GlobalData: Το COP26 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στον αειφόρο τουρισμό

05-11-21 | ΤΑΣΕΙΣ

Μια τεράστια καμπή για τον ρόλο της βιωσιμότητας στον τουρισμό θα μπορούσε να αποτελέσει το συνέδριο για την κλιματική αλλαγή COP26, αναφέρει η GlobalData.

Ειδικότερα, η εταιρεία αναλύσεων σημειώνει ότι η τουριστική βιομηχανία βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία ανάκαμψης, ενώ πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, πλέον δεσμεύονται  για πιο διαφανείς ενέργειες σχετικά με τη μείωση των εκπομπών, συνεπώς κατά την επόμενη δεκαετία θα μπορούσαν να προκύψουν πιο απτά αποτελέσματα σχετικά με τη βιωσιμότητα.

Σε σχετική πρόσφατη έρευνα της GlobalData, το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε οι νέες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται η τουριστική βιομηχανία. Εξάλλου, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της GlobalData.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, οι αναλυτές της GlobalData επεσήμαναν ότι, το να μην χρειάζεται να αντιμετωπιστούν υψηλά επίπεδα τουριστικής ζήτησης, σημαίνει ότι είναι η ιδανική στιγμή για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να επαναφέρουν τις λειτουργίες τους για να τις καταστήσουν πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες, ενισχύοντας παράλληλα την επικοινωνία και τις σχέσεις μεταξύ τους. Το να λειτουργούν αρμονικά αυτοί οι τομείς, αυξάνει τις πιθανότητες να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις για βιωσιμότητα στον τουρισμό. Παράλληλα, οι συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα είναι καθοριστικές για την επιτυχία της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στον τουρισμό και πρέπει να εκληφθούν ως επιχειρηματικές σχέσεις. Για να ενθαρρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας, πρέπει να καταστεί σαφές ότι και οι δύο πλευρές μοιράζονται τους κινδύνους, τα οφέλη και την ευθύνη για τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας που έχουν συμφωνηθεί. 

Τέλος, οι αναλυτές ανέφεραν ότι θα αυξηθούν οι πιθανότητες για πιο καλά μελετημένα και ρεαλιστικά σχέδια  καθώς οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα είχαν –και θα έχουν– το χρόνο να επανεκτιμήσουν πώς μπορούν να λειτουργήσουν με πιο βιώσιμο τρόπο λόγω του χρόνου διακοπής λειτουργίας που δημιουργήθηκε από την πανδημία.

διαβάστε ακόμα

ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές
Ε.Ξ. Ρόδου | Αίτημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας στη Ρόδο