Τουρισμός: Βάλτε τους χρήστες των social media στο παιχνίδι του μάρκετινγκ της επιχείρησης - Τα σημαντικά οφέλη για τα brand

30-09-22 | ΤΑΣΕΙΣ

H δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία αγγίζει τις ζωές όλων, μπορεί να γίνει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των τουριστικών brand με την αξιοποίηση του περιεχομένου που αναρτούν στις πλατφόρμες αυτές οι ίδιοι οι χρήστες τους, είτε απλοί χρήστες είτε influencer, οι οποίοι μοιράζονται στιγμιότυπα από την καθημερινή τους ζωή.

Ήδη πολλά brand ενθαρρύνουν το κοινό τους να δημοσιεύει περιεχόμενο με επίκεντρο αυτά. Σύμφωνα με άρθρο του ιδρυτή της SEO Travel, Tom Mcloughlin στην πλατφόρμα της έκθεσης WTM, το μάρκετινγκ που βασίζεται στο περιεχόμενο των χρηστών (UGC marketing) αποτελεί μια εξαιρετική προσέγγιση για τα ταξιδιωτικά brand που αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν τη σύνδεσή τους με τους πελάτες τους, να ενισχύσουν τα μηνύματά τους και να αναπτύξουν μια πιο αποτελεσματική στρατηγική μάρκετινγκ.

Το περιεχόμενο που παράγουν οι χρήστες των social media (UGC) μπορεί να έχει τη μορφή φωτογραφιών, βίντεο, δημοσιεύσεων σε blog, podcast, ηχητικού περιεχομένου ή συνδυασμό των παραπάνω.

Στο πλαίσιο του μάρκετινγκ, πρόκειται για περιεχόμενο που δημιουργήθηκε για ένα brand ή που περιλαμβάνει το προϊόν ή την υπηρεσία του brand, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το brand στο πλαίσιο των ενεργειών μάρκετινγκ.

Oι τρόποι με τους οποίους μπορεί ένα brand να ενσωματώσει αυτή την προσέγγιση στη στρατηγική μαρκετινγκ είναι οι ακόλουθοι...

-Δημιουργήστε ένα hashtag για το brand | Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα hashtag του brand και να ενθαρρύνετε κάθε πελάτη που ασχολείται με την προσφορά σας να χρησιμοποιεί αυτό το hashtag όταν μοιράζεται οποιοδήποτε μέσο σχετικά με αυτό. Αυτό όχι μόνο θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να μοιράζονται περιεχόμενο στα δικά τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το brand, αλλά θα συγκεντρώνει όλο αυτό το περιεχόμενο σε ένα μέρος και θα διευκολύνει την αναζήτηση και την αξιολόγηση.

-Κάντε έναν διαγωνισμό | Εάν πιστεύετε ότι η πελατειακή σας βάση χρειάζεται περισσότερα κίνητρα για να δημιουργήσει και να μοιραστεί περιεχόμενο σχετικά με το brand σας, η διεξαγωγή διαγωνισμού είναι μια κλασική προσέγγιση στο μάρκετινγκ UGC. Είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είτε μέσω σελίδας στον ιστότοπό σας, σχεδιάστε έναν σύντομο διαγωνισμό ζητώντας συμμετοχές με βάση το περιεχόμενο φωτογραφιών, βίντεο ή μηνυμάτων. Στη συνέχεια, μπορείτε να μοιραστείτε τις καλύτερες συμμετοχές ως μέρος της στρατηγικής μάρκετινγκ περιεχομένου και να προσφέρετε δώρο στην καλύτερη από αυτές ένα ταξίδι, μια περιήγηση ή ένα προϊόν ως ανταμοιβή.

-Κριτικές κινήτρων | Εάν αναζητάτε περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες βάσει κριτικής, τότε μπορεί να είναι χρήσιμο να προσφέρετε μια ανταμοιβή ή όφελος σε πελάτες που γράφουν κριτικές για την εταιρεία σας μετά από τις εμπειρίες τους με το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Δώστε τους έκπτωση 10% στην επόμενη κράτηση κάθε φορά που αφήνουν μια κριτική ή συμμετέχουν σε μια κλήρωση για να κερδίσουν ένα ταξίδι. Με αυτό το κίνητρο είναι βέβαιο ότι θα ενθαρρύνετε περισσότερους πελάτες να συνεισφέρουν.

-Προωθήστε τα προφίλ σας | Όσον αφορά το περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι πελάτες θα είναι πιο διατεθειμένοι να συμπεριλάβουν την επωνυμία σας σε αυτό που δημοσιεύουν, εάν είναι πολύ εύκολο να το κάνουν. Επομένως, θα πρέπει να συμπεριλάβετε όλα τα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλο το διαφημιστικό σας υλικό ή στο κατάλυμά σας, εάν υπάρχει, καθώς αυτό καθιστά απίστευτα εύκολο το tag ή το mention. Ακόμα καλύτερα, συμπεριλάβετε έναν κωδικό QR που θα μεταφέρει τον πελάτη απευθείας στον ιστότοπό σας ή στον λογαριασμό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-Οργανώστε μια εκδήλωση | Οι εκδηλώσεις στον ταξιδιωτικό κλάδο είναι ένας φανταστικός τρόπος για να δημιουργήσετε πολλά συναρπαστικά UGC, οπότε αν θέλετε να αποκτήσετε γρήγορα πολύ περιεχόμενο, τότε η φιλοξενία μιας εκδήλωσης είναι μια εξαιρετική προσέγγιση. Φροντίστε να ενθαρρύνετε τους παρευρισκόμενους να τεκμηριώσουν το συμβάν και να το μοιραστούν, ειδικά αν ασκούν επιρροή ή είναι σημαίνοντα πρόσωπα στον κλάδο και έχουν ακόλουθους που θα ενδιαφερθούν για την επωνυμία σας.

