Λευκή τρούφα: Κάθε ρεκόρ πώλησης έσπασε στην Ιταλία ο «λευκός χρυσός» της γαστρονομίας

24-11-21 | ΤΑΣΕΙΣ

Σε δημοπρασία πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο Grinzane Cavour, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Λευκής Τρούφας στην Άλμπα του Πιεμόντε στη βόρεια Ιταλία, λευκή τρούφα περίπου ενός κιλού πωλήθηκε έναντι 103.000 ευρώ.

Νικητής της δημοπρασίας, ήταν ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Umberto Bombana, του ιταλικού εστιατορίου Otto e Mezzo στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κύπρου In-Cyprus, οι προσφορές για τη λευκή τρούφα, γνωστή και ως «λευκός χρυσός», λαμβάνονταν ταυτόχρονα από το Χονγκ Κονγκ, το Ντουμπάι, τη Σιγκαπούρη και τη Μόσχα.

Αν και η λευκή τρούφα είναι ούτως ή άλλως ακριβή, στον «πυρετό» της δημοπρασίας η τιμή της εκτινάχθηκε, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης, τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς σε όλη την Ιταλία.

Η πολύτιμη τρούφα είναι ένα από τα πιο ακριβά συστατικά στον κόσμο. Οι λευκές τρούφες είναι πολύ πιο σπάνιες από τις μαύρες, γιατί δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, αλλά βρίσκονται μόνο σε δάση, όπου και αναπτύσσονται κοντά στις ρίζες των δέντρων.

Η τρούφα συμβιώνει με το δέντρο και αναδύει μια μυρωδιά που μπορεί να ανιχνευθεί από κυνηγούς τρούφας με καλά εκπαιδευμένα ζώα, όπως χοίρους ή σκύλους. 

Νωρίτερα φέτος, η τιμή της λευκής τρούφας  κατέρριψε κάθε ρεκόρ, φθάνοντας τα 4.500 δολάρια ανά 500 γραμμάρια. Η αύξηση της τιμής οφείλεται στο ξηρό, ζεστό καλοκαίρι της Ιταλίας αλλά και στα προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Έκθεση Λευκής Τρούφας της Άλμπα, προσελκύει ετησίως στο Πιεμόντε περίπου 100.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκεμβρίου, οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν, να πουλήσουν ή απλώς να μυρίσουν την ακριβή λιχουδιά.

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια