Πώς εξελίχθηκε ο ξενοδοχειακός κλάδος το 2018;

Α Decrease font Enlarge font
Πώς εξελίχθηκε ο ξενοδοχειακός κλάδος το 2018;Πηγή φωτο: pixabay.com

Το 2018 ο ξενοδοχειακός κλάδος προσαρμόστηκε σε σημαντικές κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία σημείωσαν εξαιρετική απόδοση σε κύριους τομείς, αλλά η μάχη για τις απευθείας κρατήσεις συνεχίζεται. Η τεχνολογία ξενοδοχείων είδε την έλευση φωνητικών βοηθών που είναι προσαρμοσμένοι για ξενοδοχεία, καθώς και νέες τεχνολογίες blockchain. Η ψηφιακή ασφάλεια αποτέλεσε σημαντικό θέμα, καθώς οι φυσικές και οι ηλεκτρονικές απειλές κατέδειξαν τους κινδύνους που θέτει η τεχνολογική αλλαγή. Στη διαχείριση ξενοδοχείων, η ασφάλεια και του προσωπικού και η βιωσιμότητα τέθηκαν στο προσκήνιο.

Το businessblog της trivago συγκέντρωσε ορισμένες από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στον ξενοδοχειακό κλάδο το 2018. Διαβάστε ποιες είναι...

Μάρκετινγκ και διανομή

Η ισχύς των ανεξάρτητων ξενοδοχείων

Το 2018 τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία σημείωσαν μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τις επώνυμες αλυσίδες σε ό,τι αφορά τις μέσες ημερήσιες τιμές και τα συνολικά έσοδα.

Υπήρξε επίσης μια συνεχιζόμενη τάση υιοθέτησης μικρότερων boutique «soft» brands από μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων. Από πολλές απόψεις, αυτές οι soft brands επιδιώκουν να μιμηθούν τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία και να αντιμετωπίσουν την τάση προς τα εναλλακτικά καταλύματα. Προσφέρουν εμπειρίες που είναι προσαρμοσμένες σε ένα συγκεκριμένο μερίδιο της αγοράς ή που ενσωματώνουν περισσότερο το τοπικό στοιχείο. Αυτό αποδεικνύει ότι τα ανεξάρτητα ξενοδοχεία βρίσκονται στην κατάλληλη θέση στην τρέχουσα αγορά, ώστε να αξιοποιήσουν την εστίαση σε μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες, καθώς και τη βαθιά εξατομίκευση.

Η μάχη για τις απευθείας κρατήσεις

Σύμφωνα με δεδομένα της αγοράς από τη Phocuswright, η αξία των απευθείας κρατήσεων εξακολουθεί να αυξάνεται σε απόλυτους όρους. Ωστόσο, το συνολικό μερίδιο των απευθείας κρατήσεων βρίσκεται σε φάση σταδιακής μείωσης. Οι online ταξιδιωτικές εταιρείες είναι ήδη οι κυρίαρχοι παίκτες σε όλες τις μείζονες περιοχές, με εξαίρεση τη Βόρεια Αμερική όπου οι μεγάλες αλυσίδες ελέγχουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

Ωστόσο, ένα στοιχείο που ξεχώρισε είναι ο αυξανόμενος ρόλος του metasearch ως εργαλείου καίριας σημασίας για την πραγματοποίηση online κρατήσεων ξενοδοχείων από τους ταξιδιώτες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από την EyeforTravel και τη Fornova, το 73% των ερωτηθέντων ταξιδιωτών χρησιμοποιούν τακτικά metasearch, ενώ ποσοστό 44% το χρησιμοποιούν κάθε φορά που κάνουν κράτηση.

Το metasearch αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία που επιτρέπει στους ξενοδόχους να λαμβάνουν απευθείας κρατήσεις υψηλής αποτελεσματικότητας. Εργαλεία όπως το Rate Connect της trivago επιτρέπουν στους ξενοδόχους να δημιουργούν αποτελεσματικές καμπάνιες κόστους ανά κλικ (CPC). Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν στο ίδιο επίπεδο με τις μεγάλες online ταξιδιωτικές εταιρείες, είτε παγκοσμίως είτε σε επιλεγμένες αγορές. Επίσης, ένα έξυπνο, αυτοματοποιημένο σύστημα υποβολής προσφορών απλοποιεί τη διαχείριση του προϋπολογισμού για καμπάνιες.

Τεχνολογία ξενοδοχείων

Φωνητικοί βοηθοί

Οι φωνητικοί βοηθοί γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένοι στα τηλέφωνα και στο σπίτι. Αυτήν τη χρονιά, η Amazon κυκλοφόρησε συσκευές Echo που είναι προσαρμοσμένες για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Επιτρέπουν στους επισκέπτες να θέτουν ερωτήσεις σχετικά με ξενοδοχεία, να υποβάλλουν αιτήματα στον concierge και να ελέγχουν τα φώτα, τη θερμοκρασία, την τηλεόραση και τη μουσική στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους. Για τους ξενοδόχους, ο ταχέως αναπτυσσόμενος χώρος των φωνητικών βοηθών θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία αύξησης των εσόδων και της ικανοποίησης των επισκεπτών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση με υπηρεσίες δημιουργίας εσόδων στο κατάλυμα και ενισχύοντας την επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού του ξενοδοχείου και των επισκεπτών.

Τεχνολογία blockchain

Ένας μικρός αριθμός πρωτοπόρων άρχισαν να χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain για βασικές εφαρμογές του κλάδου φιλοξενίας. Μέχρι στιγμής, περιελάμβανε λειτουργίες όπως ασφαλείς πληρωμές, αναγνωριστικά και ασφάλεια και προγράμματα επιβράβευσης. Ωστόσο, παρά τον θόρυβο γύρω από τα κρυπτονομίσματα το 2018, για τους περισσότερους ξενοδόχους η τεχνολογία blockchain απέχει ακόμη αρκετά από το να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Μια έκθεση της Phocuswright περιέγραψε το πεδίο ως «νέα άγρια δύση». Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι, ενώ η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει τον κλάδο, οι ξενοδόχοι θα πρέπει να υιοθετήσουν μια προσεκτική και επιφυλακτική προσέγγιση. Όσοι υιοθέτησαν την τεχνολογία σχετικά νωρίς θα πρέπει να αναρωτηθούν εάν το blockchain προσθέτει αξία σε ένα προϊόν ή εάν είναι απλώς μια «κούφια λέξη».

Ψηφιακή ασφάλεια

Η ψηφιακή ασφάλεια ήταν αξιοσημείωτο θέμα το 2018. Αποκαλύφθηκαν οι κίνδυνοι για τη διατήρηση της φυσικής ασφάλειας των χώρων των ξενοδοχείων από τη δυνατότητα δημιουργίας μη ανιχνεύσιμων κλειδιών πασπαρτού χρησιμοποιώντας συνηθισμένου τύπου ηλεκτρονικές κάρτες-κλειδιά. Ενώ η ανάπτυξη του Διαδικτύου των πραγμάτων δημιουργεί νέα σημεία εισόδου για εισβολείς και προκλήσεις στην ασφάλεια δικτύου.  Ενώ δεν υπάρχουν απολύτως ασφαλείς λύσεις, τα ξενοδοχεία όλων των τύπων θα πρέπει να εξετάσουν τη φυσική και ψηφιακή ασφάλειά τους και να λάβουν πρακτικά μέτρα για τη διασφάλιση της αποθήκευσης των δεδομένων των πελατών.

Διαχείριση ξενοδοχείου

Ασφάλεια προσωπικού

Στις Η.Π.Α., μια σειρά νομικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στην πολιτική των ξενοδοχείων οδήγησε στη χρήση κουμπιών πανικού για μέλη του προσωπικού των ξενοδοχείων. Ορισμένα σωματεία άσκησαν κριτική σε αυτήν την κίνηση, θεωρώντας την ανεπαρκή, και απαίτησαν απαγορεύσεις σε ολόκληρο τον κλάδο στους επισκέπτες που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση. Στην εποχή του #metoo, η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει την προσδοκία να παρέχουν οι επιχειρήσεις ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας για το προσωπικό τους και αυτό να επεκτείνεται και στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης.

Βιωσιμότητα

Το 2018 έφερε στο επίκεντρο και τις προσδοκίες των επισκεπτών για περιβαλλοντικά βιώσιμα ξενοδοχεία. Μια ερευνητική έκθεση από το Hilton αποκάλυψε ότι το 20% των αποκριθέντων ανέφεραν πως αναζητούν πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις ενός ξενοδοχείου προτού κάνουν κράτηση. Ένα επιπλέον 13% ανέφεραν ότι θα χρησιμοποιούσαν αυτές τις πληροφορίες, εάν ήταν εύκολα προσβάσιμες. Από την άλλη πλευρά, το 62% των αποκριθέντων στην έρευνα θα άλλαζαν ξενοδοχείο, εάν έβρισκαν αναφορές για ανήθικες επιχειρηματικές πρακτικές, όπως κακοδιαχείριση του περιβάλλοντος. Αυτό υποδηλώνει ότι μια σημαντική μειονότητα επισκεπτών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια ενός ξενοδοχείου, αλλά ότι μια κακή είδηση που προκλήθηκε από ακατάλληλη περιβαλλοντική διαχείριση μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εμπορική επωνυμία ενός ξενοδοχείου.

Το κίνητρο για την υιοθέτηση μιας πιο βιώσιμης προσέγγισης μπορεί να είναι και το τελικό αποτέλεσμα. Ένα παράδειγμα είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων. Μια ερευνητική έκθεση από την Champions 12.3, μια διεθνή σύμπραξη επιχειρήσεων και κυβερνητικών στελεχών, κατέδειξε ότι τα ξενοδοχεία είχαν απόδοση επένδυσης 7 δολάρια για κάθε 1 δολάριο που δαπάνησαν σε δοκιμαστικά προγράμματα μείωσης της σπατάλης τροφίμων στις κουζίνες τους. Υιοθετώντας τέτοια προγράμματα και καθιστώντας εύκολα προσβάσιμες τις πληροφορίες σχετικά με τα περιβαλλοντικά προγράμματά τους, τα ξενοδοχεία είναι σε θέση να προσελκύσουν ένα οικολογικά συνειδητοποιημένο μερίδιο της αγοράς και να αυξήσουν στην πορεία το κέρδος τους.

 

Πηγές:

Champions 12.3, Eyefortravel, Hotel Management, New York Times, Phocuswire (φωνητικοί βοηθοί), Phocuswire (κίνδυνοι ασφάλειας του Διαδικτύου των πραγμάτων), Phocuswright (Blockchain), Phocuswright (μέγεθος της αγοράς), Reuters, Revfine, Security Intelligence, Skift

 

 

 1. 17/01 11:32

  Τι συναρπάζει τους Φινλανδούς τουρίστες στον τόπο διακοπών

 2. 17/01 11:31

  H Zeus International προτιμητέος επενδυτής για το π.ξενοδοχείο "Kάνιγγοςς 21"- 3 ενδιαφερόμενοι για το π."Εσπέρια"

 3. 17/01 11:14

  Γερμανικός τουρισμός: Διψήφια αύξηση της αεροπορικής κίνησης προς Ελλάδα το καλοκαίρι

 4. 17/01 10:40

  Ανερχόμενες αγορές για τη Χαλκιδική Ολλανδία και Αυστρία

 5. 17/01 10:20

  Air France: Θερινή πτήση Παρίσι- Ηράκλειο για πρώτη φορά

 6. 17/01 10:04

  Αποφάσεις για τουριστικά καταλύματα σε Ναύπακτο και Γρεβενά

 7. 17/01 10:01

  Προώθηση της Λέσβου ως προορισμός για μαθητικές εκδρομές

 8. 17/01 09:56

  Έμφαση στον ιαματικό τουρισμό δίνει το νέο πρόγραμμα προβολής της Κασσάνδρας

 9. 17/01 09:53

  ΕΟΤ: Ομάδα εργασίας για τυχόν οφειλές από επιδοτήσεις ανανέωσης τουριστικών λεωφορείων

 10. 17/01 09:50

  Συγχωνεύσεις και απορροφήσεις ξενοδοχειακών εταιρειών

 11. 17/01 09:40

  Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης ανακηρύχθηκε ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης

 12. 16/01 16:29

  Emirates: Δεύτερη καθημερινή πτήση προς Αθήνα

 13. 16/01 16:18

  Συνέδριο BnB Guest Conference: Έρευνα για τις επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων

 14. 16/01 15:50

  Ευρωπαϊκός τουρισμός: Στις "τάσεις" του 2018 η Ελλάδα- Πώς θα εξελιχθεί το 2019

 15. 16/01 14:32

  Προβολή της Πάρου στην Αυστρία

 16. 16/01 14:25

  Κέρκυρα: Ημερίδα για τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Τουριστικού Προϊόντος

 17. 16/01 14:20

  Μόνιμη τουριστική προβολή της Ελλάδας στη Σαγκάη

 18. 16/01 14:18

  Ελληνικός τουρισμός: Διψήφια αύξηση των αφίξεων από τη Νορβηγία το 2019

 19. 16/01 13:52

  Nέο πρόγραμμα πιστότητας πελατών στη Marriott από τον Φεβρουάριο

 20. 16/01 13:41

  Το νέο Δ.Σ. στην Ένωση Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Ηρακλείου

 21. 16/01 13:00

  Μ.Κόνσολας: Επιβεβαιώνεται η παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο

 22. 16/01 12:26

  Ryanair: Διακόπτει και τις πτήσεις από Αθήνα προς Χανιά, Ρόδο και Μύκονο

 23. 16/01 12:14

  Η Ελλάδα παραμένει ο πρώτος προορισμός για τους Αυστριακούς τουρίστες

 24. 16/01 12:03

  Το τουριστικό προφίλ της Ρόδου και Χαλκιδικής σε συνέδριο του Κολεγίου Ανατόλια

 25. 16/01 11:51

  Κάρπαθος: Νέες δράσεις τουριστικής προβολής το 2019

 26. 16/01 11:33

  Η δύναμη της φωτογραφίας του Pinterest στην υπηρεσία του ταξιδιωτικού marketing

 27. 16/01 11:18

  Booking.com: Γιατί τα εναλλακτικά καταλύματα κερδίζουν τους σύγχρονους τουρίστες

 28. 16/01 10:48

  Saudia: 4 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Αθήνα το 2019

 29. 16/01 10:39

  Τουρκικός τουρισμός: Ο φιλόδοξος στόχος για 70 εκατ. τουρίστες και 80 δισ.δολ. έσοδα έως το 2023

 30. 16/01 10:37

  Olympic Holidays: Νέα εφαρμογή για τους Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα και την Κύπρο

 31. 16/01 09:47

  8 χρόνια «Μονοπάτια της Ελλάδας»- Paths of Greece

 32. 16/01 09:36

  Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και της κινεζικής Chengdu

 33. 16/01 09:33

  Περιφέρεια Κρήτης: Διαγωνισμός για σύμβουλο τουριστικής προβολής

 34. 16/01 09:25

  Άδεια κατεδάφισης τμήματος ξενοδοχείου στη Χερσόνησο

 35. 16/01 09:22

  Μισθώσεις εκτάσεων σε Κεφαλονιά και Παγγαίο για τουριστικές εγκαταστάσεις

 36. 16/01 09:17

  Άδεια δόμησης για το 5άστερο ξενοδοχείο στη Χαλκιδική της Μεντεκίδης Κατασκευαστική

 37. 16/01 09:14

  Μόνιμο περίπτερο της Ελλάδας στη Σαγκάη- εγκαίνια από την Ε.Κουντουρά

 38. 15/01 16:43

  Ο γαμήλιος τουρισμός στην Αττική

 39. 15/01 15:44

  Σχεδόν 6 εκατ. περισσότεροι επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια το 2018

 40. 15/01 15:09

  Σοκ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια: Ποιοι καλούνται να πληρώσουν προσαυξημένους μισθούς

 41. 15/01 14:35

  Δυο τουριστικά συνέδρια υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

 42. 15/01 14:26

  Expedia: Το ελληνικό νησί που έγινε τάση το 2018 για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες

 43. 15/01 13:23

  Ανοίγει το πρώτο ξενοδοχείο ibis styles στην Αθήνα

 44. 15/01 13:04

  Ξενοδοχεία: Σε online πρακτορεία το 45% των κρατήσεων στην Ευρώπη- Το πλεονέκτημα του metasearch

 45. 15/01 12:32

  Διψήφια αύξηση των εισπράξεων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους τον Σεπτέμβριο

 46. 15/01 12:30

  Barrhead Travel: Ανταγωνιστικός προορισμός η Ελλάδα το 2019 για τους Βρετανούς

 47. 15/01 12:19

  Τέλος στα πακέτα διακοπών της Ryanair

 48. 15/01 11:50

  Τουρκία: "Φρένο" στις παράνομες μεταφορές τουριστών

 49. 15/01 11:48

  Τουρκικός τουρισμός: Με ρεκόρ κρατήσεων ξεκίνησε το 2019 στη γερμανική αγορά

 50. 15/01 11:21

  Marriott International: Αγωγή 150 πελατών για τα προσωπικά δεδομένα

 51. 15/01 11:04

  Προσιτή η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ελλάδα για τους Γερμανούς

 52. 15/01 10:45

  Ρεκόρ επισκεπτών στο Παναθηναϊκό Στάδιο

 53. 15/01 10:11

  Ξενοδοχεία: Ποιες μεσογειακές χώρες είχαν τις υψηλότερες επιδόσεις το Νοέμβριο

 54. 15/01 10:04

  Η κυριαρχία της τουριστικής «γενιάς» των 600 ευρώ …

 55. 15/01 09:57

  Ποικιλία δράσεων για την τουριστική προβολή της Αστυπάλαιας

 56. 15/01 09:56

  Εγκρίσεις για την αξιοποίηση ακινήτων της Grivalia στον Πειραιά

 57. 15/01 09:53

  Πρωτοποριακή ψηφιακή έκθεση τουρισμού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

 58. 15/01 09:52

  Ξενοδοχεία: Επιχορηγήσεις για εκσυγχρονισμό του Ρόδος Παλάς και Κάραβελ Ζακύνθου

 59. 15/01 09:40

  Το «αόρατο βάρος» του υπερτουρισμού

 60. 14/01 16:53

  Προσλήψεις Μηχανολόγων Μηχανικών στη Fraport Greece

 61. 14/01 16:31

  Brussels airlines: Αυξάνονται οι εβδομαδιαίες πτήσεις για Αθήνα το 2019

 62. 14/01 16:14

  Αρχαία λατομεία στην Κάρυστο εντόπισαν οι αρχαιολόγοι

 63. 14/01 15:57

  Τουρισμός: Το Brexit δεν επηρεάζει τη διάθεση των Βρετανών για ταξίδια το 2019

 64. 14/01 15:10

  Η Περιφέρεια διεκδικεί πόρους και έργα για την Κρήτη μέχρι το 2030

 65. 14/01 15:05

  Πάνω από 14.500 νέοι θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη με την κάρτα DiscoverEU

 66. 14/01 14:23

  Ακριβαίνει το εισιτήριο για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης τους θερινούς μήνες

 67. 14/01 14:15

  Χαλκιδική: Ανοίγει το πολυτελές ξενοδοχείο Club Miraggio το 2019 (φωτο)

 68. 14/01 13:58

  Αμερικανικός τουρισμός: Ισχυρή αύξηση των διεθνών ταξιδιών το 2019

 69. 14/01 13:58

  Τι ψηφιακά δώρα μας έφερε φέτος ο Άγιος Βασίλης;

 70. 14/01 13:19

  Το "Ελ. Βενιζέλος" στα πιο φιλικά αεροδρόμια της Ευρώπης για τους Κινέζους

 71. 14/01 12:11

  Turkish Airlines: 75,2 εκατ. επιβάτες το 2018

 72. 14/01 11:56

  Οι μεμονωμένοι τουρίστες φέρνουν τα 2/3 των τουριστικών εσόδων!

 73. 14/01 11:45

  Ποιός κορυφαίος ελληνικός προορισμός θα είναι ακριβός για τους Βρετανούς το 2019

 74. 14/01 11:11

  Διακόπτει δρομολόγιο στην Ελλάδα η Ryanair

 75. 14/01 11:07

  Έρευνα FUR: Περισσότερα ταξίδια το 2019 σχεδιάζουν οι Γερμανοί

 76. 14/01 11:02

  Και νέες απεργίες στα γερμανικά αεροδρόμια

 77. 14/01 10:55

  Διαγραφή Κουντουρά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες

 78. 14/01 10:44

  Αφιέρωμα για τους Λειψούς στο περιοδικό της Aegean

 79. 14/01 10:31

  Το περιεχόμενο του κόμβου Οδυσσέας του υπ. Πολιτισμού μπορεί να διατεθεί για τουριστική χρήση

 80. 14/01 10:29

  Ποιο κτίριο στην Αθήνα που θα γίνει ξενοδοχείο διαθέτει καταφύγιο

 81. 14/01 10:27

  Δήμος Λουτρακίου: Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2019

 82. 14/01 10:18

  Το χρονικό των 60 ετών για τις οικοδομικές άδειες του Αστέρα Βουλιαγμένης

 83. 14/01 10:14

  Βρετανική απειλή για τον ελληνικό τουρισμό

 84. 13/01 11:38

  Άδειες για αποπεράτωση ξενοδοχείων σε Καβάλα και Λεπτοκαρυά

 85. 13/01 11:34

  Ο τουρισμός στην Πελοπόννησο: Δημιουργείται σύστημα διαχείρισης προορισμού

 86. 13/01 11:32

  Δράσεις τουριστικής προβολής σε Τζουμέρκα και Χερσόνησο

 87. 13/01 11:27

  Η Έ.Κουντουρά στο Τορόντο: Προσδοκίες για περισσότερους Καναδούς τουρίστες το 2019

 88. 12/01 11:21

  Ο σχεδιασμός και οι δράσεις για το Καρναβάλι της Πάτρας

 89. 12/01 11:20

  Αποφάσεις για τουριστικούς λιμένες σε Λέρο και Σάμο

 90. 12/01 11:18

  Δράσεις τουριστικής προβολής σε Κάρπαθο, Βάρη-Βουλιαγμένη και Κ. Μακεδονία

 91. 11/01 19:00

  Rafa Nadal Tennis Centre στο Sani Resort στη Χαλκιδική

 92. 11/01 16:44

  Οι... καταρράκτες του Ρεθύμνου

 93. 11/01 15:17

  Πρόταση-έκπληξη από τους αισθητικούς για τον ιαματικό τουρισμό

 94. 11/01 14:47

  Ελληνικό νησί στους 10 κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο για διακοπές στο στυλ των διασήμων

 95. 11/01 14:19

  Ryanair: Νέο δρομολόγιο Αθήνα - Τελ Αβιβ

 96. 11/01 14:14

  Έπαινοι για το νέο υπουργό Τουρισμού της Τουρκίας

 97. 11/01 12:54

  Enterprise Greece: Δράσεις προσέλκυσης κινεζικών επενδύσεων σε ακίνητα

 98. 11/01 12:35

  Περισσότερες λειτουργίες της Google στα ταξίδια

 99. 11/01 11:52

  Δείτε σε ποιο ξενοδοχείο της Αθήνας έμεινε η Άνγκελα Μέρκελ

 100. 11/01 11:34

  Άμεση προτεραιότητα να μετατραπεί η Ελλάδα σε κέντρο τουριστικής εκπαίδευσης