-Καλλιεργήστε την κοινότητα | Τέλος, οι πελάτες σας θα εμπνευστούν περισσότερο για να παρουσιάσουν την επωνυμία σας στο περιεχόμενό τους, εάν είναι περήφανοι που την προωθούν. Η καλλιέργεια μιας πραγματικής αίσθησης κοινότητας μεταξύ αυτών που αγοράζουν την προσφορά σας θα βοηθήσει σε αυτό και θα ενθαρρύνει επίσης τους πιθανούς πελάτες που βλέπουν αυτό το περιεχόμενο να γίνουν επίσης μέρος αυτής της κοινότητας.

Τα οφέλη του περιεχομένου που δημιουργούν οι χρήστες των social media είναι...

-Δημιουργούν αξιομνημόνευτο περιεχόμενο | Υπάρχει ένα στοιχείο δημιουργικότητας στο περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες, που το περιεχόμενο εσωτερικού μάρκετινγκ δεν έχει. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το κοινό της χιλιετίας, ειδικότερα, θεωρεί ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες είναι 35% πιο αξιομνημόνευτο από άλλα μέσα. Εάν αυτό είναι το δημογραφικό στοιχείο που θέλετε να στοχεύσετε με το ταξιδιωτικό μάρκετινγκ, θα έχετε μεγαλύτερο αντίκτυπο με το UGC.

-Αυξήστε τους ρυθμούς μετρατροπής σε πελάτη | Ίσως ένα από τα πιο πειστικά οφέλη της εφαρμογής μιας στρατηγικής μάρκετινγκ περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες είναι ότι αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά μετατροπών σε πελάτη. Μια έρευνα της Nosto αποκάλυψε ότι το 79% των καταναλωτών επηρεάζεται από το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες κατά τη λήψη αποφάσεων αγοράς. Πρόκειται για τεράστιο ποσοστό του κοινού σας που ενδεχομένως θα επηρεαστεί εάν δουν περιεχόμενο που δημιουργείται από άτομα που χρησιμοποιούν ήδη το ταξιδιωτικό προϊόν ή την υπηρεσία σας.

-Κτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες | Η ύπαρξη μιας πελατειακής βάσης που δημιουργεί και μοιράζεται περιεχόμενο σχετικά με την προσφορά της ταξιδιωτικής επωνυμίας σας βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους δυνητικούς πελάτες, επειδή βλέπουν ότι το προϊόν ή η υπηρεσία σας είναι πραγματικά πολύτιμα. Δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης στην επωνυμία σας σε όσους ασχολούνται με περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες, καθώς αποδεικνύει ότι το διαφημιστικό σας περιεχόμενο ανταποκρίνεται πραγματικά σε αυτό που υπόσχεται.

-Ενισχύει τις σχέσεις με τους πελάτες σας | Όταν μοιράζεστε και προωθείτε το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους πελάτες σας, ενισχύετε τη σχέση που έχετε μαζί τους, ειδικά αν τους πιστώνετε για αυτό που έχουν δημιουργήσει. Αυτό βελτιώνει επίσης την αφοσίωση στην επωνυμία των πελατών αυτών, βοηθώντας τους να νιώσουν πιο κοντά σας, και κάνουν πιο πιθανή μια επανάληψη αγοράς και επίσης πιο πιθανό να προτείνουν την επιχείρησή σας σε άλλους ταξιδιώτες.

-Δημιουργεί μια κοινότητα | Η αίσθηση της κοινότητας στην πελατειακή σας βάση είναι βασικό στοιχείο της υψηλής διατήρησης πελατών. Όταν οι πελάτες νιώθουν ότι ανήκουν σε μια αποκλειστική ομάδα με άμεση σύνδεση με την επωνυμία σας, είναι πιθανό να κάνουν πολλές κρατήσεις ή αγορές και να ασχοληθούν περισσότερο με το υλικό μάρκετινγκ που έχετε.

-Οδηγεί σε συνέργειες | Η προώθηση ή το αίτημα για περιεχόμενο από τους χρήστες μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να περάσετε στο μάρκετινγκ συνεργασίας και να συμπεριλάβετε αυτήν την προσέγγιση στη στρατηγική μάρκετινγκ. Ας υποθέσουμε ότι ορισμένοι από τους πελάτες που δημιουργούν περιεχόμενο για την ταξιδιωτική σας επωνυμία έχουν σημαντικούς ακόλουθους ή είναι ακόμη influencer. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να τους προσεγγίσετε και να τους ρωτήσετε εάν είναι πιθανό να δημιουργήσουν προωθητικό περιεχόμενο που εξακολουθεί να έχει την αίσθηση "UGC" ως μέρος μιας συνεργασίας.

Οι συνεργασίες μπορούν να λάβουν όλων των ειδών τις μορφές, επομένως είτε καταβάλετε μια χρέωση για το περιεχόμενο που δημιουργούν είτε προσφέρετε δωρεάν ταξίδια ή προϊόντα σε αντάλλαγμα για κριτικές, αυτό το είδος μάρκετινγκ συμβαδίζει με τα μέσα που δημιουργούνται από τους χρήστες.

-Εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων | Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του περιεχομένου που δημιουργείται από τους καταναλωτές από την οπτική του μάρκετινγκ είναι ότι έτσι οι επιχειρήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν πολύ χρόνο και πόρους στην ανεύρεση περιεχομένου. Εάν προσπαθείτε να δημιουργήσετε έναν προγραμματισμό αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει ότι χρειάζεστε μία λιγότερη ανάρτηση που πρέπει να δημιουργηθεί, απελευθερώνοντας χρόνο για άλλες ενέργειες μάρκετινγκ.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός