Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στα ταξίδια εντός ΕΕ – Εξαιρούνται οι Βρετανοί

11-06-21 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Tα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς αυτό το καλοκαίρι προκειμένου να επιτρέψουν στους πλήρως εμβολιασμένους Ευρωπαίους τουρίστες να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς μεταξύ των συνόρων των κρατών-μελών. Ωστόσο, από τη διευκόλυνση αυτή εξαιρούνται οι Βρετανοί με ανοσία.

Οι Πρέσβεις 27 χωρών συμφώνησαν επάνω σε μια τροποποιημένη πρόταση που επιτρέπει στους κατοίκους της ΕΕ να μπορούν να παρακάμπτουν τα τεστ και την καραντίνα εάν έχουν εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον 14 ημέρες πριν το ταξίδι.

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται σε μη Ευρωπαίους ταξιδιώτες θα εξαρτηθούν από τα επίπεδα κρουσμάτων σε κάθε χώρα. Προς το παρόν, το Ην. Βασίλειο εξαιρείτα από όλα τα σχέδια για ταξίδια χωρίς περιορισμούς λόγω ανησυχιών για την παραλλαγή Delta του κορωνοϊού.

Έπειτα από τη σημερινή απόφαση, η ΕΕ θα χαλαρώσει το σύστημα κατηγοριοποίησης βάσει χρωματικής κωδικοποίησης το οποίο αντιπροσωπεύει το επίπεδο ασφάλειας των χωρών της ΕΕ και ορίζει τυχόν περιορισμούς.

Οι πράσινες περιοχές θα πρέπει να έχουν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε 14 ημέρες, με θετικά τεστ κάτω του 4%. Το όριο αυτό θα ανέβει στο 50 ή στο 75 εάν ο ρυθμός κρουσμάτων είναι μικρότερος από 1%. Τα όρια για τις πορτοκαλί περιοχές θα αυξηθούν επίσης.

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σε μη μέλη της ΕΕ της ζώνης Σένγκεν, στα οποία περιλαμβάνονται η Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν, η Νορβηγία και η Ελβετία, όμως μεμονωμένες χώρες θα μπορούν να επιβάλλουν τους δικούς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εάν το κρίνουν απαραίτητο.

Την 1η Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ που θα αποδεικνύει τον εμβολιασμό, την ανάρρωση ή το αρνητικό αποτέλεσμα τεστ των ταξιδιωτών. Ήδη, ένα εκατ. Ευρωπαίοι το έχουν αποκτήσει.

 

διαβάστε ακόμα

«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά