ΑΝΑΛΥΣΗ (2η): Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους στις τουριστικές Επιχειρήσεις

18-03-20 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Μετά τη 2η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση, προκύπτουν τα παρακάτω οφέλη για το σύνολο των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις, μιας και εμπίπτουν στον χαρακτηρισμό «... επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού».

Έτσι σήμερα, οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις, έχουν συμμετοχή στα παρακάτω οικονομικά μέτρα, εφόσον καλύπτουν τις προϋποθέσεις που ζητά το κάθε μέτρο. Διαβάστε προσεκτικά:

1. Διευκόλυνση στην πρόσβαση στην εργασία, για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά, μέσω ευελιξίας ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκόλυνσης της εξ αποστάσεως εργασίας και δυνατότητας λήψης άδειας ειδικού σκοπού. Το Δημόσιο συμμετέχει στον επιμερισμό του κόστους.

2. Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ.

Το Κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Παράλληλα, γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες. Επίσης προβλέπεται αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Ταυτόχρονα, θα υπάρχει ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

3. Μείωση κατά 40% της υποχρέωσης καταβολής ενοικίων. Ισχύει για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

4. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.  

5. "Αποζημίωση ειδικού σκοπού" ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης  από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει ΚΑΔ, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

6. Παρέχεται πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό. 

 Διαβάστε επίσης

ΑΝΑΛΥΣΗ (1η): Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα για τις Τουριστικές Επιχειρήσεις
ΑΝΑΛΥΣΗ (3η): Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις στον τουρισμό

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι