Από ζόμπι... ξενοδοχείο: Πώς τα άδεια κτίρια γραφείων μετατρέπονται σε πολυτελή καταλύματα

28-11-23 | ΤΑΣΕΙΣ

Το φαινόμενο των κτιρίων ζόμπι εισέβαλε στο χώρο των γραφείων και άλλων κλάδων εμπορικής χρήσης ακινήτων κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της πανδημίας και χαρακτηρίζει τα κτίρια που «άδειασαν» από ανθρώπινη παρουσία ως αποτέλεσμα της εργασίας από το σπίτι και των υβριδικών κόνσεπτ εργασίας. Σύμφωνα με την Boston Consulting Group ένα κτίριο ζόμπι έχει πληρότητα έως του 50% των χώρων του. 

Ένα παράδειγμα αξιοποίησης ενός τέτοιου ακινήτου από την The Gettys Group Companies, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και επίβλεψη πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο ως δημιουργός brand, interior designer, developer, αγοραστής και επίβλεψη εγκατάστασης ξενοδοχείων, αποτελεί το πρόσφατο πρότζεκ που ανέλαβε για το ξενοδοχείο Hotel Verdant στην πόλη Ρασίν του Γουινσκόνσιν.

Οι εργασίες περιλάμβαναν τη μετατροπή ενός ιστορικού κτιρίου λιανικού εμπορίου, του Zahn Department, που παρέμενε άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ένα μπουτίκ ξενοδοχείο με πρότυπα αειφορίας σχεδιασμένο έτσι ώστε να γίνει το «καθιστικό του Ρασίν», με μεγάλους χώρους για ξεκούραση, συναντήσεις και γεύματα των επισκεπτών και των ντόπιων.

Στην Ομάχα της Νεμπράσκα, η Gettys μετέτρεχε ένα κτίριο γραφείων σε έναν χώρο μεικτής χρήσης για τη γειτονιά, με ένα μπουτίκ ξενοδοχείο και εστιατόριο στο επίκεντρο.

Το ενδιαφέρον σημείο στο Hotel Farnam είναι ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται μετατράπηκε από 100% χρήση γραφείων σε κτίριο γραφείων και ξενοδοχείου και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της Gettys, Roger Hill, είναι πλέον ένα από τα ξενοδοχεία με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ομάχα. 

Αυτή η υβριδική προσέγγιση αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική στη χρήση του χώρου από μια αντίθετη πορεία στην τάση της αγοράς να διατηρηθεί ένα κτίριο με 100% χρήση γραφείων. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί μεγαλύτερη αξία για τα υπόλοιπα γραφεία, καθώς το ξενοδοχείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από επισκέπτες για τη διαμονή τους αλλά και από τους εργαζόμενους στα κοντινά γραφεία για γεύματα, συναντήσεις κλπ.

Ένα από τα πιο γνωστά πρότζεκτ της Gettys, η μετατροπή του κτιρίου Tribune Tower των πρώην γραφείων της Chicago Tribune σε υπερπολυτελείς κατοικίες. Στην ουσία, επισημαίνει ο κ.  Hill, σχεδιάσαμε 161 μοναδικές οικίες στον Tribune Tower, μοιράζοντας σχεδόν 60.000 τ.π. χώρου εγκαταστάσεων που μοιάζει με ξενοδοχείο.

διαβάστε ακόμα

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο στόχαστρο του κυβερνοεγκλήματος
ΜΑΙΧ | Πρόγραμμα κινητικότητας σπουδαστών ERASMUS+
«Thessaly Evros Pass»: Πρόγραμμα 4,45 εκατ. ευρώ για τις περιοχές Θεσσαλίας και Έβρου που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
Ρόδος: Επέμβαση Υπ. Οικονομικών, ΕΛΑΣ και ΑΑΔΕ στην παραλία της Αγίας Μαρίνας για παράνομες κατασκευές
Άνοιξε ανακαινισμένο και 5άστερο το ξενοδοχείο Iberostar Selection Creta Marine
Αναβαθμίζεται το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου - Υπεγράφη η σχετική σύμβαση
EKT: Μείωση επιτοκίων, γρίφος ο πληθωρισμός
Πολιτισμός και Τουρισμός στα Γιάλτρα
“Κενά αέρος” για 3 αεροπορικές εταιρίες μετά την κατάρρευση του FTI
Η Star Alliance γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στο Terminal 2 του αεροδρομίου Heathrow