UN Tourism | Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα "Καλύτερα Τουριστικά Χωριά" στον κόσμο για το 2024

25-01-24 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού - UN Tourism, όπως είναι η νέα του ονομασία, άνοιξε τη  διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων για τέταρτη χρονιά, για τα καλύτερα τουριστικά χωριά. Ο θεσμός των Best Tourism Villages από τον UNWTO ξεκίνησε το 2021 με σκοπό να καταστήσει τον τουρισμό μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας στις αγροτικές περιοχές.

Αυτήν την τριετία, ο Οργανισμός έλαβε περίπου 600 αιτήσεις από 100 χώρες.

Επί του παρόντος, το UN Tourism Best Tourism Villages Network συγκεντρώνει 186 μέλη παγκοσμίως, που περιλαμβάνουν 129 αναγνωρισμένα ως Καλύτερα Τουριστικά Χωριά και 57 χωριά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης. Μαζί, αντιπροσωπεύουν 55 χώρες σε όλες τις ηπείρους του κόσμου.

Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών Zurab Pololikashvili δήλωσε: «Τα καλύτερα τουριστικά χωριά του UN Tourism αναγνωρίζουν εκείνους τους αγροτικούς προορισμούς στους οποίους ο τουρισμός αναγνωρίζεται στην πράξη ως εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και ως αποτελεσματικό μέσον για την ανάδειξη ή διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών. Για τη λίστα του 2024, ανυπομονούμε να δούμε περισσότερα χωριά, στα οποία ο τουρισμός είναι δύναμη για το καλό».

Οι αιτήσεις

Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για τον τουρισμό καλούνται να υποβάλουν έως και οκτώ υποψήφια χωριά μέσω των Εθνικών Οργανισμών Τουρισμού. Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές έως τις 24 Απριλίου 2024, με τα επιλεγμένα χωριά να ανακοινώνονται το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Οι αιτήσεις αξιολογούνται από μια ανεξάρτητη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή που αποτελείται από ειδικούς σε διαφορετικούς τομείς (διατήρηση πολιτιστικών και φυσικών πόρων, βιωσιμότητα, ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων, μάρκετινγκ, αλυσίδα αξίας, κ.λπ.) με βάση εννέα τομείς, συμπεριλαμβανομένων της βιωσιμότητας, των υποδομών, της συνδεσιμότητας και την ενσωμάτωση της τουριστικής αλυσίδας αξίας.

Αναλυτικά οι 9 τομείς είναι: 1. Πολιτιστικοί και φυσικοί πόροι. 2. Προώθηση και διατήρηση των πολιτιστικών πόρων. 3. Οικονομική βιωσιμότητα. 4. Κοινωνική Βιωσιμότητα. 5. Περιβαλλοντική αειφορία. 6. Τουριστική Ανάπτυξη και Ολοκλήρωση της Αλυσίδας Αξίας. 7. Διακυβέρνηση και ιεράρχηση του τουρισμού. 8. Υποδομές και συνδεσιμότητα και 9. Υγεία και ασφάλεια.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τρία αναπόσπαστα στοιχεία:

** Το «Best Tourism Villages by UN Tourism» αναγνωρίζει εξαιρετικά παραδείγματα προορισμών αγροτικού τουρισμού με πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα, που διατηρούν και προωθούν τις αγροτικές και κοινοτικές αξίες, τα προϊόντα και τον τρόπο ζωής και έχουν ξεκάθαρη δέσμευση για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Η επιλογή βασίζεται σε αξιολόγηση των πόρων και των πρωτοβουλιών τους στους προαναφερόμενους εννέα τομείς που καλύπτουν τους τρεις πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης, τον οικονομικό, τον κοινωνικό και τον περιβαλλοντικό.

** Το Πρόγραμμα Αναβάθμισης ωφελεί ορισμένα χωριά που δεν καλύπτουν πλήρως τα κριτήρια για να λάβουν την αναγνώριση. Αυτά τα χωριά λαμβάνουν υποστήριξη από τον UN Tourism και τους εταίρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των κενών που εντοπίστηκαν στη διαδικασία αξιολόγησης.

** Το δίκτυο «Best Tourism Villages by UN Tourism» παρέχει χώρο ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών και ευκαιριών. Περιλαμβάνει εκπροσώπους των χωριών που αναγνωρίζονται ως «Καλύτερο Τουριστικό Χωριό από τον UN Tourism» καθώς και των χωριών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης. Το Δίκτυο συμβάλλει επίσης στο έργο του Οργανισμού για τον εντοπισμό καλών πρακτικών, την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων πολιτικής.

Το BTV Network έχει οργανώσει μια σειρά από εκπαιδευτικές συνεδρίες και masterclasses, βοηθώντας εκατοντάδες συμμετέχοντες. 

διαβάστε ακόμα

Γιατί έρχεται σκόνη από τη Σαχάρα στην Ευρώπη;
Ημερίδα «Ο δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση» στη Μεγαλόπολη
Δήμος Ερμιονίδας: Η πρόταση με 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών