Vavoulas.com

Μια γλυκιά ελληνογερμανική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη

Μια γλυκιά ελληνογερμανική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη

Για δύο εβδομάδες Έλληνες και Γερμανοί εκπαιδευόμενοι ζαχαροπλάστες ένωσαν τις δυνάμεις τους στη Θεσσαλονίκη. Μία παραγωγική συνεργασία με πολύ γλυκά αποτελέσματα και προοπτικές για το μέλλον. Διαβάστε το ρεπορτάζ της DW...

Μαθητευόμενοι ζαχαροπλάστες από την Κολωνία είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με τη βοήθεια ελλήνων συναδέλφων τους για δώδεκα μέρες στην πόλη του γλυκού, τη Θεσσαλονίκη. Μία πρωτοβουλία των επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης και Κολωνίας με τη συνδρομή των σχολών ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου αλλά και της ελληνογερμανικής συνέλευσης που στηρίζει  εδώ και χρόνια τέτοιες συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών. 

Μια μοναδική εμπειρία

«Οι  Έλληνες τρώνε τελικά πολλά γλυκά και χρησιμοποιούν πολλά υλικά που δεν ήξερα», δηλώνει ενθουσιασμένη από την παραμονή της στη Θεσσαλονίκη η Μίριαμ Γκέντνερ, εκπαιδευόμενη ζαχαροπλάστης στην Κολωνία.  Γλυκά με πραλίνες, με παγωτό, μικρές τούρτες και φυσικά τρίγωνα πανοράματος έκλεψαν το ενδιαφέρον των γερμανών εκπαιδευόμενων. «Εντυπωσιάστηκα ότι πολλά γλυκά γίνονται στην Ελλάδα με σιρόπι. Στη Γερμανία έχουμε περισσότερες τούρτες με φρούτα που εδώ δεν υπάρχουν», αναφέρει  η νεαρή Γερμανίδα που παρατήρησε ότι ο βαθμός γλυκύτητας είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα ενώ στη Γερμανία είναι πιο μέτριος.

«Αυτό ίσως να εξηγείται ότι οι  Έλληνες σε κάθε τους επίσκεψη παίρνουν μαζί τους γλυκά, ενώ στη Γερμανία είναι συνδεδεμένα κυρίως με μεγάλες γιορτές», τόνισε. «Εδώ σε κάθε δρόμο υπάρχει κι ένα ζαχαροπλαστείο που μάλιστα φτιάχνει και κάτι διαφορετικό, είναι εντυπωσιακό», δηλώνει ο 20χρονος  Φάμπιαν Λαντ από την επαγγελματική σχολή ζαχαροπλαστικής στην Κολωνία που πήρε πολλά από αυτό το ταξίδι. «Σίγουρα πολλά γλυκά...» μας λέει αστειευόμενος συνεχίζοντας: «Έμαθα ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις κι εκτός αρχικού πλάνου. Αν και στην Ελλάδα υπάρχουν οργανωτικά προβλήματα, όλο κάποιος βρίσκει κάποια λύση. Επίσης με εντυπωσίασε η ευγένεια και η φιλικότητα των ανθρώπων».

Για τους περισσότερους συμμετέχοντες από ελληνικής πλευράς ήταν η πρώτη τους φορά σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ανταλλαγής. «Ήταν διαφορετικό και δημιουργικό να δουλέψουμε μαζί με τα παιδιά από τη Γερμανία. Είδα ότι εστιάζουν περισσότερο σε γλυκά που παραπέμπουν σε αρτοποιήματα», αναφέρει  Τσαμπίκα Σπανού-Παπαγιάννη, η οποία εντυπωσιάστηκε από τις τεχνικές design που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί συνάδελφοί της και μπορούν να μετατρέψουν ένα γλυκό σε κομψοτέχνημα αλλά και τα γλυκά marzipan. Όσο για τη γλώσσα; «Μιλήσαμε τη γλώσσα της δουλειάς καταφέρνοντας να ξεπεράσουμε προβλήματα επικοινωνίας και οργάνωσης που είχαμε στην αρχή.

Παρά τη διαφορετική κουλτούρα καταφέραμε να συνεργαστούμε με επιτυχία σε συνθήκες παραγωγής και πίεσης», επισημαίνει  ο Χρήστος Κατσαρώνης, σπουδαστής της Σχολής ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου, που εντυπωσιάστηκε από την οργανωτικότητα των γερμανών συναδέλφων του να δουλεύουν σε πόστα, ανυπομονώντας να ταξιδέψει στη Γερμανία για να δει από κοντά τον τρόπο δουλειάς ενός ζαχαροπλάστη στη Γερμανία.

Συνέχιση της συνεργασίας στο μέλλον

Με ιστορία 67 χρόνων οι επαγγελματικές σχολές στην Ελλάδα μοιάζουν πολύ στον τρόπο λειτουργίας με το σύστημα της δυαδικής εκπαίδευσης στη Γερμανία συνδυάζοντας τη θεωρητική κατάρτιση με την εκπαίδευση στην πράξη ενός τεχνικού επαγγέλματος. «Με αυτό το πρότζεκτ οι εκπαιδευόμενοι ξεπερνούν τα σύνορα των χωρών τους, ενεργοποιούνται περισσότερο και διευρύνουν τους ορίζοντες τους», ανέφερε στη Deutsche Welle o Μπάστιαν Χερμανς, υπεύθυνος διεθνών έργων στο επιμελητήριο Κολωνίας που πραγματοποιεί τέτοιου είδους διεθνείς συνεργασίες και σε άλλα τεχνικά επαγγέλματα με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

«Το πιο σημαντικό δεν είναι απλά η ανταλλαγή συνταγών. Σήμερα με το διαδίκτυο αυτό είναι εύκολο. Η συνύπαρξη και η προσπάθεια να αντλήσουν καλές πρακτικές ήταν η ουσία αυτής της όμορφης συνεργασίας», τονίζει ο Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης που υποστήριξε οργανωτικά την όλη προσπάθεια εκ μέρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. «Οι νέοι ζαχαροπλάστες είχαν την ευκαιρία να εργαστούν στα καταστήματα μας και να αποκτήσουν μια διαφορετική εμπειρία, από αυτό που κάνουν κάθε μέρα. Το να σπουδάζεις ένα τεχνικό επάγγελμα δεν είναι κάτι υποδεέστερο, κάθε άλλο είναι κάτι πολύ υψηλό. Ειδικά το να είσαι ζαχαροπλάστης είναι μια τέχνη που σε αναδεικνύει στο κοινωνικό πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τον επόμενο χρόνο  έχει ήδη αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί ανάλογο ταξίδι Ελλήνων εκπαιδευόμενων ζαχαροπλαστών στην Κολωνία, όπου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά τα μυστικά της γερμανικής ζαχαροπλαστικής.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

  1. 19/07 10:49

    Bρετανικός τουρισμός 2025 | Μείωση τιμών στην Κρήτη, αύξηση σε Ρόδο, Κω και Κέρκυρα - Έρευνα Post Office και TUI

  2. 19/07 08:39

    Πάρος: Ένα οδοιπορικό στις καλύτερες ακτές του νησιού

  3. 19/07 08:11

    Το 2026 ίσως να είναι η χρονιά με μείωση εσόδων στον Ελληνικό τουρισμό

  4. 19/07 07:20

    Scarlet Beach: Εγκρίθηκε από το ΣτΕ το Π.Δ. για τη μεγάλη επένδυση στην Αργολίδα – Ξεκινά η υλοποίηση

  5. 19/07 06:26

    Εκπτωτική Νύχτα στην Άρτα | Τριήμερη γιορτή με εκπτώσεις, μουσική και δράσεις για όλους

  6. 19/07 06:15

    Πώς η Κάρπαθος, οι Λειψοί και η Σίφνος διασφαλίζουν το νερό | Ρεπορτάζ του ΤΝ στους 3 Δήμους

  7. 18/07 22:30

    Πρόταση Κεφαλογιάννη για visa στους επισκέπτες σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ

  8. 18/07 22:10

    Πανεπιστημιακή δίοδος για αποφοίτους Α.Σ.Τ.Ε.: ΚΥΑ ανοίγει τον δρόμο για ανώτατες σπουδές στον τουρισμό

  9. 18/07 14:20

    ΕΤΑΔ: Διαγωνισμός για τη μίσθωση παραθαλάσσιου ακινήτου στην Αχαΐα

  10. 18/07 13:43

    SANI FESTIVAL | Εντυπωσιακή πρεμιέρα με την sold-out συναυλία των Buena Vista All Stars

  11. 18/07 11:17

    Eθνική εκστρατεία ενημέρωσης για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας Monachus

  12. 18/07 11:13

    Φεστιβάλ Ολύμπου 2025 – Στο προσκήνιο ο πολιτιστικός τουρισμός της Πιερίας

  13. 18/07 10:32

    Η Mayor συστήνει το Cabo, το δεύτερο 5* resort στην Κέρκυρα μέσα σε έναν μήνα

  14. 18/07 08:30

    Βίλια Αττικής: Ένα Κρυμμένο Διαμάντι στη Δυτική Αττική

  15. 18/07 07:15

    Δήμος Μυκόνου | Έντονη δυσαρέσκεια για οικοδομικές εργασίες στην αιχμή της σεζόν

  16. 18/07 07:12

    Ημερίδα για τις προκλήσεις και τις προοπτικές του τουρισμού στην Ηλεία

  17. 18/07 07:06

    Ορεινός τουρισμός | Διαγωνισμός για τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης από το Υπ. Τουρισμού

  18. 18/07 07:01

    Άδειες για πλωτές εξέδρες σε Πάρο και Ερμιόνη

  19. 18/07 07:00

    Σκιάθος 2026 | Η Jet2 ξεκινά τις πωλήσεις πακέτων από τον Σεπτέμβριο

  20. 18/07 07:00

    Alexandrou Chora | Στις στρατηγικές επενδύσεις το project, που ξεπερνά τη φαντασία

  21. 18/07 06:31

    Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Ημερίδα για τα αρχαιολογικά μνημεία της Λέσβου

  22. 18/07 06:21

    Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στο Γαλατά Χανίων με ελεύθερη είσοδο

  23. 18/07 06:10

    Συναγερμός για το κλείσιμο του ΕΟΤ Μαδρίτης | Οι επιπτώσεις στις ισπανόφωνες αγορές - τι λένε στο ΤΝ τουριστικά γραφεία

  24. 17/07 20:22

    ΥΠΑ | Επιθεώρηση για έργα αναβάθμισης στο αεροδρόμιο Μήλου – Δωρεά απινιδωτή από υπάλληλο

  25. 17/07 18:07

    Πρωτόκολλο τουριστικής συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας

  26. 17/07 14:53

    Το 10ο Amari Green Festival ξεκινά: 10 χρόνια πολιτισμού, φύσης και κοινότητας στην καρδιά της Κρήτης

  27. 17/07 14:23

    Δήμος Αθηναίων Επιχείρηση «σκούπα» για παράνομα τραπεζοκαθίσματα στο Κολωνάκι

  28. 17/07 14:17

    ΕΞΑ και HAPCO & DES χαιρετίζουν την παραχώρηση του Tae Kwon Do στην Περιφέρεια

  29. 17/07 13:53

    IATA | Οι στόχοι της ΕΕ για χρήση βιώσιμων καυσίμων είναι «αδύνατο να επιτευχθούν»

  30. 17/07 13:40

    Βρετανία: Ανεβαίνει ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής

  31. 17/07 13:32

    ΣΕΤΚΕ | Αναστολή της ΚΥΑ για τις πισίνες - δυσαρέσκεια για την απουσία διαβούλευσης

  32. 17/07 13:27

    Σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού των ακτών της Καλαμαριάς

  33. 17/07 12:48

    Αύξηση αφίξεων και διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα τον Μάιο 2025

  34. 17/07 12:32

    Κινηματογράφος και Πολιτισμός της Διατροφής: Από τη Γαλλία στη Λέσβο

  35. 17/07 11:58

    Την Παρασκευή οι περισσότερες αναχωρήσεις πτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο - και προς την Ελλάδα

  36. 17/07 11:20

    O εναλλακτικός τουρισμός στην Ελλάδα | Παρουσίαση στη Βρετανική αγορά

  37. 17/07 11:10

    Σητεία: Η διπλή ευκαιρία για τουριστική απογείωση με υπογραφή UNESCO

  38. 17/07 10:40

    Το National Geographic στη Σαντορίνη: Νέο ντοκιμαντέρ για το ηφαίστειο, την ιστορία και τα μυστήρια του νησιού

  39. 17/07 10:34

    TRYP By Wyndham Lisboa Caparica Mar: Ανακαίνιση με έμπνευση από την ακτή

  40. 17/07 07:47

    Αλυκή Λήμνου: Ο Κρυμμένος Θησαυρός του Αιγαίου

  41. 17/07 07:26

    SKY Express: Νέα χειμερινή σύνδεση Ηράκλειο – Τίρανα 

  42. 17/07 07:24

    Νότιο Ρέθυμνο: Σταθερός θερινός πόλος έλξης με 4.000 επισκέπτες την ημέρα στον Πλακιά

  43. 17/07 07:22

    936 καταρτιζόμενοι στις Σ.Α.Ε.Κ. του υπουργείου Τουρισμού τη νέα χρονιά

  44. 17/07 07:21

    ETC: Η Ελλάδα σαρώνει στην προσέλκυση νέων επισκεπτών από την Ευρώπη

  45. 17/07 07:21

    Ενισχύεται η προσβασιμότητα σε ξενοδοχεία του Ομίλου Mitsis

  46. 17/07 07:18

    Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας στον τουρισμό θα υπογράψει η Όλγα Κεφαλογιάννη στη Ρώμη

  47. 17/07 07:16

    Νέο κεφάλαιο για τουριστικά λιμάνια σε Ηράκλειο και Πάρο

  48. 17/07 07:10

    Η Aegean απογειώνεται για Ινδία – Πτήσεις από το 2026 με νέα Airbus XLR

  49. 17/07 07:09

    Zig Zag Festival στα Τζουμέρκα: Ένα πολιτιστικό πέρασμα από τη γη στον ουρανό

  50. 17/07 07:04

    Γιορτή Σαρδέλας στο Στόμιο Λάρισας

  51. 17/07 06:27

    Προς διαβούλευση η μεγάλη επένδυση της INTERPLAZA στη Ρόδο | Ξενοδοχείο 394 δωματίων, 158 κατοικίες

  52. 17/07 06:25

    Air Mediterranean: Νέες συνδέσεις με Βερολίνο, Κολωνία και Βιέννη από Αθήνα

  53. 17/07 06:24

    Οι συνηθισμένες και οι... περίεργες συμπεριφορές των Σουηδών στις διακοπές

  54. 16/07 19:33

    Eurobank: Το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού μεταβάλλεται - Λιγότερα έσοδα ανά επισκέπτη, περισσότερες αφίξεις

  55. 16/07 16:30

    6 σημάδια για αναβάθμιση της ασφάλειας σπιτιού

  56. 16/07 16:24

    Περισσότεροι σπουδαστές στη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Γαλαξιδίου | Βήμα βιωσιμότητας

  57. 16/07 15:39

    FedHATTA/ ΗΑΤΤΑ: Συνάντηση με τον γ.γ. του ΕΟΤ για τον εκθεσιακό σχεδιασμό και την ενίσχυση διεθνών αγορών

  58. 16/07 15:11

    Ryanair | Πυρά κατά των νέων απεργιών των Γάλλων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και κατά της Ursula von “Derlayed-Again”

  59. 16/07 14:37

    Νοροϊός εν πλω: Νέο κρούσμα σε κρουαζιερόπλοιο, αυξάνονται τα περιστατικά το 2025

  60. 16/07 14:10

    Η γαλλική Transavia επενδύει στη Θεσσαλονίκη και κατά τη χειμερινή περίοδο

  61. 16/07 14:05

    H Πέλλα και η γαστρονομία της στο Kitchen TV

  62. 16/07 13:53

    Πώς η Νέα γενιά επιβατών Κρουαζιέρας Αναδιαμορφώνει τον Αντίκτυπο στους Προορισμούς | Ιωάννης Μπρας

  63. 16/07 13:43

    3.000 έλεγχοι σε ενοικιαζόμενα μέσα αναψυχής από το Λιμενικό

  64. 16/07 11:12

    Το Kivotos Santorini εντάχθηκε στο πρόγραμμα Fine Hotels & Resorts της American Express

  65. 16/07 10:23

    DW | Ελλάδα: Τα πλατάνια πεθαίνουν όρθια

  66. 16/07 10:03

    Σέριφος: Συναγερμός για την κατανάλωση νερού – Αυστηρά πρόστιμα για σπατάλη

  67. 16/07 09:54

    Το Sani/Ikos Group προσφέρει δωρεάν διακοπές σε παιδιά από "Το Χαμόγελο του Παιδιού"

  68. 16/07 08:04

    Παραλία Αφάλες: Το Κρυφό Διαμάντι της Ιθάκης

  69. 16/07 07:45

    Κραυγή αγωνίας από τη Σύμη για τον μαζικό τουρισμό – Τέλος 3 ευρώ στους ημερήσιους επισκέπτες

  70. 16/07 07:37

    Οι ξενοδοχειακές business του κυρίου Zara

  71. 16/07 07:15

    Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες που... απογοητεύουν – Οι τρεις χειρότερες για το 2025

  72. 16/07 07:13

    Αποφάσεις για τουριστικά καταφύγια σε Λέρο, Χαλκιδική, Ξηρόμερο και Αγία Άννα

  73. 16/07 07:10

    Συμφωνία Etihad – SKY express: Πύλη για 24 ελληνικά νησιά και 3 πόλεις της Μεσογείου

  74. 16/07 07:05

    Πολυτελές ξενοδοχείο για αναρριχητές ετοιμάζεται στη Ρόδο

  75. 16/07 07:03

    Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Απόφαση για εκμίσθωση 6 + 3 χρόνια του Ξενώνα Μεσενικόλα

  76. 16/07 07:00

    Expedia: Ποια Μύκονος; Ποια Σαντορίνη; Αυτό είναι το νέο αγαπημένο Ελληνικό νησί

  77. 16/07 06:46

    Εκρηκτική αύξηση της επισκεψιμότητας στα μουσεία Αρχαίας Ολυμπίας και Δελφών το Μάρτιο

  78. 16/07 06:30

    Άδεια για δύο πλωτές εξέδρες σε Κέρκυρα και Σκόπελο

  79. 16/07 06:15

    Δήμος Σουφλίου: Δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών με αντιπυρική λειτουργία

  80. 16/07 06:10

    Ο Μ. Τσακαλάκης στο TN | Η τουριστική Κρήτη ζητεί προστασία της φήμης της- Ανησυχία από τις κρατήσεις

  81. 15/07 19:24

    Velvento Festival 2025: Πολιτιστικό ραντεβού στη φύση της Κοζάνης

  82. 15/07 15:24

    Τουριστικές επενδύσεις | Έρχεται το YOTELPAD Athens με 113 διαμερίσματα σε Ομόνοια, Μοναστηράκι και Νέο Κόσμο

  83. 15/07 15:05

    Πράσινο φως σε 2 στρατηγικές επενδύσεις, ύψους 163 εκατ. ευρώ, στον τουρισμό

  84. 15/07 14:52

    ΥΠΑ | + 7,5% η επιβατική κίνηση στα 24 κρατικά αεροδρόμια το 6μηνο, +5,2% στο σύνολο

  85. 15/07 12:30

    Κόστος SEO υπηρεσιών: Τι πληρώνετε και τι παίρνετε

  86. 15/07 11:58

    Σε ιστορικά χαμηλά η τουριστική φήμη της Μαγιόρκα

  87. 15/07 11:48

    2.300 μικροί καλλιτέχνες ζωγράφισαν τη Φιλοξενία | Μαθητικός διαγωνισμός του ΞΕΕ

  88. 15/07 11:34

    Β. Κικίλιας: Ολοκληρωμένο master plan για το λιμάνι της Μυκόνου

  89. 15/07 10:45

    Πόσο στοίχισε η ηχορρύπανση από τρωκτικά σε ξενοδοχείο της Κρήτης; | Η απόφαση γερμανικού δικαστηρίου

  90. 15/07 10:41

    Γερμανία | Ακριβότερες οι πτήσεις το α' εξάμηνο ειδικά εντός Ευρώπης

  91. 15/07 10:34

    Άνοιγμα της Πιερίας στην Τουρκική αγορά μέσω των influencers

  92. 15/07 10:25

    Τουριστικοί Φορείς Κρήτης: Συγχαρητήρια στη Λίνα Μενδώνη για την ένταξη των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στη UNESCO

  93. 15/07 09:52

    Κάστρο Σίφνου: Όταν η ιστορία συναντά τη θάλασσα στο μεσαιωνικό Κάστρο

  94. 15/07 09:42

    Γ. Χατζημάρκος: Πράξη ευθύνης και ωριμότητας η νέα ΣΣΕ στη Ρόδο

  95. 15/07 09:35

    Αναστολή λειτουργίας του ΕΟΤ Ρωσίας - Προβολή στις ΗΠΑ μέσω τηλεοπτικής σειράς

  96. 15/07 07:51

    WAVErunning 2025: Τρέχοντας πλάι στο κύμα για καθαρές παραλίες

  97. 15/07 07:48

    Ηχοχρώματα της Ροδόπης: Μουσική αναδρομή στην πολυπολιτισμική κληρονομιά της Θράκης

  98. 15/07 07:27

    Στην ατζέντα του Υπερταμείου τα δημόσια κάμπινγκ: Σειρά παίρνει η Ασπροβάλτα - Έπεται η Κρυοπηγή

  99. 15/07 07:06

    Δήμος Οιχαλίας: Πλατφόρμα προβολής του τουρισμού και του πολιτισμού

  100. 15/07 07:00

    Το μέλλον του ελληνικού τουρισμού περνάει μέσα από τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Επενδύσεις
Amaronda

Buka

Messina