Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να γεύεται και να μυρίζει τα ποτά;

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να γεύεται και να μυρίζει τα ποτά;

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση ότι για πρώτη φορά στον κόσμο η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιούργησε εξ ολοκλήρου ένα ενεργειακό ποτό σε συνεργασία με μια κορυφαία Ουγγρική εταιρεία ενεργειακών ποτών. Η AI δεν δημιούργησε απλά ένα νέο προϊόν αλλά δοκίμασε τρεις διαφορετικές γεύσεις που πρότεινε η ίδια και επέλεξε την επικρατέστερη βασιζόμενη σε γευστικά τεστ. Με αφορμή λοιπόν αυτή την είδηση, κάποιος θα αναρωτιόταν πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να γεύεται, πώς μπορεί να έχει ανθρώπινη αντίληψη, γεύση και όσφρηση; Πώς μπορεί να προβλέπει;

Γνωρίζουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σε θέση να επεξεργάζεται τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που βρίσκονται στο διαδίκτυο με απίστευτη ταχύτητα, η οποία είναι σχεδόν ακατανόητη για τον άνθρωπο. Ωστόσο, η αποτύπωση της γεύσης, μιας ανθρώπινης αίσθησης, σε έναν τεχνητό αλγόριθμο μοιάζει τόσο εξωπραγματικό εγχείρημα που αισθανθήκαμε την ανάγκη να διερευνήσουμε περαιτέρω μια τέτοια διαδικασία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο ειδικεύονται στην ψηφιοποίηση της γεύσης και της όσφρησης. Οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό, όπως είναι τα λεγόμενα e-mouth και e-nose. Μια εταιρεία στην Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, συλλέγει και επεξεργάζεται πρωτογενή δείγματα εδώ και 10 χρόνια, ψηφιοποιώντας δεδομένα που αφορούν αισθήσεις και επεξεργάζοντας  το μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο σύνολο δεδομένων για τρόφιμα και ποτά στην αγορά. Αυτή η ψηφιακή βάση δεδομένων επεκτείνεται και ενημερώνεται συνεχώς, δίνοντας τη δυνατότητα να υπάρχει μια πλήρης παρακολούθηση των αλλαγών και των τάσεων όσον αφορά στην αντίληψη και στις προτιμήσεις του κοινού.

Σε αυτή τη φάση αναλαμβάνει δράση η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία προβλέπει με αξιοπιστία και με βάση τα ψηφιακά δεδομένα πώς θα αντιδράσουν καταναλωτές διάφορων κατηγοριών σε ένα νέο προϊόν - χωρίς να χρειαστεί να το δοκιμάσουν εκείνη τη στιγμή. Το HELL, για παράδειγμα, ψηφιοποιήθηκε από αυτή την εταιρεία, η οποία αφού ανέλυσε πολλά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία με τη χρήση A.I., χρησιμοποίησε προγνωστική νοημοσύνη για να επιλέξει ποια γεύση θα ήταν η καλύτερη για το νέο της προϊόν.

Είναι επίσης γνωστό ότι η A.I. μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που συλλέγονται για να κατανοήσει πώς αντιλαμβάνονται οι διαφορετικές δημογραφικές ομάδες τις γεύσεις και ποιες είναι οι προτιμήσεις τους. Έτσι, οι αλγόριθμοι της A.I. έχουν την δυνατότητα να προβλέψουν τις αντιδράσεις της κάθε δημογραφικής ομάδας (με βάση την ηλικία, το φύλο, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τον τόπο διαμονής) στη γεύση, στην οσμή και στην υφή του νέου προϊόντος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε μια τόσο σύνθετη διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων, στον τομέα των ενεργειακών ποτών. Το προϊόν που δημιουργήθηκε, το HELL A.I., θα είναι σύντομα διαθέσιμο, καθώς θα ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή του στο Szikszó, μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ποτών στην Ευρώπη και θα φτάσει στους καταναλωτές μέσω των παραδοσιακών δικτύων.

Είναι προφανές ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες στον κλάδο της ανάπτυξης προϊόντων, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη προσδοκία και προσφέροντας νέες ευκαιρίες στη βιομηχανία τροφίμων. Η ικανότητα της Α.Ι. να ταξινομεί και να αναλύει μέσα σε λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα τον τεράστιο όγκο δεδομένων που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο μικραίνει κατά πολύ τον κύκλο ανάπτυξης προϊόντων, από τα 1-2 χρόνια - ή ακόμα και μισό χρόνο στην καλύτερη περίπτωση - σε μόλις 1 μήνα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότερες από 100 τεχνητές νοημοσύνες στον κόσμο - όλες τους εξαιρετικές σε διαφορετικούς τομείς - και η συνδυαστική λειτουργία τους εγγυάται ένα υψηλό επίπεδο καινοτομίας.

Το σίγουρο είναι ότι η γαστρονομική επανάσταση που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία τροφίμων στο άμεσο μέλλον θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα είναι γεμάτη εκπλήξεις. Ποιος ξέρει τι νέες και συναρπαστικές εκπλήξεις μας περιμένουν εν όψει των νέων εξελίξεων; Πιο γευστικά αναψυκτικά και αρτοσκευάσματα ή ακόμη και πιο νόστιμα λουκάνικα; Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη είναι άπειρες και όπως όλα δείχνουν είμαστε ακόμη στην αρχή.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 04/10 16:29

    Η Αθήνα 5η πιο κορεσμένη πόλη στον κόσμο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις – 16 καταχωρήσεις ανά 1.000 κατοίκους

  2. 04/10 14:47

    Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο

  3. 04/10 14:29

    American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025

  4. 04/10 13:48

    GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά

  5. 04/10 13:22

    Τουρισμός: Η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου καθιερώνονται διεθνώς ως top προορισμοί πολιτισμού και ευεξίας

  6. 04/10 12:08

    Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα

  7. 04/10 12:01

    Ε.Ξ. Ρόδου | Συνάντηση για τα προβλήματα των ξενοδοχείων σε Ιξιά & Ιαλυσός / Κρεμαστή

  8. 04/10 11:45

    Ο ΕΟΤ καλύτερος Οργανισμός Τουρισμού 2024 στη βρετανική αγορά

  9. 04/10 10:56

    Ελληνικές περιφέρειες προβάλλονται στην Τουρκία - εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

  10. 04/10 10:43

    Απογείωση της αεροπορικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Σεπτέμβριο και το 9μηνο

  11. 04/10 10:21

    Deloitte | 8 παγκόσμιες τάσεις διαμορφώνουν τη «δημόσια διοίκηση του μέλλοντος»

  12. 04/10 10:04

    Σήμα κινδύνου από την ΙΑΤΑ | Δεν θα αντέξουν τα αεροδρόμια στη συνεχιζόμενη αύξηση πτήσεων και επιβατών

  13. 04/10 09:52

    Στενότερη τουριστική συνεργασία Ελλάδας- Ιταλίας | Συνάντηση Κεφαλογιάννη με τον Πρέσβη της Ιταλίας

  14. 04/10 06:14

    Νέο λογότυπο για την καμπάνια τουριστικής προβολής της Λέσβου

  15. 04/10 06:12

    Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες στα Σύβοτα

  16. 04/10 06:11

    Ομάδα εργασίας τουρισμού δήμου Καρπάθου

  17. 04/10 06:02

    Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας: Δωρεάν παραχώρηση χώρου για την ανάδειξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού

  18. 04/10 06:01

    Δέκατο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Σκιάθου

  19. 03/10 18:41

    Η Ολυμπιακή Ριβιέρα αναδεικνύεται ως προορισμός κρουαζιέρας

  20. 03/10 18:27

    Ημερίδα | Ο Πειραιάς μπορεί να αποτελέσει αυτόνομο τουριστικό προορισμό

  21. 03/10 16:53

    Η συγκλονιστική παράσταση «Σπυριδούλες» του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Θέατρο Καρέζη

  22. 03/10 15:38

    Τουρισμός πολυτελείας: Αυτές είναι οι 7 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Από τις F**k-It Lists μέχρι την Silver Bullet ευεξία

  23. 03/10 14:43

    Τουρισμός/ ibis: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες ταξιδιωτικές τάσεις του 2025 - Όλα περιστρέφονται γύρω από την εμπειρία

  24. 03/10 13:58

    ΥΠΠΟ: Σημαντική διεύρυνση μέχρι το 2027 του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου των Δελφών

  25. 03/10 13:42

    Just Go! Holidays: Η Ελλάδα προστίθεται στα προγράμματα διακοπών του 2025

  26. 03/10 13:17

    Ο βιώσιμος τουρισμός της Νάξου γοητεύει τους Βρετανούς

  27. 03/10 13:02

    Τουρισμός | Νέο φαινόμενο "αντιψυχολογίας της μάζας" στους Γάλλους: Επιλέγουν διακοπές όταν οι άλλοι εργάζονται

  28. 03/10 12:40

    Τουρκικός τουρισμός | Νέο ρεκόρ αφίξεων στην Αττάλεια το 9μηνο- πρώτη εθνικότητα οι Ρώσοι

  29. 03/10 12:21

    CNT: Αυτά είναι τα 14 καλύτερα οικογενειακά ξενοδοχεία στην Ελλάδα

  30. 03/10 12:06

    Βρετανικός τουρισμός | Αυξάνουν τη χωρητικότητα για το 2025 οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ

  31. 03/10 11:53

    Ευρωβαρόμετρο: Η ακρίβεια η κύρια ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών

  32. 03/10 10:50

    Ευρωπαϊκός τουρισμός | Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι στις ξενοδοχειακές επενδύσεις

  33. 03/10 10:18

    Τουρισμός | Βαλεαρίδες Νήσοι: Αυξάνεται ο τουριστικός φόρος τους θερινούς μήνες - ακριβότερο το νερό για τα ξενοδοχεία

  34. 03/10 09:43

    'Ανοιξε το πρώτο ξενοδοχείο Trademark Collection by Wyndham στην Άγκυρα

  35. 03/10 07:25

    Έρευνα για τo προφίλ των τουριστών στην Κάρπαθο και για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη

  36. 03/10 06:28

    Αποφάσεις για 2 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Ρόδο

  37. 03/10 06:23

    Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Κέρκυρα και Μύκονο

  38. 03/10 06:20

    3ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης Ερμιονίδας

  39. 02/10 22:22

    Condé Nast Travelle | Τα 4 ξενοδοχεία της Costa Navarino στο ελληνικό Top 10 των Readers’ Choice Awards 2024

  40. 02/10 22:13

    Condé Nast Traveler | Tο Sani Resort κορυφαίο θέρετρο στην Ευρώπη - 3 σημαντικές διακρίσεις για τα Sani/Ikos

  41. 02/10 22:04

    ΥΠΠΟ: Αναβαθμίζονται οι υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών στη Φαιστό

  42. 02/10 22:00

    Ανατολική Μάνη | Τι έκανε εταιρεία για να συνδεθεί το κάμπινγκ της με το δίκτυο αποχέτευσης

  43. 02/10 21:44

    Ξενοδοχεία | Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας είναι αδύνατο το ποιοτικό "άλμα προς τα μπρος"

  44. 02/10 17:02

    Γνωριμία με τη Θεσσαλονίκη κορυφαίων διαμορφωτών της κοινής γνώμης

  45. 02/10 16:48

    Ταξίδι επιβράβευσης στην Κρήτη για τους κορυφαίους πωλητές της TUI μέσω κινητού τηλεφώνου

  46. 02/10 16:36

    ΙΟΒΕ | Εταιρείες "ζόμπι" (και) στον κλάδο καταλυμάτων και εστίασης

  47. 02/10 15:39

    Ευρωβαρόμετρο | Καλύτερη ενημέρωση για την προετοιμασία σε κινδύνους καταστροφών ζητούν οι πολίτες

  48. 02/10 15:17

    ΠΟΕΕΤ | 24ωρη απεργία στον τουρισμό-επισιτισμό στις 23 Οκτωβρίου

  49. 02/10 14:33

    Τουρισμός | Τα ταξίδια εμποδίζουν το γήρας, αλλά ο μαζικός τουρισμός το επιταχύνει!

  50. 02/10 14:04

    Υπ. Τουρισμού: Τα νέα μέλη της κοινής συντονιστικής επιτροπής Προσκυνηματικού Τουρισμού

  51. 02/10 13:15

    Οι FedHATTA και ΗΑΤΤΑ στη διεθνή έκθεση τουρισμού της Ιαπωνίας "Tourism EXPO Japan 2024"

  52. 02/10 13:09

    Ξενοδοχεία: 3 μαθήματα από τον κλάδο της γαστρονομίας για πιο καινοτόμα μοντέλα με κοινωνικό αντίκτυπο

  53. 02/10 12:48

    Ρόδος | Πλατινένια πλακέτα σε Βέλγο φίλο της Ρόδου, που την επισκέφτηκε πάνω από 100 φορές

  54. 02/10 12:21

    Εθνική Τράπεζα | Η «αθόρυβη» μεταμόρφωση του ελληνικού τουρισμού

  55. 02/10 11:18

    Booking.com | Eκπαίδευση για τη βιωσιμότητα στους παρόχους καταλυμάτων

  56. 02/10 09:59

    Τουρισμός | Οι φτηνές χώρες τα νέα αστέρια της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη

  57. 02/10 06:50

    Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού για την Ηλεία

  58. 02/10 06:48

    Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Χαλκιδική και Λευκάδα

  59. 02/10 06:21

    Μικρό Σινεμά στην Αγριά του Βόλου

  60. 02/10 06:14

    Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Εκδήλωση οινοτουρισμού στο Βελιγράδι

  61. 02/10 06:13

    Επικαιροποίηση αδελφοποίησης δήμων Καλυμνίων και Port DE Bouc

  62. 01/10 19:18

    Δήμος Αγίου Νικολάου: Από τις 14 Οκτωβρίου η εκτέλεση οχλουσών εργασιών

  63. 01/10 15:39

    Πράσινο φως για 5άστερο ξενοδοχείο στα Σφακιά

  64. 01/10 15:13

    Ο θάνατος των κλαμπ στο Βερολίνο- κλείνει το διάσημο Watergate

  65. 01/10 14:14

    Στην Κέρκυρα το μεγαλύτερο Σεισμολογικό Συνέδριο στην Ευρώπη

  66. 01/10 13:56

    Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της TUI Deutschland- συνεχίζονται οι αλλαγές στην ηγεσία του Ομίλου

  67. 01/10 13:38

    Κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

  68. 01/10 13:34

    Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Η Emirates σερβίρει στους επιβάτες της 130.000 κιλά καφέ κάθε χρόνο

  69. 01/10 12:10

    Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού

  70. 01/10 11:48

    National Geographic Traveller: Παγκόσμιο βραβείο Eco-stay για το ξενοδοχείο Santo Mine στη Σαντορίνη

  71. 01/10 11:45

    Το πλούσιο πρόγραμμα του Santorini Experience 2024

  72. 01/10 10:54

    Το SMERemediumCap αποκτά στρατηγικό ποσοστό στην εταιρεία τροφίμων Organic 3S

  73. 01/10 10:53

    CNT: Σάρωσε η Ελλάδα στα Readers' Choice Awards 2024 – Διεθνείς διακρίσεις για ξενοδοχεία, νησιά και το "Ελ. Βενιζέλος"

  74. 01/10 10:33

    World Sustainable Travel & Hospitality Awards | Βραβεύτηκαν οι κορυφαίες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας

  75. 01/10 07:25

    Γυρίσματα στην Κρήτη για την κινηματογραφική ταινία Planet Single Island

  76. 01/10 07:20

    Φιλοξενία κινεζικής αντιπροσωπείας στην Πέλλα

  77. 01/10 07:12

    Αναβίωση των Ισθμιακών Αγώνων

  78. 30/09 19:24

    Tsagarada Escape Festival, το 8ο Φεστιβάλ Ορεινών και Θαλάσσιων δραστηριοτήτων Τσαγκαράδας

  79. 30/09 16:47

    Fraport Greece: Γαστρονομική εκδήλωση στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης

  80. 30/09 16:06

    Αlltours: Νέο πολυτελές ξενοδοχείο Αllsun στα Μάλια – Θα ανοίξει τον Απρίλιο του 2025

  81. 30/09 15:41

    Uber: Έρχονται τα ταξί χωρίς οδηγό – Που θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση

  82. 30/09 15:21

    ΥΠΑ: 5% επάνω η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια το καλοκαίρι του 2024

  83. 30/09 15:03

    Έρευνα Hilton: Το 2025 θα είναι η χρονιά της μέγιστης αξιοποίησης του χρόνου στα ταξίδια – Οι 7 νέες τάσεις

  84. 30/09 14:20

    Έρευνα: Πώς τα social media αλλάζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές των Γερμανών

  85. 30/09 13:47

    Χωρίς πτήσεις το αεροδρόμιο Βρυξελλών την 1η Οκτωβρίου λόγω απεργίας των εργαζομένων

  86. 30/09 13:41

    Selene Vedema 2024 | O πιο εμβληματικός θεσμός του σαντορινιού αμπελώνα αναβίωσε και φέτος

  87. 30/09 13:28

    Γερμανικός τουρισμός - KAYAK: Μεγάλη στροφή στα μοναχικά ταξίδια και μοναχικά γεύματα στα εστιατόρια

  88. 30/09 13:04

    Θρησκευτικός τουρισμός | Στα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία» με χρήση νέων τεχνολογιών

  89. 30/09 12:49

    ANIMASYROS 2024 | Η επίσημη τελετή λήξης και τα βραβεία του φετινού Φεστιβάλ

  90. 30/09 12:42

    Ρόδος | Μοναδικός και ξεχωριστός και φέτος ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού

  91. 30/09 11:47

    Η TripAdvisor διακόπτει τις κρατήσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση- έμφαση στην ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων

  92. 30/09 11:24

    Τουρισμός | Η Generation Z καθοδηγεί τις τάσεις στα ταξίδια και στον τουρισμό

  93. 30/09 10:31

    Δεύτερο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Καρπάθου με αναγνωρισμένους σεφ!

  94. 30/09 06:41

    Δήμος Μυτιλήνης: Ολοκληρωμένη διαχείριση των επίσημων προφίλ τουριστικής προβολής

  95. 30/09 06:39

    Αποφάσεις για πλωτές εξέδρες σε Κω και Άγιο Νικόλαο Κρήτης

  96. 30/09 06:35

    Συμπόσιο Ιπποκρατικής Ιατρικής στην Κω

  97. 29/09 13:28

    Ισπανικός τουρισμός | Έρχεται το ψηφιακό μητρώο ταξιδιωτών- πρόσθετο κόστος, που ανεβάζει τις τιμές

  98. 29/09 12:33

    Prodea | Επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα και Κύπρο- 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του Porto Paros

  99. 29/09 09:10

    Γιορτή Ακτινιδίου στην Αιγάνη και στον Πυργετό Λάρισας

  100. 29/09 07:31

    Η Ισπανία, κορυφαία χώρα για επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο το 2024