Εξαπάτηση υποψηφίων ξεναγών από Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών στη Γερμανία

21-06-16 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τρεις υποψήφιοι ξεναγοί καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν από Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών εξ Αποστάσεως* με έδρα τη Γερμανία, το οποίο τους παρέδωσε πτυχία Ξεναγού υπό τον λάθος τίτλο, με συντακτικά, εκφραστικά λάθη που απερρίφθησαν από το Υπουργείο Παιδείας, το Συνήγορο του Πολίτη αλλά και από την ίδια τη Γερμανική Πρεσβεία Αθηνών. 

Ένας από τους εξαπατηθέντες, ο κ.Νεκτάριος Μαρκοράς καταγγέλει επώνυμα το κέντρο και τους φερόμενους ως καθηγητές. Τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Γράφει ο κ.Μαρκοράς (σ.σ. το Tornos News δεν δημοσιεύει τα ονόματα για ευννόητους λόγους):

«Μετά από την επιτυχημένη συμμετοχή μας στις εξετάσεις των Σχολών Ξεναγών 2012-2015, που όμως ακυρώθηκαν από το Υπουργείο Τουρισμού, απελπιστήκαμε και αναζητήσαμε τρόπο πιστοποιήσεις ως Ξεναγοί μέσω σπουδών εξωτερικού, καθότι το νέο σύστημα σεμιναρίων για ξεναγούς μας απέκλειε. Ήταν μόνο για αποφοίτους αρχαιολογίας!

Έτσι λοιπόν αναζητήσαμε μέσω Ίντερνετ εναλλακτική λύση σπουδών ξεναγού και επικοινωνήσαμε με την φερόμενη ως "Ακαδημία" τουριστικών σπουδών εξ αποστάσεως στη Γερμανία. Η υπεύθυνη σπουδών M. S. μας διαβεβαίωσε ότι το πτυχίο ξεναγού που παρέχουν είναι κρατικά αναγνωρισμένο στη Γερμανία και ισχύει για όλες τις χώρες-μελη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάιο του 2014 έγινε αυτή η υπόσχεση.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2014 παραλάβαμε πτυχίο υπό τον λάθος τίτλο και μάλιστα με συντακτικά λάθη που απερρίφθη από το Υπουργείο Παιδείας, Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και από την ίδια τη Γερμανική Πρεσβεία Αθηνών». 

Ο κύριος Μαρκοράς έθεσε στη διάθεσή μας την απορριπτική απόφαση καθώς και αντίγραφα του πτυχίου με υπογραμμισμένο τον λάθος τίτλο και τα εκφραστικά λάθη που υπάρχουν για του λόγου το αληθές.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «ενώ ο τίτλος λοιπόν ενός κατοχυρωμένου τίτλου σπουδών ξεναγού έπρεπε να είναι Tour Guide, η "Ακαδημια" απέστειλε ως τίτλο τον Touristik Courier το οποίο μεταφράζεται ως "Τουριστικος Μεταφορεας" με λάθη όπως: "ο Νεκταριος Μαρκορας ολοκλήρωσε πρόγραμμα σπουδών με αντοχή (endurance) 7 μηνών", (αντί για duration), με μαθήματα τουριστικής εμψύχωσης (touristic encouragement) (λάθος μετάφραση του animation) και με βαθμό εξαίσιο, εξωπραγματικό "outstanding".

Όταν παρατηρήσαμε στην υπεύθυνη σπουδών M.S. τα ανεπίτρεπτα αυτά λάθη, μας απέστειλε άλλο πτυχίο με πιο σωστό τίτλο, δηλαδή ως Tourist Guide και με τα ίδια εκφραστικά λάθη! Προφανώς έκρινε ότι δε τη συμφέρει να απολογηθεί για την κακή χρήση του Google translate που έκανε ο "ακαδημαϊκός" συνεργάτης της.

Προτού καταθέσουμε το πτυχίο Ξεναγού της συγκεκριμένης Ακαδημίας στο Υπουργείο Παιδείας για αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας ή αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, απευθυνθήκαμε στη Γερμανική Πρεσβεία Αθηνών, όπου μας πληροφόρησαν ότι δεν θα επιτύχουμε επαγγελματική αναγνώριση, διότι το εν λόγω πτυχίο δεν κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Δεν είναι επίσημου-επαγγελματικού χαρακτήρα.

Η απορριπτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το συγκεκριμένο πτυχίο Ξεναγού, επικυρώθηκε και από τον Συνήγορο του Πολίτη στον οποίο προσφύγαμε που επιβεβαιώνει ότι το εν λόγω πτυχίο δε μπορεί να λάβει αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας, καθότι δεν είναι τριετούς διάρκειας, αλλά ούτε και αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, διότι δεν ακολουθείται από διετή επαγγελματική προϋπηρεσία που να έχει αποκτηθεί στη χώρα προέλευσης. Κάτι για το οποίο δεν μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι της εν λόγω "Ακαδημίας ".

Οι παραπάνω διατάξεις εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Ευθυγράμμισης Επαγγελματικών προσόντων μεταξύ των χωρών-μελων 2005.

Η απάντηση της υπεύθυνης σπουδών στην απόρριψη του πτυχίου της "ακαδημίας" της ήταν ότι "δεν καταλαβαίνει γιατί στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζετε τα ευρωπαϊκά πτυχία. Είστε στη Ευρώπη! Οι απόφοιτοι μας στην Ιταλία δεν είχαν κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουν το πτυχίο μας". Κάτι που είναι 100% ψέμα, αφού, όπως ήδη εξηγήσαμε, οι ίδιοι νόμοι ισχύουν σε όλη την Ευρώπη.

Πριν την κατάθεση του πτυχίου, η φερόμενη ως καθηγήτρια σπουδών ξεναγών C.K. αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση μας περί διαδικασίας επαγγελματικής αναγνώρισης του πτυχίου σε άλλες χώρες π.χ Αυστρία, που είναι και γερμανόφωνη χώρα, δηλώνοντας αναρμόδια για τέτοιες ερωτήσεις και μετέφερε την ευθύνη στη διεύθυνση.

Η διεύθυνση αρνήθηκε, με τη σειρά της, να παράσχει έγγραφα που να δηλώνουν, ότι το πτυχίο αναγνωρίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως είχαν αρχικά υποσχεθεί. 

Στο αίτημα μας για αποστολή κάρτας, ταυτότητας ξεναγού, μας προέτρεψε η υπεύθυνη M.S. να φτιάξουμε μόνοι μας, δηλαδή να σμικρύνουμε, πλαστικοποιήσουμε το εν λόγω πτυχίο και να το κρεμάσουμε στο λαιμό, όπως κάνουν πολλοί άλλοι απόφοιτοι τους και έτσι είμαστε καλυμμένοι νομικά.

Καταλήγοντας, προτρέπουμε τους υποψήφιους ξεναγούς της χώρας μας να αποφύγουν οποιαδήποτε συνεργασία με τη συγκεκριμένη σχολή, διότι θα χάσουν το χρόνο και τα χρήματα τους και ζητάμε από το Υπουργείο Τουρισμού την άμεση επαναλειτουργία των σχολών ξεναγών, ώστε να αποφεύγονται παρόμοιες περιπτώσεις εξαπάτησης και ταλαιπωρίας ανθρώπων που επέλεξαν να γίνουν Ξεναγοί και δεν έχουν τη δυνατότητα μέσα στην ίδια τους τη χώρα!».

*Το όνομα καθώς και στοιχεία του κέντρου και των φερόμενων ως καθηγητών είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός