Τουρισμός | Savills: Στις 20 πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των ψηφιακών νομάδων η Αθήνα και η Κύπρος

05-09-23 | ΤΑΣΕΙΣ

Στους 20 κορυφαίους προορισμούς βρίσκονται η Αθήνα και η Κύπρος στις προτιμήσεις των υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών, τα οποία επιλέγουν την εξ΄ αποστάσεως εργασία.

Σύμφωνα με την κατάταξη του διεθνούς κτηματομεσιτικού οίκου Savills «δείκτης - Savills Executive Nomad Index», η Αθήνα κατατάχθηκε στη 17η θέση και η Κύπρος στη 18η θέση.

Οι προορισμοί κατατάχθηκαν στον κατάλογο, με κριτήρια όπως η συνδεσιμότητα, το κλίμα, η αγορά ενοικίασης prime κατοικιών και η ποιότητα ζωής τους.

Τη λίστα των 20 πρώτων θέσεων καταλαμβάνουν το Ντουμπάι, η Μάλαγα και το Μαϊάμι. Ακολουθούν το Άμπου Ντάμπι, η Λισαβόνα, τα Μπαρμπέϊντος, η Βαρκελώνη, η Πάλμα της Μαγιόρκας, το Αλγκάρβε, η Αγία Λουκία, τα νησιά Κέιμαν και το Ντούμπροβνικ. Οι ταχέως αναπτυσσόμενοι τομείς των fintech και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με το αφορολόγητο περιβάλλον και την υψηλή ποιότητα ζωής στο Ντουμπάι, αποδεικνύονται ισχυροί μαγνήτες για τα στελέχη, που επιλέγουν να εργάζονται ως νομάδες σε άλλη χώρα. Μετά το Ντουμπάι ακολουθεί η Μάλαγα.

Η οικονομική πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε σημαντικό πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό. Παράλληλα, εταιρικές αφίξεις, υψηλού προφίλ, όπως της Google, έχουν καταστήσει τη Μάλαγα αγαπημένο προορισμό για τους εξ΄ αποστάσεως εργαζόμενους. Από την άλλη, η ηλιοφάνεια, οι χαμηλοί φόροι και οι παραλίες έχουν αναδείξει το Μαϊάμι σε πόλο έλξης για τους Αμερικανούς, που αναζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής. Η τρέχουσα εισροή executive νομάδων περιλαμβάνει μετανάστες από χρηματοπιστωτικές εταιρείες της Νέας Υόρκης και του Σικάγο. Στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς για ψηφιακούς νομάδες βρίσκονται επίσης το Αμπού Ντάμπι, η Λισαβόνα, τα Μπαρμπέιντος, η Βαρκελώνη, η Πάλμα της Μαγιόρκας, το Αλγκάρβε και η Αγία Λουκία.

Σημειώνεται ότι καμία ασιατική πόλη δεν περιλαμβάνεται στον σχετικό κατάλογο. Φαίνεται ότι η απομακρυσμένη εργασία έχει σχετικά μικρότερη ελκυστικότητα στην κουλτούρα της περιοχής. Οι περισσότερες προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων στρέφονται σε παραλιακές χώρες, ενώ κριτήριο επιλογής είναι επίσης η κουλτούρα, οι ευκαιρίες διασύνδεσης, η διαθεσιμότητα, η προσιτή τιμή ενοικίασης ακινήτων, καθώς οι περισσότεροι προορισμοί σημείωσαν αύξηση στο κόστος ενοικίων. Σημειώνεται ότι οι τιμές των ενοικίων σε Ντουμπάι και Λισαβόνα ανέβηκαν 5,4% και 13,9% αντίστοιχα για το α’ εξάμηνο του 2023.

Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου

Τα κριτήρια, που βάζουν την Κύπρο στην 18η θέση αφορούν στην ταχύτητα διαδικτύου, την ποιότητα ζωής, το κλίμα, την αεροπορική συνδεσιμότητα και τις τιμές ενοικίων για κατοικίες, αλλά και τις ευκαιρίες δικτύωσης, που καθιστούν το νησί ελκυστικό για υψηλόβαθμα στελέχη.

Παράλληλα, θεωρείται προσιτή για τους ψηφιακούς νομάδες η ενοικίαση ακινήτων στην Κύπρο, τα οποία είναι έτοιμα σε όλα, ενώ θετικά συμβάλλουν η εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και η ποιότητα του διαδικτύου. Σε μελέτη των ταξιδιωτικών εμπειρογνωμόνων «Panache Cruises» τον Αύγουστο τοποθετείται η Λευκωσία στην 3η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων για υποψήφιους ψηφιακούς νομάδες, μετά το Βουκουρέστι και τη Μαδρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι επιπρόσθετο κίνητρο αποτελεί το σχέδιο βίζας ψηφιακών νομάδων. Από τον Οκτώβριο του 2021 η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες, που προσφέρουν μια ψηφιακή νομαδική βίζα, στοιχείο κλειδί για τη διευκόλυνση αυτού του επαγγελματικού τρόπου ζωής.

 

διαβάστε ακόμα

Δήμος Σίφνου: Ποιες παραλίες προτείνονται για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
Δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις στο Μουσείο Πόλης του Βόλου
Βρετανικός τουρισμός 2024 | Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός στον κόσμο με την καλύτερη σχέση ποιότητας - τιμής
Ένωση Ξενοδόχων | Τοπική συνάντηση των ξενοδοχείων πόλεως Ρόδου
Η Τουρκία περιμένει 7 εκ. γερμανούς τουρίστες
Τουρισμός | Η FTI ακυρώνει όλα τα ταξίδια έως και τις 5 Ιουλίου | Αίτηση πτώχευσης και από την BigXtra Touristik
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | MAZOHA | PLAYGROUND 260 - 11 Ιουνίου 2024
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο στόχαστρο του κυβερνοεγκλήματος
ΜΑΙΧ | Πρόγραμμα κινητικότητας σπουδαστών ERASMUS+
«Thessaly Evros Pass»: Πρόγραμμα 4,45 εκατ. ευρώ για τις περιοχές Θεσσαλίας και Έβρου που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές