Βραβείο 1 εκατ. ευρώ για την καινοτομία στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας

29-10-22 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Στον καθηγητή Martin Green του UNSW Sydney της Αυστραλίας απονεμήθηκε το παγκόσμιο βραβείο Millennium Technology Prize 2022, για την καινοτομία του που μεταμόρφωσε την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Το παγκόσμιο βραβείο τεχνολογίας του 1 εκατ. ευρώ, το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια, αναγνώρισε την ηγετική θέση του κ.Green στην ανάπτυξη της τεχνολογία Φ/Β κυψελών (PERC). Από την ανάπτυξή του το 1983, το PERC έγινε η πιο εμπορικά βιώσιμη και αποδοτική τεχνολογία ηλιακών κυψελών πυριτίου για χρήση σε ηλιακούς συλλέκτες και για μεγάλης κλίμακας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 90% της παγκόσμιας αγοράς ηλιακών κυττάρων.

Ο κ.Green και η ομάδα του ανέπτυξαν το σύστημα βελτιώνοντας την ποιότητα, τόσο της επάνω, όσο και της πίσω επιφάνειας των τυπικών ηλιακών κυψελών πυριτίου. Όταν το ηλιακό φως,  με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζονται φωτόνια, εισέρχεται σε ένα κύτταρο, διεγείρει τα ηλεκτρόνια μέσα στο πυρίτιο. Σε αυτή τη διεγερμένη κατάσταση, τα ηλεκτρόνια μπορούν να κινηθούν μέσα στο κύτταρο, δημιουργώντας ηλεκτρικό ρεύμα.

Η βελτιωμένη επιφάνεια του PERC επιτρέπει στα ηλεκτρόνια να διατηρούν αυτή τη διεγερμένη κατάσταση ή να κινούνται ελεύθερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη και πιο αποδοτική παραγωγή ενέργειας. Το PERC συνέβαλε στην αύξηση της απόδοσης μετατροπής των τυπικών ηλιακών κυψελών κατά πάνω από 50% σε σχετικούς όρους από 16,5% στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σε 25% στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η καινοτομία έχει μειώσει σημαντικά το κόστος χρήσης ηλιακών συλλεκτών, καθιστώντας την ηλιακή ενέργεια πιο προσιτή από τις εναλλακτικές που βασίζονται σε ορυκτά. Τα PERC μπορούν επίσης να παρέχουν τροφοδοσία ενέργειας σε σπίτια χωρίς να χρειάζεται να συνδεθούν σε δίκτυο, διασφαλίζοντας μια αξιόπιστη παροχή ρεύματος για απομακρυσμένες κοινότητες.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής ανέφερε ότι πρέπει να στραφούμε από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να διατηρήσουμε την τροχιά του ανθρώπινου πολιτισμού στον κοινό μας πλανήτη. Ο ρυθμός της αλλαγής επιταχύνεται και την επόμενη δεκαετία ο κόσμος θα στραφεί προς την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, γεγονός που αποτελεί έναν τεράστιο μετασχηματισμό ιστορικής σημασίας.

Επί του παρόντος, ο καθηγητής και η ομάδα του εργάζονται σε συνδυασμένες τεχνολογίες κυψελών για να φτάσουν το 40% της απόδοσης των ηλιακών κυττάρων εξερευνώντας επιλογές όπως η στοίβαξη κυψελών η μία πάνω στην άλλη.  ‘Όπως επισημαίνει ο κ.  Green, οι ηλιακές κυψέλες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την αντικατάσταση μεγάλων σταθμών παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Το 2021, 20 χώρες ή περιοχές, όπως η Αυστραλία, η Χιλή, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, το Βιετνάμ και η Καλιφόρνια, παρήγαν από 8% έως 25% της συνολικής τους παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια, αριθμός που αυξάνεται ραγδαία.

Τέλος, ο καθηγητής τονίζει ότι οι γρήγορες μειώσεις του κόστους στην ηλιακή ενέργεια έρχονται ακριβώς στο σημείο που η σημασία της άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχει γίνει συντριπτικά προφανής.

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός