Γερμανικός Τουρισμός: Υψηλότερα κόστη από τη νέα οδηγία για τα ταξιδιωτικά πακέτα

25-08-16 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Υψηλότερα κόστη και νέες νομικές υποχρεώσεις επιβάλλει στους τουριστικούς πράκτορες, τους τουρ οπερέιτορ και τα ξενοδοχεία νέο νομοσχέδιο που εισάγει την Οδηγία Ταξιδιωτικών Πακέτων της ΕΕ στο γερμανικό δίκαιο, απειλώντας, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς της χώρας, τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Η Οδηγία Ταξιδιωτικών Πακέτων της ΕΕ του 2015 προέβλεπε την επέκταση της ισχύος προστασίας καταναλωτή, πέρα από τα οργανωμένα πακέτα, και σε συνδυαστικά ταξίδια, όπως τις online κρατήσεις πτήσεων και ξενοδοχείου ή την ενοικίαση αυτοκινήτου.

Το κόνσεπτ του ταξιδιωτικού πακέτου διευρύνθηκε από τα προκαθορισμένα παραδοσιακά πακέτα ώστε να καλύπτει «εξατομικευμένα πακέτα», που αποτελούνται από υπηρεσίες που έχουν αγοραστεί ξεχωριστά, είτε στο διαδίκτυο είτε εκτός.

Όσον αφορά τη νομική ευθύνη, η οδηγία καθιστά τον οργανωτή του πακέτου υπεύθυνο για την αντιμετώπιση προβλημάτων με αυτό. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα μέλη της ΕΕ μπορούν να αποφασίζουν ότι πλήρη νομική ευθύνη μπορεί να φέρει επίσης ο τουριστικός πράκτορας.

Ωστόσο, σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι γερμανικές τουριστικές ενώσεις εκφράζουν την ανησυχία ότι το νομοσχέδιο θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων, των ενοικιαζόμενων σπιτιών, του κλάδου κάμπινγκ, των τουριστικών πρακτόρων και τουρ οπερέιτορ καθώς και των τοπικών τουριστικών οργανισμών.

Οι ενώσεις (ανάμεσα στις οποίες είναι η Γερμανική Ένωση Ταξιδίων, DRV, η ένωση ανεξάρτητων πρακτόρων, ASR, οι ενώσεις ξενοδόχων IHA και Dehoga και η Γερμανική Ένωση Τουρισμού, DTV) χαρακτηρίζουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ασαφείς και ακατανόητες κάνοντας λόγο για θολούς νομικούς όρους, και ζήτησαν 3 συγκεκριμένες αλλαγές:

-έναν πρακτικό νομικό ορισμό του όρου «ταξιδιωτικό πακέτο»

-τον αποκλεισμό των πωλήσεων από ατομικά ταξιδιωτικά προϊόντα

-τον ορισμό των «συνδυαστικών ταξιδιωτικών υπηρεσιών» ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πωλητής διαφορετικών ταξιδιωτικών προϊόντων δεν μετατρέπεται σε τουρ οπερέιτορ.

Βασική ανησυχία της DRV είναι μια ρήτρα η οποία ενδέχεται να αντιμετωπίζει τους τουριστικούς πράκτορες ως νομικά υπεύθυνους τουρ οπερέιτορ εάν πωλούν στους καταναλωτές 2 ή περισσότερα ταξιδιωτικά προϊόντα ταυτόχρονα.

Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκάζονταν να συνεργασθούν με ακριβές ασφαλιστικές εταιρίες για τυχόν προβλήματα με ξενοδοχεία και αερομεταφορείς, όπως οφείλουν να κάνουν οι τουρ οπερέιτορ.

Κάτι τέτοιο, αναφέρει η ένωση, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον 10.000 τουριστικών πρακτορείων της Γερμανίας, καθώς θα αυξήσει τον όγκο δουλειάς και κόστους.

Η εναλλακτική λύση θα ήταν η πώληση από τους τουριστικούς πράκτορες μεμονωμένων προϊόντων κάθε φορά και η ξεχωριστή τιμολόγησή τους βάσει μιας περίπλοκης και χρονοβόρας νέας διαδικασίας που θα οδηγούσε τους πελάτες σε τουλάχιστον 2 διαφορετικές πληρωμές.

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να συζητήσει τα ζητήματα αυτά σε ειδικό workshop με τους φορείς. Οι χώρες-μέλη της ΕΕ οφείλουν να ενσωματώσουν την Οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2018, και να το εφαρμόσουν από την 1η Ιουλίου του 2018.

διαβάστε ακόμα

Γιατί έρχεται σκόνη από τη Σαχάρα στην Ευρώπη;
Ημερίδα «Ο δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση» στη Μεγαλόπολη
Δήμος Ερμιονίδας: Η πρόταση με 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών