Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να γεύεται και να μυρίζει τα ποτά;

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση ότι για πρώτη φορά στον κόσμο η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιούργησε εξ ολοκλήρου ένα ενεργειακό ποτό σε συνεργασία με μια κορυφαία Ουγγρική εταιρεία ενεργειακών ποτών. Η AI δεν δημιούργησε απλά ένα νέο προϊόν αλλά δοκίμασε τρεις διαφορετικές γεύσεις που πρότεινε η ίδια και επέλεξε την επικρατέστερη βασιζόμενη σε γευστικά τεστ. Με αφορμή λοιπόν αυτή την είδηση, κάποιος θα αναρωτιόταν πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να γεύεται, πώς μπορεί να έχει ανθρώπινη αντίληψη, γεύση και όσφρηση; Πώς μπορεί να προβλέπει;
Γνωρίζουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σε θέση να επεξεργάζεται τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που βρίσκονται στο διαδίκτυο με απίστευτη ταχύτητα, η οποία είναι σχεδόν ακατανόητη για τον άνθρωπο. Ωστόσο, η αποτύπωση της γεύσης, μιας ανθρώπινης αίσθησης, σε έναν τεχνητό αλγόριθμο μοιάζει τόσο εξωπραγματικό εγχείρημα που αισθανθήκαμε την ανάγκη να διερευνήσουμε περαιτέρω μια τέτοια διαδικασία.
Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο ειδικεύονται στην ψηφιοποίηση της γεύσης και της όσφρησης. Οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό, όπως είναι τα λεγόμενα e-mouth και e-nose. Μια εταιρεία στην Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, συλλέγει και επεξεργάζεται πρωτογενή δείγματα εδώ και 10 χρόνια, ψηφιοποιώντας δεδομένα που αφορούν αισθήσεις και επεξεργάζοντας το μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο σύνολο δεδομένων για τρόφιμα και ποτά στην αγορά. Αυτή η ψηφιακή βάση δεδομένων επεκτείνεται και ενημερώνεται συνεχώς, δίνοντας τη δυνατότητα να υπάρχει μια πλήρης παρακολούθηση των αλλαγών και των τάσεων όσον αφορά στην αντίληψη και στις προτιμήσεις του κοινού.
Σε αυτή τη φάση αναλαμβάνει δράση η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία προβλέπει με αξιοπιστία και με βάση τα ψηφιακά δεδομένα πώς θα αντιδράσουν καταναλωτές διάφορων κατηγοριών σε ένα νέο προϊόν - χωρίς να χρειαστεί να το δοκιμάσουν εκείνη τη στιγμή. Το HELL, για παράδειγμα, ψηφιοποιήθηκε από αυτή την εταιρεία, η οποία αφού ανέλυσε πολλά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία με τη χρήση A.I., χρησιμοποίησε προγνωστική νοημοσύνη για να επιλέξει ποια γεύση θα ήταν η καλύτερη για το νέο της προϊόν.
Είναι επίσης γνωστό ότι η A.I. μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που συλλέγονται για να κατανοήσει πώς αντιλαμβάνονται οι διαφορετικές δημογραφικές ομάδες τις γεύσεις και ποιες είναι οι προτιμήσεις τους. Έτσι, οι αλγόριθμοι της A.I. έχουν την δυνατότητα να προβλέψουν τις αντιδράσεις της κάθε δημογραφικής ομάδας (με βάση την ηλικία, το φύλο, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τον τόπο διαμονής) στη γεύση, στην οσμή και στην υφή του νέου προϊόντος.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε μια τόσο σύνθετη διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων, στον τομέα των ενεργειακών ποτών. Το προϊόν που δημιουργήθηκε, το HELL A.I., θα είναι σύντομα διαθέσιμο, καθώς θα ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή του στο Szikszó, μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ποτών στην Ευρώπη και θα φτάσει στους καταναλωτές μέσω των παραδοσιακών δικτύων.
Είναι προφανές ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες στον κλάδο της ανάπτυξης προϊόντων, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη προσδοκία και προσφέροντας νέες ευκαιρίες στη βιομηχανία τροφίμων. Η ικανότητα της Α.Ι. να ταξινομεί και να αναλύει μέσα σε λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα τον τεράστιο όγκο δεδομένων που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο μικραίνει κατά πολύ τον κύκλο ανάπτυξης προϊόντων, από τα 1-2 χρόνια - ή ακόμα και μισό χρόνο στην καλύτερη περίπτωση - σε μόλις 1 μήνα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότερες από 100 τεχνητές νοημοσύνες στον κόσμο - όλες τους εξαιρετικές σε διαφορετικούς τομείς - και η συνδυαστική λειτουργία τους εγγυάται ένα υψηλό επίπεδο καινοτομίας.
Το σίγουρο είναι ότι η γαστρονομική επανάσταση που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία τροφίμων στο άμεσο μέλλον θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα είναι γεμάτη εκπλήξεις. Ποιος ξέρει τι νέες και συναρπαστικές εκπλήξεις μας περιμένουν εν όψει των νέων εξελίξεων; Πιο γευστικά αναψυκτικά και αρτοσκευάσματα ή ακόμη και πιο νόστιμα λουκάνικα; Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη είναι άπειρες και όπως όλα δείχνουν είμαστε ακόμη στην αρχή.
- 1) Ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις από την πλατφόρμα OCG360 στην Xenia 2023
- 2) Η FREENOW και η Karhoo συνεργάζονται στις υπηρεσίες μετακίνησης για ταξιδιώτες σε όλη την Ευρώπη
- 3) H «έξυπνη» ψηφιακή Ελλάδα στο Βερολίνο
- 4) Google | Σύγκριση τιμών στις αναζητήσεις για καταλύματα - Δεν μετέχουν τα ακίνητα της Airbnb και Vrbo
10/12 11:40
10/12 07:31
10/12 07:28
Διαγωνισμός για τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Δήμου Μετεώρων
09/12 11:45
09/12 11:21
Καλλιόπη Βέττα: O οινικός τουρισμός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας στη Δυτική Μακεδονία
09/12 06:45
Electra Palace | Δωρεά στο Δήμο Θεσσαλονίκης του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου μπροστά στο ξενοδοχείο
08/12 22:04
08/12 19:50
Ξενοδοχεία | Πράσινο φως για το IKOS Kissamos - Επένδυση άνω των 125 εκατ. ευρώ
08/12 19:47
08/12 19:38
08/12 15:12
ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης για 7 πρακτορεία της Αρμενίας στην Αθήνα
08/12 14:15
08/12 13:36
Ξενοδόχοι Αράχωβας | Δεν συγκαλύπτουμε κακουργηματικές πράξεις σε ζωάκια
08/12 13:18
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης
08/12 12:33
Κανάρια Νησιά | Καμπάνια για την προσέλκυση Ευρωπαίων άνω των 55 το χειμώνα
08/12 12:00
08/12 11:31
08/12 11:20
08/12 10:52
Γερμανικός τουρισμός | Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το 2024 θα είναι μια ισχυρή χρονιά
08/12 10:28
Ταφόπλακα για τον τουρισμό των Διαποντίων Νήσων η τοποθέτηση ανεμογεννητριών
08/12 10:07
08/12 07:57
08/12 07:56
Ταξίδι εξοικείωσης στην Αθήνα με 5 influencers από τη Βρετανία
08/12 07:53
ΙΤΒ Berlin Convention: Πρωτοπορία στη μετάβαση στα ταξίδια και τον τουρισμό
08/12 07:51
08/12 07:49
07/12 19:01
Πώς επηρεάζει ο Πληθωρισμός την Αγοραστική Δύναμη & τις Συνήθειες των Καταναλωτών
07/12 16:52
07/12 16:28
Κοινή Διακήρυξη Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας για τον τουρισμό
07/12 15:08
07/12 14:33
07/12 14:20
Το 36% όσων αναζητούν εργασία στην Ελλάδα θεωρεί χρήσιμο το ChatGPT
07/12 14:12
Συνέδριο ΑΙΤ'23 | Πώς οι τουριστικές επιχειρήσεις θα προσελκύσουν ικανούς εργαζομένους
07/12 13:48
ΕΟΤ Ην.Βασίλείου: Η Ελλάδα προσελκύει τον τουρισμό πολυτελείας
07/12 13:06
Τουρισμός | Βίζα στους Τούρκους για διακοπές σε 10 ελληνικά νησιά
07/12 12:38
Ένταξη του Ηρακλείου στο διεθνές Δίκτυο Creative Cities της UNESCO- σήμερα η επίσημη τελετή
07/12 10:18
IATA | Ιστορικό ρεκόρ 4,7 δισ. επιβατών το 2024 - Μόλις 5,45 δολ. το καθαρό κέρδος ανά επιβάτη (!)
07/12 10:01
Πάνω από 60 κορυφαίοι ομιλητές στο Front Runners in Sports Management 5.0 στις 7-9 Δεκεμβρίου
07/12 09:43
Τουρισμός | 14 εκατ. Βρετανοί έχουν κάνει ήδη κράτηση για διακοπές το 2024- το 10% στην Ελλάδα
07/12 08:09
Η Καστοριά στην εκδήλωση Διπλωματία Πόλεων Εξωτερικού στο Παρίσι
07/12 07:21
07/12 07:16
07/12 07:14
Παράταση παραχώρησης για καταφύγιο τουριστικών σκαφών στην Λήμνο
07/12 07:01
Kempinski Hotels: Νέο ski resort 5 αστέρων στην Poiana Brasov της Ρουμανίας
06/12 17:56
Ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης ξεναγών (και) από το Ιόνιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
06/12 17:50
Volotea: Νέα πτήση από Αθήνα προς Ανκόνα - 24 δρομολόγια από Αθήνα το 2024
06/12 15:11
Ryanair: Κατακεραυνώνει με νέα έρευνα για το Δεκέμβριο τους "πειρατές ΟΤΑ"
06/12 14:00
06/12 13:56
Costa Navarino: Μείωση 80% των λειτουργικών εκπομπών ρύπων από το 2019
06/12 13:08
Στο συντελεστή ΦΠΑ 24% τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά στην εστίαση
06/12 13:00
Νέα ΚΥΑ με τροποποιήσεις στον κανονισμό λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών Υπουργείου Τουρισμού
06/12 12:40
06/12 12:36
06/12 12:11
06/12 12:01
SeaDream Yacht Club: 4 νέα Ελληνικά λιμάνια στο πρόγραμμα του 2026
06/12 11:41
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος πρωταγωνιστής στον αλιευτικό τουρισμό
06/12 11:40
Ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις από την πλατφόρμα OCG360 στην Xenia 2023
06/12 11:27
LOT Polish Airlines: Δύο νέες συνδέσεις με Πρέβεζα και Σαντορίνη
06/12 11:23
06/12 10:45
Τουρισμός | TUI: Έσοδα ρεκόρ το 2023 - Ισχυρή σεζόν προδιαγράφουν οι κρατήσεις για το 2024
06/12 10:41
'Το Αθηνοκεντρικό κράτος αποκλείει την Ελληνική περιφέρεια από τους οδηγούς Michelin"
06/12 09:40
Δημιουργώντας το σύγχρονο ξενοδοχείο με τις ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις της Globalsat
06/12 07:34
06/12 07:31
Μυτιλήνη: Μητρώα για ξενοδοχεία και εστίαση ως μέτρο προστασίας για πληγέντες από καταστροφές
06/12 07:28
Σέρρες: Διαμόρφωση επικοινωνιακής στρατηγικής για τουριστική προβολή
06/12 07:27
05/12 17:00
Ανοίγει το Χ.Κ. Παρνασσού - Επενδύσεις επέκτασης και εκσυγχρονισμού τα επόμενα χρόνια
05/12 14:38
Αεροδρόμιο Αθήνας | 8,7% περισσότεροι ξένοι επιβάτες από το 2019 στο 11μηνο του 2023
05/12 14:03
Πώς οι χάκερ εξαπατούν τους πελάτες ξενοδοχείων από την εφαρμογή της Booking.com
05/12 13:53
05/12 13:12
05/12 12:43
Booking.com και ΠΟΤ λανσάρουν σειρά εκπαιδευτικών βίντεο για πιο βιώσιμα ξενοδοχεία
05/12 12:43
Ουραγός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη η Γερμανία | Eγκρατείς στις δαπάνες τους οι Γερμανοί
05/12 12:17
05/12 11:59
TUI: Λεπτομερής καταγραφή των υποδομών προσβάσιμου τουρισμού σε 200 ξενοδοχεία
05/12 10:50
Παγκόσμιος Τουρισμός | Στο 90% των επιπέδων του 2019 η ανάκαμψη το 2023 - οι επιδόσεις στην Ευρώπη
05/12 07:16
05/12 07:09
Ποια είδη πολυτελείας θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά το 2024
05/12 07:07
Η κυριαρχία της Αιγύπτου στις εξαγωγές φρέσκου πορτοκαλιού και ο ανταγωνισμός με Ελλάδα και Τουρκία
05/12 07:01
Το Αρχαίο Δέντρο του ‘Εβρου αναδεικνύει τους διαχρονικούς ελαιώνες
04/12 18:55
Ειδικά σήματα προσβάσιμων τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων
04/12 17:07
Smartwings: Νέο δρομολόγιο Πράγα-Αθήνα το καλοκαίρι του 2024
04/12 16:53
Διαγωνισμός για τη μίσθωση του τουριστικού περιπτέρου Λούρου Ιωαννίνων
04/12 15:00
04/12 13:57
Airtours: Στροφή σε αποκλειστικά πολυτελείς διακοπές - Προσωπικός σοφέρ και lounge αεροδρομίων
04/12 13:34
04/12 13:15
LOT Polish Airlines | Ξεκίνησαν οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Αθήνας
04/12 13:12
04/12 12:48
04/12 12:31
Αεροδρόμιο Μονάχου | Συνεχίζονται οι ακυρώσεις πτήσεων μετά το χάος που προκάλεσε η χιονοθύελλα
04/12 12:15
Ξενοδοχεία | Bραβείο Commercial Star Award 2023 στο Athens Capital Hotel - MGallery Collection
04/12 11:56
Που πηγαίνουν τα χρήματα που πετούν οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι;
04/12 11:42
Ξενοδοχεία | Η Σαουδική Αραβία αγόρασε το 49% της πολυτελούς αλυσίδας Rocco Forte Hotels
04/12 11:04
Τουρισμός | Η Jet2holidays αναδεικνύει τα βιώσιμα ξενοδοχεία - Βολές κατά της εξάπλωσης της Airbnb
04/12 10:35
Σχεδιάζεται η αποκατάσταση της νότιας πρόσβασης στην Ακρόπολη και της συντήρησης του Ηρώδειου
04/12 07:36
04/12 07:31
Άγιος Νικόλαος - Ελούντα | Ο τουρισμός κινδυνεύει από τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα
04/12 07:24
Ισπανία | Πτώση του πληθωρισμού λόγω και της μείωσης των τιμών στα τουριστικά πακέτα
04/12 07:22
ΕΟΤ Γερμανίας | Εκδήλωση τουριστικής προβολής στη Φρανκφούρτη
04/12 07:18
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος πρωταγωνιστής στον αλιευτικό τουρισμό
Kempinski Hotels: Νέο ski resort 5 αστέρων στην Poiana Brasov της Ρουμανίας
Διαγωνισμός για τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Δήμου Μετεώρων
Καλλιόπη Βέττα: O οινικός τουρισμός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας στη Δυτική Μακεδονία
Ξενοδοχεία | Πράσινο φως για το IKOS Kissamos - Επένδυση άνω των 125 εκατ. ευρώ
Electra Palace | Δωρεά στο Δήμο Θεσσαλονίκης του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου μπροστά στο ξενοδοχείο
Τουρισμός | Η Jet2holidays αναδεικνύει τα βιώσιμα ξενοδοχεία - Βολές κατά της εξάπλωσης της Airbnb
Costa Navarino: Μείωση 80% των λειτουργικών εκπομπών ρύπων από το 2019
Volotea: Νέα πτήση από Αθήνα προς Ανκόνα - 24 δρομολόγια από Αθήνα το 2024
Σέρρες: Διαμόρφωση επικοινωνιακής στρατηγικής για τουριστική προβολή
Ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης ξεναγών (και) από το Ιόνιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Smartwings: Νέο δρομολόγιο Πράγα-Αθήνα το καλοκαίρι του 2024
Κανάρια Νησιά | Καμπάνια για την προσέλκυση Ευρωπαίων άνω των 55 το χειμώνα
Νέα ΚΥΑ με τροποποιήσεις στον κανονισμό λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών Υπουργείου Τουρισμού
Γερμανικός τουρισμός | Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το 2024 θα είναι μια ισχυρή χρονιά
Ξενοδόχοι Αράχωβας | Δεν συγκαλύπτουμε κακουργηματικές πράξεις σε ζωάκια
Ποια είδη πολυτελείας θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά το 2024
( 0 )