Ο τουριστικός τομέας του αύριο και το μέλλον των νησιών

21-11-22 | ΤΑΣΕΙΣ

Πώς πρέπει να είναι ο τουριστικός τομέας του αύριο; Και πώς θα φτάσουμε εκεί; Ποιο είναι το μέλλον των νησιών ως τουριστικών προορισμών; Σε ποιο οικονομικό περιβάλλον θα κινηθούμε το 2023; Και τελικά: Πώς πρέπει να ξανασχεδιάσουμε το τουριστικό μας μέλλον;

Σε αυτά τα ερωτήματα, που απασχολούν όσους ασχολούνται με τον Τουρισμό, απασχόλησαν στο μεγαλύτερο μέρος τους τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού όσο και άλλους έγκυρους οικονομικούς και τουριστικούς φορείς. 

Η MTC Group ερεύνησε διεθνείς δημοσιεύσεις για το θέμα και καταγράφει τα συμπεράσματα:

Πρώτο συμπέρασμα: Το οικονομικό περιβάλλον δεν αναμένεται να είναι απόλυτα «εχθρικό» προς τον καταναλωτή που, ωστόσο, πιέζεται ήδη όσον αφορά την εκπλήρωση των βασικών του αναγκών.

Δεύτερο συμπέρασμα: Οι ευκαιρίες που προσέφερε η πανδημική περίοδος δεν είναι ανεξάντλητες. Αποτελούν όμως πρόσκληση να ξανασκεφτούμε το μέλλον του τουρισμού.

Σε αυτά τα δεδομένα χρήσιμο είναι να υπενθυμίσουμε παλιότερη επισήμανσή μας, τονίζει η MTC Group, ότι η εφετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από το λεγόμενο “revenge travel” (ταξίδι εκδίκησης) που προήλθε από τη λαχτάρα του ανθρώπου να ταξιδέψει και να ξεφύγει από τον ψυχολογικό εξαναγκασμό του εγκλεισμού. Αυτό σημαίνει ότι όσοι σπεύδουν να προβλέψουν ότι και το 2023 θα είναι μια εξίσου καλή χρονιά με το 2022, καλά θα κάνουν να είναι περισσότερο επιφυλακτικοί. Γιατί η όποια «εκδίκηση» ως κίνητρο διακοπών δεν είναι αέναη. Πολύ περισσότερο που ακόμα και στην εφετινή, ομολογουμένως, ικανοποιητική τουριστική περίοδο, ελάχιστοι προορισμοί τόλμησαν να δώσουν μαζί με τα στοιχεία των αυξήσεων στις αφίξεις και τις αντίστοιχες εισοδηματικές καταγραφές. Και ακόμα περισσότερο όταν οι συγκρίσεις με το 2019 δεν ήταν απόλυτα έγκυρες για ορισμένους προορισμούς αφού εκείνη τη χρονιά είχαν μείωση έναντι της προηγούμενης και άρα δεν μπορεί να θεωρείται έτος αναφοράς. 

Μιλώντας λοιπόν για την επανεξέταση (rethink) που θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση (restart), θα πρέπει να λάβουμε υπόψη όσα ο ΠΟΤ προβλέπει :

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έθεσε μια σειρά ερωτημάτων προς όσους ασχολούνται με τη διαχείριση τουριστικών προορισμών:

ΤΑ ΝΗΣΙΑ

Τα νησιά, σύμφωνα με τον ΠΟΤ,  αποτελούν κορυφαίο προορισμό για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Η ιδιαίτερη γεωγραφική τους θέση και ο πλούτος της φυσικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς τα καθιστούν μοναδικά για τους επισκέπτες, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις και τρωτά σημεία.

Στην ειδική επισήμανση του Οργανισμού επισημαίνονται τέσσερις βασικές διακριτές προκλήσεις για τα νησιά: 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Η βιώσιμη ανάπτυξη κάθε τουριστικού προορισμού οφείλει να εναρμονίζεται με πρακτικές που απαντούν σε όσα οι αγορές και η ζήτηση απαιτούν. Οφείλει, πάνω από όλα, να αφουγκράζεται τις συλλογικές αλλά και τις ατομικές αναζητήσεις και να δίνει πειστικές απαντήσεις που να διαφοροποιούν το προσφερόμενο προϊόν έναντι του ανταγωνισμού. Οι πρακτικές του παρελθόντος ανήκουν απλά.. στο παρελθόν. Με λίγα λόγια, βιώσιμοι θα είναι όσοι καινοτομούν και όχι, όσοι ακολουθούν «μονοπάτια» που έχουν «διαβρωθεί» από την πολυετή χρήση τους.  

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός