WWF Hotel Kitchen: Τα ξενοδοχεία μείωσαν τη σπατάλη τροφίμων

Α Decrease font Enlarge font
WWF Hotel Kitchen: Τα ξενοδοχεία μείωσαν τη σπατάλη τροφίμωνΤο ξενοδοχείο Grecotel Cape Sounio

Μείωση της σπατάλης τροφίμων στα τρία ελληνικά ξενοδοχεία. που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της WWF  «Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία»,  από 10% ως 25%, καταγράφηκε  μέσα σε μόλις 4 μήνες πιλοτικής εφαρμογής του.

Το πρόγραμμα του WWF, που υλοποιείται στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Unilever Food Solutions, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019, προσκαλώντας τρία γνωστά ξενοδοχεία, το Grecotel Cape Sounio (Σούνιο), το Aquila Rithymna Beach (Ρέθυμνο) και το Marriott Athens του Ομίλου Χανδρή (Αθήνα), να αναλάβουν ενεργό δράση για 4 μήνες (Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2019) στο πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής ορθών πρακτικών για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Μέσα από τη δέσμευση της διοίκησης και την άμεση κινητοποίηση του προσωπικού, τα τρία ξενοδοχεία έδωσαν το δικό τους μήνυμα καινοτομίας και θετικών αλλαγών για τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Στις επιμέρους κατηγορίες μετρήσεων (π.χ. προετοιμασία λαχανικών και φρούτων, περίσσευμα από τον μπουφέ, πιάτα επισκεπτών), αξίζει να αναφερθεί ότι παρατηρήθηκε σημαντική τάση μείωσης κατά 45% της σπατάλης στη διαδικασία παρασκευής των γευμάτων, ενώ στο τμήμα καθαρισμού φρούτων και λαχανικών, η μείωση άγγιξε το 25%. Επιπλέον, στον μπουφέ η μείωση της σπατάλης ήταν αισθητή, καθώς κυμάνθηκε από 13% έως και 15%. Αναλύοντας τα αποτελέσματα του προγράμματος, διαπιστώθηκε, επίσης, πως κάποια τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά είδη, τρόφιμα που περιέχουν αυγά, σαλάτες, σούπες και γλυκά είναι εκείνα που τους μήνες υλοποίησης του προγράμματος, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη τάση σπατάλης, άρα και τη μεγαλύτερη ευκαιρία για ορθότερη αξιοποίησή τους από το προσωπικό των ξενοδοχείων.

Πέραν όμως της αξιόλογης μείωσης της σπατάλης που επιτεύχθηκε, σημαντική ήταν και η μείωση των δαπανών, καθώς η αποφυγή της σπατάλης, πέρα από το μεγάλο περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος, συνεπάγεται και εξοικονόμηση χρημάτων για μια ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία προκύπτει από τη μείωση του κόστους στις προμήθειες πρώτων υλών, το κόστος εργασίας και τα τελικά παραγόμενα απορρίμματα. Συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση χρηματικών πόρων σε ένα από τα συμμετέχοντα ξενοδοχεία υπολογίστηκε ότι έφτασε το 9%.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση του προσωπικού των ξενοδοχείων για το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων και τους τρόπους μείωσης της, καθώς και ενημέρωση των επισκεπτών μέσα από ειδική σήμανση σε διάφορα σημεία εντός των ξενοδοχείων. Τόσο στο προσωπικό, όσο και στους επισκέπτες δόθηκαν ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με το πρόγραμμα του WWF. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 260 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 82% των εργαζομένων στα τρία ξενοδοχεία δήλωσε ότι επιθυμεί να συμμετέχει σε παρόμοιες μελλοντικές δράσεις για τη μείωση της σπατάλης, ενώ το 92% δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο της σπατάλης τροφίμων στο περιβάλλον. Αντίστοιχα, το 93% των επισκεπτών που ερωτήθηκαν δήλωσε πως θα υποστήριζε ένθερμα την ιδέα κι άλλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα να υλοποιήσουν την πρωτοβουλία.

«Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης του προγράμματος “Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία” αποδείχθηκε πως με απλές πρακτικές και μεθοδικότητα, η  μείωση της σπατάλης τροφίμων δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά δημιουργεί και έναν άνευ προηγουμένου θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την οικονομία και εν γένει το κοινωνικό σύνολο», σχολιάζει η Βίκυ Μπαρμπόκα. Υπεύθυνη του προγράμματος στο WWF Ελλάς. «Μέσα από την ουσιαστική συνεργασία με τον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο προσβλέπουμε στη δημιουργία ενός νέου περιβαλλοντικού αφηγήματος, όπου κάθε ξενοδοχείο θα εντάξει στη φιλοσοφία του την πρόληψη της σπατάλης  και θα συμβάλει στη  βελτίωση της παρούσας κατάστασης ».

Ο Γενικός Διευθυντής της Unilever Food Solutions στην Ελλάδα, Γιώργος Τζαβάρας αναφέρει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι το τελευταίο διάστημα πολυάριθμα ξενοδοχεία στη χώρα έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα “Hotel Kitchen”. Ο εγχώριος ξενοδοχειακός κλάδος έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα μείωσης του μπουφέ ή της κατανάλωσης, αλλά για ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει την πραγματική αξία που έχει η τροφή». 

 

Ένας δωρεάν οδηγός μείωσης σπατάλης τροφίμων για ξενοδοχεία & εκπαιδευτικά σεμινάρια είναι το επόμενο βήμα του προγράμματος

Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης του προγράμματος, όσα ξενοδοχεία από τη χώρα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα μπορούν να αξιοποιήσουν εντελώς δωρεάν (μέσα από το https://hotelkitchen.wwf.gr/ **) μια σειρά από εργαλεία που έχει δημιουργήσει το WWF Ελλάς, μεταξύ των οποίων και ένας αναλυτικός οδηγός με πρακτικές συμβουλές και εύκολες μεθόδους για τη μέτρηση, τη μείωση και την πρόληψη της σπατάλης.

Ο «Οδηγός για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία» του WWF αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο για κάθε ξενοδοχείο ή φορέα εστίασης που θέλει να σχεδιάσει ένα εύκολο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα μείωσης σπατάλης. Περιέχει πολύτιμες πρακτικές για τον ανασχεδιασμό του μπουφέ και πρόληψη της σπατάλης στην προετοιμασία και παράθεση γευμάτων, μεθοδολογία διαλογής και καταγραφής της σπατάλης, υλικό για την εκπαίδευση του προσωπικού, τρόπους αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων για τη μείωση και πρόληψης τη σπατάλης, αλλά και ιδέες για ορθή διαχείριση της αναπόφευκτης σπατάλης.

Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2020 το WWF Ελλάς προγραμματίζει 5 σεμινάρια πανελλαδικά σε επαγγελματίες του κλάδου. Αντίστοιχα, 2 ξεχωριστά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν για φοιτητές σχολών μαγειρικής με στόχο την ενημέρωσή τους για τον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τη δημιουργία μίας νέας γενιάς περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων σεφ.

** Σημείωση: Το επίσημο site του προγράμματος “Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία” θα ενεργοποιηθεί πολύ άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες, και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόσβαση μέσω του https://hotelkitchen.wwf.gr/

Δηλώσεις των σεφ από τα 3 ξενοδοχεία που συμμετείχαν στο “Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία”

«Δε μπορούσα να φανταστώ τα νούμερα. Ένα από τα βασικά καλά του προγράμματος ήταν ότι μας έδωσε μετρήσιμα στοιχεία ούτως ώστε να μπορούμε μέσα από διορθωτικές κινήσεις να βλέπουμε κατά πόσο βοηθήσαν ή όχι. Διαφορετικά θα ήταν όλα υποθετικά.» Περικλής Αλεξανδράκης, Executive Chef Aquila Rithymna Beach

 «Μέσα από το πρόγραμμα, προσπαθούμε να είμαστε ακριβείς στις ποσότητες που χρησιμοποιούμε για να τις μετατρέψουμε σε τροφή για τους επισκέπτες χωρίς να επηρεάζουμε καθόλου την ποιότητα, ούτως ώστε ο κάθε επισκέπτης να βρίσκει αυτό που θέλει, όπως το θέλει και στις ποσότητες που θέλει.» Γιάννης Τσούνας, Executive Chef Marriott Athens

«Όλα είναι θέμα διαχείρισης στη δική μας δουλειά. Και αν διαχειρίζεσαι σωστά το κάθε τρόφιμο παίρνεις και προσφέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα δίνοντας πραγματική αξία στην τροφή. Για αυτό καλωσορίζουμε τους επισκέπτες να επισκεφτούν όσες φορές επιθυμούν τον μπουφέ με την προτροπή να απολαύσουν μέχρι την τελευταία μπουκιά το γεύμα που επέλεξαν δίνοντας αξία στην τροφή.» Σάκης Τζανέτος, Corporate Culinary Trainer Grecotel Hotels & Resorts

Ποια μέτρα εφαρμόστηκαν στα ξενοδοχεία για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων:

Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα τρία ξενοδοχεία αφορούσαν στη σωστή αποθήκευση, συντήρηση και διαχείριση των πρώτων υλών, τον τρόπο παρασκευής των γευμάτων, και κυρίως, τον ανασχεδιασμό στην προετοιμασία γευμάτων και στην αναδιαμόρφωση του μπουφέ. Έμφαση δόθηκε στον ακριβή υπολογισμό ποσοτήτων με βάση τον αριθμό και- όποτε ήταν εφικτό- τις διατροφικές συνήθειες των επισκεπτών, στο σερβίρισμα σε μικρά σκεύη και σε ατομικές μερίδες, σε έναν διαφορετικό τρόπο παράθεσης των τροφίμων, στη διάθεση πιάτων δύο μεγεθών, στον σχεδιασμό μενού μείωσης σπατάλης, αλλά και στην επιτόπια παρασκευή φαγητού από το προσωπικό της κουζίνας. Ιδιαίτερα κρίσιμη αποδείχθηκε η συντονισμένη επικοινωνία ανάμεσα στο προσωπικό της κουζίνας και το προσωπικό του service, κυρίως στο τελευταίο μισάωρο του μπουφέ, οπότε και παρατηρείται ο μεγαλύτερος κίνδυνος σπατάλης στην παράθεση τροφίμων.

 

 

 

( 0 )

Συνολικά: | Εμφάνιση:

 1. 23/01 16:08

  Βusiness plan για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων

 2. 23/01 15:37

  Στην Reuben Brothers το πολυτελές ξενοδοχείο La Residence στη Μύκονο

 3. 23/01 14:46

  Σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού για τις εργασίες στο κτήμα Τατοΐου

 4. 23/01 14:15

  Κρήτη: Αισιόδοξα μηνύματα από την Αυστριακή αγορά

 5. 23/01 13:53

  FedHATTA: Ο πολιτιστικός τουρισμός κλειδί για επιμήκυνση και αυξημένα έσοδα

 6. 23/01 13:33

  Πρωτοβουλία ΠΟΤ κατά των πλαστικών στον τουρισμό

 7. 23/01 12:58

  Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης στα ξενοδοχεία της Accor μέχρι το 2022

 8. 23/01 12:51

  Travel Leaders Group: Ενισχυμένος ο ρόλος των τουριστικών γραφείων στα διεθνή ταξίδια των Αμερικανών

 9. 23/01 12:37

  Υλοποιείται άλλη μία πρωτοβουλία Ρέτσου για διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Thomas Cook

 10. 23/01 12:30

  Expedia: Ποιες υπηρεσίες δελεάζουν τους ταξιδιώτες για κράτηση

 11. 23/01 12:25

  Οι ξενοδόχοι της Κρήτης αμφισβητούν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις εισπράξεις

 12. 23/01 12:06

  Οι Γαστρονομικές Κοινότητες στην Expotrof

 13. 23/01 12:04

  Jet2.com: Πάνω από 15 νέες συνδέσεις με Ελλάδα - Ποιες πτήσεις "πυκνώνουν" το 2020

 14. 23/01 11:30

  Συναγερμός στα παγκόσμια αεροδρόμια για το νέο κοροναϊό

 15. 23/01 11:12

  Ευρωπαϊκός τουρισμός: Αυξημένα έσοδα ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία το 2019

 16. 23/01 10:04

  Τουρισμός: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην αγορά του Tax Free Shopping στην Ελλάδα- η μεγάλη πρόκληση του Brexit

 17. 23/01 09:57

  Κυπριακός τουρισμός: Παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής μέχρι το 2030

 18. 23/01 09:54

  Περιφέρεια Αττικής: Πράσινο φως για συγχωνεύσεις τουριστικών εταιρειών

 19. 23/01 09:50

  Δήμος Ρόδου: Ομάδα Συν-εργασίας με τους ομογενείς

 20. 23/01 09:46

  Tο νέο πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

 21. 23/01 09:43

  Κιάτο: Διαγωνισμός για μετατροπή παλαιών αποθηκών σε χώρους αναψυχής

 22. 23/01 09:41

  Δήμος Χίου: Εκδήλωση τουριστικής προβολής στην Κωνσταντινούπολη

 23. 22/01 18:12

  Transavia France: Νέες πτήσεις προς Καλαμάτα και Ρόδο

 24. 22/01 18:08

  Κατερίνα Νοτοπούλου: Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία “Global Tourism Plastics Initiative”

 25. 22/01 18:06

  Neos: Νέες συνδέσεις με Σκιάθο το 2020

 26. 22/01 16:23

  8 νέες σουίτες στο ξενοδοχείο Calilo στην Ίο

 27. 22/01 16:07

  Ο Πειραιάς homeport για το κρουαζιερόπλοιο MSC Lirica το 2021

 28. 22/01 14:35

  Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Τουρισμού οι αναγνωρισμένοι ιαματικοί πόροι

 29. 22/01 14:32

  Τροποποίηση δρομολογίου του πλοίου ΠΡΕΒΕΛΗΣ από τη Ρόδο

 30. 22/01 14:19

  Airbnb: Ένα ζευγάρι στο σπίτι της Ιουλιέτας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου (φωτό)

 31. 22/01 13:55

  Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας: Ο Σταμάτης Γαρδέρης νέος πρόεδρος

 32. 22/01 13:52

  Οι ξεναγοί συμβάλουν ενεργά στο σχέδιο μάρκετινγκ της Θεσσαλονίκης

 33. 22/01 13:21

  Finikia Residence: Μια αναπαλαιωμένη «κάναβα» στη Σαντορίνη στα Aria Hotels

 34. 22/01 13:17

  Τουρισμός: Σε άνοδο τα ταξίδια των Ινδών στο εξωτερικό

 35. 22/01 12:50

  Τουρισμός πολυτελείας: Η SLH αποκαλύπτει τις τάσεις για τα μπουτίκ ξενοδοχεία το 2020

 36. 22/01 12:39

  Αξιοποίηση αναψυκτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους

 37. 22/01 12:01

  Mouzenidis Travel: Ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη από Ρωσία- ανοίγει και Bomo Hotel

 38. 22/01 10:48

  Πρωτιά της Ελλάδας στον δείκτη ικανοποίησης των ξενοδοχείων το 2019

 39. 22/01 10:40

  Οδικός τουρισμός: Μειωμένες κατά 1,6% οι αφίξεις το 2019

 40. 22/01 10:29

  INSETE Intelligence: 803.000 περισσότερες διεθνείς αεροπορικές αφίξεις το 2019 - Η εικόνα ανά περιοχή

 41. 22/01 10:15

  Το ελληνικό περίπτερο στην έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου

 42. 22/01 10:09

  Αύξηση 10% στις αφίξεις Φινλανδών το 2020

 43. 22/01 09:55

  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Πράσινο φως για συγχωνεύσεις τουριστικών εταιρειών

 44. 22/01 09:53

  Τήνος: Πώληση έκτασης 24 στρεμμάτων έναντι 700.000 ευρώ

 45. 22/01 09:50

  Περιφέρεια Ηπείρου: H πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα ως αυτόνομος τουριστικός προορισμός

 46. 22/01 09:46

  Οι 11 στρατηγικοί στόχοι στο υπ. Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) για το 2020

 47. 22/01 09:42

  EOT: Διαφημιστικό πρόγραμμα 310.000 ευρώ στο BBC

 48. 21/01 20:06

  Ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Κω και στη Νίσυρο

 49. 21/01 20:00

  Transavia: Ενδιάμεσος σταθμός η Αθήνα στις πτήσεις επιστροφής Ντουμπάι - Άμστερνταμ

 50. 21/01 17:13

  Συνάντηση ΟΛΠ με Γ. Πατούλη για την επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας

 51. 21/01 17:00

  Ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης σε χώρους του υπουργείου Τουρισμού

 52. 21/01 15:09

  PwC: Το 52% των Ελλήνων CEO προβλέπουν επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2020

 53. 21/01 15:00

  Τουρισμός | Οι 6 κορυφαίες τάσεις που θα κυριαρχήσουν τη νέα δεκαετία

 54. 21/01 14:57

  Ελληνικός τουρισμός 2019: Η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,7% έφερε 2 δισ. παραπάνω έσοδα

 55. 21/01 14:49

  5 βραβεία της TUI στον όμιλο H Hotels Collection – Hatzilazarou Group

 56. 21/01 14:34

  Κόνσολας-Βλαστός: Επιτάχυνση της αξιοποίησης των τουριστικών ακινήτων

 57. 21/01 14:21

  Juneyao Airlines: Πτήσεις από Κίνα προς Αθήνα το καλοκαίρι

 58. 21/01 14:04

  Λέσχες Καπνιστών: Ποιες είναι νόμιμες - Πότε κινδυνεύετε με πρόστιμο

 59. 21/01 12:46

  FedHATTA: Η εταιρική κοινωνική ευθύνη βασικός παράγοντας για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη

 60. 21/01 12:45

  Η κατάρρευση του Thomas Cook απογείωσε τις κρατήσεις στην easyJet

 61. 21/01 12:17

  ΞΕΕ: Παράταση έως 26/1 για την υποβολή αιτήσεων στον CapsuleT

 62. 21/01 12:05

  Ξενοδοχειακή Ημέρα Καριέρας σε συνεργασία με την Ε.Ξ. Ηρακλείου

 63. 21/01 11:51

  Αυξημένες προκρατήσεις Ολλανδών τουριστών προς Ελλάδα το 2020

 64. 21/01 11:48

  TUI: Εκτόξευση της ζήτησης για Ελλάδα από τους Αυστριακούς

 65. 21/01 09:13

  20 καινούργια δωμάτια και σουίτες στο Avaton Luxury Hotel & Villas

 66. 21/01 08:55

  Δυο προσφορές από κινεζικές εταιρείες για την ανέλκυση του Sea Diamond στη Σαντορίνη

 67. 21/01 08:44

  Kινεζικός τουρισμός: Άραγε, είμαστε έτοιμοι;

 68. 21/01 08:39

  Καταβολή επιχορηγήσεων για ξενοδοχειακές επενδύσεις

 69. 21/01 08:37

  Διαγωνισμός για τη μίσθωση του ξενοδοχείου ΝΗΡΕΥΣ στη Σύμη

 70. 21/01 08:32

  Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Eιδικά χωρικά σχέδια για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην παράκτια ζώνη

 71. 21/01 08:28

  Σουηδία: Επενδυτικό Ταμείο για κοινωνικές δράσεις στην Ευρώπη με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη

 72. 21/01 08:25

  Χ.Θεοχάρης: Διευθύνουσα Επιτροπή για το στρατηγικό σχέδιο Τουρισμού

 73. 20/01 15:46

  Ελληνικός τουρισμός 2019: 2 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα στο 11μηνο

 74. 20/01 15:12

  Βαλεαρίδες: Τέλος στην απεριόριστη κατανάλωση αλκοόλ στα ξενοδοχεία

 75. 20/01 14:40

  ΠΟΤ: Ο παγκόσμιος τουρισμός συνεχίζει ανοδικά και το 2020

 76. 20/01 13:19

  Τουρκικός τουρισμός: Ρεκόρ αφίξεων στη Σμύρνη το 2019 (πίνακας)

 77. 20/01 13:01

  H Fosun επαναφέρει το brand Thomas Cook ως ηλεκτρονική ταξιδιωτική εταιρεία

 78. 20/01 12:38

  Αξιοποίηση ακινήτου στον πρώην εργοταξιακό χώρο του έργου ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου

 79. 20/01 12:32

  Τουρισμός πολυτελείας: Αυξητική τάση και το 2020- Ποιοι είναι οι πιο "καυτοί" προορισμοί της χρονιάς

 80. 20/01 12:16

  Ξεπέρασε την οικονομική κρίση η Ελλάδα;- Οι επενδύσεις στον τουρισμό

 81. 20/01 11:47

  16.300 ευρώ πρόστιμα το Σαββατοκύριακο για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου

 82. 20/01 11:42

  Έτσι θα είναι το ταξιδιωτικό γραφείο του μέλλοντος

 83. 20/01 11:30

  Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων: Ποια θέματα συζητήθηκαν στην μηνιαία ολομέλεια

 84. 20/01 10:15

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση - workshop για το μοντέλο Consumeless στην Αίγινα

 85. 20/01 10:15

  Ψηφιακή Διπλωματία: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρουσία στην Silicon Valley

 86. 20/01 10:07

  Η ιδέα πίσω από το Σχολείο Τουρισμού OnTour Next Gen- Γράφει η Λία Ζαμπέτογλου

 87. 20/01 10:02

  Yπ.Τουρισμού: Aνάθεση έργου υποστήριξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού

 88. 20/01 10:00

  ΕΦΚΑ: Διαγωνισμός μίσθωσης κτιρίου για ξενοδοχείο 4 αστέρων στο κέντρο της Αθήνας

 89. 20/01 09:58

  Αλλαγή χρήσης κτιρίων σε ξενοδοχεία στον Πειραιά και στην Πάτρα

 90. 20/01 09:53

  Διαγωνισμός για εξοπλισμό και προβολή του Μουσείου Ολοκαυτώματος Καντάνου

 91. 20/01 09:48

  Μ.Κόνσολας: Να ενταχθεί η Διπλή Νησιωτικότητα στην πολιτική κρατικών ενισχύσεων

 92. 20/01 09:45

  Πώς πρέπει να είναι η ιδανική σήμανση στα ξενοδοχεία: Η περίπτωση του EverEden Resort

 93. 19/01 12:39

  Δήμος Ρόδου: Θετικές γνωμοδοτήσεις για 3 ξενοδοχειακές επενδύσεις

 94. 19/01 12:37

  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Δίκτυο για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από την μάχη των Θερμοπυλών

 95. 19/01 12:33

  ΕΟΤ: Διαφημιστικό πρόγραμμα 248.000 ευρώ στο CNBC για το 2020

 96. 18/01 13:26

  Νέο ψηφιακό Πολιτιστικό Μουσείο στο Μαλεβίζι

 97. 18/01 13:24

  Έμφαση στις νέες τεχνολογίες στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Ελαφονήσου

 98. 18/01 13:17

  Τήνος: Παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος μείωσης της παραλίας των Κιονίων

 99. 18/01 13:12

  Μ.Κόνσολας: 8 προτάσεις για μια νέα και ισχυρή τουριστική ταυτότητα της Κω

 100. 18/01 12:59

  Χάρης Θεοχάρης: Θετικές οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το Brexit