Υπερ-τουρισμός: Η Σαντορίνη περιορίζει τον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών κρουαζιέρας

05-09-18 | ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2018

Ο υπερτουρισμός στη Σαντορίνη έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στο νησί, επιβάρυνση των υποδομών του, απογοήτευση των κατοίκων και περιβαλλοντικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, η δημοτική αρχή περιόρισε φέτος περαιτέρω τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών κρουαζιέρας που αποβιβάζονται ημερησίως σε 8.000 έναντι 18.000 πέρυσι, όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα για τον τουρισμό, travelmole.

Ο περιορισμός των επιβατών κρουαζιέρας στοχεύει να ανακουφίσει αποτελεσματικά το νησί στην υποδοχή και διαχείριση των τουριστών και να κατανείμει ομοιόμορφα τις αφίξεις.

Το 2015, η Σαντορίνη υποδέχθηκε 790.000 επιβάτες κρουαζιέρας, με κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες και πέρυσι, ήταν ο δημοφιλέστερος προορισμός της Ελλάδας σε προσεγγίσεις κρουαζιέρας με σύνολο 636 πλοία.

Την υψηλή σεζόν (Μάιος – Οκτώβριος) 3,6 κρουαζιερόπλοια κατέφθαναν στο νησί καθημερινά, κατά μέσο όρο, οδηγώντας σε συνωστισμό και συμφόρηση στους δρόμους.

Με την αποβίβαση των επιβατών κρουαζιέρας, το 50% εξερευνά το νησί ανεξάρτητα και το 40% μέσω περιηγήσεων.   

Οι συνέπειες του υπερ-τουρισμού

Το νησί σημειώνει τον υψηλότερο ρυθμό γεννήσεων στην Ελλάδα (150%) καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες βρίσκουν απασχόληση στον τουρισμό, με τους μόνιμους κατοίκους να ξεπερνούν πλέον συνολικά τους 25.000. 

Η ανάπτυξη υποδομών στη Σαντορίνη δε μπορεί να ακολουθήσει την τουριστική άνθιση και οι ντόπιοι εκφράζουν όλο και περισσότερο τη δυσαρέσκειά τους για τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών. 

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος είναι άμεσος καθώς τουλάχιστον το 11% του νησιού έχει οικοδομηθεί και η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 46%.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός