Οι αφίξεις και "ο τουρισμός των άλλων"

10-04-17 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κ. Ευάγγελου Νικολαΐδη ο οποίος διδάσκει Πολιτική Οικονομία του Αγροτικού Τομέα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δημοσίευσε η εφημερίδα "Αυγή" με τίτλο: Οι αφίξεις και "ο τουρισμός των άλλων".

Ο κ. Νικολαΐδης, μεταξύ άλλων, διαπιστώνει: "Η δυναμική αύξηση των αφίξεων τα τελευταία χρόνια, στον βαθμό που η ζήτηση εκλαμβάνεται ως δεδομένη, ενδέχεται να προκαλεί εφησυχασμό αδρανοποιώντας τα αναπτυξιακά ανακλαστικά. Να οδηγεί δηλαδή στην αναπαραγωγή πολιτικών μονομερούς προσέγγισης, με αποτέλεσμα να διατηρούνται ακόμα ανενεργές πολιτικές με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του".

Συγχρόνως όμως, συμπληρώνει ότι "η δυναμική αύξηση των αφίξεων συνιστά και μία μοναδική ευκαιρία, καθώς αναδεικνύει την πολύπλευρη σημασία του τουρισμού προς την κατεύθυνση υποκίνησης πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων για το σύνολο της οικονομίας και για τη δημιουργία στέρεων βάσεων για τη μελλοντική ανάπτυξη ενός από τους δυναμικότερους πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας".

Επίσης, τονίζει ότι "Προϋπόθεση για την πραγμάτωση αυτών είναι η τουριστική πολιτική να αντιμετωπιστεί με μία ευρύτερη οπτική, η οποία θα υπερβαίνει τη μονομερή έμφαση στις αφίξεις και θα αποκαθιστά την ισορροπία μεταξύ των τριών επιπέδων όπου εμφανίζονται τα οικονομικά αποτελέσματα του τουριστικού φαινομένου: α) των αφίξεων, β) των εγχώριων κλαδικών διασυνδέσεων, γ) των δραστηριοτήτων που συνδέονται με την αντιμετώπιση της χώρας όχι μόνο ως χώρας υποδοχής, αλλά και ως χώρας αποστολής τουριστών, τελικών και ενδιάμεσων αγαθών και υπηρεσιών".

Παράλληλα, συμπληρώνει ότι "Το σημείο αφετηρίας και η δυναμική καθενός εκ των ανωτέρω τριών επιπέδων διαφοροποιούνται σημαντικά. Συγχρόνως οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους είναι σχετικά περιορισμένες. Η δυναμική αύξηση του αριθμού των αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα δεν συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση της τουριστικής δαπάνης και των εσόδων, ενώ η αξιοποίηση του τουρισμού για εμπλοκή της ελληνικής οικονομίας στην κάλυψη της διεθνούς τουριστικής ζήτησης είναι περιορισμένη".

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: http://www.avgi.gr/article/10811/8055282/oi-aphixeis-kai-o-tourismos-ton-allon-

διαβάστε ακόμα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο