Ακούμε τους νέους στον τουρισμό; Τι λένε οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακή αλυσίδα της Κω
- Της Άντας Καραγιάννη (*)
Στον τουρισμό εργάζονται πολλοί νέοι ως επί το πλείστον εποχικά. Συνήθως ξεκινούν για να βρουν απασχόληση τους καλοκαιρινούς μήνες, να συγκεντρώσουν εργασιακά ένσημα και ένα ποσόν για το χειμώνα που θα το χρησιμοποιήσουν για σπουδές, χαρτζιλίκι κλπ. Κάποιοι βλέπουν τον τουρισμό ως επαγγελματική καριέρα και κάποιοι ως ευκαιρία για εποχική εργασία. Πως όμως τους «βλέπει» ο κλάδος; Πόσο αλήθεια τους γνωρίζει; Ένα βήμα στην κατεύθυνση αυτή έκαναν τα Koullias Hotels στην Κω με γόνιμο διάλογο που ανέδειξε μεταξύ άλλων, πως σκέπτονται, τι τους προβληματίζει, τη συνεργασία με τους μεγαλύτερους και τι «θέλουν στη ζωή τους».
Κατά καιρούς διαβάζουμε στον τύπο ή σε σχόλια τις εντυπώσεις των νέων που εργάζονται στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό εν γένει, άλλοτε πολύ θετικές, άλλοτε λιγότερο, ενίοτε και αρνητικές. Κάποιος έμπειρος αντιλαμβάνεται πίσω από τα λεγόμενά τους, την κουλτούρα της επιχείρησης, τη στήριξη που τους παρέχεται, αν το εργασιακό περιβάλλον είναι ελκυστικό για τους νέους ανθρώπους κλπ.
Είναι γνωστό ότι η εποχική τουριστική λειτουργία των ξενοδοχείων χαρακτηρίζεται από μεγάλη πίεση στην προσπάθεια να πετύχει στόχους για την επιβίωση, την ανάπτυξη της επιχείρησης, δύσκολους ανάλογα με τις εκάστοτε συγκυρίες. Η διοίκηση και τα στελέχη είναι αφοσιωμένοι στα παραπάνω με προσανατολισμό την ικανοποίηση των επισκεπτών. Το αποτέλεσμα είναι να ξεφεύγουν από την προσοχή ενέργειες που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους νέους να επιλέξουν το χώρο επαγγελματικά, τους οποίους όμως ο κλάδος έχει μεγάλη ανάγκη. Ο COVID-19 κατέδειξε τις αντοχές του τουρισμού και το υψηλό επίπεδο ευθύνης, ανθεκτικότητας, συμμόρφωσης των επιχειρήσεων αλλά αντιστρόφως ανάλογα λειτούργησε ο φόβος που μείωσε σημαντικά την ελκυστικότητα του ξενοδοχειακού κλάδου για εργασία ειδικά στους νέους. Στη νέα πραγματικότητα, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη η εύρεση προσωπικού με εκπαιδευτικό υπόβαθρο και προθυμία για να κάνει δικές του τις αξίες της ελληνικής παραδοσιακής φιλοξενίας, την κουλτούρα του τόπου και να τα προσφέρει ενσυνείδητα στους επισκέπτες.
Είναι κοινή αντίληψη ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος θα εξελιχθεί και θα ωφεληθεί από την ένταξη νέων ατόμων στο δυναμικό του, ειδικά αν είναι καταρτισμένα ακόμη και από επιστημονικούς κλάδους που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μην έχουν σχέση με τον τουρισμό πχ φιλοσοφία, γεωπονική, στατιστική κλπ. Πολλοί νέοι επαγγελματίες χαρακτηρίζονται από νέες ιδέες, διαφορετικές πρακτικές, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, περιέργεια, ενδιαφέρον για απόκτηση γνώσης, άνεση με τις νέες τεχνολογίες και την ανάπτυξή τους, το ίδιο με τα κοινωνικά δίκτυα. Έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον που ταλανίστηκε από τις κρίσεις, είναι εξοικειωμένοι με τις μεταβολές, δεν τις φοβούνται, τις κοιτάζουν στα μάτια. Τα ξενοδοχεία με σταθερή κουλτούρα, ξεκάθαρες αξίες και προσανατολισμό, με επένδυση στην εκπαίδευση του προσωπικού, προσφέρουν ένα ιδανικό πλαίσιο για το ξεκίνημα καριέρας σε ένα περιβάλλον που προσφέρει υπηρεσίες και εμπειρίες διακοπών και έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, φιλοξενούμενο, εργαζόμενο, συνεργάτη. Κλασσικές αξίες όπως η ομαδικότητα, με μέλη ομάδας από διαφορετικές γενιές, οδηγούν σε ισορροπημένο και συνάμα δυναμικό επαγγελματικό περιβάλλον ανοικτό στην καινοτομία, με πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό και βήμα στους νέους για προτάσεις, ιδέες, εξέλιξη και ανάπτυξη.
Για να κερδίσουν τα ξενοδοχεία νεαρά σε ηλικία στελέχη, προσπαθούν να κερδίσουν το ενδιαφέρον, στη συνέχεια την εμπιστοσύνη τους και τέλος την προτίμησή τους. Το θέμα προσέγγισαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο τα Koullias Hotels που επιχειρούν στην Κω. Η γενική διευθύντρια κυρία Ελένη Μπάση, γνωστή για την αμεσότητα, την κατ’ ιδίαν εξέταση κάθε θέματος, την εις βάθος ανάλυση, οργάνωσε ειδικές συναντήσεις τον προηγούμενο μήνα με τους νέους 17 έως 30 ετών που εργάζονται στα ξενοδοχεία του ομίλου για να συζητήσει και να γνωρίσει τα θέματα που απασχολούν τη νεολαία σχετικά με την εργασία, τη συνεργασία με την μεγαλύτερη γενιά, τους προβληματισμούς και τους στόχους τους.
Η κυρία Ελένη Μπάση με την υποδιευθύντρια του Ομίλου κυρία Φωτεινή Αγγελίδου, σε φιλική και ανοικτή συζήτηση, πραγματοποίησαν συναντήσεις με τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους ξεχωριστά σε κάθε ξενοδοχείο και έκαναν τις παρακάτω ερωτήσεις. Οι συμμετέχοντες απάντησαν αυθόρμητα και με μεγάλη ειλικρίνεια. Μετά από κάθε ερώτηση ακολουθούν οι απαντήσεις όπως δόθηκαν, και με τη σειρά που καταγράφηκαν χωρίς προτεραιότητα κλπ.
Πώς σχολιάζετε την εργασία με την μεγαλύτερη γενιά;
Απαντήσεις:
- Η μεγαλύτερη γενιά με τη συμπεριφορά της επιβάλλει τους δικούς της όρους, οι άνθρωποί της πολλές φορές φέρονται εγωιστικά, κάνουν εύκολα κριτική αλλά δύσκολα επιβραβεύουν
- Η επικοινωνία μαζί τους δεν είναι γρήγορη και αποτελεσματική
- Από τη μια δεν μεταδίδουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους και από την άλλη, δε δέχονται τις νέες ιδέες
- Οι μεγάλοι κατηγορούν τους νεώτερους ότι είναι αντιδραστικοί, δεν «ακούνε»
- Επιβάλλουν διαδικασίες αλλά δεν εξηγούν αναλόγως
- Μια μερίδα μεγαλύτερων συναδέλφων μοιράζεται γνώσεις πράγμα πολύ χρήσιμο για όλους και για την επιχείρηση
- Οι μεγαλύτεροι διαθέτουν την εμπειρία αλλά οι μικρότεροι τη φρεσκάδα και την ανάληψη του ρίσκου για αλλαγές
- Είναι διδακτικό να μεγαλώνεις πλάι σε μεγαλύτερα άτομα που επιθυμούν να μοιραστούν μαζί σου γνώση και εμπειρία
- Ο σεβασμός και από τις δύο πλευρές είναι το κλειδί της καλής συνεργασίας
- Οι μεγαλύτεροι ενίοτε απαιτούν το σεβασμό (λόγω ηλικίας).
Πού υστερεί κατά τη γνώμη σας η νέα γενιά;
Απαντήσεις
- Υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις χωρίς την καταβολή κόπου
- Παρατηρείται αρκετές φορές έλλειψη σεβασμού καθώς και θέματα συμπεριφοράς
- Ξοδεύουν πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Εθισμός στο διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες οι οποίες δε χρησιμοποιούνται πάντα ως εργαλείο στην εργασία τους
- Οι νέοι αρκετές φορές εμφανίζονται να είναι παρορμητικοί και αντιδραστικοί
- Η επικοινωνία γίνεται με ιδιαίτερο και συγκεκριμένο τρόπο, απουσιάζει όμως η πραγματική επαφή.
Τι κάνει τους νέους χαρούμενους;
Απαντήσεις:
- Τα μικρά, απλά πράγματα όπως, να μοιράζονται στιγμές με την οικογένεια
- Ένα καλομαγειρεμένο φαγητό
- Το να βρίσκονται με αγαπημένους ανθρώπους
- Το να ξυπνάς το πρωί και να έχεις την υγεία σου
- Τα ταξίδια
- Το να προσφέρεις βοήθεια
- Η απόκτηση γνώσεων
- Να κάνεις πράγματα που αγαπάς
- Ένα μήνυμα αγάπης από τον /την σύντροφο
- Οι στιγμές με τους φίλους
- Το κατοικίδιό τους
- Μια βόλτα στη θάλασσα
- Η δημιουργία ενός ωραίου πιάτου φαγητού
- Να θέτουν στόχους, να τους επιτυγχάνουν και αργά, σταθερά με τον τρόπο αυτό να χτίζουν το μέλλον τους.
ΕΡ. Ποια είναι τα όνειρά σας;
Απαντήσεις:
- Η δημιουργία οικογένειας
- Η επαγγελματική εξέλιξη σε συνδυασμό με την προσωπική ανάπτυξη (αυτοβελτίωση)
- Τα ταξίδια στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου
- Η επαγγελματική αποκατάσταση και σταθερότητα
- Η δημιουργία της δικής μου επιχείρησης
- Να ακολουθήσω το επάγγελμα που πραγματικά ονειρεύομαι
- Να βρίσκομαι σε εργασιακό περιβάλλον όπου θα νιώθω ότι προσφέρω και θα παράγω ικανοποιητικό και σημαντικό έργο
- Να ζήσω στο εξωτερικό για να αναπτύξω τον ορίζοντά μου, με νέες εμπειρίες και γνώσεις
Τι σας προβληματίζει σχετικά με το μέλλον σας;
Απαντήσεις:
- Οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας
- Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου
- Οι οικονομικοί πόροι δεν επαρκούν
- Η εργασία διεκπεραιώνεται απλά χωρίς πάθος
- Υπάρχουν στόχοι αλλά η εκπλήρωσή τους μοιάζει δύσκολη εξ’ αιτίας εμποδίων στον εργασιακό χώρο όπως η απουσία καινοτομίας
- Το μέλλον φαίνεται αβέβαιο η ανασφάλεια κυριαρχεί παράλληλα με τις ραγδαίες αλλαγές και την ευμεταβλητότητα
- Οι περιβαλλοντικές αλλαγές και κρίσεις, περιορίζουν τους πόρους
- Δεν εντοπίζονται εύκολα από την επιχείρηση τα άτομα που επιθυμούν να εξελιχθούν
- Υπάρχει αγωνία στους φοιτητές που εργάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες για την ολοκλήρωση των σπουδών τους έγκαιρα
- Να εντοπίσουν την κατάλληλη ευκαιρία που θα οδηγήσει στην εξέλιξή τους.
Σε συνέχεια της συζήτησης που αναπτύχθηκε ακολούθησαν Γενικές Τοποθετήσεις:
Γενικές Τοποθετήσεις:
- Η διαφορετικότητα στην εργασία χρειάζεται αποδοχή και ταπεινότητα εκ μέρους της διοίκησης
- Η ατομική αυτοβελτίωση οδηγεί στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη
- Η επικοινωνία, η κριτική σκέψη, η πρωτοβουλία συμβάλλουν στην επιτυχία της συνεργασίας
- Η τεχνολογία είναι χρήσιμο εργαλείο αλλά δεν αποτελεί λύση για όλα
- Ο χαρακτήρας του καθενός, το γνωστικό του επίπεδο, καθορίζουν τη συμπεριφορά του στον εργασιακό χώρο
- Ο δρόμος της εξέλιξης απαιτεί πειθαρχία και προσωπικές θυσίες
- Χρειάζεται εκατέρωθεν αποτελεσματική επικοινωνία για την επίτευξη υγιούς συνεργασίας
- Η αγάπη για το συνάνθρωπο λύνει πολλές διαφορές | Η διά βίου μάθηση δίνει ώθηση στην επαγγελματική εξέλιξη, αποτελεί επένδυση
- Οι δυσκολίες που συναντάμε στην πορεία μας συμβάλλουν στην ατομική μας βελτίωση και εξέλιξη
- Θέτω στόχους τους οποίους προσπαθώ να εκπληρώσω με επιμονή και υπομονή (δύο μεγάλες αρετές)
- Η καλή επικοινωνία είναι ατομικό προσόν και δε σχετίζεται απαραίτητα με τη γενιά
- Εργάζομαι σημαίνει παράγω έργο το οποίο μου δημιουργεί αίσθημα ευφορίας
Η κυρία Μπάση, γενική διευθύντρια την Koullias Hotels, συμπληρώνει: «Οι νέοι είναι σημαντικό δυναμικό στις επιχειρήσεις μας, επιδιώκουμε να τους κρατήσουμε κοντά μας στον τουρισμό. Για να ανταποκρίνονται, χρειάζεται να αφουγκραζόμαστε, να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα όνειρά τους, τις ιδέες τους γιατί μπορεί να μας δώσουν πολύ καλές λύσεις στην εργασία. Να ακούμε, να φροντίζει η διοίκηση για τη στέγασή τους, την εκπαίδευση, τα οικονομικά, παράλληλα με την υποστήριξη και ενθάρρυνση στην επαγγελματική τους πορεία».
Από την άλλη, πιστεύουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν ρόλο και λόγο καθώς φιλοξενούν στην πόλη νέους που μετακινούνται από τον τόπο κατοικίας τους. Είναι καλό να τους προσφέρουν ζεστή φιλοξενία σε όλα τα επίπεδα. Πολλές φορές στο νέο προορισμό δημιουργούν παράλληλα με την καριέρα και τον βιοπορισμό, την οικογένειά τους. Κάθε προορισμός είναι χρήσιμο να συνδράμει στις προσπάθειες των τουριστικών επιχειρήσεων αναδεικνύοντας και προβάλλοντας την ελκυστικότητα της περιοχής και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της. Είναι συνολικό το έργο της προσέλκυσης νέων στον κλάδο του τουρισμού, είναι δε σημαντικός ο σχεδιασμός υπηρεσιών που θα προσφέρουν για να είναι ικανοποιημένοι και να αποδώσουν δημιουργικά και με επιτυχία το έργο που αναλαμβάνουν.
(*) Η Άντα Καραγιάννη δραστηριοποιείται στο στρατηγικό μάρκετινγκ και μάνατζμεντ, με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο της Φιλοξενίας, έχοντας την εταιρεία Praxis Plus με έδρα τη Ρόδο.
- 1) Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία στη Χαλκιδική και στην Κω
- 2) Νέες δωρεές από ξενοδοχεία σε δομές υγείας
- 3) GBR Consulting | Ελληνικός τουρισμός 2024: Αυξημένα έσοδα κατά 10,8% είχαν τα ξενοδοχεία στο 9μηνο
- 4) Άδειες για χρήση νερού από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία σε Πιερία και ‘Άγιο Νικόλαο Κρήτης
05/11 15:22
Απογείωση επιβατών στο αεροδρόμιο της Αθήνας | +10% τον Οκτώβριο, +12,9% στο 10μηνο
05/11 15:07
Εντυπωσιακή η παρουσία της Ρόδου στην έκθεση World Travel Market 2024 του Λονδίνου
05/11 14:54
Eurocontrol | Εκτεταμένες καθυστερήσεις στις πτήσεις αυτό το καλοκαίρι
05/11 14:48
O νέος Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας για την Ευρώπη
05/11 13:39
05/11 11:22
Προβολή στην Ιαπωνία της ελληνικής κρουαζιέρας και του οινικού τουρισμού
05/11 11:16
05/11 11:12
Royal Caribbean: Αθήνα και Ελληνικά νησιά στα προγράμματα κρουαζιέρας του 2026
05/11 11:07
05/11 10:59
TOPOSOPHY - City Destinations Alliance | Η συμβολή των DMOs στην επίτευξη κοινωνικών στόχων
05/11 10:46
05/11 09:31
Λιμάνι Ηρακλείου | Ρεκόρ με πάνω από 500.000 επιβάτες κρουαζιέρας το 2024
05/11 07:59
Κύπρος | Η ροή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από το εξωτερικό ώθησε την ανάπτυξη
05/11 07:15
05/11 07:09
Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία στη Χαλκιδική και στην Κω
05/11 06:48
05/11 06:13
04/11 20:00
Γαστρονομικός τουρισμός | Η ΕΕ αναδεικνύει και προστατεύει 114 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα
04/11 17:25
Ξενοδοχεία | Απευθείας κρατήσεις: Ραγδαία αύξηση των πωλήσεων από κινητά – Οι νέες προκλήσεις
04/11 16:57
Διαβούλευση ΜΠΕ για κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου στην Κω
04/11 16:54
04/11 15:37
04/11 15:14
Διαγωνισμός για τη συντήρηση κρηπιδώματος του Παλαιού Λιμένα Μυκόνου
04/11 14:51
Τουρισμός | Oι Βρετανοί επέλεξαν Τουρκία το 2024 - πρώτη αγορά με 3,7 εκατ. αφίξεις στο 9μηνο (+17%)
04/11 14:30
ΕΟΤ Σκανδιναβίας: Προβολή της Ελλάδας στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Σουηδίας
04/11 14:05
FedHATTA/ HATTA: 1η Παγκόσμια Συνάντηση της WTAAA σε Αθήνα και Κρήτη στις 6-11 Νοεμβρίου
04/11 13:34
Ο Γερμανός Πρόεδρος πήρε μια γεύση από την πρωτοβουλία TUI Field to Fork στην Κρήτη
04/11 12:58
H Σκιάθος στον Ευρωπαϊκό χάρτη αειφόρου πολιτιστικού τουρισμού
04/11 12:32
Η μοναδικότητα της Τήλου μέσα από τη συνεργασία Marketing Greece και Δήμου
04/11 12:25
ΥΠΠΟ: Εγκρίθηκαν οι μελέτες για τον εκσυγχρονισμό του Μουσείου Ζακύνθου
04/11 11:47
Τουρισμός | 2,7 εκατομμύρια επισκέπτες επέλεξαν την Τουρκία για ψώνια στο 9μηνο- πόσα ξόδεψαν
04/11 11:38
Transavia France: Νέες προσθήκες Ελληνικών προορισμών το καλοκαίρι του 2025
04/11 11:36
Αναπτυξιακός Νόμος | Εγκρίθηκαν 162 επενδύσεις στον τουρισμό
04/11 10:35
Aegean Airlines: Διευρύνεται η χειμερινή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Άμστερνταμ μέσα στο καλοκαίρι
04/11 10:31
ΗΠΑ | Recommend Awards 2024: Η Ελλάδα δεύτερος καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός
04/11 07:17
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Eκπόνηση μελέτης για τον θαλάσσιο τουρισμό
04/11 07:13
04/11 07:11
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Δράσεις ανάδειξης μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων
04/11 07:05
04/11 07:01
03/11 07:37
03/11 06:25
02/11 20:52
02/11 20:32
GBR Consulting | Ελληνικός τουρισμός 2024: Αυξημένα έσοδα κατά 10,8% είχαν τα ξενοδοχεία στο 9μηνο
02/11 12:16
Η Ryanair μειώνει τις πτήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2025 λόγω αύξησης φόρου
02/11 07:24
02/11 06:27
Στον Πειραιά το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας
01/11 18:30
Thessaly Evros Pass: Αυξάνονται τα ποσά των άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών για τη Φάση 3
01/11 18:24
01/11 18:16
Ο τουρισμός στην Αθήνα | Για πέμπτο, συνεχόμενο, μήνα μειώθηκε η πληρότητα στα ξενοδοχεία
01/11 14:46
H Booking.com βοηθά τα συνεργαζόμενα καταλύματα να λάβουν αναγνωρισμένη πιστοποίηση βιωσιμότητας
01/11 14:25
01/11 11:57
Business Insider | H Ίος ανάμεσα στα 100 πιο όμορφα και αυθεντικά νησιά του κόσμου
01/11 11:23
Σύντομα θα αντιμετωπίσουμε μια κρίση χωρητικότητας στις αερομεταφορές
01/11 10:36
Τουρισμός | ForwardKeys: Πώς οι προορισμοί θα αντιμετωπίσουν την εποχικότητα
01/11 10:16
Ισπανικός τουρισμός 2024 | Νέο ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων τον Σεπτέμβριο και το 9μηνο
01/11 10:01
Τουρκικός τουρισμός 2024 | 49,2 εκατ. επισκέπτες, 47 δισ.δολ. τα έσοδα στο 9μηνο
01/11 06:24
Άδειες για χρήση νερού από γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία σε Πιερία και ‘Άγιο Νικόλαο Κρήτης
01/11 06:22
01/11 06:20
Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες μπροστά από ξενοδοχεία σε Καμένα Βούρλα και Ουρανούπολη
01/11 06:18
01/11 06:16
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ετοιμάζεται Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Τουρισμού
31/10 21:02
Τουρισμός | Νομοσχέδιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση με προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας
31/10 16:48
Οι δράσεις και οι νέες πρωτοβουλίες της Marketing Greece για την ενδυνάμωση του brand Ελλάδα
31/10 15:24
Weekend in Tweed: Οι Σπέτσες κατακλύστηκαν από κλασικά ποδήλατα και vintage εμφανίσεις
31/10 15:14
Έκθεση για την προβολή και προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας
31/10 14:37
Telegraph Travel | «Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία στον Κόσμο» η Emirates
31/10 11:17
31/10 10:48
Αξιοπιστία και ασφάλεια online στα ταξίδια στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
31/10 10:32
31/10 06:58
Αξιοποίηση της τοποθεσίας Καταρράκτες στην περιοχή Ποτάμι της Σάμου
31/10 06:54
Δωρεές έργων τέχνης στη Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη
31/10 06:05
31/10 06:02
31/10 05:09
Αλβανία: Επενδυτικό πρότζεκτ για τη δημιουργία του σημαντικότερου κέντρου εκθέσεων στα Βαλκάνια
30/10 22:06
Τουρισμός | Το απίστευτο τεστ της ΙΑΤΑ: προ των θυρών το απόλυτο ψηφιακό αεροπορικό ταξίδι
30/10 15:19
Μονοπάτια «Στα χνάρια του Ασκληπιού» για περίπατο και ποδηλασία στον Δήμο Τρικκαίων
30/10 14:42
Στην τελική ευθεία η Μαρίνα Μεγάλων Σκαφών (mega yacht) στην Κέρκυρα
30/10 14:03
30/10 12:59
30/10 12:35
30/10 12:15
Υπερτουρισμός, Φέρουσα Ικανότητα Προορισμών και Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό
30/10 11:50
30/10 11:34
Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου - Πράσινος προορισμός η Κρήτη, ο πρώτος στόχος
30/10 11:07
Voucher τουρισμού | Εκπαιδευτικό επίδομα 1250€ για 250 ώρες κατάρτισης εξ αποστάσεως
30/10 10:48
Ο ταξιδιωτικός τομέας υστερεί στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης
30/10 10:15
Βιώσιμος τουρισμός | Ο Dertour αναδεικνύει καταλύματα και περιηγήσεις με πιστοποίηση αειφορίας
30/10 10:03
ΞΕΕ | Δεν είναι ξενοδοχείο το κατάλυμα στο Αμύνταιο με τη δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα
30/10 09:56
Ο πρώην υπουργός Τουρισμού υποψήφιος για Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
30/10 09:38
30/10 07:38
Εργασίες αποκατάστασης σε διατηρητέο κτήριο με χρήση ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη
30/10 07:37
Χαλκίδα: Τουριστική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και εκτάσεων του πρώην εργοστασίου ΣΕΛΜΑΝ
30/10 07:31
Κηφισιά: Θετική γνωμοδότηση για χρήση Γραφείων σε διατηρητέο (ξενοδοχείο ΠΑΛΛΑΣ)
30/10 07:30
30/10 07:26
Δήμος Γορτυνίας: Αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων Καταδυτικού Τουρισμού
29/10 15:14
29/10 14:43
29/10 13:56
Η Κρήτη και ο Νίκος Καζαντζάκης συνάντησαν τη Νέα Υόρκη και το Νέο Κόσμο
29/10 13:50
Ε.Ξ. Μαγνησίας | Έκκληση στα μέλη για μαζική συμμετοχή στις εκλογές για νέο Δ.Σ.
29/10 13:43
H Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα θεσμικός υποστηρικτής του 41ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας
Άδειες για γεώτρηση και χρήση νερού σε ξενοδοχεία στη Χαλκιδική και στην Κω
Λιμάνι Ηρακλείου | Ρεκόρ με πάνω από 500.000 επιβάτες κρουαζιέρας το 2024
Γαστρονομικός τουρισμός | Η ΕΕ αναδεικνύει και προστατεύει 114 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα
Κύπρος | Η ροή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από το εξωτερικό ώθησε την ανάπτυξη
Ξενοδοχεία | Απευθείας κρατήσεις: Ραγδαία αύξηση των πωλήσεων από κινητά – Οι νέες προκλήσεις
Διαβούλευση ΜΠΕ για κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου στην Κω
Τουρισμός | Oι Βρετανοί επέλεξαν Τουρκία το 2024 - πρώτη αγορά με 3,7 εκατ. αφίξεις στο 9μηνο (+17%)
Royal Caribbean: Αθήνα και Ελληνικά νησιά στα προγράμματα κρουαζιέρας του 2026
Προβολή στην Ιαπωνία της ελληνικής κρουαζιέρας και του οινικού τουρισμού
TOPOSOPHY - City Destinations Alliance | Η συμβολή των DMOs στην επίτευξη κοινωνικών στόχων
Ο Γερμανός Πρόεδρος πήρε μια γεύση από την πρωτοβουλία TUI Field to Fork στην Κρήτη
Διαγωνισμός για τη συντήρηση κρηπιδώματος του Παλαιού Λιμένα Μυκόνου
FedHATTA/ HATTA: 1η Παγκόσμια Συνάντηση της WTAAA σε Αθήνα και Κρήτη στις 6-11 Νοεμβρίου
ΕΟΤ Σκανδιναβίας: Προβολή της Ελλάδας στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Σουηδίας
Αναπτυξιακός Νόμος | Εγκρίθηκαν 162 επενδύσεις στον τουρισμό
Transavia France: Νέες προσθήκες Ελληνικών προορισμών το καλοκαίρι του 2025
Τουρισμός | 2,7 εκατομμύρια επισκέπτες επέλεξαν την Τουρκία για ψώνια στο 9μηνο- πόσα ξόδεψαν
( 0 )