Σε σταθερά επίπεδα οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ισπανία το 2022 - Eκτιμήσεις μεγαλύτερης ανάπτυξης το 2023

30-10-22 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Το επίπεδο των επενδύσεων σε ισπανικές νεοφυείς επιχειρήσεις δεν φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί στη μέχρι στιγμής διάρκεια του 2022, αλλά αντιθέτως βρίσκεται σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Σύμφωνα με έγκυρες κλαδικές εκτιμήσεις ωστόσο, το τελικό συνολικό ύψος των επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις δεν θα καταφέρει να υπερβεί το ιστορικά υψηλό επίπεδο επενδύσεων των περίπου 4,2 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε το 2021, ενώ ορισμένες περισσότερο απαισιόδοξες εκτιμήσεις αναφέρουν έως τώρα πτώση των συνολικών επενδύσεων σε start-ups κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, επισημαίνοντας πως το κλείσιμο της χρονιάς θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξουν μεγάλοι «γύροι» χρηματοδοτήσεων προς νεοφυείς επιχειρήσεις προς το τέλος του έτους, οι οποίοι δύνανται να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές των σχετικών μεγεθών.

Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ροή επενδύσεων σε ισπανικές νεοφυείς επιχειρήσεις συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς, χωρίς να αναμένονται χρεοκοπίες νέων εταιρειών όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, ωστόσο υφίσταται ακόμη σοβαρός κίνδυνος οι σχετικές ροές να επηρεαστούν αρνητικά από μία ενδεχόμενη ισχυρή οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων οικονομικών αναλυτών, στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων στην Ισπανία, η αγορά ευνοεί την ανάπτυξη καθετοποιημένων συστημάτων λογισμικού και επιχειρηματικών μοντέλων που εστιάζουν στην βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας των κεφαλαίων. Από πλευράς κλάδων δραστηριοποίησης τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων στην Ισπανία, οι ειδικοί εκτιμούν ότι παρατηρείται μεγάλη δραστηριότητα στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων λογισμικού ως υπηρεσίας (SaaS) προς βελτιστοποίηση οικονομικών πόρων και μείωση επιχειρηματικού κόστους, με ιδιαίτερη έμφαση σε προϊόντα όπως λογισμικό βελτιστοποίησης αποθεμάτων και πρόβλεψης ζήτησης, λογισμικό προβλέψεων αγοράς και βελτιστοποίησης τιμολογιακής πολιτικής, λογισμικό αναλυτικής επεξεργασίας στοιχείων μεταφορών και βελτιστοποίησης στόλου για μείωση του κόστους, λογισμικό διαχείρισης εξόδων για εταιρείες.

Αναφορικά με το 2023, εκτιμάται ότι το επίπεδο των επενδύσεων σε ισπανικές start-ups θα είναι υψηλό από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και έπειτα, σε συνάρτηση βεβαίως με τις γενικότερες μακροοικονομικές συνθήκες που θα επικρατούν, καθώς υφίσταται σημαντικός αριθμός διαθέσιμων κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital), ορισμένα εξ αυτών νεοσύστατα, με υψηλά επίπεδα ρευστότητας, που αναζητούν δυνατότητες να τοποθετηθούν επενδυτικά στην αγορά. Επιπλέον, έχουν εμφανιστεί εγχώρια αναπτυξιακά κεφάλαια με διεθνή προσανατολισμό και σημαντική συμμετοχή μεγάλων επιχειρήσεων (λ.χ. Leadwind και Andromeda), τα οποία φαίνεται να καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό που υπήρχε στην ισπανική κεφαλαιαγορά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Επίσης, μικρότερα και νέα επενδυτικά κεφάλαια venture capital (όπως τα Bonsai, Kibo, Nauta), καθώς και επενδύσεις από διεθνή επενδυτικά Ταμεία κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου που πραγματοποιούν μικρού μεγέθους γύρους χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με ισπανικά επενδυτικά κεφάλαια, με ιδιαίτερη προτίμηση στους κλάδους της έξυπνης κινητικότητας, της εφοδιαστικής αλυσίδας, του “edtech”, του ηλεκτρονικού εμπορίου και του “adtech” (Advertising Technology).

Oι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη.

διαβάστε ακόμα

Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023