ΑΝΑΛΥΣΗ (1η): Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα για τις Τουριστικές Επιχειρήσεις

18-03-20 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Μετά τη 2η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση, προκύπτουν τα παρακάτω οφέλη για το σύνολο των Τουριστικών επιχειρήσεων, μιας και εμπίπτουν στον χαρακτηρισμό «... επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού».

Έτσι σήμερα, οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές, έχουν συμμετοχή στα παρακάτω οικονομικά μέτρα με ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας!

To Tornos News κωδικοποιεί σε τρία άρθρα τα οφέλη που προκύπτουν: το πρώτο που θα διαβάσετε στη συνέχεια καταγράφει το τι προβλέπουν τα νέα μέτρα για τις Τουριστικές Επιχειρήσεις, το δεύτερο εξηγεί τι σημαίνουν τα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους στις τουριστικές Επιχειρήσεις και το τρίτο τι σημαίνουν τα νέα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις στον τουρισμό.

Θα ακολουθήσει και ένα τέταρτο άρθρο με τα ερωτηματικά, που προκύπτουν από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σήμερα.

Διαβάστε, λοιπόν, προσεκτικά κατ'αρχήν τα προβλεπόμενα μέτρα για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

1. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων

Τα μέτρα αφορούν όλες, αυστηρά, τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.
Τα μέτρα είναι οριζόντια, καθώς αφορούν όλες τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία.

Οι ΚΑΔ θα οριστούν από το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα ημερήσια στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών που αυτό διαθέτει, σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις για απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων που έχουν εκδοθεί.

Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο, και, εάν απαιτηθεί, θα δοθεί παράταση.

Για όλες τις επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων αναστέλλονται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, οι κάτωθι πληρωμές:

Επίσης προβλέπεται αναστολή καταβολής ασφαλιστικών οφειλών και ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις μήνες. Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις (3) μήνες.

Τονίζεται πως όλες οι επιχειρήσεις, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, και επηρεάζονται δραστικά από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, θα ενταχθούν στο μέτρο αυτό.

2. Επιστροφή του φόρου που έχει προκαταβληθεί για το 2020

Χρηματοδότηση, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά.

Το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν. Το πλαίσιο χορήγησης θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες.

3. Νέες χρηματοδοτικές πηγές 1,8 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, αυτό το ποσό μπορεί να χρηματοδοτήσει διάφορες δράσεις, όπως είναι η ρευστότητα των επιχειρήσεων, η στήριξη της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων.

Συνολικά, θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τρόπο που να διασφαλιστεί η μέγιστη μόχλευση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

4. Μείωση κατά 40% της υποχρέωσης καταβολής ενοικίων

Για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού, θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζει, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Παράλληλα όμως, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες. 

5. Υπολογισμός ΕΝΦΙΑ με τα δεδομένα του 2019

Με δεδομένες τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες και τις αδυναμίες απρόσκοπτης συνέχισης της εκτιμητικής διαδικασίας, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά. 

6. Άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τις επιχειρήσεις

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ. 

7. Επιδότηση επιτοκίων και αναστολή πληρωμής χρεολυσίων 

Οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέμβριο, τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα πρέπει, με την βοήθεια και χρηματοδοτικών εργαλείων, να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες, για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. 

8. Μέτρα ευελιξίας για την λειτουργική προσαρμογή 

Μέτρα ενίσχυσης ευελιξίας των επιχειρήσεων για την λειτουργική προσαρμογή τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού με την πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Διαβάστε επίσης

ΑΝΑΛΥΣΗ (2η): Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους στις τουριστικές Επιχειρήσεις

ΑΝΑΛΥΣΗ (3η): Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις στον τουρισμό

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι