανία για να δει από κοντά τον τρόπο δουλειάς ενός ζαχαροπλάστη στη Γερμανία.

Συνέχιση της συνεργασίας στο μέλλον

Με ιστορία 67 χρόνων οι επαγγελματικές σχολές στην Ελλάδα μοιάζουν πολύ στον τρόπο λειτουργίας με το σύστημα της δυαδικής εκπαίδευσης στη Γερμανία συνδυάζοντας τη θεωρητική κατάρτιση με την εκπαίδευση στην πράξη ενός τεχνικού επαγγέλματος. «Με αυτό το πρότζεκτ οι εκπαιδευόμενοι ξεπερνούν τα σύνορα των χωρών τους, ενεργοποιούνται περισσότερο και διευρύνουν τους ορίζοντες τους», ανέφερε στη Deutsche Welle o Μπάστιαν Χερμανς, υπεύθυνος διεθνών έργων στο επιμελητήριο Κολωνίας που πραγματοποιεί τέτοιου είδους διεθνείς συνεργασίες και σε άλλα τεχνικά επαγγέλματα με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

«Το πιο σημαντικό δεν είναι απλά η ανταλλαγή συνταγών. Σήμερα με το διαδίκτυο αυτό είναι εύκολο. Η συνύπαρξη και η προσπάθεια να αντλήσουν καλές πρακτικές ήταν η ουσία αυτής της όμορφης συνεργασίας», τονίζει ο Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης που υποστήριξε οργανωτικά την όλη προσπάθεια εκ μέρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. «Οι νέοι ζαχαροπλάστες είχαν την ευκαιρία να εργαστούν στα καταστήματα μας και να αποκτήσουν μια διαφορετική εμπειρία, από αυτό που κάνουν κάθε μέρα. Το να σπουδάζεις ένα τεχνικό επάγγελμα δεν είναι κάτι υποδεέστερο, κάθε άλλο είναι κάτι πολύ υψηλό. Ειδικά το να είσαι ζαχαροπλάστης είναι μια τέχνη που σε αναδεικνύει στο κοινωνικό πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τον επόμενο χρόνο  έχει ήδη αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί ανάλογο ταξίδι Ελλήνων εκπαιδευόμενων ζαχαροπλαστών στην Κολωνία, όπου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά τα μυστικά της γερμανικής ζαχαροπλαστικής.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Ερευνα
  1. 19/01 20:07

    Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Γενναία μέτρα ως "ανάχωμα" στο επερχόμενο σάρωμα των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων

  2. 19/01 19:43

    TUI | Διπλάσιοι τουρίστες το 2022 στην Ελλάδα - Καλύτερη από το 2019 η νέα χρονιά | Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Joussen (video)

  3. 19/01 19:35

    Σύσκεψη Κικίλια - Πλακιωτάκη για την βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας

  4. 19/01 19:29

    Ομοσπονδίες "Κύκλος" και "Αριστοτέλης": Απογοήτευση για τον αποκλεισμό των καταλυμάτων από τον αναπτυξιακό νόμο

  5. 19/01 19:25

    ΓΕΠΟΕΤ: Έντονη δυσφορία για τον αποκλεισμό τουριστικών γραφείων και λεωφορείων από τον αναπτυξιακό νόμο

  6. 19/01 16:47

    Συνάντηση ΠΑΣΥΞΕ με τον πρέσβη του Ισραήλ

  7. 19/01 16:25

    Brussels Airlines: Νέες πτήσεις προς Αθήνα και ελληνικά νησιά το καλοκαίρι του 2022

  8. 19/01 15:15

    ΥΠΑ: Στο - 44,2% έναντι του 2019 η επιβατική κίνηση το 2021 στα ελληνικά αεροδρόμια

  9. 19/01 13:54

    Η Grant Thornton καλωσορίζει τον Ernesto Di Giorgio στο τμήμα Financial Services

  10. 19/01 13:51

    ΠΟΤ: Αύξηση από 30% έως 78% των διεθνών αφίξεων το 2022 έναντι του 2021

  11. 19/01 13:16

    Έρευνα | Επιβαρυμένη η Ψυχική Υγεία και η Κοινωνικότητα των Ελλήνων από την Πανδημία

  12. 19/01 13:09

    Συνεργασία ΕΟΤ – Πολεμικού Μουσείου για την προβολή του στρατιωτικού τουρισμού 

  13. 19/01 13:00

    Tripadvisor: Ρόδος και Σαντορίνη στους 10 πιο "in" προορισμούς στον κόσμο το 2022 - Διακρίσεις για Αθήνα, Κρήτη και Κέρκυρα

  14. 19/01 12:30

    Προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά

  15. 19/01 12:03

    Seabourn: Το Ην. Βασίλειο η αγορά με τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης κρουαζιέρας το 2022

  16. 19/01 11:35

    Βαλεαρίδες: Πρόστιμο 24.000 στη Ryanair επειδή χρέωνε τις χειραποσκευές

  17. 19/01 11:32

    Δημόσια συγνώμη και μεγάλη αποζημίωση για αρνητική κριτική απαιτεί από πελάτισσα ξενοδοχείο στην Ταϊλάνδη

  18. 19/01 11:15

    ΔΩΔΕΚΑ: Επτά χρόνια Ελλάδα | Η πρωτοβουλία της FedHATTA για 12μηνο και θεματικό τουρισμό ανανεώνεται

  19. 19/01 10:24

    Βρετανικός τουρισμός | jet2: Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών φέρνει άλμα στις κρατήσεις

  20. 19/01 09:10

    Εγκρίσεις για ανέγερση νέων ξενοδοχείων σε Θάσο και Άνω Κουφονήσι

  21. 19/01 09:00

    ΟΣΕ: Διαγωνισμός 190.000 ευρώ για μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχείο της Αθήνας

  22. 19/01 09:00

    Eπιχορηγήσεις για 2 νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας

  23. 19/01 09:00

    Οι 9 χώρες της ΕΕ που μείωσαν την περίοδο ισχύος των πιστοποιητικών

  24. 19/01 08:55

    Θετική γνωμοδότηση για καταφύγιο σκαφών μπροστά από ξενοδοχείο στη Χαλκιδική

  25. 19/01 08:16

    Η Όμικρον μετέθεσε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις και στην Ιταλία

  26. 18/01 22:06

    Να ενταχθούν τα τουριστικά λεωφορεία στον αναπτυξιακό νόμο, ζητεί ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κρήτης

  27. 18/01 21:37

    Γιατί τα κίνητρα εκσυγχρονισμού των 3άστερων ξενοδοχείων πρέπει να παραμείνουν στον αναπτυξιακό νόμο

  28. 18/01 16:06

    Nobu: Το brand του Ρόμπερτ Ντε Νίρο ανοίγει νέο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη – Θα ανοίξει το 2022 (video)

  29. 18/01 15:25

    Ένωση Λιμένων Ελλάδας: Στο 49,2% του 2019 η κίνηση κρουαζιερόπλοιων το 2021, αλλά μόλις στο 23,7% των επιβατών

  30. 18/01 15:14

    ΣΕΤΚΕ: Να ενταχθούν τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα στο νέο αναπτυξιακό νόμο

  31. 18/01 14:24

    Συνάντηση των εταίρων του TOURNET, που συμμετέχει το ΜΑΙΧ, για την αειφόρα ανάπτυξη του τουρισμού

  32. 18/01 12:43

    B.Κικίλιας | Στον αναπτυξιακό νόμο ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των ξενοδοχείων 3 αστέρων

  33. 18/01 12:38

    Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Σαουδάραβα ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων Four Seasons

  34. 18/01 11:57

    Ε.Ξ. Ιωαννίνων | Ψηφιακή μετάβαση και στις τουριστικές πληροφορίες 

  35. 18/01 11:47

    Μ.Κόνσολας: Εμπορικές επιχειρήσεις και οδηγοί ταξί σε τουριστικές περιοχές να ενταχθούν στα εποχικά επαγγέλματα

  36. 18/01 11:39

    Το 5G «προσγειώνει» τις πτήσεις – Παρεμβολές με τα συστήματα των αεροσκαφών

  37. 18/01 11:21

    Να ενταχθούν στον Aναπτυξιακό όλες οι κατηγορίες ξενοδοχείων, δωμάτια, τουριστικά γραφεία και άλλες επιχειρήσεις

  38. 18/01 11:08

    ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η αξιοποίηση της μαρίνας Ιτέας

  39. 18/01 11:01

    Φορολογικές ελαφρύνσεις, ειδικά στο ΦΠΑ του τουριστικού πακέτου, για τόνωση της ανταγωνιστικότητας

  40. 18/01 10:50

    45% περισσότεροι επισκέπτες στα Μουσεία το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021

  41. 18/01 10:30

    PWC | Στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας η αισιοδοξία των CEOs

  42. 18/01 09:49

    Δήμος Αθηναίων | 410 σύγχρονα πεζοδρόμια μέχρι το καλοκαίρι του 2023

  43. 18/01 09:45

    Πράσινο φως για κάμπινγκ στην Κάρυστο και συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων στην Κρήτη

  44. 18/01 09:42

    Eπιχορηγήσεις για 2 νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα

  45. 18/01 09:34

    Ενίσχυση του Μουσείου Τρίπολης με ψηφιακές δράσεις ανάδειξης των εκθεμάτων του

  46. 18/01 09:32

    Accor | Περισσότερα από 300 νέα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο το 2022 

  47. 18/01 09:31

    Σημαντικό πλεόνασμα της Ελλάδας στο εμπόριο υπηρεσιών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

  48. 18/01 08:18

    Euromonitor International: Oι 10 παγκόσμιες καταναλωτικές τάσεις για το 2022

  49. 17/01 15:52

    Β. Κικίλιας: Στόχος μας να γίνει η Ελλάδα προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες της

  50. 17/01 15:51

    Ιταλία: Προβλήματα στις πτήσεις αύριο λόγω απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

  51. 17/01 15:35

    ΣΥΡΙΖΑ: Να ακυρωθούν οι απολύσεις των 350 εργαζομένων στο Hilton Αθήνας - Τι λέει η Ιονική Ξενοδοχειακή

  52. 17/01 15:09

    In-Crete, Καινοτόμος συνεργασία για την Κυκλική Οικονομία στην Κρήτη και τη Μεσόγειο

  53. 17/01 14:05

    Θάσος: Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο ξενοδοχείο Alexandra Beach

  54. 17/01 13:46

    “Βούλιαξε” το σαββατοκύριακο η Βασιλίτσα

  55. 17/01 13:33

    Barceló Hotel Group: Άνοιγμα 20 νέων ξενοδοχείων στην Ευρώπη το 2022

  56. 17/01 13:10

    SAS: Οι 6 τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2022

  57. 17/01 12:49

    Eλεγχόμενη αποβίβαση στη νήσο Χρυσή Ιεράπετρας και το 2022 εισηγείται η Επιτροπή

  58. 17/01 12:48

    Τέλος το «Revenge travel» - Ποιες είναι 10 κορυφαίες τάσεις στα ταξίδια για το 2022

  59. 17/01 12:30

    ΣΕΤΕ | Επέκταση των μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

  60. 17/01 12:11

    ΠΟΞ | Διαγωνισμός για υπηρεσίες κατάρτισης – πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων 1.278 εργαζομένων

  61. 17/01 11:25

    ΣΥΡΙΖΑ | Αδικαιολόγητο να χαθούν θέσεις εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο

  62. 17/01 10:59

    Eurocontrol: Ταχεία ανάκαμψη στην αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη μόλις υποχωρήσει η πανδημία

  63. 17/01 10:06

    Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Eνωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων

  64. 17/01 08:35

    Επιχορηγήσεις για δύο νέα ξενοδοχεία σε Κω και Χαλκιδική

  65. 17/01 08:30

    Τσεχία: H απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ στη θέρμανση συγκράτησε τον πληθωρισμό

  66. 17/01 08:30

    Άδειες για 2 νέα ξενοδοχεία σε Βόλο και Ρέθυμνο

  67. 17/01 08:20

    Σερβία: Ανάσα για τον τουρισμό η εορταστική περίοδος

  68. 17/01 08:15

    Πώς θα διεξαχθεί η έκθεση τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνιών Mobile World Congress στη Βαρκελώνη

  69. 16/01 14:34

    Πρόεδρος ΡΑΕ για ενεργειακή κρίση: Πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των τιμών

  70. 16/01 13:47

    Μήπως δεν είναι «προσωρινός» ο πληθωρισμός;

  71. 16/01 13:38

    Γιατί η Aegean ανέστειλε τις πτήσεις προς και από την Βηρυτό

  72. 16/01 13:35

    Η Πολωνία μηδενίζει τον ΦΠΑ σε τρόφιμα και φυσικό αέριο

  73. 16/01 13:34

    Ουκρανία: Διαγωνισμός για την ανακατασκευή του αεροδρομίου της Πολτάβα

  74. 16/01 13:32

    Τυνησία: Απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

  75. 16/01 13:29

    Κ.Νοτοπούλου: Ο χειμερινός τουρισμός στην «εντατική», ο υπουργός Τουρισμού «στον κόσμο του»

  76. 16/01 13:21

    Το Χ.Κ. Παρνασσού συμμετέχει στις δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Χιονιού την Κυριακή

  77. 16/01 13:13

    Β.Κικίλιας: Επιμήκυνση περιόδου με χειμερινό τουρισμό, city break και κρουαζιέρα

  78. 16/01 13:03

    FVW |Travel Talk: Virtual COUNTER DAYS 2022, με τη συμμετοχή προορισμών, ξενοδοχείων και κρουαζιέρας

  79. 15/01 01:33

    GlobalData: Η Google αποτελεί συνεχή απειλή για τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία

  80. 15/01 01:28

    Swiss Education Academy: Εκδρομές σοκολάτας και πολιτισμού στην Ελβετία

  81. 15/01 01:27

    Στη Μαδρίτη αυτήν την εβδομάδα η προσοχή της παγκόσμιας τουριστικής κοινότητας

  82. 15/01 00:51

    Νέος Αναπτυξιακός Νόμος | Ο εναλλακτικός τουρισμός στο επίκεντρο - ποιες επενδύσεις ενισχύονται

  83. 14/01 21:25

    ΥΠΑ: Περιστατικό με αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Μήλου

  84. 14/01 16:34

    HolidayCheck Special Award 2022: Ποια ελληνικά ξενοδοχεία επιλέγουν οι περισσότεροι Γερμανοί

  85. 14/01 15:47

    Γερμανία | FUR: Ιστορικό ρεκόρ ζήτησης για διακοπές το 2022 – Ανάκαμψη χωρίς εμπόδια το 2023

  86. 14/01 14:55

    Ισπανικός τουρισμός: Περιμένουν φέτος ανάκαμψη στο 88% των επιδόσεων του 2019

  87. 14/01 13:36

    Skyscanner | Έρευνα: "Δίψα" για διακοπές το 2022 - Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις κρατήσεις

  88. 14/01 12:50

    Β. Κικίλιας: Αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης της χώρας ο τουρισμός το 2022

  89. 14/01 12:10

    ΗΠΑ: Σε εθελοντικό σύστημα εφαρμογής πρωτοκόλλων COVID οι κρουαζιέρες

  90. 14/01 11:19

    trivago | 9 αποδοτικοί κανόνες για ξενοδοχεία και καταλύματα ώστε να χτίσουν την επωνυμία & online παρουσία τους

  91. 14/01 10:31

    Έκλεισε ο φάκελος της πτώχευσης του Thomas Cook, χωρίς ευθύνες για τον Peter Fankhauser

  92. 14/01 10:18

    Συνάντηση ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης και της Δωδεκανήσου με τον υφυπουργό Μεταφορών

  93. 14/01 10:08

    Ισπανία: Στο εξής κορωνοϊός όπως γρίπη

  94. 14/01 09:44

    Επιπλέον μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων (και στον τουρισμό) για τον Ιανουάριο του 2022

  95. 14/01 09:39

    Αλλαγή χρήσης ενοικιαζόμενων δωματίων και κατοικίας σε ξενοδοχεία στη Ζάκυνθο και στην Κρήτη

  96. 14/01 09:36

    Επιχορηγήσεις σε 2 ξενοδοχεία σε Βόλο και Χερσόνησο Ηρακλείου

  97. 14/01 09:33

    Έρευνα | Τι θέλουν να γνωρίζουν οι επαγγελματίες ταξιδιώτες εν μέσω πανδημίας

  98. 14/01 09:31

    Marriott: Νέα υπηρεσία ταξιδιωτικής ασφάλισης με απευθείας κρατήσεις

  99. 14/01 09:29

    Υπό νέα πίεση ο ισπανικός τουριστικός τομέας λόγω Όμικρον

  100. 13/01 16:07

    TasteAtlas: Η Ελλάδα δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο για την κουζίνα της- ποια πιάτα και προϊόντα ξεχωρίζουν