Τουριστική μίσθωση σπιτιών: Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η οριστικοποίηση των στοιχείων για το 2018

25-02-19 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Την οριστικοποίηση των στοιχείων για τα ακίνητα και τις μισθώσεις του 2018 στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΑΑΔΕ μέχρι τς 28 Φεβρουαρίου υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με ηλεκτρονικό μηνυμα που απέστειλε. Εάν δεν υπάρξει τροποποίηση των στοιχείων, τα τελευταία θα θεωρηθούν οριστικά και με αυτά θα προσδιορισθεί η φορολόγηση.

Η επιστολή της ΑΑΔΕ προς τους διαχειριστές και ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει ως εξής:

Αγαπητέ/ή κύριε/α,

Σας ενημερώνουμε ότι στις 28/02/2019 λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των στοιχείων που έχετε καταχωρήσει στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Η διαδικασία της οριστικοποίησης έχει ως σκοπό τον επιμερισμό του φορολογητέου εισοδήματος που αποκτήθηκε από το σύνολο των Βραχυχρόνιων Δηλώσεων Διαμονής, φορολογικού έτους 2018, στους δικαιούχους εισοδήματος.

Μέχρι την οριστικοποίηση των στοιχείων έχετε την δυνατότητα να διορθώσετε/ τροποποιήσετε τα δεδομένα που έχετε καταχωρήσει στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» (όπως δικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά δικαιούχων εισοδήματος κλπ).

Στην περίπτωση αγνώστων ιδιοκτητών ακολουθείστε την διαδικασία όπως αυτή περιγράφεται στην Ερώτηση/ Απάντηση 30 του κειμένου «Συχνές Ερωτήσεις / απαντήσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών»

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι εάν δεν προβείτε σε οριστικοποίηση, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» θα θεωρηθούν οριστικά. Ειδικότερα εάν δεν προσδιορίσετε το ποσοστό διανομής του εισοδήματος στο 100%, το ποσοστό που υπολείπεται θα φορολογηθεί στο όνομά σας.

Παρακαλούμε αγνοήστε το παρόν μήνυμα εάν έχετε ήδη ολοκληρώσει την διαδικασία οριστικοποίησης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτου μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

! Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων σας, μπορείτε να απευθύνεστε τηλεφωνικά στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Κ.Ε.Φ) της Δ/νσης Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. στον τηλεφωνικό αριθμό: 213-1621000.

! Κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα που σας στέλνουμε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εφ' όσον δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας, περιλαμβάνει στο πάνω μέρος του το όνομά σας και το όνομα χρήστη (Username). Εάν λάβετε μήνυμα που αναφέρει ότι προέρχεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων χωρίς να περιέχει τα στοιχεία αυτά και δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας μήνυμα, να το διαγράψετε μιας και θα είναι πλαστό και πιθανώς να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο».

Επισημαίνεται ότι εκκρεμεί η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, που θα προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων ανά ακίνητο ετησίως, σαφώς προσδιοριζόμενο αριθμό ακινήτων υπό εκμετάλλευση ανά ΑΦΜ αλλά και συγκεκριμένα όρια εισοδήματος από τα οποία θα εξαρτάται τελικώς η χρονική διάρκεια εκμετάλλευσης των ακινήτων.

Πιθανότατα οι περιορισμοί θα ισχύσουν μόνο σε περιοχές όπου κρίνεται ότι πρέπει να προστατευθεί ο θεσμός της κατοικίας. 

διαβάστε ακόμα

«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά