FVW workshop: Η Κρήτη είναι τουρισμός + πολιτισμός + προϊόντα - Τι συζητήθηκε στο workshop

Α Decrease font Enlarge font
FVW workshop: Η Κρήτη είναι τουρισμός + πολιτισμός + προϊόντα - Τι συζητήθηκε στο workshop

Απόλυτη επιτυχία χαρακτήρισε το fvw workshop που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Κρήτη, με τίτλο: «Η αειφορία οδηγεί στην μακροζωία». Κορυφαίοι εκπρόσωποι του τουριστικού και δημοσιογραφικού κόσμου της Γερμανίας, της πρώτης τουριστικής αγοράς σε αφίξεις και επενδύσεις στην Κρήτη, γνώρισαν κρυμμένες γωνιές του νησιού και συζήτησαν τις προοπτικές περεταίρω τουριστικής ανάπτυξης όλο το χρόνο. Με την πραγματική και μεταφορική έννοια η αειφορική διάσταση του νησιού, υποστηρίχθηκε μέσα από την μοναδική φιλοξενία και τις εργασίες στη συνεδριακή ημέρα. Διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και το FVW, με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. 

Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις για τον τουρισμό της Κρήτης, στις εργασίες. Συντονιστής στο συνέδριο ήταν ο αρχισυντάκτης του fvw, κ. Klaus Hildebrandt, πολύ καλός γνώστης του ελληνικού τουρισμού, ενώ τους σκοπούς του fvw workshop για την Κρήτη, ανέπτυξε η υπεύθυνη του έργου, κα Άντα Καραγιάννη. 

Τη στρατηγική του ελληνικού τουρισμού, ανέπτυξε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Κωνσταντίνος Τσέγας. Αναφέρθηκε στα θεαματικά αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου για τον ελληνικό τουρισμό, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της αειφορίας στην τουριστική ανάπτυξη και επισήμανε ότι με τις στοχευμένες ενέργειες και δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ αναμένονται ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και για το 2019. 

Την εναλλακτική Κρήτη παρουσίασε ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας, κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης (φωτογραφία). Στην Κρήτη η Γερμανική αγορά είναι πρώτη σε αφίξεις και κατά τα τελευταία 4 χρόνια παρατηρείται η χρονική επέκταση της σαιζόν κατά μία εβδομάδα ετησίως. Η Κρήτη είναι τουρισμός + πολιτισμός + προϊόντα.  Στόχος της Περιφέρειας είναι να αποτελέσει η Κρήτη συνειδητή αλλά και ταυτόχρονα συναισθηματική επιλογή των μελλοντικών επισκεπτών της και γιαυτό αναδεικνύει το ιδιαίτερο πρόσωπο φιλοξενίας που αντικατοπτρίζεται στο κρητικό life style, απευθύνοντας την πρόσκληση «Live like a Cretan».

Είναι δε σημαντικό ότι έχει «υγιή» επέκταση περιόδου, γι’αυτό και αναδεικνύει τις επιλογές που προσφέρονται πέραν της παραλίας. Τον Οκτώβριο, εμπλουτίζεται η πρόταση προς τους επισκέπτες με τις γαστρονομικές διαδρομές, τον οινικό τουρισμό, διαδραστικές δραστηριότητες, αγροτουρισμό, θεραπευτικό τουρισμό, διασκέδαση, σπορ – περιπέτεια, συνέδρια, εκπαιδευτικά και επιστημονικά φόρα κ.α., παρατηρείται δε η ανάπτυξη του city break τουρισμού, κυρίως στα Χανιά και το Ρέθυμνο.  Αυτό που σφραγίζει την εμπειρία της Κρήτης είναι η μοναδική φιλοξενία που βιώνει ο επισκέπτης. 

Οι τάσεις για τις διακοπές στη γερμανική αγορά

Ο κ. Χρυσόστομος Αντωνιάδης, αναλυτής αγορών στην Trevo Trend, παρουσίασε τις τάσεις στις διακοπές μέσα από συγκριτική ανάλυση σε επίπεδο ανταγωνιστικών χωρών όσο και σε επίπεδο εθνικό με βάση τη ζήτηση των προορισμών από στοιχεία των αεροδρομίων και της αγοράς στο 2018. Τα στοιχεία βασίζονται σε booking demands γιατί αυτά μετράνε για τους tour operators, σ’ αυτά βασίζεται η ανάπτυξη της στρατηγικής τους. Μεγάλα γεγονότα σε ένα προορισμό γίνονται σημαντικός πόλος έλξης. Όσον αφορά στη ζήτηση στα πακέτα διακοπών, η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση μετά την Ισπανία και Τουρκία και είχε 14% αύξηση στη Γερμανική αγορά το 2018. Το Ηράκλειο ήταν το πρώτο αεροδρόμιο σε κίνηση στην Ελλάδα, μερίδιο 44%,  με 19% αύξηση σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με στοιχεία ζήτησης, τα μερίδια των περιοχών ήταν: Ηράκλειο 50,91%, Ρέθυμνο 20,19%, Χανιά 16,19%, Λασίθι 12,70%.

Η μέχρι τώρα εικόνα στις αναζητήσεις των γερμανών για όλες τις αγορές δείχνει 1% υστέρηση. Ως τώρα έχουν καταγραφεί 64,2 εκ αναζητήσεις. Ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα χαμηλός ενώ ο Ιούνιος και ο Ιούλιος συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ακολουθεί ο Μάιος. Οι αναζητήσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν μείωση 15% έως τώρα. Στις τιμές, η Κρήτη παραμένει σταθερή ενώ η Μαγιόρκα είναι -3% και η Αττάλεια +8%. Η online τιμή είναι λίγο χαμηλότερη. Ενδιαφέρον το στοιχείο των 92 ημερών για το κλείσιμο των διακοπών. 

Ο κ. Dirk Steffensen, International Sales Manager Germany, Central Europe and Baltics, Aegean Airlines, έκανε μια διεξοδική ανάλυση της κατάστασης στις αεροπορικές μεταφορές, τις αλλαγές που επήλθαν μέσα στο 2018 και τα αποτελέσματα: μείωση αεροσκαφών, απώλεια slots, πληρωμάτων, απεργίες, υψηλό κόστος καυσίμων (+38%).  Τεράστιες προκλήσεις και θέματα αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές με τις αλλαγές στα σχέδια πτήσεων, καθυστερήσεις, ακυρώσεις, αποζημιώσεις σε επιβάτες, κλείσιμο εταιρειών κλπ. Απέναντι σε όλα αυτά, η Aegean χαρακτηρίστηκε 5η Best Airline of the World σύμφωνα με το Conde Nast traveler Reader. Διαθέτει 61 αεροσκάφη και έχει προχωρήσει στην μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στην Ελλάδα με την παραγγελία 62 Airbus Α320neo. Το 2018 κατείχε το 16% σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά αερομεταφορών. Το 2019 θα έχει 21 διαδρομές από Γερμανία προς 31 προορισμούς στην Ελλάδα, και προβλέπει 10% αύξηση. 

Στο πάνελ των tour operators, με τίτλο, 2018 and beyond – the perspectives for Crete and Greece, συμμετείχαν οι: κα Halina Strzyzewska, Head of Product Management East Med, TUI Germany, κα Andrea Nodmann Contract Manager, Alltours Flugreisen, κ. Richard Brodrecht, Chief Commercial Officer, FTI Touristik, κα Marika Schmidt, Head of Product, Ferien Touristik, κ. Mario Krug, Chief Commercial Officer, LMX Touristik. Ανέφεραν ότι η Κρήτη είναι ένα «οπλοστάσιο» και πρέπει να εξασφαλίζουν τόσο κλίνες όσο και θέσεις αεροπλάνου. Το 40% των πελατών ζητάνε Κρήτη. Προσαρμόζουν συνεχώς σύμφωνα με τα δεδομένα, την προσφορά με τη ζήτηση. Υπάρχει συνεννόηση με τους ξενοδόχους, τόνισε η Andrea Nordmann. Το δυναμικό πακέτο είναι σημαντικό στο last minute της δουλειάς του tour operators. Ο FTI σε ερώτηση απάντησε ότι έχει full charter για την Κρήτη, όπως και ο All Tours. Η TUI ανέφερε ότι έχει συνεργασίες σε όλες τις αγορές της Κρήτης πέρα από τη Γερμανική, στη Ρωσία, Σκανδιναβία, Πολωνία με “concept” για κάθε μία από αυτές.

Τελευταία παρατηρείται ότι μπλέκονται τα “concept” με τις “αγορές”. Γενικά υπάρχουν πολλές πτήσεις στην αγορά. Το LMX πουλάει μέσω Ryanair αλλά και μέσω Aegean η οποία κατέχει το 50% των άμεσων πωλήσεων μια και οι πελάτες θέλουν απ’ ευθείαν πτήσεις για τον προορισμό. Τονίστηκε από όλους ότι όποιος έρχεται στην Ελλάδα θέλει να βγει έξω από τα ξενοδοχεία και γενικά δεν θεωρείται η χώρα all inclusive προορισμός. Βέβαια για τη χαμηλή περίοδο χρειάζονται μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές διοργανώσεις οι οποίες προβάλλονται και προσελκύουν κόσμο. Αν μιλάμε για διεύρυνση στο τέλος της τουριστικής περιόδου, η Κρήτη είναι πιο εύκολο να το αναπτύξει. Χρειάζεται στήριξη εθνική, από φορείς, επιχειρήσεις κλπ στο κόστος του εγχειρήματος και σχεδιασμό. Όλοι οι tour operators αναφέρθηκαν στην ανάγκη διατήρησης σταθερών τιμών και συνετής τιμολόγησης για την ανταγωνιστικότητα του προορισμού και το καλό αποτέλεσμα πωλήσεων. 

Ένα success story αειφορίας καθήλωσε το κοινό στη συνέχεια. Ο γενικός διευθυντής  Creta Maris Beach Resort, κ. Νίκος Βλασιάδης, παρουσίασε το «sustainability report Creta Maris» που εφαρμόζουν με πολύ καλά αποτελέσματα και αποδοχή από τους tour operators και τους επισκέπτες. Πυρήνας της φιλοσοφίας ο άνθρωπος, η προστασία του περιβάλλοντος και η συνεισφορά στην τοπική κοινωνία.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε το πάνελ με τους εξειδικευμένους travel agents και θέμα: Promoting alternative Crete and prolonging the season. Συμμετείχαν: κα Ina Siegel, Managing Director Tour Operator Lauf-Abenteuer , κ. Ewald Schilberz, Managing Director Professional Training Tours, κ. Simon Landinger, Sales Manager, Hauser Exkursionen. 

Αν αναφερθούμε στην αειφορική Κρήτη που είναι και το θέμα, το 66% των πελατών δε γνωρίζουν τίποτα σχετικά με αυτό. Υπάρχει ένα τμήμα της αγοράς 22%, που έχει έντονο ενδιαφέρον για την αειφορία (destination sustainability). Δαπανούν περισσότερα χρήματα και χρόνο στις διακοπές τους από άλλα τμήματα της αγοράς και χρειάζεται εστιασμένη στρατηγική στόχευσης για να τα προσελκύσει η Κρήτη. 

Αναφέρθηκαν παραδείγματα για επέκταση της περιόδου σε διαφορετικά κοινά, με ανάγκες σε γήπεδα προπονητικά, κολυμβητικές πισίνες (θερμαινόμενες), αθλητικές υποδομές, υποδομές και υπηρεσίες για ποδηλάτες (μεταφορά, αποθήκευση, επιδιόρθωση). Όπως είπαν, στο Ηράκλειο για παράδειγμα υπάρχουν πολύ καλά στάδια, την άνοιξη 2019, έχουν κλείσει 400 κολυμβητές για την Κρήτη, το Lyttos beach έχει ρίξει το κέντρο βάρους στον αθλητισμό, στην Κρήτη υπάρχουν δύο εταιρείες για μεταφορές ποδηλάτων. Υπάρχουν αθλητικοί σύλλογοι στη Γερμανία, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό που αναζητούν προορισμούς, απολαμβάνουν τα τοπικά προϊόντα και τη διατροφή, πολλές φορές έρχονται με την οικογένειά τους, γίνονται πιστοί επισκέπτες. Τάση πλέον και στις διακοπές, το tailored running.

Στο πάνελ με θέμα, Prices, Quality, Investments, Competition, συμμετείχαν οι: κ. Βασίλης Μηναδάκης, Γενικός Διευθυντής Grecotel, κ. Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών γραφείων Κρήτης, Νίκος Χαλκιαδάκης πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, κα Κάτια Κριτσωτάκη, Γ. Γραμματέας Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, κ. Φώτης Κοκοτός, Elounda S.A., SETE. 

Ο τουρισμός ευεξίας στην Κρήτη

Η τεκμηρίωση στα θέματα επενδύσεων και ποιότητας στα ξενοδοχεία και εν γένει στον τουρισμό, στήριξε τα θέματα τιμολόγησης και ανταγωνιστικότητας της Κρήτης. Στη συνετή στρατηγική για το 2019 για την αντιμετώπιση των αγορών που έχουν ανακάμψει, αναφέρθηκε ο κ. Βασίλης Μηναδάκης. Στο πρωτοποριακό εγχείρημα για μία δεκαετία δημιουργίας χειμερινού προορισμού με ανοιχτά ξενοδοχεία της εταιρείας Elounda S.A., μίλησε ο κ. Φώτης Κοκοτός παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα και όραμα.

Ο τουρισμός ευεξίας, άνοιξη και φθινόπωρο είναι αγορά στόχος της Κρήτης. Διαπιστώθηκε δε πως δεν είναι πρόβλημα η έλλειψη κατ’ ευθείαν πτήσεων αυτή την περίοδο για τους πελάτες αυτούς. Το βήμα που δίνει το fvw workshop να γνωρίσει η Γερμανική αγορά καλύτερα το νησί οδηγεί στην καλύτερη επιχειρηματολογία πώλησης στην αγορά. Σημαντικό ρόλο παίζει πάντα, η μεγάλη ικανοποίηση των επισκεπτών από την Κρήτη. 

Τα θέματα αειφορίας που συνδέονται με τη διατροφή και τα προϊόντα, ανέπτυξε στο θέμα: Sustainability in tourism, sustainable food in hotels and a cooperation in Crete, η κα Anja Renner, Senior Project Manager Futouris. Η Futouris, συνεργάζεται με tour operators, ξενοδοχεία, παραγωγούς για τη βιώσιμη διαχείριση των φαγητών και ποτών στα ξενοδοχεία μεταξύ άλλων. Φέρνει σε συνεργασία τους εμπλεκόμενους φορείς για την ανάπτυξη της περιοχής και εκπαιδεύει τόσο τους παραγωγούς όσο και τα στελέχη των ξενοδοχείων. Οι «εμπειρίες πελατών» είναι μέρος του προγράμματος. Συμμετέχουν 200 καλλιεργητές, 5 εταιρείες τροφίμων και 9 ξενοδοχεία. Έχουν καταγραφεί δείκτες που οδηγούν στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να έχουν αποτελέσματα και απήχηση τα παραπάνω στο περιβάλλον, την ενέργεια, την οικονομία. 

Ένα ακόμη success story που ανέπτυξε εδώ και δεκαετίες, παρουσίασε ο κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Director of Operations, Grecotel Hotels and Resorts. Agrecofarms, ένα μοναδικό παράδειγμα σύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα υλοποιήθηκε από την Grecotel με μακρόπνοο όραμα. Προσφέρει την εμπειρία του Κρητικού τρόπου ζωής, την κρητική κουζίνα και διατροφή, αυθεντικές εμπειρίες φιλοξενίας. Με το πρόγραμμα “Be a Farmer for the Day” για τους ενήλικες και το “Junior Farmers” για τα παιδιά, τα οργανικά προϊόντα που τροφοδοτούν τα ξενοδοχεία, επικοινωνεί τις αξίες της Κρήτης στους επισκέπτες. 

 Στην ενότητα How to sell Crete and Greece for 2019 , συμμετείχαν travel agents και η κα Βίκυ Στρούμπου, διευθύντρια του γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας.

Διαπιστώθηκε από κοινού ότι συγκριτικό πλεονέκτημα της Κρήτης είναι ο πολιτισμός. Οι πελάτες δεν ταξιδεύουν με βάση την τιμή. Δεν αναζητούν την Κρήτη στους φθηνούς προορισμούς. Η Κρήτη είναι μοναδική τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα για τη φιλοξενία της, την κουζίνα, τη διατροφή, τα γλέντια και το ταμπεραμέντο των ντόπιων, τη ζεστασιά στις καρδιές των ανθρώπων. Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, ο θαλάσσιος πλούτος, οι εναλλαγές, η ιστορία, οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, συνδέουν τον Μινωικό πολιτισμό με τη σημερινή καταπληκτική Κρήτη. 

Η καλύτερη γνωριμία με τον προορισμό, οδήγησε στη δέσμευση όλων των συμμετεχόντων στο fvw workshop 2019 , να δώσουν έμφαση και αφοσίωση στις πωλήσεις και την ενημέρωση της γερμανικής αγοράς για την μοναδικότητα της Κρήτης και την αειφορική διάστασή της που δεν είναι γνωστή.  

Στο παραγωγικό και δημιουργικό workshop 2019, συμμετείχαν από το νησί εκπρόσωποι αρχών και φορέων, τίμησαν δε μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο προϊστάμενος ΕΟΤ-ΠΥΤ Κρήτης, κ. Αριστείδης Στρατάκης, ο προϊστάμενος τμήματος τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκος Αλεξάκης, το ΔΣ του Παγκρήτιου συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Κουμπαράκη, ξενοδόχοι και διευθυντές ξενοδοχείων, ο πρόεδρος δικτύου οινοποιών κ. Νίκος Μηλιαράκης, εκπρόσωποι συλλόγων ενοικιαζομένων δωματίων, ξεναγών κλπ.  

Η επένδυση στην ανάπτυξη της Γερμανικής αγοράς στην Κρήτη με το FVW workshop υποστηρίχθηκε αυθόρμητα, δυναμικά και γενναιόδωρα από μεγάλους χορηγούς και υποστηρικτές. 

Με χρυσούς χορηγούς την Aegean Airlines στην μεταφορά και την Grecotel Amirandes στην μοναδική εμπειρία φιλοξενίας που κέρδισε μερίδιο καρδιάς, με ασημένιο χορηγό το Creta Maris Beach Resort που φιλοξένησε ζεστά και επαγγελματικά τη συνεδριακή ημέρα συμβάλλοντας στην επιτυχία της και μεγάλο χορηγό το ABATON που οργάνωσε ένα  καταπληκτικό gala με υψηλό επίπεδο υπηρεσίας που εκτιμήθηκε βαθύτατα. Με την υποστήριξη του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Κρήτης, του   Συνδέσμου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης, της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, των wines of Crete και του Μουσείου Καζαντζάκη. Χορηγοί, υποστηρικτές: Aldemar Resorts, Elounda Beach, Verano Hotels, Cactus Hotels, Union coach services, KORONI, ΦΗΜΗ, Tsigenis woodcraft, Creta Gass, Kourkounis Tours, Domain Πατεριανάκης organic wines, Allsun hotels, Trust You- Internotel, mts, cretan holidays, Christovergis tours, εκτυπώσεις Δεττοράκη, itanos concept, Kouklinos tours. 

Μετά το συνέδριο ακολούθησε το speed dating, Β2Β συναντήσεις, στις οποίες  επιχειρήσεις και φορείς, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα ξενοδοχεία και τα προϊόντα τους στους γερμανούς travel agents. 

 

Το fvw workshop περιέλαβε ένα μεγάλο πρόγραμμα φιλοξενίας και εκδρομών σε όλη την Κρήτη, οι βιωματικές εμπειρίες φιλοξενίας και η γνωριμία με τον τόπο συνέβαλαν στην ολοκληρωμένη γνώση για το «αειφορικό προϊόν» της Κρήτης. Οι ενδελεχείς ξεναγήσεις και οι επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και την Κνωσό από την εξαιρετική ξεναγό κα Γαβριέλα Δρακάκη συνέβαλαν τα μέγιστα στην κατανόηση των στοιχείων που συνθέτουν τον πολιτισμό και τις αξίες της Κρήτης. 

Υπεύθυνη έργου ήταν η praxis plus, στρατηγική επικοινωνία, μάρκετινγκ. Στοιχεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν συμβολικά ήταν ο λαβύρινθος και η τόλμη, η αποφασιστικότητα που απαιτείται για την αναζήτηση της αλήθειας, της  γνώσης, της εμπειρίας πάντα με συνεργασία που καλό είναι να υπάρχει σε κάθε εγχείρημα. Η αναφορά στον Καζαντζάκη με αποφθέγματα έδωσε το στίγμα της Κρητικής ψυχής. 

Το fvw workshop θα καταγραφεί από την δημοσιογραφική ομάδα του FVW στο αντίστοιχο περιοδικό με διανομή σε 10.000 τουριστικά γραφεία καθώς και ηλεκτρονικά. Τα μηνύματα και οι πληροφορίες για την Κρήτη και τη αειφορική της διάσταση θα προωθηθούν μέσα από τα δίκτυα διανομής των tour operators αλλά και αυτά των travel agents που συμμετείχαν με στόχο στρατηγικό να προσελκύσουν νέα τμήματα της αγοράς, να επηρεάσουν τη ζήτηση και να οδηγήσουν σε επί πλέον πωλήσεις για τον προορισμό.  

 

 1. 24/05 16:24

  11 ξένοι δημοσιογράφοι ανακαλύπτουν τον θαλάσσιο τουρισμό της Αττικής

 2. 24/05 16:20

  Τι πρέπει να κάνουν οι οργανωτές ταξιδίων για να προσεγγίσουν τους millennials

 3. 24/05 15:39

  Thomas Cook: Υποβάθμιση από Fitch και Standard & Poor's

 4. 24/05 14:20

  Grecotel: Εκπτώσεις αντίστοιχες με τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία της

 5. 24/05 13:44

  Αθήνα: 17 στρέμματα πρασίνου στα "παλιά σφαγεία" στον Ταύρο

 6. 24/05 13:10

  Τουρισμός: Περισσότεροι Αμερικανοί θα κάνουν διακοπές το 2019

 7. 24/05 12:44

  Ξενοδοχεία: Αθέμιτες πρακτικές από τις μεγάλες πλατφόρμες κρατήσεων

 8. 24/05 12:06

  Condor: 15 ελληνικοί προορισμοί στο πρόγραμμα πτήσεων του 2020

 9. 24/05 11:50

  Τουρισμός: Το ένα τρίτο των Βρετανών millennials δεν θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό

 10. 24/05 11:29

  Τhomas Cook: Πρόταση εξαγοράς των δραστηριοτήτων στη Βόρεια Ευρώπη

 11. 24/05 10:01

  Τουριστικά μονοπάτια εμπειρίας στο Αγαθονήσι

 12. 24/05 09:59

  Skyscanner: Η Κως στους ιδανικούς προορισμούς για διακοπές τον Ιούνιο στην Ευρώπη

 13. 24/05 09:57

  Διεθνές Θερινό Σχολείο UNESCO Global Geoparks στη Λέσβο

 14. 24/05 09:55

  Έξυπνη εφαρμογή για το Δίκτυο Γεωδιαδρομών της Νισύρου

 15. 24/05 09:51

  Iνδία: Η πιο μεγάλη αγορά χρυσού στον κόσμο

 16. 24/05 09:49

  Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου – Yuja Wang – Gustavo Gimeno

 17. 24/05 09:39

  Δεκάδες ιστιοπλόοι στη Μήλο για το «Ράλλυ Αιγαίου»

 18. 23/05 17:55

  Fam trip για MICE Κινέζους τουριστικούς πράκτορες

 19. 23/05 16:40

  Βρετανικός τουρισμός: Οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί ελπίζουν σε ψυχρό καλοκαίρι στη Β.Ευρώπη

 20. 23/05 15:38

  Διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λακωνία για προβολή της περιοχής

 21. 23/05 15:29

  Το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Astir

 22. 23/05 15:07

  Travelocity: Αυξημένη ζήτηση το 2019 για ξενοδοχεία Bed and breakfast

 23. 23/05 14:46

  Τουρισμός: Περισσότεροι Ρώσοι προτιμούν φέτος τα ανεξάρτητα ταξίδια

 24. 23/05 14:35

  Διεθνείς πολιτισμικές διοργανώσεις στο Grecotel Danilia Village

 25. 23/05 13:55

  CLIA: Αύξηση 5% των τουριστών κρουαζιέρας το 2019- Συμμετοχή στο Posidonia Sea Tourism Forum

 26. 23/05 13:42

  TUI Fly: Ελλάδα και Ισπανία στο επίκεντρο του προγράμματος πτήσεων για το 2020

 27. 23/05 13:26

  Πώς οι έξτρα χρεώσεις στις αερομεταφορές κάνουν μια φθηνή πτήση ακριβή

 28. 23/05 13:04

  ΣΕΤΕ: Θετική η μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια αλλά χωρίς συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό

 29. 23/05 12:18

  Παγκόσμιος τουρισμός: +4% η κίνηση το α' τρίμηνο

 30. 23/05 12:15

  Τουρισμός: Καθαρή νίκη των ξενοδοχείων έναντι της Airbnb στη γνώμη των Βρετανών

 31. 23/05 11:48

  Πρόγραμμα κατάρτισης στον τουρισμό από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Διευθυντών Ξενοδοχείων

 32. 23/05 11:43

  Amadeus: 30% περισσότερα ξενοδοχεία και καταλύματα μέσω της Booking.com

 33. 23/05 11:29

  Wizz Air: Ξεκίνησαν οι νέες πτήσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 34. 23/05 11:00

  Πράσινο φως για νέο πολυτελές τουριστικό συγκρότημα στη Μύκονο

 35. 23/05 10:34

  Τουρισμός πολυτελείας: Διακρίσεις για την Ελλάδα

 36. 23/05 10:32

  Αλλαγές χρήσης κτιρίων σε ξενοδοχεία

 37. 23/05 10:31

  Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών στην Ηλεία

 38. 23/05 10:21

  Διεθνείς αγώνες στίβου Βενιζέλια- Χανιά

 39. 23/05 10:17

  Αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο στο Ασκληπιείο Επιδαύρου

 40. 23/05 10:08

  Ψηφιακή περιήγηση στον Κάμπο Χίου

 41. 22/05 18:15

  Εναλλακτικός τουρισμός: Στον Τυρό Αρκαδίας το πρώτο καταδυτικό πάρκο της χώρας

 42. 22/05 16:48

  Αυτό το Σάββατο ανοίγει το νέο ξενοδοχείο Casa Cook στα Χανιά

 43. 22/05 15:44

  Το ιταλικό νησί Έλβα υπόσχεται επιστροφή του κόστους του ξενοδοχείου εάν βρέξει!

 44. 22/05 15:42

  Πάρο, Αθήνα και Σαντορίνη επιλέγουν οι Ινδοί

 45. 22/05 15:21

  Turkish Airlines: O Kyle Hines “Flight Time Champion” του Final 4

 46. 22/05 15:11

  Από 28 Μαΐου τα νέα χαρτονομίσματα 100 και 200 €

 47. 22/05 15:04

  Expedia: Τα δύο τρίτα των ταξιδιωτών προγραμματίζουν διακοπές με επίκεντρο αθλητικές διοργανώσεις

 48. 22/05 14:24

  Πρώτη βράβευση επισκεπτών της Ρόδου για το 2019

 49. 22/05 14:11

  Η Μύκονος στους top προορισμούς στον κόσμο για μοναχικά ταξίδια γυναικών

 50. 22/05 14:09

  Ελληνικός τουρισμός: Εντυπωσιακή αύξηση κατά 27,7% στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι στο α' τρίμηνο

 51. 22/05 13:39

  Σε χαμηλά 5μήνου η ισοτιμία της στερλίνας

 52. 22/05 13:14

  ΝΔ: H κυβέρνηση "τροφοδοτεί" τη μείωση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης

 53. 22/05 13:12

  Airbnb: Μεμονωμένα τα περιστατικά απάτης

 54. 22/05 12:44

  Τουρισμός: Το 67% των Κινέζων προτιμούν διακοπές με επίκεντρο τη γαστρονομία

 55. 22/05 12:16

  Τουρκικός τουρισμός: Στόχος τα 100 δισ.δολ. έσοδα μέσω της ψηφιοποίησης των τουριστικών επιχειρήσεων

 56. 22/05 11:59

  Γιατί δεν πρέπει να χάσετε τη συναυλία του Yo-Yo Ma στο Ηρώδειο, στις 30 Ιουνίου

 57. 22/05 11:25

  Τουρισμός: Το 38% των Βρετανών θα ταξιδέψουν το 2019 χωρίς ασφάλιση

 58. 22/05 10:27

  Τουρισμός: Ψηφιακές εφαρμογές για την ανάδειξη της Λέσβου

 59. 22/05 10:24

  Τουρισμός: Ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών στην Πελοπόννησο

 60. 22/05 10:18

  Ταξιδιωτικές φωτογραφίες του 1904 σε έκθεση στη Σκιάθο

 61. 22/05 10:17

  Η Τήλος στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων

 62. 22/05 10:15

  Ολλανδοί, Αυστριακοί και Ιταλοί δημοσιογράφοι στην Κάρπαθο

 63. 21/05 18:38

  Εκτός λειτουργίας παραμένει ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος

 64. 21/05 18:24

  650 επιφανείς Γάλλοι επιχειρηματίες στα Aldemar Resorts

 65. 21/05 16:32

  Βιέννη vs Αθήνα: Παράνομοι ξεναγοί- Γράφει ο Αριστοτέλης Κοσκινάς, αρχαιολόγος & ξεναγός

 66. 21/05 15:53

  Η διεθνής προβολή της Μήλου προσελκύει επενδύσεις σε νέα τουριστικά καταλύματα

 67. 21/05 15:22

  Έφυγε από τη ζωή ο Νίκι Λάουντα, ιδρυτής της Lauda Air

 68. 21/05 14:38

  ΙΝΣΕΤΕ: Πώς ο ελληνικός τουρισμός θα αυξήσει τη μέση κατά κεφαλή δαπάνη

 69. 21/05 14:27

  Το Ikos Aria μεταφέρει στην Κω το μοντέλο διακοπών Infinite Lifestyle

 70. 21/05 14:22

  Επίτροπο για τον τουρισμό ζητεί η HOTREC

 71. 21/05 14:03

  Η Sky Express συμμετέχει στο “Μεταφορικό Ισοδύναμο”

 72. 21/05 13:58

  Προβολή της Νάξου στην Αθήνα

 73. 21/05 13:52

  FedHATTA: Στήριξη των υποψηφίων από τον τουρισμό στις εκλογές

 74. 21/05 13:49

  “My Greek Odyssey” και στην Αστυπάλαια

 75. 21/05 13:47

  Αυτά είναι τα κορυφαία συνεδριακά ξενοδοχεία στον κόσμο- Ανάμεσά τους ένα ελληνικό

 76. 21/05 13:31

  Βραβείο στην παραλία «Ποταμός» στα Μάλια

 77. 21/05 13:13

  Η αναζήτηση εργασίας στην πρώτη γραμμή των ψηφιακών επιθέσεων

 78. 21/05 13:05

  Οδηγός για τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις

 79. 21/05 12:43

  Η Ευρώπη υπογράφει αεροπορικές συμφωνίες με την Κίνα

 80. 21/05 12:35

  Κοπάδι από μικρά δελφίνια μάγεψαν τη Μύκονο με τα παιχνίδια τους

 81. 21/05 12:13

  Βραβείο για την Ελλάδα στα Europa Nostra Awards 2019

 82. 21/05 12:06

  +37,2% (!) οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο α' τρίμηνο του 2019

 83. 21/05 11:41

  Ιδρύθηκε η Ένωση Επιστημόνων Εκπαιδευτών Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

 84. 21/05 11:24

  Τεράστιες οι προοπτικές της κρουαζιέρας στην Ελλάδα- Διεθνείς παράγοντες στο 5ο Posidonia Sea Tourism Forum

 85. 21/05 10:27

  Urban Frame Hotel: Νέο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας

 86. 21/05 10:16

  Αύξηση των Ισπανών τουριστών στην Ελλάδα

 87. 21/05 10:02

  Ποδηλατικός αγώνας «Μάχη Πόρτας» στην Πύλη Τρικάλων

 88. 21/05 10:00

  Η Κόρινθος ως προορισμός θεματικού εκπαιδευτικού τουρισμού

 89. 21/05 09:49

  Σύστημα εικονικής πραγματικότητας για τις βίγλες της Χίου

 90. 21/05 09:45

  Περιφέρεια Δ.Ελλάδος: Κινηματογραφική ταινία και θεματικό βίντεο για την τουριστική προβολή

 91. 20/05 16:26

  FedHATTA: Ενθουσιασμένοι από την Ελλάδα οι Αμερικανοί τ. πράκτορες – Και νέα επίσκεψη στη χώρα μας το Νοέμβριο

 92. 20/05 16:21

  Πιο φθηνά τα B&B από τα all inclusive για τους Βρετανούς ταξιδιώτες στην Κρήτη

 93. 20/05 15:29

  Nέο λογότυπο για το Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας

 94. 20/05 15:08

  Η Κάρπαθος σε νέα διεθνή τηλεοπτική παραγωγή

 95. 20/05 15:06

  Η Περιφέρεια N. Αιγαίου σύστησε τη Ρόδο σε κορυφαίους Αμερικανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες

 96. 20/05 15:03

  Pint of Science 2019: Στην υγεία της Επιστήμης σε μπαρ της Αθήνας

 97. 20/05 14:57

  Νέα ξενοδοχεία της TUI και στην Ελλάδα

 98. 20/05 14:45

  Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro προβάλει την «Αιώνια Αθήνα»- Aφιέρωμα 160 σελίδων!

 99. 20/05 14:30

  Διαφωνία Ομοσπονδιών για την επέκταση της ΣΣΕ στα τουριστικά καταλύματα

 100. 20/05 14:28

  Έρευνα: Ποιές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν το καλύτερο προφίλ για πολιτιστικό τουρισμό