"Παράνομη και καταχρηστική" η απεργία στην Ακρόπολη- τι λέει το Υπουργείο Πολιτισμού

19-12-23 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την 24ωρη απεργία στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, που είχε προκηρύξει για σήμερα Τρίτη 19 Δεκεμβρίου η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ). 

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, η απόφαση ελήφθη χωρίς να κληθεί η ίδια στη συζήτηση και για διάφορους τυπικούς λόγους η απεργία κηρύχθηκε παράνομη, "με απειλές για επιβολή υπέρογκων προστίμων και άλλων ‘’πειθαρχικών κυρώσεων’’, όπως τονίζει η ΠΕΥΦΑ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού στην απάντησή του, που θα διαβάσετε πιο κάτω, απαντά: "Είναι απορίας άξιον η επιμονή του φυλακτικού προσωπικού να επιθυμεί επιφορτίζεται και με τα καθήκοντα των ταμιών".

Αναλυτικά:

Η ΠΕΥΦΑ υποστηρίζει:

"Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της ΠΕΥΦΑ, τόσο στην Ακρόπολη, όσο και στους γύρω αρχαιολογικούς χώρους, θορύβησε την πολιτική ηγεσία και όσους προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν κομμάτι της λειτουργίας της Ακρόπολης.

Είναι γνωστό ότι η εταιρεία που θα πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό του ΟΔΑΠ, θα προσλάβει εργαζόμενους, χωρίς ΑΣΕΠ, που θα διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, θα εκδίδουν εισιτήρια και θα ελέγχουν οι ίδιοι τη γνησιότητά τους.

Για αυτό ζητάμε:

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι με την υπ' αρ. 1399/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κρίθηκε παράνομη η 24ωρη προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση, που προκήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, καθώς και η 4ωρη Παναττική στάση εργασίας που εξήγγειλε το Πανελλήνιο Σωματείο Διπλωματούχων Αρχαιοφυλάκων για σήμερα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023. Επί του αιτήματος των ανωτέρω σωματείων περί ανάκλησης του διαγωνισμού για την έκδοση των εισιτηρίων του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως, επισημαίνεται ότι η μέριμνα για την ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικών αγορών και πληρωμών για εισιτήρια εισόδου και άλλες υπηρεσίες για τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Ο Οργανισμός έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη να προβαίνει σε κάθε νόμιμη διαδικασία και δαπάνη αναφορικά με τη χρήση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες. Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, στον ανάδοχο θα ανατεθούν μόνο υπηρεσίες που σχετίζονται με την έκδοση και χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, δεδομένου ότι, αφενός, ο Ο.Δ.Α.Π. δεν απασχολεί προσωπικό (μόνιμο ή εποχικό) για την κάλυψη του συγκεκριμένου καθηκοντολογίου, αφετέρου, τα θεσμοθετημένα καθήκοντα του προσωπικού φύλαξης –πληροφόρησης του Υπουργείου Πολιτισμού σε καμία περίπτωση δεν θίγονται από τον διαγωνισμό.

Είναι απορίας άξιον η επιμονή του φυλακτικού προσωπικού να επιθυμεί επιφορτίζεται και με τα καθήκοντα των ταμιών.

 Διαβάστε επίσης

24ωρη απεργία στην Ακρόπολη την Τρίτη 19/12 | Διαμαρτυρία για τον διαγωνισμό ανάθεσης σε εταιρεία των ταμείων και της εισόδου

διαβάστε ακόμα

Αερομεταφορές: 22 νέες και εποχικές συνδέσεις ξεκινούν από το αεροδρόμιο της Αθήνας το Μάιο
Amadeus: Οι ξενοδόχοι επενδύουν περισσότερο στην τεχνολογία και την εξατομίκευση υπηρεσιών
ΕΟΤ Σερβίας: Τα Χανιά στον πρώτο online σερβικό ταξιδιωτικό οδηγό
Ωράριο σαν... κλειστό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου | Έντονες διαμαρτυρίες
Καβάλα | Θεμέλιος λίθος για το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα
Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία κυκλοφορούν στους δρόμους της Πρωτεύουσας
Οι αεροπορικές συνδέσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - Ελλάδας
Δήμος Μινώα Πεδιάδας: Αίτημα προς το Υπ. Τουρισμού για την παραχώρηση του Τουριστικού Λιμένα Τσούτσουρα
ΕΟΤ: Ταξίδι εξοικείωσης από την Αυστραλία σε Αθήνα, Αμοργό και Σαντορίνη
Παρουσίαση ενδυμασιών της συλλογής «Δόρα Στράτου» στον ιστορικό τόπο της Πλάκας