Kλιματική αλλαγή | Ποιες χώρες και περιοχές στην Ευρώπη κινδυνεύουν περισσότερο - 872 δισ. ευρώ οι απώλειες

10-02-24 | ΤΑΣΕΙΣ

Η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και μεταξύ των επιπτώσεών της θα είναι η άνοδο της στάθμης της θάλασσας και η κάλυψη μεγάλου τμήματος της γης από νερό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports και διεξήχθη από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft στην Ολλανδία. Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Οικονομικών και Περιβάλλοντος του Μιλάνου και το Πανεπιστήμιο Ca' Foscari της Βενετίας.

Εκτιμάται ότι, εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την απώλεια βιοποικιλότητας και την κατοικησιμότητα του πλανήτη, αυτό θα έχει επίσης καταστροφικές συνέπειες στο ΑΕγχΠ παραθαλάσσιων περιοχών.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Ignasi Cortés Arbués προσομοίωσαν τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας για 271 ευρωπαϊκές περιφέρειες από τώρα έως το 2100, υπό ένα σενάριο υψηλών επιπέδων εκπομπών ρύπων και χωρίς νέα μέτρα προστασίας των ακτών.

Στο χειρότερο σενάριο, η έρευνα υπολογίζει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου και μέση άνοδο της θάλασσας κατά 75 εκατοστά.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, για να αποφευχθούν αυτά τα σενάρια, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν οικονομικές πολιτικές ανά περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιθανές επιπτώσεις της ανόδου των υδάτων και να περιοριστούν οι ζημιές. Ειδικότερα, θα χρειαστούν στοχευμένες επενδύσεις στην εφοδιαστική, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις κατασκευές για τον μετριασμό των οικονομικών απωλειών.

διαβάστε ακόμα

"Έκρηξη" νέων ξενοδοχείων στην Ισπανία – Θα ανοίγει ένα κάθε 4 ημέρες μέχρι το 2025
Μέτρα πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου Ζωμίνθου στην Κρήτη
Ιδρύεται στη Μακεδονία η πρώτη πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού
ΙΝΣΕΤΕ | Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές
Αμερικανικός τουρισμός: Ρεκόρ δαπανών για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2024 – Υπερδιπλάσια αύξηση από το 2019
Στις 15 Ιουνίου ανοίγει το 91 Athens Riviera
Fam trip ΕΟΤ: Προώθηση της συμπεριληπτικής τουριστικής Ελλάδας στις ΗΠΑ
Υπερ- τουρισμός | "Φουντώνει" το κίνημα κατά του μαζικού τουρισμού στην Ισπανία - «Say Less, Do More»
Τουρισμός | jet2: Aναβλήθηκαν για το Σάββατο οι σημερινές πτήσεις προς Σκιάθο, λόγω κακοκαιρίας
Θέρμη: Ποιος πλειοδότησε στο διαγωνισμό μίσθωσης 30 στρεμμάτων για τουριστικές εγκαταστάσεις