Ξενοδοχεία: 3 μαθήματα από τον κλάδο της γαστρονομίας για πιο καινοτόμα μοντέλα με κοινωνικό αντίκτυπο

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία μπορεί να επωφεληθεί από τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα που εφαρμόζονται στη γαστρονομία, στις προσπάθειές της να δημιουργήσει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Στο πλαίσιο αυτό, η καθηγήτρια Εταιρικής Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας στο EHL Hospitality Business School, Margarita Cruz, παρουσιάζει τα τρία μαθήματα που μπορούν να πάρουν τα ξενοδοχεία από τον κλάδο της γαστρονομίας με σκοπό να εμπλουτίσει την εμπειρία επισκεπτών αλλά και τους δεσμούς της με την τοπική κοινότητα και να οδηγηθεί σε θετικές αλλαγές, δεδομένης της τάσης των σύγχρονων ταξιδιωτών να δίνουν προτεραιότητα στην αειφορία και την κοινωνική υπευθυνότητα.
1. Έμφαση στις τοπικές και αειφόρες προμήθειες | Ο κλάδος της γαστρονομίας δίνει ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στις τοπικές προμήθειες, τονίζοντας τη σημασία των φρέσκων, εποχιακών συστατικών, ενώ στηρίζει τους τοπικούς αγρότες και προμηθευτές. Είναι μια πρακτική που παρατηρείται από την Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και τη Βόρεια Αμερική. Για παράδειγμα, το παγκοσμίου φήμης εστιατόριο στη Δανία, Noma, παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικές και βιώσιμες πρακτικές ενισχύουν την γευστική εμπειρία ενώ έχουν και αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κοινότητα. Το Noma προμηθεύεται συστατικά από τοπικές φάρμες και τροφοσυλλέκτες, μειώνοντας τα αποτυπώματα άνθρακα και ενισχύοντας τους δεσμούς της κοινότητας. Το Gustu στη Βολιβία αναβιώνει τοπικά και αρχαία συστατικά για να αναπτύξει ένα μοντέλο εκλεκτής εστίασης ενώ παράλληλα εκπαιδεύει τις τοπικές κοινότητες με σκοπό να αναπτύξει μια νέα γενιά σεφ. Στις ΗΠΑ, το Blue Hill στο Stone Barns αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης γεωργικής πρωτοβουλίας που όχι μόνο δίνει έμφαση στην τοπική προμήθεια αλλά εκπαιδεύει και τους επισκέπτες σχετικά με τις πρακτικές βιώσιμης καλλιέργειας. Συνεργάζεται στενά με ντόπιους αγρότες, διασφαλίζοντας ότι το μενού αντικατοπτρίζεται η εποχική διαθεσιμότητα ενώ υποστηρίζει την τοπική οικονομία.
Τα ξενοδοχεία μπορούν να υιοθετήσουν στρατηγικές τοπικών προμηθειών, ειδικά στην προσφορά τροφίμων και ποτών. Σε συνεργασία με κοντινές φάρμες και παραγωγούς, μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες την αυθεντική τοπική κουζίνα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων από τις μεταφορές. Αυτή η πρακτική έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ικανοποίηση και αφοσίωση των επισκεπτών, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν όλο και περισσότερο βιώσιμες και αυθεντικές εμπειρίες. Επιπλέον, τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης τοπικών υλικών στην επίπλωση, τα κλινοσκεπάσματα, τα διακοσμητικά και τα υλικά κατασκευών.
2. Συνεργασία με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς | Η συνεργασία είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της γαστρονομικής βιομηχανίας, όπου πολλά εστιατόρια συνεργάζονται με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την αντιμετώπιση πιεστικών κοινωνικών ζητημάτων, όπως το επισιτιστικό και οι άστεγοι. Το Comida Para Todos στη Χιλή δείχνει πώς πρωτοβουλίες τροφίμων μπορούν να προσφέρουν γεύματα, ενώ δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης προς όφελος τόσο της κοινότητας όσο και των επιχειρήσεων που συμμετέχουν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το The Real Junk Food Project, είναι μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία όπου τα εστιατόρια και οι καφετέριες συνεργάζονται για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων προετοιμάζοντας γεύματα από δωρεές πλεονάζοντος φαγητού. Αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο αντιμετωπίζει την επισιτιστική ανασφάλεια, αλλά και ευαισθητοποιεί την κοινότητα σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων.
Η ξενοδοχειακή βιομηχανία μπορεί να αναπτύξει παρόμοιες συνεργασίες συνεργαζόμενη με τοπικούς οργανισμούς για την υλοποίηση προγραμμάτων που υποστηρίζουν ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Για παράδειγμα, το The Hoxton Hotel στο Λονδίνο συνεργάζεται με τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις παρέχοντας επαγγελματική κατάρτιση και ευκαιρίες απασχόλησης σε άστεγους. Συμμετείχε επίσης στην πρωτοβουλία Stay the Night, σύμφωνα με την οποία τα ξενοδοχεία προσφέρουν δωμάτια σε άστεγους σε περιόδους εκτός αιχμής.
3. Καταγραφή του αντίκτυπου | Μία από τις προκλήσεις της υιοθέτησης πρακτικών βιωσιμότητας είναι η ακριβής μέτρηση του αντικτύπου που έχουν. Στη γαστρονομία, γαστρονομικά προγράμματα που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων συχνά μετρούν την επιτυχία μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας ή της απόκτησης δεξιοτήτων. Το World Central Kitchen, το οποίο ιδρύθηκε από τον σεφ José Andrés, μετρά τον αντίκτυπό του αξιολογώντας τον αριθμό των γευμάτων που σερβίρονται και τις κοινότητες στις οποίες φθάνουν κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης καταστροφών. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για να βελτιώνουν συνεχώς τα προγράμματα και να επεκτείνουν την απήχησή τους.
Τα ξενοδοχεία μπορούν να υιοθετήσουν παρόμοιο πλαίσιο στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών τους προγραμμάτων. Με την εφαρμογή ισχυρών μετρήσεων για την αξιολόγηση της συμβολής τους στην ευημερία της κοινότητας, τα ξενοδοχεία μπορούν να διασφαλίζουν ότι οι πρωτοβουλίες τους ευθυγραμμίζονται τόσο με τους εταιρικούς στόχους όσο και με τις κοινωνικές ανάγκες. Επιπλέον, οι επωνυμίες ξενοδοχείων που επιθυμούν να συνδέσουν τους επισκέπτες με τις τοπικές κοινότητες μέσω κοινωνικών έργων μπορούν επίσης να μετρούν τον αντίκτυπο που έχουν, εξετάζοντας τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τον χρόνο που αφιερώνουν στην κοινότητα και τις δωρεές. Για παράδειγμα, η Accor έχει καθιερώσει συγκεκριμένα κριτήρια για τη μέτρηση της επιτυχίας των πρωτοβουλιών κοινωνικού αντίκτυπου, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινότητες, ο αριθμός των δικαιούχων που εξυπηρετούνται μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και ο αριθμός των συνεργασιών με τις τοπικές κοινότητες.
25/04 22:51
Επανέρχεται ο γαμήλιος τουρισμός στη Σαντορίνη | Αυξημένες κρατήσεις για το 2025 και 2026
25/04 20:58
Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού Βέροιας- Νάουσας | Συνεργασία με υπ.Τουρισμού
25/04 17:49
Πελοπόννησος | 65 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων
25/04 12:02
Destination by Hyatt | Ανοίγει το πολυτελές Zélia Halkidiki στην Κασσάνδρα
25/04 11:07
Olympic Holidays | Νέοι προορισμοί Κάρπαθος, Σίφνος και Αλβανία
25/04 11:01
Η Balkan Holidays σταματά τις συναλλαγές της στο Ηνωμένο Βασίλειο
25/04 10:50
Ο Πολωνός τουρ οπερέιτορ Itaka λανσάρει την αεροπορική επωνυμία Air 001
25/04 10:44
ΟΛΚΕ | Πάνω από 39.000 επισκέπτες στην Κέρκυρα το Πάσχα δια θαλάσσης
25/04 10:42
Γκρίνια για την εστίαση το Πάσχα στα Ιωάννινα – Κλειστά τα περισσότερα μαγαζιά
25/04 09:03
25/04 08:13
Η Γαστρονομική Κληρονομιά της Καλύμνου: Ανακαλύπτοντας Αυθεντικές Γεύσεις
25/04 08:06
Tμήμα του Φαληρικού Όρμου στην Περιφέρεια Αττικής για το Ανοικτό Πάρκο της Μεσογείου
25/04 07:57
25/04 07:55
Αρχαιολογικοί θησαυροί της Μακεδονίας στον φακό της Ιορδανίας
25/04 07:51
Ταξίδια εξοικείωσης για τουριστική προβολή της Αθήνας και της Σαντορίνης
25/04 07:44
25/04 07:09
25/04 07:05
Schauinsland-Reisen | Φθηνότερο all inclusive στην Τουρκία χωρίς αλκοόλ
25/04 06:10
Ξενοδοχεία | Σε φάση ανάπτυξης ο όμιλος Electra – Επενδύσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη & Κεφαλονιά
24/04 21:24
TUI | Ισχυρό άνοιγμα στην ελληνική αγορά το 2026 με 380 νέα ξενοδοχεία
24/04 18:35
24/04 15:25
MSC Cruises: Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με 6 κρουαζιερόπλοια
24/04 12:55
24/04 12:10
Νέα πολυτελής άφιξη στην Κρήτη | Ανοίγει στις 2 Ιουνίου το JW Marriott Crete Resort & Spa
24/04 11:46
24/04 11:26
Η ισπανική τηλεοπτική εκπομπή “Viajeros Cuatro” στην Κέρκυρα
24/04 11:15
Εγκαινιάζεται σήμερα το "Peloponnese Trails": Νέο δίκτυο μονοπατιών για βιώσιμο τουρισμό
24/04 10:59
Airbnb: Η τελική τιμή εμφανίζεται πλέον στις αναζητήσεις των καταλυμάτων
24/04 10:45
Nammos Resort AMAALA: Η ελληνική πολυτέλεια ταξιδεύει στην Ερυθρά Θάλασσα
24/04 10:39
Wyndham - Soliteight | 40 ξενοδοχεία Super 8 σε Ισπανία και Πορτογαλία
24/04 07:32
Έκθεση στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου από τη συλλογή του Αναστάσιου Λιάσκου
24/04 07:30
Βαλεαρίδες: Πώς ο «πράσινος» φόρος μπορεί να φέρει πίσω τους εργαζόμενους στον τουρισμό
24/04 07:15
Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης των δήμων Αργοστολίου, Ηγουμενίτσας και Κασσάνδρας
24/04 07:15
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Οι όροι παραχώρησης χώρων για εκδηλώσεις
24/04 07:10
Αποφάσεις για 6 ξενοδοχεία σε Ρόδο, Χαλκιδική, Κω, Ζάκυνθο και Κρήτη
24/04 07:05
24/04 06:51
O Δήμος Χανίων στο Φεστιβάλ «Από την Κρήτη στη Σίδη» στην Τουρκία
24/04 06:32
Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας στο Ελαφονήσι
24/04 06:10
Περιφέρεια Κρήτης | Διασύνδεση των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων με τους αρχαιολογικούς χώρους
24/04 06:05
Στην Τανζανία το Περιφερειακό Φόρουμ Γαστρονομικού Τουρισμού για την Αφρική
24/04 06:05
Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Δράσεις τουριστικής προβολής σε Πολωνία και Μέση Ανατολή
24/04 06:05
23/04 22:44
23/04 19:20
Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Ένας περίπατος πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας
23/04 18:20
Ρεκόρ συμμετοχών στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου ΑΤΗΕΝΑ | Χανιά 8 - 10 Μαΐου
23/04 15:57
Γαστρονομία με άρωμα Michelin στις πτήσεις Air France από ΗΠΑ
23/04 15:31
WTTC | Το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει τουριστικά έσοδα λόγω κυβερνητικών πολιτικών
23/04 15:13
23/04 14:45
Booking.com | Όχι στον περιορισμό των τουριστών, ναι σε επενδύσεις υποδομών
23/04 14:14
23/04 13:55
Στις τελευταίες θέσεις για Millennials η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Λευκωσία
23/04 13:49
Δυναμική παρουσία της Θεσσαλονίκης στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Τουρισμού στο Χονγκ Κονγκ
23/04 12:16
Αναπτυξιακός | τροποποίηση: 12 καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια
23/04 11:59
Κρουαζιέρα | Διπλασιάζει το μερίδιό της η Τουρκία, νέες ευκαιρίες για ελληνικά λιμάνια
23/04 11:26
23/04 10:47
ΣτΕ: Δικαίωση των διαχειριστών για το τέλος επιτηδεύματος ανά ακίνητο Airbnb
23/04 08:31
Από τα Φαλάσαρνα στο Ελαφονήσι: Ένας Μαγευτικός Δρόμος στη Δυτική Κρήτη
23/04 07:54
Καζίνο Ρόδου: Έγκριση για ξύλινη πλατφόρμα στην παραλία μπροστά από το Grande Albergo delle Rose
23/04 07:37
Επίσκεψη Χάρη Θεοχάρη στην Κροατία – Στο επίκεντρο ο βιώσιμος τουρισμός
23/04 07:05
Πώς να κάνετε το ChatGPT... τον καλύτερο πωλητή του ξενοδοχείου σας
23/04 06:51
Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης και προβολής των δήμων Πλατανιά, Ιεράπετρας και Αγίου Βασιλείου
23/04 06:47
Η Phāea στους ιδρυτικούς εταίρους της πρωτοβουλίας για τη διαχείριση αποβλήτων
23/04 06:46
23/04 06:39
Προετοιμασία του οικισμού Κιονίων για την τουριστική περίοδο: Ένα παράδειγμα προς μίμηση
23/04 06:25
Ενισχύσεις για την αναβάθμιση της τουριστικού καταφυγίου Αστακού και της Μαρίνας Αλίμου
23/04 06:10
Φρένο στα ακριβά ταξίδια των Αμερικανών: Ο φόβος ύφεσης αλλάζει τις συνήθειες
23/04 06:05
Περιφέρεια Αττικής | Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών
23/04 06:05
Η online φήμη καθορίζει την επιτυχία ενός ξενοδοχείου – Τι να κάνετε και τι να αποφύγετε
22/04 18:16
Oλοκληρώνεται η δράση της περιφέρειας Κρήτης «Πάμε για… Χόρτα»
22/04 18:10
Ελληνικός τουρισμός: Μείωση των εισπράξεων από Γαλλία και Γερμανία το α’ δίμηνο
22/04 14:52
22/04 14:26
Τουρισμός | Η νοσταλγία καθοδηγεί τις ταξιδιωτικές επιλογές των Βρετανών
22/04 14:10
«Η Τέχνη είναι η Γλώσσα μας»: Καμπάνια για τα 70 χρόνια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
22/04 13:48
ΕOT Κίνας | Β2Β συναντήσεις με τους t.os της Chengdu - Πτήσεις προς την Αθήνα τον Ιούνιο
22/04 11:59
Τουρισμός | Ρεκόρ στις πτήσεις με αερόστατο στην Τουρκία το 2024
22/04 11:47
Yπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο στο Theartemis Palace Hotel στο Ρέθυμνο - επίσκεψη Κεφαλογιάννη
22/04 10:29
Ταξίδια για όλα τα βαλάντια το 2025 | Οι 15 πιο φθηνές και οι 15 πιο ακριβές χώρες
22/04 09:32
Αποφάσεις για 7 ξενοδοχεία σε Ρόδο, Μύκονο, Κω, Κάρυστο, Σύβοτα και Αμφιλοχία
22/04 09:28
Δήμος Ζαγορίου: Συνεργασία με το Impact Hub Athens για βιώσιμο τουρισμό και καινοτομία στο Δεμάτι
22/04 07:21
Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης των δήμων Ξάνθης, Τοπείρου και Κιλκίς
22/04 07:10
22/04 07:00
Νέα ξενοδοχειακά openings για την DHR Services και την Domotel
22/04 06:50
22/04 06:45
Κως: Νέες διαφημιστικές καμπάνιες με Jet2 και National Geographic Traveller UK
22/04 06:42
22/04 06:19
Imbros Trail Run & Hike 2025: Αθλητικός φόρος τιμής στην Ιστορία των Σφακίων
22/04 06:05
Παγκόσμια αεροπορική κίνηση: Κοντά στο ορόσημο των 10 δισ. επιβατών
21/04 19:12
Θρησκευτικός τουρισμός | Το πανεπιστήμιο του Παλέρμο έρχεται στην Παναγία τη Ναυπακτιώτισσα
21/04 12:15
21/04 08:35
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο της Arabian Travel Market 2025
21/04 07:52
Τι αλλαγές φέρνει ο νέος κανονισμός για τις αποζημιώσεις πτήσεων στην ΕΕ
21/04 07:35
Μνημόνιο συνεργασίας Αναπτυξιακής Αθήνας με Πανεπιστήμιο Πειραιώς για τον τουρισμό
21/04 07:28
Ηχοπερίπατος στο γεωπάρκο της Σητείας: Μια διαφορετική εμπειρία εξερεύνησης στην Κρήτη
20/04 07:46
Ευρωπαίοι εργοδότες υπέρ της δημιουργίας «Δεξαμενής Ταλέντων της ΕΕ»
20/04 07:24
Ανάδειξη της Χίου και των ανθρώπων της μέσα από το "Ανάποδο Τάμα"
20/04 07:10
20/04 07:05
20/04 07:00
Πάσχα στη Μαγιόρκα: Όλα στα ύψη! | Πληρότητες, πτήσεις και τιμές υψηλής σεζόν
20/04 06:46
Η AEGEAN «απογειώνει» τη Λάρνακα με νέα απευθείας πτήση προς Ρώμη
19/04 21:21
AEGEAN, Olympic Air και SKY express μεταφέρουν το Άγιο Φως σε όλη την Ελλάδα
Nammos Resort AMAALA: Η ελληνική πολυτέλεια ταξιδεύει στην Ερυθρά Θάλασσα
Wyndham - Soliteight | 40 ξενοδοχεία Super 8 σε Ισπανία και Πορτογαλία
Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας στο Ελαφονήσι
Επανέρχεται ο γαμήλιος τουρισμός στη Σαντορίνη | Αυξημένες κρατήσεις για το 2025 και 2026
O Δήμος Χανίων στο Φεστιβάλ «Από την Κρήτη στη Σίδη» στην Τουρκία
Στην Τανζανία το Περιφερειακό Φόρουμ Γαστρονομικού Τουρισμού για την Αφρική
Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Ένας περίπατος πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας
Γαστρονομία με άρωμα Michelin στις πτήσεις Air France από ΗΠΑ
Η online φήμη καθορίζει την επιτυχία ενός ξενοδοχείου – Τι να κάνετε και τι να αποφύγετε
Δυναμική παρουσία της Θεσσαλονίκης στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Τουρισμού στο Χονγκ Κονγκ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου ΑΤΗΕΝΑ | Χανιά 8 - 10 Μαΐου
Η Phāea στους ιδρυτικούς εταίρους της πρωτοβουλίας για τη διαχείριση αποβλήτων
Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού Βέροιας- Νάουσας | Συνεργασία με υπ.Τουρισμού
Καζίνο Ρόδου: Έγκριση για ξύλινη πλατφόρμα στην παραλία μπροστά από το Grande Albergo delle Rose
Αποφάσεις για 7 ξενοδοχεία σε Ρόδο, Μύκονο, Κω, Κάρυστο, Σύβοτα και Αμφιλοχία
Κρουαζιέρα | Διπλασιάζει το μερίδιό της η Τουρκία, νέες ευκαιρίες για ελληνικά λιμάνια
Πελοπόννησος | 65 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων
TUI | Ισχυρό άνοιγμα στην ελληνική αγορά το 2026 με 380 νέα ξενοδοχεία
Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης και προβολής των δήμων Πλατανιά, Ιεράπετρας και Αγίου Βασιλείου
Αναπτυξιακός | τροποποίηση: 12 καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια
Yπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο στο Theartemis Palace Hotel στο Ρέθυμνο - επίσκεψη Κεφαλογιάννη
( 0 )