Επαγγελματικά ταξίδια: Δύσκολος χειμώνας για τα ξενοδοχεία πόλης λόγω της Όμικρον - "Ανάσα" οι ΜμΕ

02-12-21 | ΤΑΣΕΙΣ

Εν όψει της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, τα ξενοδοχεία πόλης θα πρέπει να θεωρούν την παραλλαγή Δέλτα ως τον οδικό χάρτη για τη στρατηγική τους αυτή τη χειμερινή σεζόν, και το εάν η Όμικρον θα αποτελέσει το νέο μεγάλο εμπόδιο στα επαγγελματικά ταξίδια ή όχι, θα κριθεί από τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της εταιρίας ερευνών καταλύματος και διακοπών, Truist Securities, Patrick Scholes, η παραλλαγή Δέλτα καθυστέρησε την ανάκαμψη στον κλάδο των ταξιδιών κατά δύο μήνες και οι επιπτώσεις της καταγράφηκαν περισσότερο στα επαγγελματικά και ομαδικά ταξίδια τα οποία ρυθμίζουν τα τμήματα HR και εταιρικού κινδύνου. Είναι πολύ νωρίς, επισήμανε, να πούμε τι ακριβώς θα συμβεί τώρα, όμως σίγουρα δεν είναι κάτι που αυτή τη στιγμή καθησυχάζει τους ήδη αμήχανους διευθυντές HR με τέτοιο τρόπο ώστε να πουν «ας επιταχύνουμε την επιστροφή στα ταξίδια».

Οι περιορισμοί που έλαβαν πρόσφατα πολλές χώρες στον κόσμο για την παραλλαγή Όμικρον, ακόμα και αν περιορίζονται στα διεθνή ταξίδια, αναμένεται να πλήξουν σημαντικά τα ξενοδοχεία στις μεγάλες πόλεις. Αυτά τα ξενοδοχεία βασίζονται σημαντικά περισσότερο στα επαγγελματικά ταξίδια και στους διεθνείς ταξιδιώτες από τα ξενοδοχεία σε μικρότερες πόλεις ή παραθεριστικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με έκθεση της Baird που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η πρόσφατη αισιοδοξία των επενδυτών για μια πιο δυναμική αγορά στον τουρισμό πόλης και στην ανάκαμψη των ταξιδιών το 2022, αξιολογείται εκ νέου.

Η Δέλτα καθυστέρησε την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο και, συνεπώς, και τα επαγγελματικά ταξίδια που τη συνοδεύουν, από τη Labor Day των ΗΠΑ μέχρι το 2021 ή και τις αρχές του 2022. Η παραλλαγή Όμικρον αναμένεται να έχει αντίστοιχο αντίκτυπο στις εταιρίες που σκόπευαν να επιστρέψουν στις αρχές της νέας χρονιάς.

Όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο καθηγητής της σχολής Hotel Administration του Πανεπιστημίου Cornell, Steve Carvell, θα δούμε ότι τα ξενοδοχεία σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη και το Σικάγο δεν θα έχουν καλές επιδόσεις αυτό το χειμώνα, ο οποίος θα έχει την εικόνα που είχε ο περασμένος χειμώνας.

Μια τέτοια εξέλιξη με την Όμικρον οδηγεί αναγκαστικά τα ξενοδοχεία στην δοκιμασμένη μέθοδο της στροφής στον εσωτερικό τουρισμό, όπως έγινε και μετά το ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα. Με αυτά τα δεδομένα, ένα ξενοδοχείο στο Μαϊάμι θα πάει καλά, όμως ένα άλλο στο Σαν Φρανσισκο όχι και τόσο.

Ένας διαφοροποιητικός παράγοντας της παραλλαγής Όμικρον έναντι της Δέλτα είναι ότι πλέον υπάρχει σημαντικά αυξημένη προσφορά εμβολίων και θεραπειών.

Τις επόμενες εβδομάδες είναι σχεδόν σίγουρο ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία να επιστρέψει σε κατάσταση αδράνειας, την ώρα που επιστήμονες θα μελετούν εάν η Όμικρον προκαλεί πράγματι ήπια συμπτώματα. Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο, και οι άνθρωποι μάθουν ότι η νέα παραλλαγή δεν απειλεί τη ζωή τους, τότε η Όμικρον μπορεί να αποτελέσει απλώς ένα σύντομο εμπόδιο και δεν θα βάλει «φρένο» στα ταξίδια.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τροφοδοτούν τα ξενοδοχεία

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ξενοδοχείων παρότι προσπάθηκαν να υποτιμήσουν τον αντίκτυπο της Δέλτα στις οικονομικές καταστάσεις των ξενοδοχείων τους, άλλαξαν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το μέλλον των επαγγελματικών ταξιδιών, με τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται ξαφνικά στο μόδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hilton, Christopher Nassetta, υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη των επαγγελματικών ταξιδιών στην εταιρία του βασιζόταν σε μικρότερες εταιρίες που δεν έχουν την πολυτέλεια να μην δραστηριοποιηθούν. Όπως είπε, η ζήτηση για μικρές και μικρομεσαίες εταιρίες δεν ανάκαμψε πλήρως σε επίπεδα προ κορωνοϊού, αλλά βρίσκεται κοντά σε αυτά.

Η ζήτηση δωματίων από εταιρικούς πελάτες της Hilton κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 βρέθηκε στο 40% των επιπέδων του 2019 και η ανθεκτικότητα των μικρότερων εταιριών και των ταξιδιωτικών τους σχεδίων αποτελεί ελκυστική επιλογή για τις ξενοδοχειακές εταιρίες.

Περίπου το 80% της ζήτησης επαγγελματικών ταξιδιών στη Hilton προ πανδημίας προερχόταν από μικρότερες εταιρίες ενώ οι μεγάλοι οργανισμοί αντιπροσώπευαν το υπόλοιπο 20% της ζήτησης. Ο κ. Nassetta προέβλεψε ότι η αναλογία αυτή θα διαμορφωθεί σε 90-10.

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»