H σημασία της μουσικής στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία

H σημασία της μουσικής στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία

Λίγο πριν το lockdown της Μυκόνου στην καρδιά του καλοκαιριού και ελάχιστες μόνο ώρες πριν σιωπήσει η μουσική σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ, συναντήσαμε στο νησί των ανέμων και των θαυμάτων τον δημιουργό μουσικής ατμόσφαιρας, Γιάννη Μητσοκάπα,  έναν άνθρωπο που έχει εμβαθύνει στη σημασία που έχει η μουσική σε όλες τις εκφράσεις της ζωής μας,  πόσο μάλλον όταν επιλεγμένες μελωδίες συνοδεύουν αρμονικά τη φιλοξενία και τη γαστρονομία, προσθέτοντας ανεκτίμητη αξία στην ταξιδιωτική εμπειρία.

Μέσα από την, ενδιαφέρουσα διαδρομή του στα μουσικά πράγματα, ο Γιάννης Μητσοκάπας έχει προσθέσει τη δική του, μοναδική «παρτιτούρα» στην εξέλιξη των ακουσμάτων στην Ελλάδα. Και κάπως έτσι, ξεκίνησαν όλα…

Μουσική: Πώς το πάθος για τη δημιουργία, έγινε τρόπος ζωής

Η ιστορία του όπως μας τη διηγείται έχει ως εξής:

Ξεκίνησα να παίζω μουσική, να έχω την πρώτη μου επαφή, όπως όλοι οι έφηβοι φαντάζονται,  από μικρή ηλικία, στις πρώτες μου επαφές με τα πάρτι αναφέρει ο κ. Μητσοκάπας.

Τότε είχαμε τα κασετόφωνα, οπότε γράφαμε κασέτες, συζητούσαμε το πώς θα ετοιμάσουμε τις μουσικές μας κι εμένα μου άρεσε πολύ η όλη διαδικασία. Έτσι έγινε η αρχή...

Στη Θεσσαλονίκη, με πήγαινε ο πατέρας μου στην Crypton, εκεί με μάθαινε να παίζω μουσική ο Γιάννης ο Γαλάκος, μεγάλη φυσιογνωμία της εποχής. Αργότερα, μετά τον σεισμό του 1978, πήγαμε στην Κατερίνη. Εκεί γνώρισα έναν απίστευτο άνθρωπο, τον Μιχάλη τον Μαλαματίδη, ο οποίος είχε το ιστορικό Michel στην Πλάκα Λιτοχώρου, στην παραλία του Ολύμπου. Με τον Μιχάλη, γρήγορα αποκτήσαμε πολύ στενούς δεσμούς, γίναμε μάλιστα και κουμπάροι. Στην αρχή της γνωριμίας μας λοιπόν, εφόσον η μουσική ήταν ουσιαστικά το χόμπι μου, μου πρότεινε να παίξω στο Cherry, ένα από τα πρώτα μπαρ της εποχής.  Τότε, δεν είχαμε και τα μέσα που έχουμε τώρα, όπως υπολογιστές και internet, είχαμε μόνο ένα πικάπ και ένα κασετόφωνο. Άρα έπρεπε από τη συλλογή των βινυλίων μας, να γράφουμε κασέτες για να μπορούμε να κάνουμε τις μίξεις, να μην υπάρχουν κενά μεταξύ των κομματιών. Στη συνέχεια, με τον Μιχάλη κάναμε μία αλυσίδα μαγαζιών στην Πιερία, φτιάξαμε ένα πολύ μεγάλο beach bar, τον Μύλο, ενώ ο χειμερινός μας χώρος στεγαζόταν σε έναν τριώροφο, παλιό μύλο.

Το πρώτο δικό μου μαγαζί, το έφτιαξα στην Πιερία το 1988. Ήταν μία disco που λεγόταν Metropolis, στην οποία ερχόταν πολύς κόσμος, ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη. Μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα του 1988, θυμάμαι έπεφτε Σάββατο, ξεκίνησε να χιονίζει πάρα πολύ. Και ενώ είχαμε φύγαμε στις 6 τα ξημερώματα από το μαγαζί, στις 7.30, μου τηλεφωνεί ένας φίλος μου, ότι επείγει να επιστρέψω. Φτάνω στη Metropolis, ανοίγω ανυποψίαστος την πόρτα και βλέπω απέναντι. Είχε πέσει όλο το μαγαζί από τα χιόνια. Στο πρώτο μου επιχειρείν, αυτό όπως καταλαβαίνετε ήταν μεγάλο σοκ.

Στη συνέχεια, το 1994, με τον Ιωσήφ Τσάλη, φτιάξαμε στην Κατερίνη έναν ραδιοφωνικό σταθμό, τον track 88.8, με πολύ ειδικές μουσικές για την εποχή, lounge και  acid jazz. Αν και εύλογα ήταν δύσκολο, εμείς αυτά τα ειδικά ακούσματα τα περάσαμε στην Πιερία και μάλιστα πήγαμε πάρα πολύ καλά.

Αργότερα, το 2000 αποφασίζω να επιστρέψω στη Θεσσαλονίκη, αν και ουσιαστικά ποτέ δεν έφυγα εντελώς, αφού αρκετές ημέρες της εβδομάδας έμενα εκεί. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο αποφάσισα να μετακομίσω οριστικά. Τότε, άφησα για λίγο στην άκρη τα νυχτερινά μαγαζιά, γιατί μου προτάθηκε να δουλέψω στην εφημερίδα Μακεδονία, όπου εκείνη την εποχή ήταν μαζί με την εφημερίδα Θεσσαλονίκη, τα Σπορ του Βορρά, τον Ελληνικό Βορρά αλλά και ραδιόφωνα. Εκεί, είχα την επιμέλεια των ραδιοφώνων και λόγω του ότι ήταν πρωτόγνωρος ο χώρος και για τον ίδιο τον επιχειρηματία, συνέδραμα όπου ήταν εφικτό. Ήταν πλούσιο το περιεχόμενο των εκπομπών, είχα για παράδειγμα αθλητικό, ειδησεογραφικό, πρωινή εκπομπή με τη Χρύσα την Αράπογλου και τον Κώστα Γκιουλέκα, ήταν τότε και ο Σταύρος Καλαφάτης. Έμεινα σε αυτό το διαφορετικό αντικείμενο δύο χρόνια. Όμως το δικό μου πάθος ήταν η μουσική, η οποία και με ξανακέρδισε. Γι’ αυτό και πάντα είχα μαγαζιά και ραδιόφωνο. Όμως στα τοπικά ραδιόφωνα, όπως ήταν της Κατερίνης, έπρεπε να είσαι εκεί. Δεν είναι όπως τώρα που μέσω ενός υπολογιστή συνδέεσαι με τα πάντα.

Zucca: Ένα θρυλικό όνομα ταξιδεύει από το Μιλάνο στη Θεσσαλονίκη

Εκείνη την εποχή, ταξίδευα συχνά στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο. Στο Μιλάνο, το 1912 στη Duomo, άνοιξε το Zucca, όπου σήμερα είναι ιδιοκτησίας της Campari. Πρόκειται για ένα ιστορικό μαγαζί. Φανταστείτε εκεί γυρίστηκαν ταινίες με τη Σοφία Λόρεν και είναι και ο χώρος  που καθιέρωσε το πρώτο aperitivo παγκοσμίως, την αγαπημένη πλέον συνήθεια του after office, όπου πηγαίνεις μετά το γραφείο, για ένα aperitivo και κάτι να τσιμπήσεις. Εκεί γνώρισα τον εκπρόσωπο της τρίτης γενιάς του Zucca. Μοιράστηκα μαζί του την επιθυμία μου να ανοίξω ένα αντίστοιχο, μικρό μαγαζί στη Θεσσαλονίκη και τον ρώτησα εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω το όνομα. Εκείνος αποκρίθηκε θετικά, χωρίς δεύτερη σκέψη. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρω και ένα ακόμη εντυπωσιακό γεγονός-όταν αγόρασε το Zucca της Ιταλίας η Campari, το όνομα ήταν κατοχυρωμένο σε εμένα. 

Με αυτή την έμπνευση, το 2005 έφτιαξα το θρυλικό Zucca στη Θεσσαλονίκη, σε στυλ μπιστρό και με άπειρα μουσικά ακούσματα. Στη συλλογή μου, προσεκτικά φυλαγμένα σε ειδικές προθήκες, έχω από τις μουσικές αγορές ετών, γύρω στους 35.000 δίσκους και 30.000 CD. Ωστόσο, λόγω του ότι στον δικό μου χώρο δεν μου αρέσει να παίζω μουσική κάθε μέρα, αλλά μία φορά την εβδομάδα, κυρίως Σάββατο μεσημέρι. Φιλοξενούσα κορυφαίους επαγγελματίες του είδους. Ένα Σάββατο μεσημέρι του 2006,  καθώς έπαιζα μουσική, ένας από τους θαμώνες ανοίγει μία σαμπάνια, με κερνάει ένα ποτήρι αλλά από εκεί που στέκομαι, δεν μπορώ να τον δω. Κατόπιν, ζητά από τους συνεργάτες μου να με γνωρίσει. Κατεβαίνω λοιπόν στον κυρίως χώρο να τον συναντήσω, μου δίνει το χέρι και με συγχαίρει για την πολύ ωραία μουσική που παίζω. Στη συνέχεια μου δηλώνει, ότι το βράδυ θα έρθει να παίξει εκείνος για μένα. Έκπληκτος, διαπιστώνω ότι πρόκειται για τον Jose Padilla, που με τις συλλογές Café del Mar τη δεκαετία του ’90, άλλαξε τον κόσμο της lounge μουσικής. Αν και έχουμε συνηθίσει οτιδήποτε είναι slow στο άκουσμα, να το θεωρούμε lounge, δεν είναι έτσι. Η lounge μουσική ξεκινά από πολύ παλιά, από το στιλ που είχε στο μυαλό του αυτός ο άνθρωπος. Εμπεριέχει και Elvis Presley η lounge μουσική, και Roy Orbison, αλλά πρέπει να βρεις τον ιδιαίτερο εκείνο συνδετικό κρίκο που αναδεικνύει όλες αυτές τις μουσικές δημιουργίες σε lounge.

Εντωμεταξύ, ο ίδιος δεν είχα πειστεί ότι ο Jose Padilla θα έρθει το βράδυ να παίξει μουσική. Βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για ένα event και βρέθηκε στο μαγαζί μου, μάλλον λόγω του ονόματος, του ήταν πολύ οικείο το Zucca. Κι όμως, στις 10 το βράδυ, χτυπάει το τηλέφωνο και μου λέει, έρχομαι. Σημειωτέον ότι ο χώρος, στην Καρόλου Ντηλ 18 όπου φιλοξενούταν το Zucca, ήταν πολύ μικρός, συνολικά 70 τετραγωνικά που εκτείνονταν σε τρία επίπεδα.  Τηλεφωνώ τότε σε 30 φίλους μου και τους λέω, σας έχω μία έκπληξη. Πράγματι έρχονται, γεμίζει το μαγαζί και κλειδώνω την πόρτα. Περιττό να σας πω ότι εκείνη η βραδιά, θα μείνει αξέχαστη… Ο Jose Padilla άλλαξε την πτήση του και μείναμε έως τις 6 το πρωί να παίζουμε μουσική. Τον συγκεκριμένο, τον είχα πραγματικά πρότυπο. Προσωπικά, εκείνοι που μου άλλαξαν τελείως τον τρόπο σκέψης στη μουσική, ήταν ο Χοσέ Παντίγια και ο Μπάμπης  Ζουμπούλης, ο οποίος ήταν επιχειρηματίας και dj στη Θεσσαλονίκη, είχε το Amnesia, τον Θερμαϊκό, ιστορικά μαγαζιά, επίσης το Basement, το Basemobile, χώροι που πραγματικά τους ζήλευε η Αθήνα. Επειδή τότε δεν υπήρχε το internet, που μπορεί πλέον κανείς να αγοράσει μουσική από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και να την κατεβάσει, ο ίδιος ο Ζουμπούλης ταξίδευε παντού για αυτόν τον σκοπό, στην Κίνα, στην Ινδία, στην Αμερική…

Το Zucca μετακομίζει στην παραλία και γίνεται πιο μουσικό

Το 2011, μεταφέρεται το Zucca στην παραλία της Θεσσαλονίκης, Λεωφόρο Νίκης 35, όπου ενώ έκανα βόλτα, είδα έναν ενδιαφέροντα χώρο, ένα ημιυπόγειο μαγαζάκι, που θύμιζε πολύ παλιές ελληνικές ταινίες. Όπως αποδείχθηκε, αυτό το μαγαζί ήταν ενός παλιού μου συμμαθητή. Και, αν και ποτέ αυτό το μαγαζί δεν κατάφερε να βγάλει άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, μετά από συζητήσεις με τους ενοίκους και μετά από μία πανάκριβη ηχομόνωση, όπου δεν πιστεύω να έχει γίνει ποτέ αντίστοιχη σε μόλις 60 τετραγωνικά, το Zucca εκεί γίνεται ακόμη πιο μουσικό. Από εδώ πέρασαν DJs όπως μεταξύ άλλων ο Tony Loreto, Alex Finkin,  ο Valeron, ο Διαμαντόπουλος, ο Antonio, ο Junior Pappa, κάθε εβδομάδα είχαμε δέκα διαφορετικούς DJs μαζί με εμένα. Κι όταν γνώρισα τον Μάκη Κουσαθανά πριν από 5 χρόνια, στο δικό του μαγαζί και μόνο βρήκα την ίδια φιλοσοφία. Δηλαδή στο Pere Ubu στη Γλυφάδα, κάθε μέρα φιλοξενείται και διαφορετικός DJ, εμού συμπεριλαμβανομένου. Γιατί, πολλά είδη μουσικής έχουν μέσα τους καλή μουσική- εγώ αντιπροσωπεύω μία πιο cocktail, πιο aperitivo άποψη, αλλά μου αρέσει και η διαφορετικότητα, από άτομα που ασχολούνται πιο επαγγελματικά. Έτσι και στο Zucca, έως το 2018, είχαμε καθιερώσει κάθε Κυριακή απόγευμα ένα house party, στο οποίο ερχόταν κόσμος από όλη την Ελλάδα. Την Παρασκευή το απόγευμα, είχαμε aperitivo και μία πολύ καλή φίλη η Μαρία Χρόνη που ασχολείται με την εστίαση μαζί με την μεγάλη μου κόρη Ανθή, μου έστηνε μπουφέδες εξαιρετικούς. Εκείνη την εποχή, από το 2017, έπαιρνα το αεροπλάνο από τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα, για να φτιάξουμε την απογευματινή μουσική ατμόσφαιρα στο Pere Ubu, γιατί η Αθήνα δεν είχε συνηθίσει στην απογευματινή διασκέδαση, όπως η Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια γυρνούσα με την τελευταία πτήση.

Ο Μάκης είχε την ιδέα σαν επιχειρηματίας, αυτό το απογευματινό να το φέρει στο μαγαζί του, γιατί εκτός των άλλων, ο ίδιος έχει ένα έντονο χάρισμα, καθώς και μία θετική πειθώ. Άλλωστε για να στήσεις κάτι τέτοιο, όπως κάθε νέα κατάσταση, πρέπει να έχεις υπομονή και επιμονή, θέλει χρόνο, θέλει στόχο. Έως τότε, όπου και αν έπαιζα στον κόσμο, κυρίως έπαιζα βράδια, ή το καλοκαίρι, μεσημέρια, σε beach bar. Το να φτιάξουμε αυτή την ατμόσφαιρα τα μεσημέρια του χειμώνα, ήταν πρωτόγνωρο για την Αθήνα- και μάλιστα με αυτή τη μουσική, τα πιο cocktail και aperitivo ακούσματα. Δηλαδή την πιο κοσμοπολίτικη μουσική, με πολλές bossa nova εκφάνσεις, τη λάτιν μουσική, πιο εκλεπτυσμένη. Όμως ήταν κάτι που το πίστευα.

Η λατρεία του ραδιοφώνου μετουσιώνεται

Το να στήνω ραδιόφωνα, ήταν η ειδικότητά μου. Άλλωστε παλιότερα, μαζί με τον Στέφανο Τσιτσόπουλο, είχαμε αναλάβει τον Republic, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θεωρούταν το νούμερο ένα εναλλακτικό ραδιόφωνο στην Ελλάδα. Είχα μεγάλη πορεία σε επιτυχημένα ραδιόφωνα όλα αυτά τα χρόνια, αφού ουσιαστικά, όταν στήνω ένα καινούριο ραδιόφωνο, αισθάνομαι πολλές φορές ότι ανταγωνίζομαι τον ίδιο μου τον εαυτό.

Έτσι, το 2018, αποφασίζω να μετακομίσω στην Αθήνα. Τον Μάρτιο,  μέσα σε τρεις μέρες κυριολεκτικά, κλείνω την πόρτα, προσηλώνομαι στο όραμά μου και μεταφέρω όλη τη φιλοσοφία του Zucca της Θεσσαλονίκης, στο Zucca radio.

Πρέπει να πω ότι η καραντίνα που βιώσαμε λόγω του κορωνοϊού, μέσα σε όλα της τα αρνητικά, μου έδωσε και ένα θετικό: Χρόνο για δημιουργία.

Είχε τρομερή επιτυχία από την αρχή το Zucca, κάτι που δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Γιατί ραδιόφωνα μπορεί να ανοίξει ο καθένας, να φτιάξει λίστες, να τις βάλει σε δύο usb sticks και να παίζουν 24 ώρες το 24ωρο. Όμως εάν θέλεις να το κάνεις σωστά και να είναι πραγματική η αίσθηση, η ροή της μουσικής, να πιάνεις τον παλμό, να μην υπάρχουν απλά επαναλήψεις, έχει μια τεράστια διαδικασία. Επίσης, αντιμετωπίζεις πολλά γραφειοκρατικά, καθώς και πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα σε πολλές χώρες, δύσκολα, αλλά όλα αυτά τα ξεπερνάς. Το δικό μας ραδιόφωνο, αυτή τη στιγμή ακούγεται σε 150 χώρες, 24 ώρες το 24ωρο.

Από πέρυσι τον Ιούνιο λοιπόν, ξεκινάω και 4 συνδρομητικά ραδιόφωνα, τα οποία σήμερα είναι 6, καθώς και ένα live set. Μέσα σε αυτά, είναι και το ελεύθερο ραδιόφωνο, χωρίς συνδρομή, το Zucca Radio, γιατί σεβόμαστε τον απλό κόσμο, ειδικά σε αυτές τις εποχές που το έχει ανάγκη. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους ακροατές μας στο Zucca, είναι για εμάς η μεγαλύτερη επιβράβευση, που κανένα άλλο κέρδος δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

Σήμερα, η πλατφόρμα μας, Zucca Premium, συντίθεται από 7 διαφορετικά συνδρομητικά ραδιόφωνα: Τα Zucca Classico,  Zucca Instrumental,  Zucca Dreams, Zucca Cosmopolitan, Zucca Aperitivo, Valeron,  Zucca Classico+GR, ενώ σε λίγο έρχεται και το Zucca Magic Carpet  σε συνεργασία με τον ThroDef με συνεχή ροή μουσικής, χωρίς καμία διακοπή ή παρεμβολές. Και είναι 7, γιατί η μουσική έχει μεγάλη σημασία. Ανάλογα με τον χώρο,  είτε είναι ξενοδοχείο, είτε εστιατόριο, είτε μπαρ ή σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, κέντρα αισθητικής, ιατρικά κέντρα, εμπορικά μαγαζιά, αντιστοιχεί και το ανάλογο ύφος, η ατμόσφαιρα που θέλει να επιτύχει ο ιδιοκτήτης.

Σε ένα ιταλικό μπιστρό για παράδειγμα, την απόλαυση ενός καλού κρασιού, μπορείς να την απογειώσεις με τη μουσική, να τη συνοδεύσεις λόγου χάριν με τις μουσικές του Zucca Aperitivo. Στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου επίσης, μπορείς να συμπληρώσεις την όμορφη εμπειρία της υποδοχής του επισκέπτη σου με τους ήχους του Zucca Dreams. Σε κάθε χώρο, να υπάρχει μία διαφορετική ατμόσφαιρα, που να προσθέτει στην εμπειρία.

Κάθε βράδυ, είναι σαν μία ταινία, σαν ένα μιούζικαλ

Τα ραδιόφωνά μας, έχουν μία κοινή αισθητική και φιλοσοφία, αλλά ταυτόχρονα είναι και διαφορετικά. Πιστεύω πάρα πολύ στην αισθητική. Εξάλλου από τη δική μου ανάγκη, σαν επιχειρηματίας, για τον δικό μου χώρο, τι θα ήθελα να δημιουργήσω, από εκεί ξεκίνησαν όλα. Πώς βλέπω ο ίδιος τη μουσική, και αυτό το έχω περάσει και στη μικρή μου την κόρη Ευριδίκη, η οποία ασχολείται με τη μουσική. Κάθε βράδυ, είναι σαν μία ταινία, σαν ένα μιούζικαλ. Πρωταγωνιστές είναι οι εργαζόμενοι στο μαγαζί και θεατές είναι ο κόσμος. Ο dj είναι ο συνθέτης που γράφει το σάουντρακ της βραδιάς. Είναι κινηματογραφικό το project, πρέπει να βλέπεις έργα, να βλέπεις τον κόσμο που ακούει πρώτη φορά κάποιους ήχους αλλά τους θυμίζει κάτι αυτό που ακούει. Η ευχάριστη έκφραση στο πρόσωπο του ακροατή, ναι μεν είναι το τραγούδι που τόσο αγαπώ, σκέφτεται, αλλά μου το προσφέρει με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Για τον σκοπό αυτό, δουλεύουμε πάρα πολύ στο στούντιο. Όλα μας τα κομμάτια, είναι γραμμένα από την αρχή. Ο ίδιος δεν είμαι μουσικός, έχω πολύ καλύτερους μουσικούς και συνθέτες από εμένα, όμως έχω τη φαντασία και κάνω τη σκηνοθεσία της όλης δημιουργίας.

Στα μελλοντικά μας σχέδια, είναι κατ’ αρχήν το Zucca Radio να γίνει παγκόσμιο. Αλλά και κάτι ακόμη σημαντικό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε πρωτότυπες μουσικές. Όμως θα πάρουμε τον χρόνο μας, γιατί ήδη το ενδιαφέρον για το ραδιόφωνο είναι πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα αρκετά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις  να παίζουν τα συνδρομητικά μας ραδιόφωνα. Εξάλλου, οι συνδρομές μας προσαρμόζονται στους χρόνους και στο προσδοκώμενο κάθε είδους επιχείρησης.  Προφανώς, οι επιχειρηματίες έχουν συνειδητοποιήσει το πόσο μεγάλο και ουσιώδες κομμάτι καταλαμβάνει η μουσική, στις υπηρεσίες που προσφέρουν. Όμως και πολλοί ιδιώτες, μας ψάχνουν, μας βρίσκουν και πολλές φορές αναρωτιόμαστε πώς, ιδιαίτερα εάν προέρχονται από άλλες χώρες. Και αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό.

Facebook Twitter Linkedin

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

Επενδύσεις
 1. 18/08 13:05

  Η JP Morgan ετοιμάζει έναν τουριστικό κολοσσό - Θα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός στις ΗΠΑ

 2. 18/08 12:17

  Που θα ταξιδεύουν μαζικά οι Βρετανοί σε 2 χρόνια – Χρονιά-ρεκόρ το 2024 στον εξερχόμενο τουρισμό

 3. 18/08 11:59

  Εγκρίθηκαν Υδάτινα Πεδία στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη για πτήσεις υδροπλάνων

 4. 18/08 11:52

  Επιδείνωση των λοιμώξεων λόγω κλιματικής αλλαγής

 5. 18/08 11:42

  ΤUI Αυστρίας: Η Ελλάδα στο top 7 των χωρών με την υψηλότερη ζήτηση – Κρήτη, Ρόδος, Σαντορίνη στο φθινοπωρινό πρόγραμμα

 6. 18/08 11:35

  Βασίλης Κικίλιας: +17%, έναντι του 2019, οι αφίξεις στα νησιά του ΝΑ Αιγαίου το πρώτο 7ήμερο του Αυγούστου

 7. 18/08 10:57

  Τουρισμός | Virtuoso: Διαρκής άνθηση μέχρι το 2026 στα ταξίδια πολυτελείας!

 8. 18/08 10:24

  13.800 κάρτες για διακοπές στην Β.Εύβοια και Σάμο τον Σεπτέμβριο

 9. 18/08 08:40

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Λευκάδα και Χαλκιδική

 10. 18/08 08:38

  Η Ιταλία κορυφαίος εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο

 11. 18/08 08:35

  Σταθερά ανερχόμενο το τουριστικό ρεύμα από το Βέλγιο

 12. 18/08 08:34

  Η οικονομία της Ταϊλάνδης στηρίζεται στην ανάκαμψη του τουρισμού

 13. 18/08 08:32

  Το πρόβλημα της στέγασης και το παράδειγμα της Ιαπωνίας

 14. 17/08 16:32

  Έρχεται κύμα καύσωνα - Τι προβλέπεται για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση

 15. 17/08 15:03

  Ένας στους 7 Γερμανούς καλύπτει το κόστος διακοπών με υπερανάληψη

 16. 17/08 14:19

  WTTC: O νόμος για τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύθμισης θα βοηθήσει τον τουρισμό

 17. 17/08 13:58

  Αρχαιολογική έρευνα στα αινιγματικά «σπίτια των δράκων»

 18. 17/08 13:50

  Τουρισμός 2022 | Παγκόσμια μελέτη: Η ακρίβεια "καπέλωσε" και τον τουρισμό - Πιο σημαντική η τιμή από την ποιότητα!

 19. 17/08 12:49

  Έρευνα: Η κακοκαιρία επηρεάζει τις αναμνήσεις από τις διακοπές – Περισσότερες αρνητικές κριτικές σε... βροχερές ημέρες

 20. 17/08 12:24

  Η IAG απέκτησε το 20% της Air Europa

 21. 17/08 11:45

  Συνεργασία Visit Greece-Wego: Η Ελλάδα πιο κοντά στους ταξιδιώτες από τη Μ. Ανατολή

 22. 17/08 11:19

  Τουρισμός ευεξίας | Στα 1,25 τρισ.δολάρια η αξία της αγοράς παγκοσμίως το 2027

 23. 17/08 10:18

  Visit Greece | Νέο κανάλι στο Viber και νέα αυτοκόλλητα για τις πιο δροσερές καλοκαιρινές συνομιλίες

 24. 17/08 10:08

  Πανάκριβη η Ελλάδα για τους Έλληνες τουρίστες

 25. 17/08 08:44

  Ξεπέρασαν τις 8.000 οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρουμανία

 26. 17/08 08:42

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Λευκάδα και Πόρο

 27. 17/08 08:40

  Σαουδική Αραβία: Στήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων με 80 εκατ. δολ.

 28. 17/08 08:38

  Οι υπηρεσίες που σχετίζονται με ταξίδια είναι η μεγαλύτερη κατηγορία εισπράξεων της Ελλάδος από τη Σουηδία

 29. 17/08 08:34

  Σημαντική αύξηση τουριστών στο πεντάμηνο για το Βελιγράδι

 30. 16/08 18:55

  Οι "χρυσές" επιχειρήσεις της πανδημίας σε κρίση

 31. 16/08 13:57

  Αερομεταφορές: Γιατί δεν θα έχουν πια... «θέση» οι ταξιδιώτες με χαμηλό budget

 32. 16/08 13:18

  TUI: Η ύφεση στο Ην. Βασίλειο θα αλλάξει τους χειμερινούς προορισμούς διακοπών των Βρετανών

 33. 16/08 12:33

  Ξενοδοχεία: Το 90% των επισκεπτών παραβαίνουν τους κανονισμούς – Οι 14 «θανάσιμες αμαρτίες» τους

 34. 16/08 11:41

  Ryanair: 100.000 επιπλέον θέσεις για το φθινόπωρο από Λονδίνο προς Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία

 35. 16/08 11:13

  Φαινόμενο Ross-Geller στα ξενοδοχεία: Οι Αμερικανοί οι πιο «κλεπτομανείς» επισκέπτες – Ποια αντικείμενα αφαιρούν

 36. 16/08 10:44

  Συνεργασία Emirates – AEGEAN για συνδεσιμότητα του Ντουμπάι με 8 ελληνικούς προορισμούς

 37. 16/08 10:41

  Απεβίωσε ο Χάρης Αντωνίου, δημιουργός με τον αδερφό του Τάκη, του PLOTIN TRAVEL

 38. 16/08 10:19

  Hyatt: Άνοιξε το Magma Resort Santorini – «Πολυτελής διαμονή με το αυθεντικό πνεύμα της Σαντορίνης» (Video)

 39. 16/08 09:59

  Έκταση 600 στρεμμάτων στο Ελαφονήσι αγόρασε η οικογένεια Τσατσαρωνάκη

 40. 16/08 08:59

  Πώς το ελληνικό λάδι πωλείται ως προϊόν Made in Italy

 41. 16/08 08:11

  Υπουργείο Πολιτισμού: Αποφάσεις για 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στη Θηρασιά

 42. 16/08 08:09

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Κέρκυρα και Λευκάδα

 43. 16/08 08:07

  IHG Hotels & Resorts: Νέα υπηρεσία βόλτας σκύλων στα ξενοδοχεία Kimpton στις ΗΠΑ

 44. 16/08 08:05

  Επέστρεψε η τουριστική δραστηριότητα στην Τυνησία

 45. 15/08 22:30

  Ιταλία: 91% πληρότητα στα ενοικιαζόμενα

 46. 15/08 08:59

  Ιατρικός τουρισμός | Η χαμένη ευκαιρία προσέλκυσης Βρετανών στη χώρα μας

 47. 15/08 08:51

  Στην Κύπρο τρώνε παγωτό όλο τον χρόνο

 48. 15/08 08:34

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα

 49. 15/08 08:16

  Σταδιακή επιστροφή των Ούγγρων τουριστών στην Ελλάδα

 50. 15/08 08:05

  Δήμος Αβδήρων: Aξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου «νερό πηγής Ποταμιάς»

 51. 14/08 11:48

  Βασίλης Κικίλιας: Πάμε για ρεκόρ εσόδων-θα ξεπεράσουμε το 2019

 52. 14/08 08:37

  H Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Ελβετούς

 53. 14/08 08:30

  Το 45% των Αμερικανών καταναλώνει τουλάχιστον τρία σνακ ημερησίως

 54. 14/08 08:28

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Λευκάδα και Μύκονο

 55. 14/08 08:27

  Αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα των Σέρβων προς την Ελλάδα

 56. 14/08 08:25

  Αδελφοποίηση Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Bomet της Κένυας

 57. 13/08 08:20

  Έως το 2023 θα είναι έτοιμο το μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα

 58. 13/08 08:15

  Εκθεσιακό Κέντρο προβολής της μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας

 59. 13/08 08:13

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Κέρκυρα και Ερμιονίδα

 60. 13/08 08:09

  Ενεργειακή λύση σε 2 μικρούς πυρηνικούς σταθμούς βρίσκει η Ολλανδία

 61. 13/08 06:11

  Αίτημα για την κατασκευή της Κανδήλιας οδού και την διασύνδεση της Χαλκίδας με την Β. Εύβοια

 62. 12/08 14:38

  Περιφέρεια Ηπείρου: Ενίσχυση για νέο ξενοδοχείο στα Σύβοτα

 63. 12/08 14:36

  Νέες επενδύσεις και θετικές εξελίξεις για τον τουρισμό στην Ισπανία

 64. 12/08 14:34

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Κω και Κάρπαθο

 65. 12/08 14:31

  Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων | Από τα Γιάννενα στο Dubrovnik σε 5 ώρες

 66. 12/08 14:16

  Η Ρόδος τιμά για άλλη μία φορά φίλους επισκέπτες της

 67. 12/08 11:31

  Trivago | Ξενοδοχεία: Ο σωστός τρόπος να προσεγγίσετε παγκόσμιους ταξιδιώτες

 68. 12/08 10:44

  ΗΠΑ | Ο κορωνοϊός δεν θα επηρεάζει πλέον την καθημερινότητα- τέλος η καραντίνα και η κοινωνική απόσταση

 69. 12/08 10:18

  Αρχίζουν ξανά οι πτήσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένου Βασιλείου

 70. 12/08 09:54

  Πανσέληνος Αυγούστου: Ελεύθερη είσοδος απόψε σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

 71. 12/08 08:35

  Υπουργείο Τουρισμού: Παραχώρηση 2 καταφυγίων τουριστικών σκαφών

 72. 12/08 08:26

  Θεατρικό Μουσείο στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων

 73. 12/08 08:23

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες στο Μεγανήσι και στη θέση Καστός Λευκάδας

 74. 12/08 08:22

  7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Παυλοπέτρια στην Ελαφόνησο

 75. 11/08 16:33

  Πολωνία: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα

 76. 11/08 16:11

  Ενισχύσεις για 5 ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Πύλη, Πήλιο και Βόλο

 77. 11/08 14:34

  Οδησσός: ο πόλεμος πλήττει και τον τουρισμό

 78. 11/08 13:58

  Η Ε.Ξ. Μεσσηνίας καλωσορίζει την έναρξη λειτουργίας του W Escape, που αναβαθμίζει όλη την περιοχή

 79. 11/08 12:35

  Επιδείνωση του καιρού για το επόμενο τριήμερο προβλέπει η ΕΜΥ

 80. 11/08 11:23

  Η Jet2.com και η Jet2holidays άνοιξαν τις κρατήσεις για τη χειμερινή σεζόν 2023/2024- εκτός η Ελλάδα (επί του παρόντος)

 81. 11/08 10:28

  Τουρισμός | Ο FTI άνοιξε τις κρατήσεις για τις διακοπές των Γερμανών στην Ελλάδα το 2023

 82. 11/08 09:48

  Τα ξενοδοχεία προσφέρονται για καριέρα υψηλής αναγνώρισης – Έξι νέες βραβεύσεις από την Ε.Ξ. Ρόδου

 83. 11/08 08:20

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Ερμιόνη και Κέρκυρα

 84. 11/08 08:13

  Chaniartoon International Comic and Animation Festival στα Χανιά

 85. 11/08 08:09

  Σουηδία: Στα υψηλά επίπεδα του 1991 ο πληθωρισμός – Ανοδικά οι τιμές και σε ξενοδοχεία και εστιατόρια

 86. 11/08 08:06

  Σαουδική Αραβία: Πρώτος κλάδος με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις η εστίαση

 87. 10/08 16:44

  Πτήσεις με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και από το αεροδρόμιο της Αθήνας, από την Aegean και τα Ελληνικά Πετρέλαια

 88. 10/08 16:11

  Σλοβενία: Eπιδοτήσεις σε 10 αεροπορικές εταιρείες για πτήσεις στη Λουμπλιάνα

 89. 10/08 14:16

  Drones σώζουν ζωές στις ισπανικές παραλίες

 90. 10/08 13:50

  Ολλανδικά και βελγικά ΜΜΕ αποθεώνουν την Ελλάδα

 91. 10/08 11:43

  Βασίλης Κικίλιας: «Όλοι μαζί να κρατήσουμε ψηλά το ελληνικό τουριστικό προϊόν»

 92. 10/08 11:31

  Ξεκινούν οι αιτήσεις για 914 καταρτιζόμενους στα Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Τουρισμού- Δύο νέες ειδικότητες

 93. 10/08 09:48

  TUI | Τουρισμός: Ισχυρό το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου | Ο όμιλος αναμένει το 2022 να κλείσει κοντά στα επίπεδα του 2019

 94. 10/08 08:36

   Η μεγάλη επιστροφή του ισπανικού τουρισμού  

 95. 10/08 08:35

  Πληρωμές επιχορηγήσεων για 2 ξενοδοχειακές επενδύσεις σε Χανιά και Μύκονο

 96. 10/08 08:33

  Άδειες για 2 πλωτές εξέδρες σε Πλαγιά Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδα

 97. 10/08 08:31

  Πρωτοφανής μείωση της απασχόλησης στην Ισπανία τον Ιούλιο

 98. 10/08 08:28

  Γιορτή Μήλου στην Αγιά Λάρισας

 99. 09/08 17:10

  Το W Costa Navarino υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες

 100. 09/08 14:56

  Κομισιόν | Πότε θα αρχίσει η παράδοση των εμβολίων (και για τις παραλλαγές) της Moderna