Οι 9 χώρες της ΕΕ που μείωσαν την περίοδο ισχύος των πιστοποιητικών

19-01-22 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Oρισμένες χώρες της ΕΕ, μετά τη σύσταση της Κομισιόν, ανακοίνωσαν τη συρρίκνωση της ισχύος των διαβατηρίων εμβολιασμού, τα οποία μέχρι σήμερα είχαν ισχύ έως 12 μήνες.

Η Κομισιόν πρότεινε σε όλα τα κράτη-μέλη να επιβάλλουν ενιαία περίοδο αποδοχής των διαβατηρίων εμβολιασμού που θα ανερχόταν σε 270 ημέρες. Όμως, κάθε χώρα ξεχωριστά επιβάλει τους δικούς της κανόνες και περιορισμούς που αφορούν την ισχύ των διαβατηρίων εμβολιασμού.

Η Αυστρία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που μείωση την περίοδο ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού καθώς ανακοίνωσε ότι από τις 6 Δεκεμβρίου τα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι ο κάτοχός τους έχει λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου θα έχουν ισχύ 9 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πάνω από 9 μήνες πριν, θα απαιτείται να κάνουν την ενισχυτική δόση προκειμένου να παραμείνουν σε ισχύ τα πιστοποιητικά τους.

Η Τσεχία άλλαξε επίσης τους κανονισμούς και από τον Ιανουάριο του 2022 η ισχύς των πιστοποιητικών μειώθηκε από 12 σε 9 μήνες. Ωστόσο, η απαίτηση ενισχυτικής δόσης ισχύει μόνο εάν κάποιος έλαβε την τελευταία δόση περισσότερους από 9 μήνες πριν.

Η Ολλανδία μείωσε επίσης την περίοδο ισχύος, όμως σε αντίθεση με άλλες χώρες, σκοπεύει να προβεί σε μείωση από την 1η Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν κάνει την τελευταία δόση εμβολίου περισσότερες από 270 ημέρες πριν, έχουν ακόμη χρόνο να λάβουν την ενισχυτική δόση και να ανανεώσουν τα πιστοποιητικά τους.

Η Λετονία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι τα πιστοποιητικά της θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο για όσους έχουν κάνει ενισχυτική δόση, στην περίπτωση που έχουν περάσει 9 μήνες από την ολοκλήρωση του πρώτου εμβολιασμού.

Στην Ελλάδα μειώνεται η ισχύς των πιστοποιητικών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα ενώ όσοι δεν έχουν λάβει ενισχυτική δόση εντός επτά μηνών, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα υπόκεινται σε περιορισμούς.

Η Ιρλανδία προετοιμάζεται για νέους κανονισμούς στα πιστοποιητικά από την 1η Φεβρουαρίου ενώ η χώρα ανανέωσε τα πιστοποιητικά ώστε να περιλαμβάνουν την ενισχυτική δόση.

Η Ελβετία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μειώνει την περίοδο ισχύος των πιστοποιητικών ακολουθώντας τις συστάσεις της Κομισιόν και αναγνωρίζοντας μόνο τα πιστοποιητικά με την ένδειξη ότι ο κάτοχος έχει λάβει την τελευταία δόση εντός 270 ημερών. Η ισχύς του πιστοποιητικού επεκτείνεται με την ενισχυτική δόση.

Η Ισλανδία ανακοίνωσε νέους κανόνες στα πιστοποιητικά, με έναρξη ισχύος τους στις 15 Ιανουαρίου.

Στην Ιταλία η κατάσταση πλήρους εμβολιασμού, η οποία είναι προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα χωρίς καραντίνα, έχει ισχύ για έξι μήνες μετά τον πιο πρόσφατο εμβολιασμό, από την 1η Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής, οι ταξιδιώτες θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι για εννέα μήνες.

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη