Ιαματικός τουρισμός: Ασφαλιστική κάλυψη θερμαλιστικών υπηρεσιών εντός της ΕΕ

14-02-18 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Oποιοσδήποτε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να κάνει χρήση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για να αποζημιωθεί από το ασφαλιστικό ταμείο της χώρας του, για θερμαλιστικές υπηρεσίες που θα λάβει σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Αυτό επισημαίνει σε απάντησή του προς τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΠΥΥ, διευκρινίζοντας οτι εφόσον η Οδηγία καλύπτει όλους τους παρόχους συμπεριλαμβανομένων και των μη-συμβεβλημένων ή ιδιωτικών δεν χρειάζεται οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών να επωμιστούν το τεράστιο κόστος μετατροπής των ιατρείων που διατηρούν μέσα στις Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας και τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού σε μονάδες Α’ θμιας φροντίδας υγείας.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει οτι έχει τεράστια σημασία η ολοκλήρωση του portal Τουρισμού Υγείας του ΕΟΠΥΥ www.mtgreece.org το οποίο διαθέτουν όλες οι χώρες της Ε.Ε και θα διευκολύνει την επαφή τόσο μεταξύ του δικού μας ΕΟΠΥΥ με τους αντίστοιχους των άλλων χωρών όσο και την επαφή των Ελλήνων παρόχων του Τουρισμού Υγείας με τους απλούς επισκέπτες των άλλων χωρών.

Διαβάστε την επιστολή του ΕΟΠΥΥ: "«Σχετικά με την Οδηγία 2011/24/ΕΕ για τα δικαιώματα των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη (ν. 4213/13)»

Σχετ. δικό σας: η με αριθ. πρωτ. 5675/12-12-2017 επιστολή σας

Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό σας, θέτουμε υπόψη σας τα κάτωθι:

Η Οδηγία 2011/24/ΕΕ για τα δικαιώματα του ασθενούς στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη σχετίζεται με την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων σύμφωνα με τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στο πλαίσιο της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών.

Στη νομική του διάσταση, το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ ορίζεται συνδυαστικά από τις διατάξεις του άρθρου 1 και άρθρου 3(α) και (ε). Σύμφωνα με το άρθρο 1, η Οδηγία εφαρμόζεται στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ασθενείς, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο αυτή οργανώνεται, παρέχεται και χρηματοδοτείται. Το άρθρο 3(α) ορίζει την υγειονομική περίθαλψη ως εξής: υπηρεσίες υγείας που παρέχονται σε ασθενείς από επαγγελματίες της υγείας προκειμένου να εκτιμηθεί, να διατηρηθεί ή να αποκατασταθεί η κατάσταση της υγείας τους, συμπεριλαμβανομένης της συνταγογράφησης, της χορήγησης και της προμήθειας φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών βοηθημάτων. Τέλος το άρθρο 3(ε) ορίζει τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη ως την υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται ή συνταγογραφείται σε κράτος μέλος διάφορο από το κράτος μέλος ασφάλισης.

Η Οδηγία αποσαφηνίζει τα δικαιώματα των ασθενών για πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτική θεραπεία σε άλλες χώρες της ΕΕ και για την επιστροφή των σχετικών εξόδων. Οι ασθενείς που ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ για ιατρική περίθαλψη δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τους πολίτες της χώρας που παρέχει την περίθαλψη. Αν έχουν δικαίωμα περίθαλψης στη χώρα τους, οι δαπάνες θα τους επιστραφούν από αυτήν. Η επιστροφή των δαπανών τους θα γίνει μέχρι του ποσού του κόστους της εν λόγω αγωγής στη χώρα τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειάζεται έγκριση πριν μεταβούν για θεραπεία, ιδίως εάν η θεραπεία αυτή απαιτεί διανυκτέρευση σε νοσοκομείο ή υψηλής εξειδίκευσης και δαπανηρή υγειονομική περίθαλψη.

Η Οδηγία δεν επηρεάζει τα δικαιώματα των πολιτών (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας, προγραμματισμένη περίθαλψη μέσω εντύπου S2), που απορρέουν από τους υφιστάμενους κανονισμούς περί κοινωνικής ασφάλισης (ΕΚ) 883/2004 & 987/2009 και βασίζονται στο άρθρο της Συνθήκης ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, ενώ τα δύο συστήματα δεν μπορούν να εφαρμόζονται ταυτόχρονα (σημ. 30 του προοιμίου Οδηγίας). Ωστόσο, αποσαφηνίζει τα δικαιώματα των ασθενών τα οποία στηρίζονται στην ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών, και τα οποία έχουν καθοριστεί σε διάφορες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Οδηγία δεν εφαρμόζεται στη μακροχρόνια φροντίδα, στις μεταμοσχεύσεις και στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών.

Οι ανωτέρω επισημάνσεις καθιστούν σαφές ότι η Οδηγία δεν διακρίνει ανάμεσα σε προγραμματισμένη ή μη-προγραμματισμένη περίθαλψη αλλά εφαρμόζεται κατ’ αρχήν συνολικά στην περίθαλψη που λαμβάνουν ασθενείς σε ένα κράτος μέλος ΕΕ άλλο από το κράτος μέλος ασφάλισής τους. Τέλος, η Οδηγία καλύπτει όλους τους παρόχους συμπεριλαμβανομένων και των μη-συμβεβλημένων ή ιδιωτικών παρόχων.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία και συνεργασία".

διαβάστε ακόμα

Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων