Τουρισμός | Με αποτυπώματα, φωτογραφίες και... καθυστερήσεις η είσοδος των Αμερικανών στην ΕΕ από το 2023

31-10-22 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Οι Βρυξέλλες σύντομα θα επιβάλλουν στους διεθνείς ταξιδιώτες να παραχωρούν τα αποτυπώματά τους και φωτογραφίες τους για την είσοδό τους στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ήδη έχει αποφασιστεί η εφαρμογή του νέου σχεδίου ταξιδιωτικής εξουσιοδότησης το οποίο θα εφαρμοστεί το 2023 και θα αυξήσει τη γραφειοκρατία στα ταξίδια.

Στις εθνικότητες που επηρεάζονται από τα αυτά τα νέα μέτρα θα είναι και οι Αμερικανοί, μια σημαντική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό.

Εδώ και μερικά χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την εισαγωγή ενός προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης στα πρότυπα του ESTA των ΗΠΑ, κάτι που μεταφράζεται πρακτικά ως χρέωση εισόδου, καθώς και αυξημένα μέτρα επιτήρησης σε μεγάλους κόμβους αερομεταφορών. Από το 2023, αυτά τα σχέδια πρόκειται να υλοποιηθούν.

Το σύστημα εισόδου-εξόδου της ΕΕ (EES) περιγράφεται ως ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ΙΤ που έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει τουρίστες που καταφθάνουν από τρίτες χώρες (για παράδειγμα ΗΠΑ, Καναδάς και Ην. Βασίλειο). Ουσιαστικά, θα θέσει προηγούμενο για πλήρως ψηφιοποιημένα σύνορα, αντικαθιστώντας τις σφραγίδες διαβατηρίων και τις μακροσκελείς συνεντεύξεις.

Μόλις ενεργοποιηθεί το σύστημα EES, οι ημερομηνίες εισόδου και εξόδου στην Ευρώπη των ταξιδιωτών αυτών θα καταγράφονται σε μια κοινή βάση δεδομένων. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι αλλοδαποί επιτρέπεται να μένουν μόνο 90 ​​ημέρες από κάθε περίοδο 180 ημερών εντός της ευρωζώνης, και η μέτρηση ημερομηνιών πραγματοποιείται συνήθως μέσω χειροκίνητων ελέγχων των σφραγίδων διαβατηρίων, αυτό θα αποθαρρύνει έντονα όσους παραβιάζουν τον κανόνα.

Οι μη Ευρωπαίοι ταξιδιώτες θα απαιτείται να υποβάλουν τα αποτυπώματά τους και να φωτογραφηθούν πριν το πρώτο τους ταξίδι μετάβασης ή επιστροφής στην Ευρώπη μετά την εισαγωγή του συστήματος EES. Τα δεδομένα τους θα διατηρούνται από την Frontex, την υπηρεσία που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των Ευρωπαϊκών συνόρων.

Επιπλέον, οι ταξιδιώτες θα απαιτείται να παρέχουν το πλήρες όνομά τους και το είδος των εγγράφων που αξιοποιούν για να ταξιδέψουν, ενώ θα καταγράφονται και οι αρνήσεις εισόδου, που σημαίνει ότι όσοι Αμερικανοί ταξιδιώτες παραβαίνουν τον κανονισμό 90/180 θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εισόδου τους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Κομισιόν, στόχος είναι το EES αντικαταστήσει το τρέχον σύστημα στάμπας διαβατηρίων, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως χρονοβόρο και μη αξιόπιστο στον εντοπισμό παραμονών μεγαλύτερης διάρκειας από το νόμιμο.

Το σύστημα πρόκειται να λανσαριστεί επισήμως το Μάιο του 2023, και ήδη διεξάγονται δοκιμές. Ωστόσο, έπειτα από δοκιμές στο αεροδρόμιο της Πράγας διαπιστώθηκε ότι οι επιπλέον χρόνοι που απαιτούνται για τις διαδικασίες αυτές, ενδέχεται να αυξήσουν δραματικά την αναμονή στα αεροδρόμια το 2023.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