Guardian: «Βουλιάζει»… στον τουρισμό η Σαντορίνη- Σε οριακό σημείο οι υποδομές

29-08-17 | ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2017

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η τουριστική έκρηξη στη Σαντορίνη, καθώς έχει προκαλέσει κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και κοινωνικές εντάσεις, και έχει επιβαρύνει τις υποδομές του νησιού σε οριακό σημείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Αυτή τη χρονιά το νησί θα προσελκύσει συνολικά 2 εκατ. επισκέπτες, οι μισοί εκ των οποίων θα έχουν καταφθάσει μέσω τσάρτερ και ιδιωτικών τζετ απευθείας από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περισσότεροι από 850.000 μέσω κρουαζιέρας.

Μάλιστα, τον προσεχή χειμώνα θα λειτουργήσουν, για πρώτη φορά, 141 ξενοδοχεία, 35 περισσότερα σε σχέση με το 2013, διευρύνοντας την τουριστική σεζόν.

Ωστόσο, όσο ο τουρισμός αυξάνεται, τα προβλήματα εντείνονται…

-Ο πληθυσμός του νησιού έχει εκτιναχθεί καθώς, εξαιτίας της τουριστικής άνθισης, όλοι επιθυμούν να εργασθούν σε αυτό, τονίζει ο δήμαρχος Σαντορίνης, κ. Νίκος Ζώρζος. Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι είναι πια μόνιμοι κάτοικοι, ο ετήσιος ρυθμός γεννήσεων (150) είναι ίσως ο υψηλότερος στην Ελλάδα και οι υποδομές δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες.

-Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, τουλάχιστον το 11% του νησιού έχει τσιμεντοποιηθεί, υπάρχουν περισσότερα από 1.000 κρεβάτια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο νησί μετά την Κω και τη Ρόδο, και σε έναν προορισμό 76 τ.χλμ. λειτουργούν περισσότερα από 700 εστιατόρια, καφέ, μπαρ και φούρνοι, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι στα Φηρά.

-Η κατανάλωση  νερού έχει αυξηθεί κατά 46% και  υπάρχει άμεση ανάγκη για αύξηση των πόρων, όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Ζώρζος, αυτό απαιτεί μελέτες, τεχνικούς και κόστος που δε μπορεί να καλυφθεί.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, περιορίσθηκε ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων έτσι ώστε να μην αποβιβάζονται περισσότεροι από 8.000 επιβάτες ημερησίως (πέρυσι αποβιβάζονταν έως και 18.000 επιβάτες ημερησίως) και επιχειρείται να περιορισθεί η κατασκευή νέων κτιρίων. 

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους, αναφέρει η Guardian, διαμαρτύρονται για διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων ανάμεσα σε όσους απασχολούνται στον τουρισμό και σε όσους όχι, με τους δεύτερους να βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Επιπλέον διαμαρτύρονται για εκτίναξη στις τιμές των ενοικιων, κάτι που δυσχεραίνει την εξεύρεση κατοικίας από εργαζομένους του δημοσίου στο νησί.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός