Πώς θα γίνετε καλοί ζαχαροπλάστες

07-05-18 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Η ζαχαροπλαστική δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην κουζίνα μπορεί κανείς να αυτοσχεδιάσει και να «σώσει» ένα πιάτο που κινδυνεύει, στη ζαχαροπλαστική όμως αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί.

Το επιδόρπιο εκτός των άλλων, παίρνει τη θέση της τελευταίας γευστικής ανάμνησης μετά από ένα τέλειο γεύμα ή δείπνο, συνεπώς δεν μπορεί αυτή η ανάμνηση να είναι κακή ή «χλιαρή», ιδίως όταν πρόκειται για εστιατόριο ξενοδοχείου πέντε αστέρων, όπου οι προσδοκίες εύλογα είναι πολύ υψηλές, τόσο από τους τουρίστες, όσο και από τους ξενοδόχους που εμπιστεύονται τον εκάστοτε σεφ.

Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να γίνει καλός ζαχαροπλάστης..; Μόνο με τη συνεχή εκπαίδευση, κατάρτιση και φυσικά τη δημιουργία εμπειρίας.

Ένας αρκούντως αποδοτικός τρόπος είναι η θερινή πρακτική άσκηση στα ΙΕΚ και στα ΑΣΤΕ των εκπαιδευτικών μονάδων του Υπουργείου Τουρισμού.

Στο δεύτερο έτος και συγκεκριμένα στο τρίτο και τέταρτο εξάμηνο, λαμβάνουν χώρα μαθήματα ζαχαροπλαστικής, τα οποία διαρκούν συνολικά 570 ώρες, άρα έχει κανείς τη χρονική δυνατότητα να αφοσιωθεί σε κάτι τόσο ιδιαίτερο όσο είναι τα γλυκά και να τα κατακτήσει.  

Ειδικότερα, στο τέταρτο εξάμηνο ορίζονται 90 ώρες πρακτικής άσκησης και στο θερινό τμήμα, 480 ώρες.

Ο σπουδαστής, αναμένεται να δώσει σημασία στη σύνθεση, στη δημιουργία, στη φαντασία, στο κριτικό πνεύμα καθώς και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών.

Η συμμετοχή σε σύνθετες παρασκευές όλου του φάσματος της Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης γίνεται με την καθοδήγηση των υπευθύνων.

Γενικότερη προσδοκία της πρακτικής άσκησης, είναι η εξοικείωση με το αντικείμενο και στη συνέχεια συμμετοχή στις εργασίες του τμήματος ζαχαροπλαστείου, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ανάθεση εκτέλεσης βασικών συνταγών για κρέμες, ζύμες και απλά παρασκευάσματα, καλλιτεχνικές δημιουργίες και παρασκευή διαφόρων ειδών όπως είναι ενδεικτικά :  τούρτα και πάστα, παγωτό, γρανίτα και σορμπέ, σοκολατοειδή,  διεθνή γλυκίσματα αλλά και μικρά γλυκά  για μπουφέ, αλμυρές και γλυκές ζύμες, διαιτητικά γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα.

Σημαντική επίσης είναι η πρακτική άσκηση στη δημιουργία γαρνιρίσματος γλυκισμάτων για μπουφέ και στη σύνθεση πιάτων.

Τέλος, η αρχή της εμπειρίας κατακτάται μέσω τις συμμετοχής των επίδοξων ζαχαροπλαστών  στην οργάνωση των εκδηλώσεων ενός ξενοδοχείου μέσω του ζαχαροπλαστείου.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή