Ξενοδοχεία: 3 μαθήματα από τον κλάδο της γαστρονομίας για πιο καινοτόμα μοντέλα με κοινωνικό αντίκτυπο
Η ξενοδοχειακή βιομηχανία μπορεί να επωφεληθεί από τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα που εφαρμόζονται στη γαστρονομία, στις προσπάθειές της να δημιουργήσει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Στο πλαίσιο αυτό, η καθηγήτρια Εταιρικής Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας στο EHL Hospitality Business School, Margarita Cruz, παρουσιάζει τα τρία μαθήματα που μπορούν να πάρουν τα ξενοδοχεία από τον κλάδο της γαστρονομίας με σκοπό να εμπλουτίσει την εμπειρία επισκεπτών αλλά και τους δεσμούς της με την τοπική κοινότητα και να οδηγηθεί σε θετικές αλλαγές, δεδομένης της τάσης των σύγχρονων ταξιδιωτών να δίνουν προτεραιότητα στην αειφορία και την κοινωνική υπευθυνότητα.
1. Έμφαση στις τοπικές και αειφόρες προμήθειες | Ο κλάδος της γαστρονομίας δίνει ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στις τοπικές προμήθειες, τονίζοντας τη σημασία των φρέσκων, εποχιακών συστατικών, ενώ στηρίζει τους τοπικούς αγρότες και προμηθευτές. Είναι μια πρακτική που παρατηρείται από την Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και τη Βόρεια Αμερική. Για παράδειγμα, το παγκοσμίου φήμης εστιατόριο στη Δανία, Noma, παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικές και βιώσιμες πρακτικές ενισχύουν την γευστική εμπειρία ενώ έχουν και αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κοινότητα. Το Noma προμηθεύεται συστατικά από τοπικές φάρμες και τροφοσυλλέκτες, μειώνοντας τα αποτυπώματα άνθρακα και ενισχύοντας τους δεσμούς της κοινότητας. Το Gustu στη Βολιβία αναβιώνει τοπικά και αρχαία συστατικά για να αναπτύξει ένα μοντέλο εκλεκτής εστίασης ενώ παράλληλα εκπαιδεύει τις τοπικές κοινότητες με σκοπό να αναπτύξει μια νέα γενιά σεφ. Στις ΗΠΑ, το Blue Hill στο Stone Barns αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης γεωργικής πρωτοβουλίας που όχι μόνο δίνει έμφαση στην τοπική προμήθεια αλλά εκπαιδεύει και τους επισκέπτες σχετικά με τις πρακτικές βιώσιμης καλλιέργειας. Συνεργάζεται στενά με ντόπιους αγρότες, διασφαλίζοντας ότι το μενού αντικατοπτρίζεται η εποχική διαθεσιμότητα ενώ υποστηρίζει την τοπική οικονομία.
Τα ξενοδοχεία μπορούν να υιοθετήσουν στρατηγικές τοπικών προμηθειών, ειδικά στην προσφορά τροφίμων και ποτών. Σε συνεργασία με κοντινές φάρμες και παραγωγούς, μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες την αυθεντική τοπική κουζίνα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων από τις μεταφορές. Αυτή η πρακτική έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ικανοποίηση και αφοσίωση των επισκεπτών, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν όλο και περισσότερο βιώσιμες και αυθεντικές εμπειρίες. Επιπλέον, τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης τοπικών υλικών στην επίπλωση, τα κλινοσκεπάσματα, τα διακοσμητικά και τα υλικά κατασκευών.
2. Συνεργασία με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς | Η συνεργασία είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της γαστρονομικής βιομηχανίας, όπου πολλά εστιατόρια συνεργάζονται με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την αντιμετώπιση πιεστικών κοινωνικών ζητημάτων, όπως το επισιτιστικό και οι άστεγοι. Το Comida Para Todos στη Χιλή δείχνει πώς πρωτοβουλίες τροφίμων μπορούν να προσφέρουν γεύματα, ενώ δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης προς όφελος τόσο της κοινότητας όσο και των επιχειρήσεων που συμμετέχουν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το The Real Junk Food Project, είναι μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία όπου τα εστιατόρια και οι καφετέριες συνεργάζονται για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων προετοιμάζοντας γεύματα από δωρεές πλεονάζοντος φαγητού. Αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο αντιμετωπίζει την επισιτιστική ανασφάλεια, αλλά και ευαισθητοποιεί την κοινότητα σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων.
Η ξενοδοχειακή βιομηχανία μπορεί να αναπτύξει παρόμοιες συνεργασίες συνεργαζόμενη με τοπικούς οργανισμούς για την υλοποίηση προγραμμάτων που υποστηρίζουν ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Για παράδειγμα, το The Hoxton Hotel στο Λονδίνο συνεργάζεται με τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις παρέχοντας επαγγελματική κατάρτιση και ευκαιρίες απασχόλησης σε άστεγους. Συμμετείχε επίσης στην πρωτοβουλία Stay the Night, σύμφωνα με την οποία τα ξενοδοχεία προσφέρουν δωμάτια σε άστεγους σε περιόδους εκτός αιχμής.
3. Καταγραφή του αντίκτυπου | Μία από τις προκλήσεις της υιοθέτησης πρακτικών βιωσιμότητας είναι η ακριβής μέτρηση του αντικτύπου που έχουν. Στη γαστρονομία, γαστρονομικά προγράμματα που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων συχνά μετρούν την επιτυχία μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας ή της απόκτησης δεξιοτήτων. Το World Central Kitchen, το οποίο ιδρύθηκε από τον σεφ José Andrés, μετρά τον αντίκτυπό του αξιολογώντας τον αριθμό των γευμάτων που σερβίρονται και τις κοινότητες στις οποίες φθάνουν κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης καταστροφών. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για να βελτιώνουν συνεχώς τα προγράμματα και να επεκτείνουν την απήχησή τους.
Τα ξενοδοχεία μπορούν να υιοθετήσουν παρόμοιο πλαίσιο στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών τους προγραμμάτων. Με την εφαρμογή ισχυρών μετρήσεων για την αξιολόγηση της συμβολής τους στην ευημερία της κοινότητας, τα ξενοδοχεία μπορούν να διασφαλίζουν ότι οι πρωτοβουλίες τους ευθυγραμμίζονται τόσο με τους εταιρικούς στόχους όσο και με τις κοινωνικές ανάγκες. Επιπλέον, οι επωνυμίες ξενοδοχείων που επιθυμούν να συνδέσουν τους επισκέπτες με τις τοπικές κοινότητες μέσω κοινωνικών έργων μπορούν επίσης να μετρούν τον αντίκτυπο που έχουν, εξετάζοντας τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τον χρόνο που αφιερώνουν στην κοινότητα και τις δωρεές. Για παράδειγμα, η Accor έχει καθιερώσει συγκεκριμένα κριτήρια για τη μέτρηση της επιτυχίας των πρωτοβουλιών κοινωνικού αντίκτυπου, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινότητες, ο αριθμός των δικαιούχων που εξυπηρετούνται μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και ο αριθμός των συνεργασιών με τις τοπικές κοινότητες.
- 1) Ξενοδοχεία | Φτηνότερες έως και 52% οι τιμές για κρατήσεις μέσω smartphone στις πλατφόρμες!
- 2) Ο ξενοδοχειακός Όμιλος Sani/Ikos συμμετείχε στην Εβδομάδα για το Κλίμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
- 3) 'Ανοιξε το πρώτο ξενοδοχείο Trademark Collection by Wyndham στην Άγκυρα
- 4) Condé Nast Traveler | Tο Sani Resort κορυφαίο θέρετρο στην Ευρώπη - 3 σημαντικές διακρίσεις για τα Sani/Ikos
10/10 13:04
10/10 11:55
10/10 11:32
Γερμανικός Τύπος | Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το νέο τέλος στις κρουαζιέρες
10/10 11:02
Ethiopian Airlines: Περισσότερες πτήσεις Αντίς Αμπέμπα – Αθήνα από το Δεκέμβριο
10/10 10:43
10/10 09:47
Qantas | Οι επιβάτες έβλεπαν επί 40 λεπτά ταινία για ενήλικες - "Συγγνώμη" ζήτησε η εταιρεία
10/10 09:13
Στρατηγικό σχέδιο, με πλάνο δράσεων, για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης
10/10 07:00
10/10 07:00
10/10 07:00
10/10 07:00
Δήμος Ωραιοκάστρου | Γεφύρωση συνόρων μέσω του Τουρισμού χωρίς αποκλεισμούς
10/10 07:00
Η Coffee Berry στη Ρουμανία, μετά την Γρηγόρης Μικρογεύματα και την Mikel
09/10 20:08
09/10 15:54
09/10 15:41
«Κρήτη. Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» | Αρναουτάκης: Η Κρήτη επενδύει στη γαστρονομία της
09/10 15:38
09/10 13:20
09/10 12:29
09/10 12:05
09/10 11:21
09/10 10:50
09/10 10:50
ΤUI: Γάμοι ομόφυλων στην Ελλάδα το 2026 | Πρόωρες κρατήσεις με "χιλιάδες" δωρεάν θέσεις για παιδιά
09/10 10:43
ΕΕ: Βοήθεια 105 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία
09/10 09:45
09/10 07:19
09/10 07:17
Μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Χίου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την τουριστική ανάπτυξη
09/10 07:12
09/10 07:04
08/10 17:34
Η Όλγα Κεφαλογιάννη άνοιξε τις εργασίες του ετήσιου Συνεδρίου της ΑΒΤΑ στο Costa Navarino
08/10 17:22
08/10 16:23
Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων | Μέση Ανατολή και τέλος κρουαζιέρας στο επίκεντρο των συζητήσεων
08/10 16:18
Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα στο αεροδρόμιο της Αθήνας την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
08/10 15:12
Βρετανικός τουρισμός | Αυτή είναι η χωρητικότητα θέσεων των τουρ οπερέιτορ για το 2025
08/10 15:03
Athens Film Office | Συναντήσεις με παραγωγούς και σεναριογράφους από όλο τον κόσμο
08/10 11:44
08/10 11:34
Τουρισμός | CBRE: Επιβραδύνεται η ζήτηση για τα ταξίδια των Αμερικανών στην Ευρώπη
08/10 11:16
Ρώμη | Όριο στους επισκέπτες της Φοντάνα ντι Τρέβι - σε καλάθι τα κέρματα
08/10 10:35
Ξενοδοχεία | Φτηνότερες έως και 52% οι τιμές για κρατήσεις μέσω smartphone στις πλατφόρμες!
08/10 10:09
Τουρισμός | Ryanair: Μόνο μέσω εφαρμογής το check-in - καταργούνται τα γκισέ στα αεροδρόμια
08/10 08:27
Τουρισμός | Ποιοι τοποθετήθηκαν προϊστάμενοι στα Γραφεία ΕΟΤ Κάτω Χωρών και Πολωνίας
08/10 07:36
Συνέδριο Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων στη Νίσυρο
08/10 07:34
08/10 07:15
08/10 06:44
ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης για σημαντικούς Σέρβους Τour Operators σε Πρέβεζα και Μετέωρα
08/10 06:42
Kithaironas Trail: Αγώνας ορεινού τρεξίματος στο μυθικό βουνό
07/10 16:47
Ο HAPCO υποστηρίζει την καμπάνια της IAPCO ''Unlocking Excellence''
07/10 15:44
07/10 15:26
Έναρξη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο
07/10 15:00
Έως τις 10 Οκτωβρίου η προθεσμία αιτήσεων για τη ΣΑΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας
07/10 14:02
«Ημέρες Καριέρας» ΔΥΠΑ στην Αθήνα 18-19 Οκτωβρίου | 190 επιχειρήσεις με 6.000 θέσεις εργασίας
07/10 12:09
07/10 11:55
07/10 11:21
Club Med Gregolimano | Eπίσημα εγκαίνια μετά την επένδυση ανακαίνισης ύψους 30 εκατ. ευρώ
07/10 10:33
Ισπανικός τουρισμός | 64,3 αφίξεις στο 8μηνο, 86,5 δισ. ευρώ οι τουριστικές δαπάνες
07/10 09:53
Ο ξενοδοχειακός Όμιλος Sani/Ikos συμμετείχε στην Εβδομάδα για το Κλίμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
07/10 07:54
07/10 06:59
07/10 06:09
Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Ανηλίου
07/10 06:05
Ανάδειξη και επανάχρηση του Αρχοντικού Νοταρά στα Άνω Τρίκαλα Ξυλοκάστρου
07/10 06:01
06/10 07:11
Ο δήμος Αιγιαλείας στη Γενική Συνέλευση Iter Vitis στη Μολδαβία
06/10 07:01
Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Βουνού και του Δάσους στο Ελατοχώρι Πιερίας
05/10 11:45
Τουρισμός | Accor: Η πιστοποίηση βιωσιμότητας είναι αναγκαία και προσθέτει αξία
05/10 11:09
ACI Europe | +18,7% η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα τον Αύγουστο - πλήρης ανάκαμψη στην Ευρώπη
05/10 10:49
Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας στη Λάρισα
05/10 10:39
04/10 16:29
04/10 14:47
Τουρκία: Ρωσία και Γερμανία οι μεγαλύτερες αγορές για τον τουρισμό το α’ 8μηνο
04/10 14:29
American Express Travel: Ένα Ελληνικό νησί στους 10 «καυτούς» προορισμούς των Αμερικανών για το 2025
04/10 13:48
GReco Islands: Βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη για 39 μικρά νησιά
04/10 13:22
04/10 12:08
Uber | Ρεκόρ ανάπτυξης την τουριστική περίοδο 2024 στην Ελλάδα, +47% στην Αθήνα
04/10 12:01
Ε.Ξ. Ρόδου | Συνάντηση για τα προβλήματα των ξενοδοχείων σε Ιξιά & Ιαλυσός / Κρεμαστή
04/10 11:45
Ο ΕΟΤ καλύτερος Οργανισμός Τουρισμού 2024 στη βρετανική αγορά
04/10 10:56
Ελληνικές περιφέρειες προβάλλονται στην Τουρκία - εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη
04/10 10:43
Απογείωση της αεροπορικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Σεπτέμβριο και το 9μηνο
04/10 10:21
Deloitte | 8 παγκόσμιες τάσεις διαμορφώνουν τη «δημόσια διοίκηση του μέλλοντος»
04/10 10:04
04/10 09:52
Στενότερη τουριστική συνεργασία Ελλάδας- Ιταλίας | Συνάντηση Κεφαλογιάννη με τον Πρέσβη της Ιταλίας
04/10 06:14
Νέο λογότυπο για την καμπάνια τουριστικής προβολής της Λέσβου
04/10 06:12
04/10 06:11
04/10 06:02
Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας: Δωρεάν παραχώρηση χώρου για την ανάδειξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού
04/10 06:01
03/10 18:41
03/10 18:27
Ημερίδα | Ο Πειραιάς μπορεί να αποτελέσει αυτόνομο τουριστικό προορισμό
03/10 16:53
Η συγκλονιστική παράσταση «Σπυριδούλες» του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Θέατρο Καρέζη
03/10 15:38
03/10 14:43
03/10 13:58
ΥΠΠΟ: Σημαντική διεύρυνση μέχρι το 2027 του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου των Δελφών
03/10 13:42
Just Go! Holidays: Η Ελλάδα προστίθεται στα προγράμματα διακοπών του 2025
03/10 13:17
03/10 13:02
03/10 12:40
Τουρκικός τουρισμός | Νέο ρεκόρ αφίξεων στην Αττάλεια το 9μηνο- πρώτη εθνικότητα οι Ρώσοι
03/10 12:21
CNT: Αυτά είναι τα 14 καλύτερα οικογενειακά ξενοδοχεία στην Ελλάδα
03/10 12:06
Βρετανικός τουρισμός | Αυξάνουν τη χωρητικότητα για το 2025 οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορ
03/10 11:53
Ευρωβαρόμετρο: Η ακρίβεια η κύρια ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών
03/10 10:18
03/10 09:43
'Ανοιξε το πρώτο ξενοδοχείο Trademark Collection by Wyndham στην Άγκυρα
03/10 07:25
Έρευνα για τo προφίλ των τουριστών στην Κάρπαθο και για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη
Ethiopian Airlines: Περισσότερες πτήσεις Αντίς Αμπέμπα – Αθήνα από το Δεκέμβριο
Στρατηγικό σχέδιο, με πλάνο δράσεων, για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης
Γερμανικός Τύπος | Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το νέο τέλος στις κρουαζιέρες
Η Coffee Berry στη Ρουμανία, μετά την Γρηγόρης Μικρογεύματα και την Mikel
Qantas | Οι επιβάτες έβλεπαν επί 40 λεπτά ταινία για ενήλικες - "Συγγνώμη" ζήτησε η εταιρεία
Δήμος Ωραιοκάστρου | Γεφύρωση συνόρων μέσω του Τουρισμού χωρίς αποκλεισμούς
«Κρήτη. Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» | Αρναουτάκης: Η Κρήτη επενδύει στη γαστρονομία της
Τουρισμός | Ryanair: Μόνο μέσω εφαρμογής το check-in - καταργούνται τα γκισέ στα αεροδρόμια
ΤUI: Γάμοι ομόφυλων στην Ελλάδα το 2026 | Πρόωρες κρατήσεις με "χιλιάδες" δωρεάν θέσεις για παιδιά
ΕΕ: Βοήθεια 105 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία
( 0 )