WWF Hotel Kitchen: Τα ξενοδοχεία μείωσαν τη σπατάλη τροφίμων

Α Decrease font Enlarge font
WWF Hotel Kitchen: Τα ξενοδοχεία μείωσαν τη σπατάλη τροφίμωνΤο ξενοδοχείο Grecotel Cape Sounio

Μείωση της σπατάλης τροφίμων στα τρία ελληνικά ξενοδοχεία. που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της WWF  «Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία»,  από 10% ως 25%, καταγράφηκε  μέσα σε μόλις 4 μήνες πιλοτικής εφαρμογής του.

Το πρόγραμμα του WWF, που υλοποιείται στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Unilever Food Solutions, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019, προσκαλώντας τρία γνωστά ξενοδοχεία, το Grecotel Cape Sounio (Σούνιο), το Aquila Rithymna Beach (Ρέθυμνο) και το Marriott Athens του Ομίλου Χανδρή (Αθήνα), να αναλάβουν ενεργό δράση για 4 μήνες (Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2019) στο πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής ορθών πρακτικών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Μέσα από τη δέσμευση της διοίκησης και την άμεση κινητοποίηση του προσωπικού, τα τρία ξενοδοχεία έδωσαν το δικό τους μήνυμα καινοτομίας και θετικών αλλαγών για τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Στις επιμέρους κατηγορίες μετρήσεων (π.χ. προετοιμασία λαχανικών και φρούτων, περίσσευμα από τον μπουφέ, πιάτα επισκεπτών), αξίζει να αναφερθεί ότι παρατηρήθηκε σημαντική τάση μείωσης κατά 45% της σπατάλης στη διαδικασία παρασκευής των γευμάτων, ενώ στο τμήμα καθαρισμού φρούτων και λαχανικών, η μείωση άγγιξε το 25%. Επιπλέον, στον μπουφέ η μείωση της σπατάλης ήταν αισθητή, καθώς κυμάνθηκε από 13% έως και 15%. Αναλύοντας τα αποτελέσματα του προγράμματος, διαπιστώθηκε, επίσης, πως κάποια τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά είδη, τρόφιμα που περιέχουν αυγά, σαλάτες, σούπες και γλυκά είναι εκείνα που τους μήνες υλοποίησης του προγράμματος, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη τάση σπατάλης, άρα και τη μεγαλύτερη ευκαιρία για ορθότερη αξιοποίησή τους από το προσωπικό των ξενοδοχείων.

Πέραν όμως της αξιόλογης μείωσης της σπατάλης που επιτεύχθηκε, σημαντική ήταν και η μείωση των δαπανών, καθώς η αποφυγή της σπατάλης, πέρα από το μεγάλο περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος, συνεπάγεται και εξοικονόμηση χρημάτων για μια ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία προκύπτει από τη μείωση του κόστους στις προμήθειες πρώτων υλών, το κόστος εργασίας και τα τελικά παραγόμενα απορρίμματα. Συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση χρηματικών πόρων σε ένα από τα συμμετέχοντα ξενοδοχεία υπολογίστηκε ότι έφτασε το 9%.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση του προσωπικού των ξενοδοχείων για το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων και τους τρόπους μείωσης της, καθώς και ενημέρωση των επισκεπτών μέσα από ειδική σήμανση σε διάφορα σημεία εντός των ξενοδοχείων. Τόσο στο προσωπικό, όσο και στους επισκέπτες δόθηκαν ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με το πρόγραμμα του WWF. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 260 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 82% των εργαζομένων στα τρία ξενοδοχεία δήλωσε ότι επιθυμεί να συμμετέχει σε παρόμοιες μελλοντικές δράσεις για τη μείωση της σπατάλης, ενώ το 92% δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο της σπατάλης τροφίμων στο περιβάλλον. Αντίστοιχα, το 93% των επισκεπτών που ερωτήθηκαν δήλωσε πως θα υποστήριζε ένθερμα την ιδέα κι άλλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα να υλοποιήσουν την πρωτοβουλία.

«Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης του προγράμματος “Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία” αποδείχθηκε πως με απλές πρακτικές και μεθοδικότητα, η  μείωση της σπατάλης τροφίμων δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά δημιουργεί και έναν άνευ προηγουμένου θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την οικονομία και εν γένει το κοινωνικό σύνολο», σχολιάζει η Βίκυ Μπαρμπόκα. Υπεύθυνη του προγράμματος στο WWF Ελλάς. «Μέσα από την ουσιαστική συνεργασία με τον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο προσβλέπουμε στη δημιουργία ενός νέου περιβαλλοντικού αφηγήματος, όπου κάθε ξενοδοχείο θα εντάξει στη φιλοσοφία του την πρόληψη της σπατάλης  και θα συμβάλει στη  βελτίωση της παρούσας κατάστασης ».

Ο Γενικός Διευθυντής της Unilever Food Solutions στην Ελλάδα, Γιώργος Τζαβάρας αναφέρει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι το τελευταίο διάστημα πολυάριθμα ξενοδοχεία στη χώρα έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα “Hotel Kitchen”. Ο εγχώριος ξενοδοχειακός κλάδος έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα μείωσης του μπουφέ ή της κατανάλωσης, αλλά για ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει την πραγματική αξία που έχει η τροφή». 

 

Ένας δωρεάν οδηγός μείωσης σπατάλης τροφίμων για ξενοδοχεία & εκπαιδευτικά σεμινάρια είναι το επόμενο βήμα του προγράμματος

Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης του προγράμματος, όσα ξενοδοχεία από τη χώρα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα μπορούν να αξιοποιήσουν εντελώς δωρεάν (μέσα από το https://hotelkitchen.wwf.gr/ **) μια σειρά από εργαλεία που έχει δημιουργήσει το WWF Ελλάς, μεταξύ των οποίων και ένας αναλυτικός οδηγός με πρακτικές συμβουλές και εύκολες μεθόδους για τη μέτρηση, τη μείωση και την πρόληψη της σπατάλης.

Ο «Οδηγός για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία» του WWF αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο για κάθε ξενοδοχείο ή φορέα εστίασης που θέλει να σχεδιάσει ένα εύκολο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα μείωσης σπατάλης. Περιέχει πολύτιμες πρακτικές για τον ανασχεδιασμό του μπουφέ και πρόληψη της σπατάλης στην προετοιμασία και παράθεση γευμάτων, μεθοδολογία διαλογής και καταγραφής της σπατάλης, υλικό για την εκπαίδευση του προσωπικού, τρόπους αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων για τη μείωση και πρόληψης τη σπατάλης, αλλά και ιδέες για ορθή διαχείριση της αναπόφευκτης σπατάλης.

Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2020 το WWF Ελλάς προγραμματίζει 5 σεμινάρια πανελλαδικά σε επαγγελματίες του κλάδου. Αντίστοιχα, 2 ξεχωριστά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν για φοιτητές σχολών μαγειρικής με στόχο την ενημέρωσή τους για τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τη δημιουργία μίας νέας γενιάς περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων σεφ.

** Σημείωση: Το επίσημο site του προγράμματος “Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία” θα ενεργοποιηθεί πολύ άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες, και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόσβαση μέσω του https://hotelkitchen.wwf.gr/

Δηλώσεις των σεφ από τα 3 ξενοδοχεία που συμμετείχαν στο “Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία”

«Δε μπορούσα να φανταστώ τα νούμερα. Ένα από τα βασικά καλά του προγράμματος ήταν ότι μας έδωσε μετρήσιμα στοιχεία ούτως ώστε να μπορούμε μέσα από διορθωτικές κινήσεις να βλέπουμε κατά πόσο βοηθήσαν ή όχι. Διαφορετικά θα ήταν όλα υποθετικά.» Περικλής Αλεξανδράκης, Executive Chef Aquila Rithymna Beach

 «Μέσα από το πρόγραμμα, προσπαθούμε να είμαστε ακριβείς στις ποσότητες που χρησιμοποιούμε για να τις μετατρέψουμε σε τροφή για τους επισκέπτες χωρίς να επηρεάζουμε καθόλου την ποιότητα, ούτως ώστε ο κάθε επισκέπτης να βρίσκει αυτό που θέλει, όπως το θέλει και στις ποσότητες που θέλει.» Γιάννης Τσούνας, Executive Chef Marriott Athens

«Όλα είναι θέμα διαχείρισης στη δική μας δουλειά. Και αν διαχειρίζεσαι σωστά το κάθε τρόφιμο παίρνεις και προσφέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα δίνοντας πραγματική αξία στην τροφή. Για αυτό καλωσορίζουμε τους επισκέπτες να επισκεφτούν όσες φορές επιθυμούν τον μπουφέ με την προτροπή να απολαύσουν μέχρι την τελευταία μπουκιά το γεύμα που επέλεξαν δίνοντας αξία στην τροφή.» Σάκης Τζανέτος, Corporate Culinary Trainer Grecotel Hotels & Resorts

Ποια μέτρα εφαρμόστηκαν στα ξενοδοχεία για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων:

Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα τρία ξενοδοχεία αφορούσαν στη σωστή αποθήκευση, συντήρηση και διαχείριση των πρώτων υλών, τον τρόπο παρασκευής των γευμάτων, και κυρίως, τον ανασχεδιασμό στην προετοιμασία γευμάτων και στην αναδιαμόρφωση του μπουφέ. Έμφαση δόθηκε στον ακριβή υπολογισμό ποσοτήτων με βάση τον αριθμό και- όποτε ήταν εφικτό- τις διατροφικές συνήθειες των επισκεπτών, στο σερβίρισμα σε μικρά σκεύη και σε ατομικές μερίδες, σε έναν διαφορετικό τρόπο παράθεσης των τροφίμων, στη διάθεση πιάτων δύο μεγεθών, στον σχεδιασμό μενού μείωσης σπατάλης, αλλά και στην επιτόπια παρασκευή φαγητού από το προσωπικό της κουζίνας. Ιδιαίτερα κρίσιμη αποδείχθηκε η συντονισμένη επικοινωνία ανάμεσα στο προσωπικό της κουζίνας και το προσωπικό του service, κυρίως στο τελευταίο μισάωρο του μπουφέ, οπότε και παρατηρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος σπατάλης στην παράθεση τροφίμων.

 

 

 

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

COVID-19
 1. 04/08 14:37

  Στον εισαγγελέα αναρτήσεις για σενάρια συνωμοσίας και μη εφαρμογής των μέτρων κατά του κορωνοϊού

 2. 04/08 14:27

  70% κάτω η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Ιούλιο

 3. 04/08 14:11

  MSC Cruises: Τα πρωτόκολλα που θα επιτρέψουν την επιστροφή της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο (video)

 4. 04/08 14:09

  5 ευρώ ανά επιβάτη τα τέλη για τα υδατατοδρόμια

 5. 04/08 13:56

  Στήριξη των μικρών καταλυμάτων ζητεί η Ομοσπονδία "Κνωσσός"

 6. 04/08 12:13

  Ιδανική παραλία για μονοήμερη εκδρομή και βουτιές σε καθαρά νερά

 7. 04/08 12:11

  Αυτό είναι το Γιβραλτάρ του Αιγαίου που βλέπεις τον ήλιο να βγαίνει από τη θάλασσα

 8. 04/08 12:07

  Η Βίκυ Λοΐζου Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης

 9. 04/08 11:51

  Eurowings: Δυνατότητα κράτησης της άδειας μεσαίας θέσης στις πτήσεις

 10. 04/08 11:41

  ΕΟΤ: Συνεχίζεται η καμπάνια «Ατέλειωτο Ελληνικό Καλοκαίρι» - Στόχος ο εσωτερικός και εισερχόμενος τουρισμός

 11. 04/08 11:39

  Κροατία: Πάνω από μισό εκατ. Γερμανοί τουρίστες τον Ιούλιο- στο 50% οι αφίξεις σε σχέση με πέρυσι

 12. 04/08 11:32

  243.530 επιβάτες μέσω διεθνών πτήσεων στα αεροδρόμια του Ν.Aιγαίου τον Ιούλιο

 13. 04/08 11:15

  British Airways: Ενεργοποιούνται οι πτήσεις προς Κεφαλονιά τον Αύγουστο

 14. 04/08 11:11

  To δύσκολο καλοκαίρι της Κρήτης

 15. 04/08 11:06

  DER Touristik/ FTI: Νέοι, πιο χαλαροί κανονισμοί για αλλαγές κρατήσεων – Τι ισχύει για ταξίδια έως το 2021

 16. 04/08 10:37

  Οι ιστορικές απώλειες των μεγάλων Γαλλικών επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού

 17. 04/08 10:36

  Προς πώληση το συνεδριακό κέντρο Sava Center στο Βελιγράδι

 18. 04/08 10:35

  50% έκπτωση στα εστιατόρια και τις παμπ της Βρετανίας

 19. 04/08 10:34

  Ισραήλ: 16 Αυγούστου η πιθανή ημερομηνία επανέναρξης πτήσεων

 20. 04/08 10:30

  Πανεπιστήμιο Πατρών: Διαγωνισμός για μίσθωση δωματίων ξενοδοχείων ή επιπλωμένων διαμερισμάτων

 21. 03/08 19:05

  Μικρή Επίδαυρος: "Έχω μάτια στ' αυτιά" | 7 & 8 Αυγούστου

 22. 03/08 18:46

  Σε φάση επιβίωσης τα ξενοδοχεία- 1.000 δεν άνοιξαν αν και έλαβαν πρωτόκολλα

 23. 03/08 18:42

  Ψηφιοποίηση υπηρεσιών από την Autohellas

 24. 03/08 18:35

  Κάθε εβδομάδα είναι καλύτερη από την προηγούμενη- Σε λειτουργία το 80% των ξενοδοχείων

 25. 03/08 15:45

  Άγριος καυγάς σε αεροπλάνο: Επιβάτες αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκα (video)

 26. 03/08 14:58

  EasyJet Holidays: Πρεμιέρα με 4 πτήσεις στην Ελλάδα

 27. 03/08 14:39

  ΙΝΣΕΤΕ: Oι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις χώρες προέλευσης των τουριστών στην Ελλάδα

 28. 03/08 14:26

  Πάνω από 100.000 οι διεθνείς αφίξεις στη Ρόδο

 29. 03/08 14:24

  Τεστ κορωνοϊού σε 90 λεπτά στο Ηνωμένο Βασίλειο

 30. 03/08 14:23

  Κορωνοϊός: Πτώση 97,7% στον τουρισμό της Ισπανίας τον Ιούνιο

 31. 03/08 13:55

  Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων

 32. 03/08 13:39

  Νέο ξενοδοχείο Selina στην Αθήνα

 33. 03/08 13:34

  Kάθετη μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία της Αθήνας

 34. 03/08 13:30

  Κορωνοϊός: Έρχονται οι ηλεκτρονικές συσκευές που θα καταγράφουν τις μετακινήσεις των ταξιδιωτών

 35. 03/08 13:17

  Crystal Cruises: Ακυρώνονται όλες οι κρουαζιέρες μέχρι το τέλος του 2020

 36. 03/08 12:44

  Κανάρια: Οι επαγγελματίες ζητούν τεστ για τους Βρετανούς τουρίστες, για να διασωθεί η σεζόν

 37. 03/08 12:33

  Νέα καμπάνια ανάδειξης του Ελληνικού Τουρισμού από τον ΕΟΤ και τη Mastercard

 38. 03/08 12:29

  Δωρεάν τεστ κορωνοϊού για τους Κύπριους που επιστρέφουν από την Ελλάδα

 39. 03/08 12:15

  10 + 1 Απαντήσεις για το Πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού «Τουρισμός Για Όλους»

 40. 03/08 12:07

  Εγκαινιάστηκε το πρώτο ελληνικό υποθαλάσσιο μουσείο, στην Αλόννησο

 41. 03/08 12:00

  DER Touristik: Πιο ευνοϊκό μοντέλο προμηθειών για τα τουριστικά γραφεία λόγω πανδημίας

 42. 03/08 11:52

  Η άγνωστη παραλία με τα εξωτικά νερά

 43. 03/08 11:51

  Τέσσερις παραλίες για να βάλεις στο πρόγραμμα

 44. 03/08 11:39

  Γερμανία: Ταξιδιωτική προειδοποίηση για τη βόρεια Ισπανία

 45. 03/08 11:14

  ΑEGEAN και ΣΕΤΕ προσφέρουν μαζί ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών στους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας

 46. 03/08 10:48

  Seajets: Δωρεάν εισιτήρια στους επιβάτες του χθεσινού δρομολογίου προς Σύρο-Μύκονο λόγω δυσλειτουργίας κλιματισμού

 47. 03/08 10:46

  ΕΕ: Οι ταξιδιωτικοί κανονισμοί προκαλούν σύγχυση

 48. 03/08 10:42

  Βαυαρία: Tαμείο ενίσχυσης ρευστότητας για επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας

 49. 03/08 10:41

  Επέκταση ξενοδοχείου σε Χαλκιδική - Συγχώνευση ξενοδοχειακών εταιρειών σε Κρήτη

 50. 03/08 10:40

  Μετατροπές 2 κτιρίων σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

 51. 03/08 10:37

  Η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας στην 1η ψηφιακή εκδήλωση GREEK-NORDIC DIGITAL TRADE WEEK

 52. 03/08 10:36

  Οι διαδικτυακές και ταξιδιωτικές δαπάνες των Βρετανών για το 2019

 53. 03/08 10:35

  Ιστορική μείωση του ΑΕΠ της Γερμανίας

 54. 03/08 10:28

  Επιμελητήριο Χανίων: Διαφημιστική εκστρατεία για την προβολή της Υγειονομικής Ασφάλειας και της Ελκυστικότητας του προορισμού

 55. 01/08 22:22

  Εντατικοποίηση των ελέγχων για τις παράνομες ξεναγήσεις

 56. 01/08 22:13

  Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown- η εφαρμογή των μέτρων θα μειώσει τη διασπορά

 57. 01/08 21:29

  ΥΠΑ: Μόνο στο ΔΑΑ οι πτήσεις από και προς Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

 58. 01/08 12:17

  Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους όλο τον Αύγουστο-τα νέα μέτρα για νυχτερινά κέντρα

 59. 01/08 12:06

  Αναστολή συμβάσεων εργασίας στον τουρισμό και τις μεταφορές τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο

 60. 01/08 11:56

  Πόλη φάντασμα η Βαρκελώνη- οι τουρίστες εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη

 61. 01/08 11:34

  Σε διαβούλευση το σ/ν για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας -Περιορίζεται η εκτός σχεδίου δόμηση

 62. 01/08 11:32

  Η οριστική λίστα των δικαιούχων και των ωφελουμένων του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους»

 63. 01/08 11:28

  ΥΠΑ: Παράταση απαγόρευσης εισόδου για μη Ευρωπαίους Πολίτες- Μόνο με αρνητικό τεστ από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 64. 31/07 15:34

  Glyfada Maritime Golf Event: Το νέο ναυτιλιακό τουρνουά στις 19 Σεπτεμβρίου στο Γκολφ Γλυφάδας

 65. 31/07 15:18

  Έρευνα: Οι Γερμανοί αναβάλλουν τις διακοπές για το καλοκαίρι του 2021

 66. 31/07 15:07

  Γερμανία: Η Κομισιόν ενέκρινε την κρατική εγγύηση για τα βάουτσερ

 67. 31/07 14:55

  Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία εγκαταλείπουν την τουριστική Ισπανία

 68. 31/07 14:53

  Η χρεοκοπία που συγκλονίζει τη Γερμανία

 69. 31/07 14:02

  Tripadvisor: Αυτά είναι τα 10 κορυφαία πάρκα ψυχαγωγίας στην Ελλάδα

 70. 31/07 13:58

  Tripadvisor: Έξι Ελληνικά θαλάσσια πάρκα στα 25 κορυφαία στην Ευρώπη

 71. 31/07 13:38

  Tο 1/3 των πολιτών πρόθυμο να πληρώσει για υπηρεσίες smart city

 72. 31/07 13:22

  Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ: Άνοιξαν οι συμμετοχές καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εταιριών

 73. 31/07 13:17

  ΓΕΠΟΕΤ: Σε καθεστώς επιδότησης - αποζημίωσης τα τουριστικά λεωφορεία λόγω μειωμένης πληρότητας

 74. 31/07 13:16

  Skyscanner: Δωρεάν διαφήμιση για τις τουριστικές επιτροπές από όλο τον κόσμο

 75. 31/07 13:07

  Jet2: 30.000 επιπλέον θέσεις για Ελλάδα και Τουρκία μετά την αναστολή των πτήσεων στην Ισπανία

 76. 31/07 12:48

  Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Το 40% των προορισμών έχει χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς

 77. 31/07 12:46

  TUI: Μεγάλες αλλαγές στο σύστημα προμηθειών – Τι προβλέπεται για τα τουριστικά γραφεία

 78. 31/07 12:22

  Έρευνα McKinsey: Μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές και στη φύση προτιμούν οι Γερμανοί

 79. 31/07 12:17

  Η παραλία Φονέας και ο μύθος γύρω από το όνομά της

 80. 31/07 12:15

  Κοντινές και όμορφες παραλίες για μονοήμερη

 81. 31/07 11:57

  Κρ. Καραγιαννίδης: «Με ανησυχεί η χαλάρωση με τον κορωνοϊό»

 82. 31/07 11:55

  Γερμανία: Λουκέτο σε ιστορική αλυσίδα τουριστικών γραφείων

 83. 31/07 11:32

  Με υγειονομικά πρωτόκολλα το 64% των ξενοδοχείων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

 84. 31/07 11:29

  Alitalia: Περισσότερες πτήσεις προς διεθνείς προορισμούς τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο

 85. 31/07 11:24

  Τουριστική Χάρτα για την ανάδειξη της Λαμίας ως διεθνούς προορισμού

 86. 31/07 11:22

  Η επόμενη μέρα: Οι Επιτροπές Τουρισμού των Δήμων Παρανεστίου και Βελβεντού

 87. 31/07 11:14

  Ο Δήμος Σκιάθου "επενδύει" στον πεζοπορικό τουρισμό

 88. 31/07 11:07

  Aντιφάσεις στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού: Με μάσκες στις παραλίες της Μαδέρας, χωρίς στη Σουηδία

 89. 31/07 11:05

  Νέες άδειες για ξενοδοχεία σε Φλώρινα και Θάσο

 90. 30/07 16:22

  Απέτυχε η «ασφαλής φιλοξενία» τουριστών στην Αυστρία;

 91. 30/07 16:05

  Αυξάνεται η περίοδος καραντίνας στο Ην. Βασίλειο - Συζητήσεις και για άλλες χώρες στη λίστα καραντίνας

 92. 30/07 16:03

  Μείωση ωραρίου λειτουργίας σε εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα στο Τόκιο

 93. 30/07 16:02

  Αφιέρωμα του Discovergreece.com στον εσωτερικό τουρισμό

 94. 30/07 16:00

  Άνοιξε το Galaxy Bar & Restaurant στο Hilton της Αθήνας

 95. 30/07 15:18

  Ryanair: Νέα χειμερινή σύνδεση Αθήνα - Οδησσός

 96. 30/07 15:04

  Η TUI κλείνει 166 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία

 97. 30/07 15:00

  Aegean Airlines: Διεξαγωγή έκτακτων, ειδικών πτήσεων Μόσχα – Αθήνα

 98. 30/07 14:54

  H Variety Cruises ξεκίνησε κρουαζιέρες στις Κυκλάδες

 99. 30/07 14:39

  Medina Reisen: Πτώχευσε ο γερμανός σπεσιαλίστας διακοπών στην Ελλάδα

 100. 30/07 14:23

  Μείωση των μεγεθών του εσωτερικού τουρισμού στην Ελλάδα το 2019