Vavoulas.com

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να γεύεται και να μυρίζει τα ποτά;

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να γεύεται και να μυρίζει τα ποτά;

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση ότι για πρώτη φορά στον κόσμο η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιούργησε εξ ολοκλήρου ένα ενεργειακό ποτό σε συνεργασία με μια κορυφαία Ουγγρική εταιρεία ενεργειακών ποτών. Η AI δεν δημιούργησε απλά ένα νέο προϊόν αλλά δοκίμασε τρεις διαφορετικές γεύσεις που πρότεινε η ίδια και επέλεξε την επικρατέστερη βασιζόμενη σε γευστικά τεστ. Με αφορμή λοιπόν αυτή την είδηση, κάποιος θα αναρωτιόταν πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να γεύεται, πώς μπορεί να έχει ανθρώπινη αντίληψη, γεύση και όσφρηση; Πώς μπορεί να προβλέπει;

Γνωρίζουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σε θέση να επεξεργάζεται τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που βρίσκονται στο διαδίκτυο με απίστευτη ταχύτητα, η οποία είναι σχεδόν ακατανόητη για τον άνθρωπο. Ωστόσο, η αποτύπωση της γεύσης, μιας ανθρώπινης αίσθησης, σε έναν τεχνητό αλγόριθμο μοιάζει τόσο εξωπραγματικό εγχείρημα που αισθανθήκαμε την ανάγκη να διερευνήσουμε περαιτέρω μια τέτοια διαδικασία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο ειδικεύονται στην ψηφιοποίηση της γεύσης και της όσφρησης. Οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό, όπως είναι τα λεγόμενα e-mouth και e-nose. Μια εταιρεία στην Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, συλλέγει και επεξεργάζεται πρωτογενή δείγματα εδώ και 10 χρόνια, ψηφιοποιώντας δεδομένα που αφορούν αισθήσεις και επεξεργάζοντας  το μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο σύνολο δεδομένων για τρόφιμα και ποτά στην αγορά. Αυτή η ψηφιακή βάση δεδομένων επεκτείνεται και ενημερώνεται συνεχώς, δίνοντας τη δυνατότητα να υπάρχει μια πλήρης παρακολούθηση των αλλαγών και των τάσεων όσον αφορά στην αντίληψη και στις προτιμήσεις του κοινού.

Σε αυτή τη φάση αναλαμβάνει δράση η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία προβλέπει με αξιοπιστία και με βάση τα ψηφιακά δεδομένα πώς θα αντιδράσουν καταναλωτές διάφορων κατηγοριών σε ένα νέο προϊόν - χωρίς να χρειαστεί να το δοκιμάσουν εκείνη τη στιγμή. Το HELL, για παράδειγμα, ψηφιοποιήθηκε από αυτή την εταιρεία, η οποία αφού ανέλυσε πολλά δεδομένα και στατιστικά στοιχεία με τη χρήση A.I., χρησιμοποίησε προγνωστική νοημοσύνη για να επιλέξει ποια γεύση θα ήταν η καλύτερη για το νέο της προϊόν.

Είναι επίσης γνωστό ότι η A.I. μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που συλλέγονται για να κατανοήσει πώς αντιλαμβάνονται οι διαφορετικές δημογραφικές ομάδες τις γεύσεις και ποιες είναι οι προτιμήσεις τους. Έτσι, οι αλγόριθμοι της A.I. έχουν την δυνατότητα να προβλέψουν τις αντιδράσεις της κάθε δημογραφικής ομάδας (με βάση την ηλικία, το φύλο, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τον τόπο διαμονής) στη γεύση, στην οσμή και στην υφή του νέου προϊόντος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε μια τόσο σύνθετη διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων, στον τομέα των ενεργειακών ποτών. Το προϊόν που δημιουργήθηκε, το HELL A.I., θα είναι σύντομα διαθέσιμο, καθώς θα ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή του στο Szikszó, μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ποτών στην Ευρώπη και θα φτάσει στους καταναλωτές μέσω των παραδοσιακών δικτύων.

Είναι προφανές ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες στον κλάδο της ανάπτυξης προϊόντων, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη προσδοκία και προσφέροντας νέες ευκαιρίες στη βιομηχανία τροφίμων. Η ικανότητα της Α.Ι. να ταξινομεί και να αναλύει μέσα σε λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα τον τεράστιο όγκο δεδομένων που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο μικραίνει κατά πολύ τον κύκλο ανάπτυξης προϊόντων, από τα 1-2 χρόνια - ή ακόμα και μισό χρόνο στην καλύτερη περίπτωση - σε μόλις 1 μήνα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περισσότερες από 100 τεχνητές νοημοσύνες στον κόσμο - όλες τους εξαιρετικές σε διαφορετικούς τομείς - και η συνδυαστική λειτουργία τους εγγυάται ένα υψηλό επίπεδο καινοτομίας.

Το σίγουρο είναι ότι η γαστρονομική επανάσταση που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία τροφίμων στο άμεσο μέλλον θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα είναι γεμάτη εκπλήξεις. Ποιος ξέρει τι νέες και συναρπαστικές εκπλήξεις μας περιμένουν εν όψει των νέων εξελίξεων; Πιο γευστικά αναψυκτικά και αρτοσκευάσματα ή ακόμη και πιο νόστιμα λουκάνικα; Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη είναι άπειρες και όπως όλα δείχνουν είμαστε ακόμη στην αρχή.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
  1. 21/04 19:12

    Θρησκευτικός τουρισμός | Το πανεπιστήμιο του Παλέρμο έρχεται στην Παναγία τη Ναυπακτιώτισσα

  2. 21/04 12:15

    Πάπας Φραγκίσκος: «Στον Χριστιανισμό μετρούν οι πράξεις»

  3. 21/04 08:35

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο της Arabian Travel Market 2025

  4. 21/04 07:52

    Τι αλλαγές φέρνει ο νέος κανονισμός για τις αποζημιώσεις πτήσεων στην ΕΕ

  5. 21/04 07:35

    Μνημόνιο συνεργασίας Αναπτυξιακής Αθήνας με Πανεπιστήμιο Πειραιώς για τον τουρισμό

  6. 21/04 07:28

    Ηχοπερίπατος στο γεωπάρκο της Σητείας: Μια διαφορετική εμπειρία εξερεύνησης στην Κρήτη

  7. 20/04 07:46

    Ευρωπαίοι εργοδότες υπέρ της δημιουργίας «Δεξαμενής Ταλέντων της ΕΕ»

  8. 20/04 07:24

    Ανάδειξη της Χίου και των ανθρώπων της μέσα από το "Ανάποδο Τάμα"

  9. 20/04 07:10

    Το μοντέλο της Καρπάθου δεν ευννοεί το all inclusive | Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και ο πρόεδρος των ξενοδόχων στο T.N.

  10. 20/04 07:05

    Βενετία: Ο φόρος δεν αποθαρρύνει τον υπερτουρισμό...

  11. 20/04 07:00

    Πάσχα στη Μαγιόρκα: Όλα στα ύψη! | Πληρότητες, πτήσεις και τιμές υψηλής σεζόν

  12. 20/04 06:46

    Η AEGEAN «απογειώνει» τη Λάρνακα με νέα απευθείας πτήση προς Ρώμη

  13. 19/04 21:21

    AEGEAN, Olympic Air και SKY express μεταφέρουν το Άγιο Φως σε όλη την Ελλάδα

  14. 19/04 11:38

    Longevity is the New Luxury: Όταν η φιλοξενία συναντά την επιστήμη της ζωής σε συνέδριο στη Λισαβόνα

  15. 19/04 07:04

    Ο Δήμαρχος Πρέβεζας στο T.Ν. | Υποδεχόμαστε την τουριστική σεζόν με αισιοδοξία και πασχαλινή ατμόσφαιρα

  16. 19/04 07:00

    Juneyao Airlines: Περισσότερες απευθείας πτήσεις από τη Σαγκάη στην Αθήνα το 2025

  17. 19/04 07:00

    Ο Δήμος Σίφνου αναζητεί 28 χώρους πάρκινγκ ενόψει της τουριστικής περιόδου

  18. 19/04 07:00

    Ο Δήμαρχος Ελαφονήσου στο TN: Οι κρατήσεις για Πάσχα και καλοκαίρι προμηνύουν μια πολύ καλή σεζόν

  19. 19/04 00:05

    Το φαγητό ως μοχλός ευημερίας: 6 τάσεις που αναδιαμορφώνουν τη Φιλοξενία

  20. 18/04 18:12

    Το Nations Cup Beach Volleyball έρχεται στο TUI Magic Life Candia Maris στις 16-18 Μαΐου

  21. 18/04 14:46

    Γερμανία: Ανοίγει ο δρόμος για απελάσεις στην Ελλάδα

  22. 18/04 14:28

    Παραδοσιακό Πάσχα στη Νάξο: Μοναδικά έθιμα και τοπική κουζίνα

  23. 18/04 11:57

    Αξέχαστο Πάσχα στη Σίφνο: Παράδοση, κατάνυξη και αυθεντικότητα

  24. 18/04 10:40

    Το Πάσχα στην Κάλυμνο και στους ναυτότοπους της Ελλάδας

  25. 18/04 08:42

    Πώς οι ευρωπαϊκές αεροπορικές χάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια όσο αυξάνονται οι επιβάτες

  26. 18/04 08:41

    Ελληνικός τουρισμός: Ισχυρό ρεύμα από τη Βρετανία το Πάσχα – Ποιοι προορισμοί επωφελούνται

  27. 18/04 07:56

    Αβδού: Ένα μικρό χωριό στο Ηράκλειο με μεγάλη ιστορία

  28. 18/04 07:47

    Δήμος Πάρου | Παρέμβαση υπέρ επαγγελματιών για πρόστιμα αυθαίρετης χρήσης

  29. 18/04 07:15

    Η Σοφία Φλέγκα (Ε.Ξ. Καρπενησίου) στο T.N. | Γολγοθάς δίχως Ανάσταση για τους χειμερινούς προορισμούς

  30. 18/04 07:00

    Alltours: Ταξίδι εξοικείωσης στην Ελλάδα για 250 ταξιδιωτικούς πράκτορες

  31. 18/04 06:51

    Ετήσια έσοδα άνω των 43.000 ευρώ για τα Airbnb σε Μύκονο και Σαντορίνη

  32. 18/04 06:46

    Η Χίος στο Μιλάνο – Μαστίχα, παράδοση, παραλίες και θρησκευτικός τουρισμός

  33. 18/04 06:29

    Ημερίδα για την Ψυχική Υγεία των εργαζομένων από τα Koullias Hotels στην Κω

  34. 17/04 17:21

    Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού στο Ηράκλειο- Συνεργασία με το υπ.Τουρισμού

  35. 17/04 12:51

    Ανάμεσα στην ομορφιά και την ασυδοσία – μια ανατομία της τουριστικής πραγματικότητας στο Βόρειο Αιγαίο

  36. 17/04 12:10

    Τουρκία | Στόχος τα 3 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρας ετησίως

  37. 17/04 11:49

    Η αμερικανική Lyft «πατάει γκάζι» στην Ευρώπη με την εξαγορά της FreeNow

  38. 17/04 10:54

    Η Αθήνα το νέο hotspot στην Ευρώπη για ξενοδοχειακές επενδύσεις- 8η πιο ελκυστική πόλη το 2025

  39. 17/04 10:43

    Οι δασμοί Τραμπ προκαλούν ανησυχία στη διεθνή αγορά επαγγελματικών ταξιδιών

  40. 17/04 10:36

    Jet2: Τέσσερις νέοι ελληνικοί προορισμοί από το Λούτον το καλοκαίρι του 2026

  41. 17/04 10:04

    Σημαντική αύξηση άνω του 18% στις απευθείας κρατήσεις στα Ελληνικά ξενοδοχεία για το Πάσχα

  42. 17/04 09:54

    Πασχαλινές Παραδόσεις των Κυκλάδων: Ένα Μωσαϊκό Πίστης και Πολιτισμού

  43. 17/04 08:23

    Βραχυχρόνια μίσθωση: 1,15 εκατ. διαθέσιμες διανυκτερεύσεις το Μάρτιο στην Ελλάδα

  44. 17/04 08:21

    Γαστρονομικές αποδράσεις στο Ζαγόρι: Ανακαλύπτοντας τους  θησαυρούς της Ηπειρώτικης κουζίνας

  45. 17/04 07:32

    Mirum Hellas: Δωρεά μελετών για τη μαρίνα Αγίου Νικολάου

  46. 17/04 07:05

    Έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της η Ιθάκη για το Πάσχα και τη θερινή περίοδο

  47. 17/04 07:05

    Η Handwritten Collection της Accor επεκτείνεται στην Ευρώπη – Η πρώτη ελληνική συμμετοχή

  48. 17/04 06:42

    Μύκονος: Χαμόγελα για το Πάσχα, αισιοδοξία για ρεκόρ αφίξεων το 2025 | Η Μαρία Κουσαθανά στο T.N.

  49. 17/04 06:10

    CBRE Hotels | Γιατί η αξία των ξενοδοχείων στην Ελλάδα θα συνεχίσει να ανεβαίνει

  50. 16/04 20:23

    Τουρισμός περιπέτειας: Η Ελλάδα κερδίζει τους Βρετανούς ταξιδιώτες της δράσης

  51. 16/04 20:11

    Χερσόνησος: 33.000 τουριστικές κλίνες στο σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετάω»

  52. 16/04 16:02

    ΟΛΠ | Σειρά αναβαθμίσεων στις υποδομές του λιμένα Πειραιά

  53. 16/04 15:57

    Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού στο Ρέθυμνο | Συνεργασία υπ. Τουρισμού και Δήμου

  54. 16/04 14:45

    Για πρώτη φορά στη χώρα Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

  55. 16/04 14:04

    Wizz Air: Εκστρατεία ιατρικής ενημέρωσης ενόψει της αυξημένης ταξιδιωτικής κίνησης του Πάσχα

  56. 16/04 13:14

    Μαγιόρκα: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην Πάλμα κατά την τουριστική περίοδο

  57. 16/04 12:41

    Expedia | O αθλητικός τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας τουριστικής δαπάνης

  58. 16/04 11:32

    «Ώρα για ένα Παγκόσμιο Ταμείο Ανθεκτικότητας στον Τουρισμό»

  59. 16/04 11:17

    Αμερικανικός Τουρισμός | + 38% το κόστος ταξιδιού στην Ευρώπη το 2025 - Στροφή σε πιο προσιτούς προορισμούς

  60. 16/04 11:02

    Προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας στην Πολωνία - ξεκινούν απευθείας πτήσεις προς Θεσσαλονίκη

  61. 16/04 10:54

    Συμβουλές ασφαλούς οδήγησης εν όψει της μεγάλης εξόδου των εκδρομέων για το Πάσχα

  62. 16/04 10:45

    Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία στη Χίο ενόψει του Πάσχα

  63. 16/04 10:41

    Το χανιώτικο λάδι ως μοχλός ανάπτυξης στην τουριστική οικονομία της Κρήτης

  64. 16/04 07:59

    Η Archirodon σε κοινοπρακτικό σχήμα για μεγάλη επένδυση σε νέο λιμάνι στην Αλβανία

  65. 16/04 07:53

    Το πρώην Δημαρχείο Γόρτυνας μετατρέπεται σε Κέντρο Τουριστικής και Πολιτιστικής Ενημέρωσης

  66. 16/04 07:49

    CHC Group: Η ελληνική αλυσίδα που φέρνει τη Hilton στην Ελούντα και την Κάρπαθο

  67. 16/04 07:43

    Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών: Διαγωνισμός για τη μίσθωση δωματίων στη Σκοτίνα Πιερίας

  68. 16/04 07:35

    Koziakas Mountain Race 2025: Η πρόκληση του βουνού στον Κόζιακα

  69. 16/04 07:12

    Τουρισμός: Περιζήτητα τα πακέτα της TUI για Ελλάδα στην Αυστρία – Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί

  70. 16/04 07:05

    Ξεκινά η μεγάλη αποκατάσταση των Ενετικών Νεωρίων Χανίων

  71. 16/04 07:00

    Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι επιλογή – είναι προϋπόθεση για τον ελληνικό τουρισμό

  72. 16/04 06:10

    Υπουργείο Τουρισμού | Λευκή Βίβλος για τον τουριστικό μετασχηματισμό- διαγωνισμός 766.000 ευρώ

  73. 16/04 06:05

    Ερέτρια: Παραθαλάσσιος παράδεισος για τις διακοπές του Πάσχα

  74. 15/04 23:15

    Κυβερνητικές δεσμεύσεις για την άμεση λειτουργία του Μετρό στην Καλαμαριά

  75. 15/04 16:15

    Πάσχα στη Σύρο, Πάρο, Κίμωλο και Αλόννησο | Τι λένει στο ΤΝ φορείς των νησιών

  76. 15/04 15:51

    Παράδοση στα ψηλά βουνά: Ο στολισμός του Επιταφίου στο Οροπέδιο Λιμνάκαρου της Κρήτης

  77. 15/04 15:43

    Σταθερό το επενδυτικό ενδιαφέρον στον τουρισμό διεθνώς το α' τρίμηνο

  78. 15/04 15:19

    Επιβατική κίνηση α' τριμήνου | +9,1% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ, +6,5% σε όλα

  79. 15/04 14:48

    Πώς θα είναι ο κόσμος μας το 2035; - Διαβάστε τι απάντησαν οι μετέχοντες στο Φόρουμ των Δελφών

  80. 15/04 14:12

    Μ.Βρετανία | Η Ελλάδα και ο ΕΟΤ σε road show του Kuoni

  81. 15/04 13:58

    Η Norwegian Cruise Line βάφτισε το νέο της πλοίο- νέα αξιοθέατα στο ιδιωτικό νησί

  82. 15/04 13:45

    Θήρα: Καθαρίστρια σκοτώθηκε από πτώση αιωρούμενου κρεβατιού - Δήλωση Αντώνη Παγώνη

  83. 15/04 12:03

    Δήμος Αθηναίων: task force για την ανάδειξη και προστασία του ιστορικού κέντρου

  84. 15/04 11:49

    Τουρκικός τουρισμός 2025 | Στόχος τα 65 εκατ. τουρίστες με 64 δισ. δολ. έσοδα

  85. 15/04 11:33

    Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στη ΣΕΤΚΕ – Πρόεδρος ο Παναγιώτης Τοκούζης

  86. 15/04 11:21

    Η Airbus αποκαλύπτει τη νέα εμπειρία First Class στο A350-1000

  87. 15/04 10:57

    Deloitte: Νέα πρότυπα ηγεσίας - Οι παγκόσμιες τάσεις για το ανθρώπινο δυναμικό το 2025

  88. 15/04 10:52

    Νέες προοπτικές για τον τουρισμό στην Αττάλεια: Ο διεθνής αερολιμένας διπλασιάζει τη χωρητικότητά του

  89. 15/04 10:35

    Δήμος Σφακίων: Ασφαλέστερη και προσβάσιμη ξανά η διαδρομή Λύκος - Μάρμαρα

  90. 15/04 10:31

    Δυναμική παρουσία των Οινοποιών της Κρήτης στην έκθεση PROWEIN

  91. 15/04 08:43

    Γερμανικός Τύπος | «Προειδοποιήσεις» για τους τουρίστες στην Ελλάδα

  92. 15/04 07:55

    Πάρος | Η Μάνια Αμπατζή στο ΤΝ: Αισιοδοξιά για τη νέα σεζόν - Στοίχημα η επιμήκυνση της περιόδου

  93. 15/04 07:36

    Χερσόνησος: Στο μικροσκόπιο η παραγωγή αποβλήτων από ξενοδοχεία και νοικοκυριά - παρουσιάζεται μελέτη

  94. 15/04 07:27

    Δήμος Αθηναίων: Διαγωνισμός 1,75 εκατ. ευρώ για παροχή υπηρεσιών διαμονής σε ξενοδοχείο

  95. 15/04 07:07

    Με θετικό πρόσημο ξεκίνησαν οι τουριστικές αφίξεις της νέας χρονιάς στη Βόρεια Μακεδονία

  96. 15/04 06:30

    Ανοπαία Ατραπός: Αγώνας ορεινού τρεξίματος με ιστορική διαδρομή και αθλητικό ήθος

  97. 15/04 06:20

    Διαγωνισμός για την αναβάθμιση καταφυγίου τουριστικών σκαφών στα Νέα Μουδανιά

  98. 15/04 06:14

    Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης των δήμων Βέροιας, Νάουσας και Ζηρού

  99. 15/04 06:11

    Ακρόπολη | Οι ζώνες επισκεψιμότητας έγιναν... ουρές ταλαιπωρίας – Χάος πριν από την τουριστική έξαρση

  100. 14/04 20:43

    YOTEL: Οι Βρετανοί επιλέγουν τις πόλεις για το Πάσχα