Προωθείται το "πράσινο διαβατήριο" από τον Ιούνιο- Συμφωνία 13 χωρών της ΕΕ

13-04-21 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Σε 7 κριτήρια για τη θέσπιση του "πράσινου διαβατηρίου" στα ταξίδια συμφώνησαν 13 χώρες της Ε.Ε. σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της υπουργού Τουρισμού της Αυστρίας Ελίζαμπετ Κέστινγκερ. Όπως δήλωσε η κυρία Κέστινγκερ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ). στόχος είναι το πράσινο διαβατήριο να εφαρμοστεί ταχύτερα και όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι από τις χώρες Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Κροατία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία και Ιταλία.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου και δύο εβδομάδες αργότερα τα 13 κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι το "πράσινο διαβατήριο" θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως τον Ιούνιο, ώστε να διευκολυνθούν τα ταξίδια για όσο διάστημα συνεχισθεί η πανδημία.

Όπως αναφέρεται, πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά αντιμετωπίζονται ισότιμα και ότι δεν θα υπάρχει διάκριση, καθώς δεν πρέπει να απαιτείται υποχρεωτικός εμβολιασμός, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.  Αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω μιας ασφαλούς και φιλικής προς το χρήστη τεχνικής λύσης, όπως τονίζεται στον κατάλογο προτεραιοτήτων που διαβιβάστηκε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Το "πράσινο διαβατήριο" θα δείχνει με μια ματιά αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει αποθεραπευτεί ή έχει κάνει τεστ και με έναν ενιαίο κωδικό QR, αυτό πρέπει να εφαρμοστεί με απλό και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η απόφαση σχετικά με το ποιες είναι οι λεπτομέρειες ως προς τις διευκολύνσεις, λαμβάνεται φυσικά από κάθε κράτος-μέλος", τονίζει στις δηλώσεις της στο ΑΡΑ η Αυστριακή Yπουργός Τουρισμού.

Το "πράσινο διαβατήριο", το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να είναι έτοιμο προς χρήση από την 1η Ιουνίου, θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά: για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR).

Τα δεδομένα υγείας των ταξιδιωτών δεν θα αποθηκεύονται σε κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά θα πρέπει να αποθηκεύονται μόνο στο κράτος-μέλος και πουθενά αλλού.

Ο στόχος επίσης είναι να αναπτυχθεί μια διασυνοριακή λύση με τρίτες χώρες και να υπάρξει στενή συνεργασία με τον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο για την εισαγωγή του "πράσινου διαβατηρίου". 

Το ψηφιακό έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων, καθώς θα περιέχει μόνον τα πιο σημαντικά και σχετικά με τον Covid προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού/τεστ).

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο