Προειδοποίηση | Γερμανοί τουρίστες μολύνθηκαν από δάγκειο πυρετό στην Ίμπιζα

02-03-23 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Οι γερμανικές αρχές ενημέρωσαν την Ισπανία ότι έξι Γερμανοί πολίτες μολύνθηκαν από δάγκειο πυρετό στο νησί Ίμπιζα, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας την Τετάρτη, 1η Μαρτίου 2023.

Μια Γερμανίδα, που επιβεβαιώθηκε ότι είχε μολυνθεί από τον ιό του δάγκειου πυρετού, βρισκόταν στην Ίμπιζα με την οικογένειά της λίγο πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα τον Αύγουστο.

Η γυναίκα, ο σύντροφός της και η 14 μηνών κόρη της εμφάνισαν συμπτώματα, αλλά μόνο η γυναίκα υποβλήθηκε σε εξετάσεις για δάγκειο πυρετό. Τα τεστ αντιγόνου και αντισωμάτων της βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Μια άλλη Γερμανίδα βρέθηκε στο ίδιο μέρος της Ίμπιζα τον Οκτώβριο και σε τεστ βρέθηκε θετική στον ιό. Στη συνέχεια βρέθηκαν θετικοί ο σύντροφος και το παιδί της, που εμφάνισαν συμπτώματα δάγκειου πυρετού.

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ένα άτομο που φέρεται να είχε κολλήσει δάγκειο πυρετό στο Μεξικό φαίνεται ότι ήταν ο «ασθενής μηδέν», καθώς διέμενε στην ίδια περιοχή της Ίμπιζα με τις δύο γερμανικές οικογένειες, μέλη των οποίων νόσησαν. 

Ο δάγκειος πυρετός συνήθως μεταδίδεται μέσω ορισμένων τύπων κουνουπιών. Το κουνούπι τίγρη, το οποίο πιθανότατα λειτούργησε ως φορέας σε αυτές τις περιπτώσεις, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ίμπιζα το 2014.

Από τότε, έχει «εγκατασταθεί σε ολόκληρο το νησί», σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Υγείας.

Προς το παρόν, οι αρχές λένε ότι ο κίνδυνος του δάγκειου πυρετού είναι χαμηλός στην Ίμπιζα. Ωστόσο, από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο, ο κίνδυνος είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε μέτριο, γι αυτό οι τοπικές αρχές πρόκειται να ενημερώσουν τον πληθυσμό και θα εντείνουν την επαγρύπνηση.

Ο δάγκειος πυρετός, ο οποίος εξαπλώθηκε ταχύτατα σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι πιο διαδεδομένος στις τροπικές περιοχές.

Περίπου το 80% των περιπτώσεων δάγκειου πυρετού είναι ήπιες ή ασυμπτωματικές, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατα.

Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, ο δάγκειος πυρετός εξαφανίστηκε από την Ευρώπη τον 20ο αιώνα, αλλά τα κρούσματα άρχισαν να εμφανίζονται το 2010 στην Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το πορτογαλικό νησί της Μαδέρα.

Η Ισπανία εντόπισε τα πρώτα τοπικά κρούσματα το 2018. Το κουνούπι που μπορεί να μεταδώσει τον ιό έχει εντοπισθεί σε όλες τις ακτές της Μεσογείου της Ισπανίας, σε τμήματα της Αραγονίας, στη Χώρα των Βάσκων, στη Μαδρίτη, στην Εξτρεμαδούρα και στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Ο δάγκειος πυρετός

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη