Μια γλυκιά ελληνογερμανική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη

Α Decrease font Enlarge font
Μια γλυκιά ελληνογερμανική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη

Για δύο εβδομάδες Έλληνες και Γερμανοί εκπαιδευόμενοι ζαχαροπλάστες ένωσαν τις δυνάμεις τους στη Θεσσαλονίκη. Μία παραγωγική συνεργασία με πολύ γλυκά αποτελέσματα και προοπτικές για το μέλλον. Διαβάστε το ρεπορτάζ της DW...

Μαθητευόμενοι ζαχαροπλάστες από την Κολωνία είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με τη βοήθεια ελλήνων συναδέλφων τους για δώδεκα μέρες στην πόλη του γλυκού, τη Θεσσαλονίκη. Μία πρωτοβουλία των επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης και Κολωνίας με τη συνδρομή των σχολών ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου αλλά και της ελληνογερμανικής συνέλευσης που στηρίζει  εδώ και χρόνια τέτοιες συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών. 

Μια μοναδική εμπειρία

«Οι  Έλληνες τρώνε τελικά πολλά γλυκά και χρησιμοποιούν πολλά υλικά που δεν ήξερα», δηλώνει ενθουσιασμένη από την παραμονή της στη Θεσσαλονίκη η Μίριαμ Γκέντνερ, εκπαιδευόμενη ζαχαροπλάστης στην Κολωνία.  Γλυκά με πραλίνες, με παγωτό, μικρές τούρτες και φυσικά τρίγωνα πανοράματος έκλεψαν το ενδιαφέρον των γερμανών εκπαιδευόμενων. «Εντυπωσιάστηκα ότι πολλά γλυκά γίνονται στην Ελλάδα με σιρόπι. Στη Γερμανία έχουμε περισσότερες τούρτες με φρούτα που εδώ δεν υπάρχουν», αναφέρει  η νεαρή Γερμανίδα που παρατήρησε ότι ο βαθμός γλυκύτητας είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα ενώ στη Γερμανία είναι πιο μέτριος.

«Αυτό ίσως να εξηγείται ότι οι  Έλληνες σε κάθε τους επίσκεψη παίρνουν μαζί τους γλυκά, ενώ στη Γερμανία είναι συνδεδεμένα κυρίως με μεγάλες γιορτές», τόνισε. «Εδώ σε κάθε δρόμο υπάρχει κι ένα ζαχαροπλαστείο που μάλιστα φτιάχνει και κάτι διαφορετικό, είναι εντυπωσιακό», δηλώνει ο 20χρονος  Φάμπιαν Λαντ από την επαγγελματική σχολή ζαχαροπλαστικής στην Κολωνία που πήρε πολλά από αυτό το ταξίδι. «Σίγουρα πολλά γλυκά...» μας λέει αστειευόμενος συνεχίζοντας: «Έμαθα ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις κι εκτός αρχικού πλάνου. Αν και στην Ελλάδα υπάρχουν οργανωτικά προβλήματα, όλο κάποιος βρίσκει κάποια λύση. Επίσης με εντυπωσίασε η ευγένεια και η φιλικότητα των ανθρώπων».

Για τους περισσότερους συμμετέχοντες από ελληνικής πλευράς ήταν η πρώτη τους φορά σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ανταλλαγής. «Ήταν διαφορετικό και δημιουργικό να δουλέψουμε μαζί με τα παιδιά από τη Γερμανία. Είδα ότι εστιάζουν περισσότερο σε γλυκά που παραπέμπουν σε αρτοποιήματα», αναφέρει  Τσαμπίκα Σπανού-Παπαγιάννη, η οποία εντυπωσιάστηκε από τις τεχνικές design που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί συνάδελφοί της και μπορούν να μετατρέψουν ένα γλυκό σε κομψοτέχνημα αλλά και τα γλυκά marzipan. Όσο για τη γλώσσα; «Μιλήσαμε τη γλώσσα της δουλειάς καταφέρνοντας να ξεπεράσουμε προβλήματα επικοινωνίας και οργάνωσης που είχαμε στην αρχή.

Παρά τη διαφορετική κουλτούρα καταφέραμε να συνεργαστούμε με επιτυχία σε συνθήκες παραγωγής και πίεσης», επισημαίνει  ο Χρήστος Κατσαρώνης, σπουδαστής της Σχολής ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου, που εντυπωσιάστηκε από την οργανωτικότητα των γερμανών συναδέλφων του να δουλεύουν σε πόστα, ανυπομονώντας να ταξιδέψει στη Γερμανία για να δει από κοντά τον τρόπο δουλειάς ενός ζαχαροπλάστη στη Γερμανία.

Συνέχιση της συνεργασίας στο μέλλον

Με ιστορία 67 χρόνων οι επαγγελματικές σχολές στην Ελλάδα μοιάζουν πολύ στον τρόπο λειτουργίας με το σύστημα της δυαδικής εκπαίδευσης στη Γερμανία συνδυάζοντας τη θεωρητική κατάρτιση με την εκπαίδευση στην πράξη ενός τεχνικού επαγγέλματος. «Με αυτό το πρότζεκτ οι εκπαιδευόμενοι ξεπερνούν τα σύνορα των χωρών τους, ενεργοποιούνται περισσότερο και διευρύνουν τους ορίζοντες τους», ανέφερε στη Deutsche Welle o Μπάστιαν Χερμανς, υπεύθυνος διεθνών έργων στο επιμελητήριο Κολωνίας που πραγματοποιεί τέτοιου είδους διεθνείς συνεργασίες και σε άλλα τεχνικά επαγγέλματα με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

«Το πιο σημαντικό δεν είναι απλά η ανταλλαγή συνταγών. Σήμερα με το διαδίκτυο αυτό είναι εύκολο. Η συνύπαρξη και η προσπάθεια να αντλήσουν καλές πρακτικές ήταν η ουσία αυτής της όμορφης συνεργασίας», τονίζει ο Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης που υποστήριξε οργανωτικά την όλη προσπάθεια εκ μέρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. «Οι νέοι ζαχαροπλάστες είχαν την ευκαιρία να εργαστούν στα καταστήματα μας και να αποκτήσουν μια διαφορετική εμπειρία, από αυτό που κάνουν κάθε μέρα. Το να σπουδάζεις ένα τεχνικό επάγγελμα δεν είναι κάτι υποδεέστερο, κάθε άλλο είναι κάτι πολύ υψηλό. Ειδικά το να είσαι ζαχαροπλάστης είναι μια τέχνη που σε αναδεικνύει στο κοινωνικό πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τον επόμενο χρόνο  έχει ήδη αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί ανάλογο ταξίδι Ελλήνων εκπαιδευόμενων ζαχαροπλαστών στην Κολωνία, όπου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά τα μυστικά της γερμανικής ζαχαροπλαστικής.

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

  1. 20/11 14:37

    TripAdvisor: Nέα αυτοεξυπηρετούμενη πλατφόρμα διαφήμισης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  2. 20/11 14:13

    Τουρισμός: 16 δισ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα το 9μηνο, +2 δισ. σε σχέση με πέρυσι

  3. 20/11 13:59

    Η σέξι διαφήμιση απογείωσε τις αφίξεις στο Βίλνιους

  4. 20/11 13:40

    Παράταση στην προθεσμία κατάταξης ζητούν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

  5. 20/11 13:14

    Χ.Θεοχάρης: Ενίσχυση των επενδύσεων σε φιλοπεριβαλλοντικά καταλύματα υψηλής ποιότητας

  6. 20/11 12:51

    Δημοσκόπηση: Καταλληλότερος ο Χ. Θεοχάρης για το υπ. Τουρισμού με διπλάσιο ποσοστό έναντι της Ε.Κουντουρά

  7. 20/11 12:48

    Airbnb: Μετά τα σπίτια, προχωρά στην εξακρίβωση των εμπειριών

  8. 20/11 12:30

    Καταδυτικό πάρκο, με τη μορφή υποθαλάσσιας «όασης», στη Σταλίδα Ηρακλείου

  9. 20/11 12:09

    Nelios: Αυξάνονται οι online κρατήσεις και τα έσοδα στα ελληνικά ξενοδοχεία (πίνακες)

  10. 20/11 12:05

    Athens International Tourism Expo: Συμμετοχές εκθετών από 10 χώρες

  11. 20/11 12:02

    Τουρισμός: Τι αγαπούν και τι φοβούνται οι ταξιδιώτες στα μοναχικά ταξίδια

  12. 20/11 11:51

    Άδειες για ξενοδοχεία σε Σκύρο και Κω

  13. 20/11 11:43

    Πρώτη δικαστική προσφυγή ταξιδιώτη του Thomas Cook για κρατικές ευθύνες στην πτώχευση

  14. 20/11 11:02

    Γερμανικός τουρισμός: 106 καταστήματα της Thomas Cook αγοράζει η Galeria Karstadt Kaufhof

  15. 20/11 10:38

    Alltours: 2 εκατ. τουρίστες το 2020, 30% περισσότερα ξενοδοχεία, διεύρυνση της συνεργασίας με αλυσίδες- και την Grecotel

  16. 20/11 10:19

    Πώς ο Βόλος και το Πήλιο θα γίνουν γαστρονομικός προορισμός

  17. 20/11 10:06

    Διαγωνισμός εκμίσθωσης ξενοδοχείου στην Αρχαία Ολυμπία

  18. 20/11 10:04

    Τα υπέρ και τα κατά για την ανάπτυξη του τουρισμού σε προστατευόμενες περιοχές

  19. 20/11 09:55

    Διαγωνισμός για παγοδρόμιο στην Κεντρική Πλατεία Ιστιαίας τα Χριστούγεννα

  20. 20/11 09:53

    Ο ΕΟΤ στο Εθνικό Φόρουμ Τουριστικών Πρακτόρων στη Πολωνία

  21. 19/11 16:23

    Έρευνα | «Σέξι» προορισμός η Αθήνα και το 2019, αλλά οι τουρίστες ζητούν καθαριότητα και επαφή με τους ντόπιους

  22. 19/11 15:58

    Οι δράσεις της «Σύμπραξης Τουρισμού Καβάλας – Θάσου»

  23. 19/11 14:29

    Ο πίνακας «Βυθισμένη Πολιτεία» του Γ. Μόραλη, ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ, σε έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

  24. 19/11 14:24

    Η Έδεσσα, η Πέλλα και το Καϊμακτσαλάν στην Philoxenia 2019

  25. 19/11 14:11

    Τουρκικός τουρισμός: Σημαντική αύξηση αφίξεων από νέες αγορές

  26. 19/11 13:27

    Νέες πτήσεις της Eurowings στην Ελλάδα το 2020

  27. 19/11 13:24

    Η Αθήνα 78η ανάμεσα στις 500 πιο καινοτόμες πόλεις του κόσμου

  28. 19/11 13:18

    Ημερίδα με θέμα: Ρόδος – Destination Marketing

  29. 19/11 13:03

    Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται στις πτήσεις της Transavia

  30. 19/11 11:10

    Έρευνα της SAS | Πώς θα μοιάζει η εμπειρία εξυπηρέτησης πελατών το 2030;

  31. 19/11 10:54

    1 εκατ. τουρίστες ο στόχος της EasyJet Holidays στο Ηνωμένο Βασίλειο

  32. 19/11 10:37

    Ο κ.Γ.Κρητικόπουλος νέος Γενικός Διευθυντής στο Novotel Athens

  33. 19/11 10:20

    6.700 επισκέπτες στην έκθεση Greek Panorama για τον εναλλακτικό τουρισμό στο Ζάππειο

  34. 19/11 08:45

    Αλλαγή χρήσης κτιρίων σε ξενοδοχείο στην Πάρο και στην Ηλεία

  35. 19/11 08:40

    Ε.Ξ. Ημαθίας: Δοκιμάζοντας τις brunch δημιουργίες στα ξενοδοχεία της περιοχής

  36. 19/11 08:39

    ΕΟΤ: Προβολή του Οινοτουρισμού της Μακεδονίας στις Βρυξέλλες

  37. 19/11 08:37

    Στην Κέρκυρα το συνέδριο Βιώσιμης Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης

  38. 19/11 08:35

    Διαγωνισμός για ταξιδιωτικές υπηρεσίες εκδρομής στο Στρασβούργο

  39. 19/11 08:29

    Η Αρκαδία στην 1η έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού Greek Panorama

  40. 19/11 08:25

    Ψηφίστηκε η ρύθμιση: Νέα προθεσμία κατάταξης των ξενοδοχείων και των camping

  41. 19/11 08:19

    Ο κ.Θεοχάρης σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον

  42. 18/11 17:13

    Πρώτο Ελληνογερμανικό Φόρουμ για την καινοτομία

  43. 18/11 16:52

    Συνελήφθησαν μέλη σπείρας που ξάφριζαν ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Αθήνας

  44. 18/11 16:46

    Συνάντηση ΥΠΕΝ με το δήμαρχο Ύδρας για τη διαχείριση απορριμμάτων

  45. 18/11 16:41

    M. Κόνσολας: Ουσιαστική αναβάθμιση του χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης

  46. 18/11 15:52

    "Αυτό που θέλουν οι ταξιδιώτες": Νέα αγορά καταλυμάτων που συνδυάζει Airbnb και ξενοδοχείο

  47. 18/11 14:55

    Αγαπημένος προορισμός εναλλακτικού τουρισμού και για τους Έλληνες η Κ. Μακεδονία

  48. 18/11 14:24

    Ο Απόστολος Τζιτζικώστας εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

  49. 18/11 14:00

    Ο Anex Tour ενδιαφέρεται για τα brand Öger Tours, Bucher και Neckermann

  50. 18/11 13:19

    Τουριστική μίσθωση σπιτιών - Τα κριτήρια για ιδιοκτήτες και ταξιδιώτες

  51. 18/11 12:57

    ΕΤC: Ο αειφόρος τουρισμός θα «σώσει» τον ευρωπαϊκό τουριστικό κλάδο- Αύξηση των Αμερικανών στην Ελλάδα

  52. 18/11 12:27

    Κρήτη: Καινοτόμα εφαρμογή για τους καλλιεργητές αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

  53. 18/11 12:17

    Ο Thomas Cook κατέρρευσε εξαιτίας της χαμηλής διαφοροποίησης

  54. 18/11 12:04

    Στις 21 Νοεμβρίου ανοίγει η 4η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair

  55. 18/11 12:02

    Βρετανικός τουρισμός: Οι ηλικιωμένοι ταξιδιώτες τιμωρούνται με πρόσθετα τέλη και χρεώσεις

  56. 18/11 11:46

    Η μηνιαία ολομέλεια του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων

  57. 18/11 11:30

    ΕΟΤ: Πάνω από 100 ταξίδια εξοικείωσης το 2019

  58. 18/11 10:02

    Το υπουργείο Εξωτερικών αποκαλύπτει το "κόλπο" με τα φουσκωμένα ρεκόρ στον τουρισμό

  59. 18/11 10:00

    Διαγωνισμός για τη μίσθωση του Χιονοδρομικού Κέντρου 3-5 Πηγάδια

  60. 18/11 09:58

    Ο ΕΟΤ σε συνέδριο της Delphi Economic Forum στην Ουάσιγκτον

  61. 18/11 09:50

    Άδειες για δύο 12όροφα ξενοδοχεία στην Ομόνοια

  62. 18/11 09:48

    Yπ. Πολιτισμού: Πράσινο φως για εργασίες στο νέο ξενοδοχείο King's Palace της Λάμψα

  63. 17/11 23:34

    Στέφανος Τσιτσιπάς: Πρωταθλητής των πρωταθλητών με επική νίκη στο Λονδίνο

  64. 17/11 20:01

    Ταξίδι εξοικείωσης Γάλλων πρακτόρων της Selectour στις διαδρομές του Μ. Αλεξάνδρου

  65. 17/11 19:46

    Αυτοί είναι οι νικητές των 100% Hotel Design Awards

  66. 17/11 13:20

    Τουρισμός | Νέες 5άστερες επενδύσεις σε Μήλο και Σαντορίνη

  67. 17/11 13:19

    Δήμος Ηγουμενίτσας: Διαγωνισμός για ανάπλαση αστικού δασυλλίου και ανάδειξη Ενετικού Κάστρου

  68. 17/11 13:17

    Ισπανία: Eκτοξεύθηκαν οι τιμές των ενοικίων – Έλλειψη σπιτιών λόγω Airbnb

  69. 16/11 11:32

    Η νέα Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρόδου

  70. 16/11 11:25

    Οι τουρκικές επενδύσεις στα αεροδρόμια της Βόρειας Μακεδονίας

  71. 16/11 11:21

    O Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας σε έκθεση τεχνολογίας στο Λος Άντζελες

  72. 15/11 17:05

    K. Mητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η σύνδεση τουρισμού με αγροδιατροφικό τομέα και πολιτισμό

  73. 15/11 16:16

    Συνάντηση Χάρη Θεοχάρη με τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη

  74. 15/11 16:15

    Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ η μάχη της Booking.com για το εμπορικό της σήμα

  75. 15/11 16:02

    Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΟΤ

  76. 15/11 15:58

    Μ.Κόνσολας: Σύγχρονο μοντέλο τουριστικής εκπαίδευσης

  77. 15/11 14:31

    Πώς θα λειτουργήσουν τα μουσεία της Αθήνας την 17η Νοεμβρίου

  78. 15/11 14:26

    Η Ακρόπολη φωταγωγείται στα χρώματα της UNICEF

  79. 15/11 13:23

    Έρχεται η Ιαπωνική εβδομάδα στην Αθήνα

  80. 15/11 13:20

    Τήνος: Βρέθηκαν γλυπτά μοναδικής αρχαιολογικής αξίας

  81. 15/11 12:33

    IPK- Τουρισμός | Αύξηση 4% στα διεθνή ταξίδια το 2020, απογείωση του city break το 2019

  82. 15/11 12:12

    Στην ANEX ο ιστορικός τ.ο. της Ρωσίας Intourist

  83. 15/11 12:03

    Οι Millennial και οι Gen Z στο στόχαστρο των επαγγελματιών του τουρισμού το 2020

  84. 15/11 11:51

    Γερμανικός τουρισμός: Η LMX προσφέρει ξενοδοχεία της Thomas Cook

  85. 15/11 11:51

    Άνοιγμα της Τήνου στην κινεζική αγορά

  86. 15/11 11:32

    Χ.Μαμουλάκης: Ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τρίτεκνους και πολύτεκνους

  87. 15/11 11:10

    Έρχεται πρόγραμμα δανειοδότησης για τα «θύματα» της Thomas Cook

  88. 15/11 11:01

    Μέλη της ΠΟΞ τρεις ξενοδοχειακές ενώσεις

  89. 15/11 10:33

    Βρετανική διάκριση για την Ελλάδα: Τα παιδιά ψηφίζουν την Ακρόπολη ως συναρπαστική εμπειρία!

  90. 15/11 10:18

    Εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα

  91. 15/11 09:57

    Προσφορές σε πτήσεις της Aegean και της Olympic Air στο εσωτερικό και εξωτερικό

  92. 15/11 09:42

    Αλλαγή χρήσης κτιρίων σε ξενοδοχείο στη Ναύπακτο και σε τουριστικές κατοικίες στη Δ. Μάνη

  93. 15/11 09:40

    Δήμος Αγίου Νικολάου: Διαγωνισμός για έκδοση εντύπων τουριστικής προβολής

  94. 15/11 09:36

    Σύστημα διαχείρισης τουριστικού προορισμού στη Δυτική Μακεδονία

  95. 15/11 09:34

    Συγχωνεύσεις ξενοδοχειακών εταιρειών

  96. 15/11 09:33

    Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιου Καγιάκ στη Νάξο

  97. 15/11 09:25

    Υγραέριο: Λύση εξοικονόμησης για κάθε χρήση από την Coral Gas

  98. 15/11 09:21

    Μαξιλάρια Ύπνου: Συμβουλές από την Vesta Home για το τι πρέπει να προσέξει ένα ξενοδοχείο

  99. 15/11 09:17

    LG Business Solutions: Ολοκληρωμένες λύσεις για το ξενοδοχείο

  100. 14/11 23:57

    Μιλήστε εύκολα όταν ταξιδεύετε, με το Google Maps