Προσωπικά δεδομένα: Κίνδυνος μέχρι και για χρεωκοπία όσων δεν συμμορφωθούν έγκαιρα

23-05-18 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ανέτοιμες εξακολουθούν να είναι πολλές βρετανικές τουριστικές επιχειρήσεις στην εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) ο οποίος μπαίνει σε ισχύ σε όλη την Ευρώπη αυτή την Παρασκευή.

Τα αυξημένα πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβίασης του Κανονισμού δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν μια επιχείρηση σε χρεωκοπία, προειδοποίησε τα μέλη της ένωσης βρετανών τουρ οπερέιτορ, ΑΒΤΑ, η δικηγόρος Alexandra Cooke.

Οι οργανισμοί, είπε, δεν κατανοούν τη βάση δεδομένων τους, γιατί διατηρούν δεδομένα ή ποια από αυτά είναι προσωπικά, ενώ μερικές θα αναγκασθούν να μη διατηρούν τέτοια δεδομένα απεριόριστα και σίγουρα χωρίς ασφάλεια, όπως συνηθίζουν.

Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής ομοσπονδίας μικρών επιχειρήσεων, το Μάρτιο σχεδόν ένα στα πέντε μέλη της δεν ήταν ενήμερο για το νέο κανονισμό, ο οποίος αφορά όλα τα προσωπικά ή «ευαίσθητα» δεδομένα καθώς και την επεξεργασία τους (φύλαξη και μετάδοσή τους). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ασφάλεια για κάθε χρήση τους.

Η επεξεργασία τους θα είναι νόμιμη όπου κρίνεται απαραίτητο για την εκτέλεση ενός συμβολαίου ή για την προπαρασκευαστική φάση εισόδου σε συμβόλαιο, τονίζουν νομικοί σύμβουλοι.

Ωστόσο, προειδοποιούν ότι εάν γίνει συλλογή τους για μια κράτηση, τότε δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό, και, ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να περιορίσουν τον όγκο των δεδομένων που συλλέγουν στα απολύτως απαραίτητα.

Το Ινστιτούτο Διευθυντών αυτό το μήνα κατέγραψε μείωση του ποσοστού διευθυντών στις βρετανικές επιχειρήσεις που εμφανίζονται σίγουροι ότι η εταιρία τους θα συμμορφωθεί με το νέο κανονισμό εγκαίρως, με μόλις το 16% να δηλώσει σιγουριά, έναντι 43% τον Αύγουστο. Μάλιστα, το Ινστιτούτο προειδοποίησε ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις δυσκολεύονται περισσότερο να αντιληφθούν την κλίμακα των αλλαγών.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»